Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

Dolaczam sie do klubu :D

Tez mamy Andromede (tzn na razie projekt) z podwojnym garazem. Ze zmian ktore chcemy wprowadzic to:

Przedluzenie garazu, podniesienie sciany kolankowej, powiekszeni hallu na poddaszu. Rozwazamy tez zagospodarowanie skosu w salonie i zrobienia tam ogrodu zimowego.

Jane - nasza dzialka jest Warszawa w gminie Piaseczno. kolo nas sa jeszcze puste parcele :D , okolica jest przyjemna dojazd chyba lepszy niz z Wiazownej (no cgyba ze zamierzasz dojezdzac do Wawra).

I zamiast M.P.K jest CH.P.K. - tez piekny.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiecie co chyba na 99% bedzie to Halinów - znalazłam działkę w pełni uzbrojoną za 60 zł / m2 do PKP miałabym 800 m i do autobusu 704 - kilometr - a w przyszłości mam nadzieję, że mąz kupi mi samochodzik w końcu Andromeda bedzie miała podwójny garaż . PKP jedzie około 30 min do Warszawy nawet jedzie do Śródmieścia - około 35 min, sa prywatne linie autobusowe i PKS, jest szkoła , przedszkole , gimnazjum i drzewa na działkach :D . Teraz mieszkam na Pradze PD i na ta działke jechałam około 15 minut :D Chyba poszukiwania po mału dobiegaja końca - ale to się jeszcze okaże jak sprawdzimy działeczkę w Gminie .

W Halinowie Cisie sa działki po 40 - 45 zł tylko tam oprócz pradu na razie nic nie ma ( w tajemnicy powiem, że pan działkę 1500 m2 chciał mi sprzedać za 55 tyś :wink: ), Długa Szlachecka - działka z pradem i woda za 65 zł/m2 ,a w pełni uzbrojona tylko pieruńsko wąska (19 m ) - 90 zł / m2 - Andromeda się tam niestety nie zmieści pomimo tego, że działka ma 1200 m2.

Wiazowna powiedzmy sobie o około 5 $ drozsza i nie wiem czy jest sens pakowac się w np Duchnów - tam jeszcze są działki z prądem i wodą - 1000 m2 za 50 - 70 tyś

Witaj Henryk!

Co do zmiany w Andromedzie - ktos podsunął mi pomysł ( osoba budujaca w Gdańsku ) aby okrągły taras nie wylewać razem z fundamentami tylko wybrukowac ładną kostką ale sama nie wiem .... a czytając ten temat widze, że i Olao tak zrobiła

Co do ściany kolankowej też chcemy ją podnieść tylko jeszcze nie wiemy o ile chyba tak o 30cm ale zobaczymy co nam architekt odpowie :D

Chcemy przesunąć słupek w salonie w strone schodów o około 180 cm - architekt ma się zastanowić czy ma to sens :wink: , chcemy zamknąc Garderobę w dużej sypialni i dodac jedno okno dachowe w tej sypialni. Cncemy powiększyć hol kosztem tego pokoju koło łazienki a co za tym idzie pozbedziemy sie jednego okna dachowego (środkowego ) i chyba jak na razie tyle jesli cos jeszcze wpadnie nam do głowy to oczywiście napiszę - generalnie zastanawiamy sie nad tą kostką brukową

Pozdrawiam Andromedowiczów :D

Myślę,że przez brak doświadczenia będę korzystała z rad innych :D . Jeśli chodzi o samą funkcjonalność domu to myślę, że nie zmienię wiele.Czas pokaże. Do wiosny mam trochę czasu. Postaram sie jeszcze skonsultować ze znajomą która zawodowo zajmuje się budownictwem. Raczej będę polegała na wprawnym oku innych. Jak ustalę zmiany na pewno podzielę się spostrzeżeniami. Na pewno zlikwiduję tylne drzwi garażowe. Tak jak patrzę na rzuty nie bardzo potrafię sobie wyobrazić jakiej wielkości jest łazienka na dole. Olao powiedz co tam można zmieścić??

Nusia

tez likwidujemy drzwi garazowe ale planujemy zrobienie domku narzedziowego w ogrodzie. W garazu zyskamy troche sciany - mniejsca na polki, rowery i inne graty.

Kostka jest w porzadku ale nie da sie jej utrzymac w takiej czystosci jak np: gres. A pamietaj ze taras jest "dodatkowym pokojem" i brud bedzie wnoszony do domu.

O tak, ja też myślałam o likwidacji drzwi i okna w garażu (a na tej ścianie półki), natomiast dodałabym jakieś okno na bocznej ściance.

Zastanawiam się jeszcze czy wywalić ściankę między przedpokojem a jadalnią. Z jednej strony byłoby więcej przestrzeni, ale z drugiej ... hmmm, pasuje mi ta ścianka.

I jeszcze myślałam, czy dałoby się zrobić jakimś cudem dwie łazienki (dla dzieci i dla nas) ale nie chcę rezygnować z pomieszczenia obok łazienki, które zamierzam przeznaczyć na pralnię i suszarnię (teraz bardzo mi tego brakuje i wciąż mam przez to bałagan.

Aha, jeszcze jedno: myślałam, czy na górze nie dałoby się zrobić tak, żeby każdy pokój miał swoją garderobę. W sypialni - wiadomo - jest już na planie. W tym pokoju nad kuchnią jest wnęka, którą możnaby wykorzystać, a w pokoju nad garażem może zabudować najdalszą część pokoju? W końcu tam ani tak nie ma okna. Napiszcie co o tym myślicie.

Aha i ciekawa jestem czy ten pokój nad garażem i łazienka nie wydają się w rzeczywistości zbyt wąskie? Czy ktoś był w gotowej już andromedzie?

Witam serdecznie wszystkich zauroczonych Andromedą : :wink:

w tym projekcie jest naprawdę jakaś siła wertuję od pewnego czasu wiele stron z gotowymi projektami domów i Andromeda kusi mnie coraz bardziej.Przeglądając wasze uwagi co do zmian można powiedzieć że są bardzo celne.

Mam pytanie do budujących juz Andromedę : czy mogą szacunkowo określić koszty budowy dachu bo to jest raczej jedyna rzecz która mnie zastanawia jesli chodzi o wybór tego projektu.

pozdrawiam.

Dach ponoć będzie kosztował około 40 tyś zł w wersji dwugarażowej i z dachówką ceramiczną :D

A my jestesmy po rozmowie ze znajomym architektem i wszystko zaakceptował, zlikwidował nam słupki na górze, przesunął słupek na dole - teraz jest w konstrukcji schodów , zaproponował również likwidację drzwi w garażu - bardziej ze względu na bezpieczeństwo, okno tarasowe będzie 3 skrzydłowe w sumie będzie miało 270 cm no i wszystko by było pięknie tylko działka na jaką chcemy się zdecydować ma 23 m szerokości czyli brakuje 0,7 m na projekt z podwójnym garażem :D i chyba powaznie rozważymy wersję mniejszą , bo styrasznie nam się ta działka spodobała :D , cena równiez rewelacyjna :wink:

Co do tarasu - to fakt bedzie jednak betonowy i na nim będzie gresik

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Witam "ANDROMEDKI"---jest to szalony dom, który wracał do mnie jak bumerang....zobaczyłam tylko raz jako reklamówkę (w lutym 2004) i już potem nic innego nie było w stanie zainteresować nas aż tak fascynująco. Nasz architekt już miał pierwsze szkice zupełnie nowych projektów dla nas specjalnie rysowanych...ale jak znalazłam już projekt ANDROMEDY i to jeszcze z podwójnym garażem i można było zrobić lustrzane odbicie ...to już nic więcej się nie liczyło. Jesteśmy z Trójmiasta i już mamy stan zerowy.......na wiosnę pójdą ściany,dach, itd. i niech murą pną się do góry... :p :D :) 8) :wink: Pozdrawiam