Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

Walka z papierami trwała od sierpnia 2005.

Czekamy już na pozwolenie, ekipa zamówiona.

U nas za stan surowy otwarty ma byc 37 tys. wybraliśmy jedną z droższych ekip ale konkretną i polecaną. Ceny wachały się od 28 do 40 tyś.

Jeżeli ma ktoś wzór umowy z wykonawcą to poproszę (ten z muratora mnie nie satysfakcjonuje, gdyż buduję kosztorysowo).

Budujemy z BK24 + steropian 12.

Do nowych użytkowników. Uważajcie na kosztorys z Domusa gdyż jest on nieaktualny szczególnie zestawienie materiałów. W kosztorysie są bloczki 24 i 12 a dziś jest lepiej kupić poprostu 36 (ja dałem się złapać) i teraz musze budować z 24 i ocieplać a 12 pójdą na działowe. U mnie nikt nie chciał mi tego łączyć a były już kupione (promocja).

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć witam :D

Czy ktoś może polecić okna dachowe.

Tylko żeby były solidne i za jakąś możliwą cene.

Ja buduję z Porothermu 30cm P+W(2,8zł/szt) i na to 10 lub 12cm wełny. Strop gęstożebrowy też Porotherm z Wienerbergera, a na dach Brass - Romańska ceglana w technologi "cisar"(24zł/m2). Narazie mam problem z oknami dachowymi. :cry: Może ktoś podsunie jakiś pomysł.

Mam kupione zarówno okna jak i dachówkę już. Dachówka - Euronit ceglana (bardzo mi sie podobała no i cenowo jeszcze OK) natomiast okna Fakro FP V35.

Czekam na dekarza, to mój kumpel więc się nie spieszy :)

No i w czwartek montują mi okna i drzwi , juz nie moge sie doczekać :)

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=47982&q=basia&k=11

BOBI

:D Witam bardzo gorąco wszystkich starych i nowych ANDROMEDKOWICZÓW po bardzo długim zimowym śnie ..... FZW moje gratulacje ..jestem pod wrażeniem, taki kolorowy śliczny ,słodki,że dech mi zaparło.... :p .... tylko pozazdrościć takich zdolności,.....

u nas od dziś wiosna ...tak ciepło jak w maju....choinka z zimy na balkonie musi zacząć rosnąć na działce---- czas na działkę i do roboty!!!!!!!!!! moi drodzy....a widzę,że niektórzy ostro już rękawy zakasali...u Was chyba już dawno WIOSNA :cry:

pozdrawiam :lol:

Walka z papierami trwa od stycznia 2006.

Czekamy już na pozwolenie, ekipa zamówiona.

Wynegosjowaliśmy 40tyś (z fakturą) za stan surowy+kompletny dach z oknami połaciowymi, rynnami i podbitką+tarasy+schody betonowe zew. i wew.+ścianki kolankowe+strop monolityczny wylewany z szalunkiem ekipy. Ekipa polecana bardzo solidna(widziałem ich prace u 2 kolegów). Szef ekipy to pasjonat!!!!!! Bardzo dużo doradził juz na etapie adaptacji projektu. Jedyny mankament ot ta cena.

Prosze napiszcie cos o kosztach tynków i elektryki. Pozdrawiam.

Mieszkamy na Mazurach, wybieramy projekt naszego domu. Mamy z tym duże trudności (jak chyba wszyscy)

Proszę o kontakt tych forumowiczów, którzy już mieszkają w Andromedzie lub mają zaawansowaną budowę. Szczególnie zależy nam na kontakcie w okolicach Warszwy, Czestochowy, Bełchatowa (po trasie "katowickiej")w dniach 14 lub 18 kwietnia oraz Krakowa w dniach 15,17,18 kwietnia.

:p

Napiszcie coś o stolarce okiennej i drzwiowej (oknach i drzwiach zwyklych, oknach dachowych i bramie) - jakie, z czego i za ile?

Bardzo mnie ciekawi ile płaciliście za kompletne okno dachowe i co stanowiło ten komplet oraz jakiej wielkości - czy takie jak w projekcie 78x160?. :)

Ciekawi mnie czy, za ile i jak ktoś zamontował rolety okienne. Mój architekt mówi, że trzeba wzmacnić nad otworami wieniec dodatkowymi prętami, przez co nie trzeba wykonywać nadproży, a w ich miejsce wchodzi skrzynka z roletą. Zwiększyła się nieznacznie wysokość pomieszczenia. :roll:

Dylmaty, niewiadome, wybory - ot uroki budowy. :-?

Analizę bram już przedstawiłem, teraz przyszła kolej na okna. Poniższe porównanie dotyczy profili PCV, obustronnego 'złotego dębu', z termoramką, ze szprosami wewnętrznymi 26mm tak jak w projekcie, z tą różnicą, że drzwi balkonowe (z łukiem) na piętrze mają o jeden podział w pionie więcej. Wszystkie ceny z dostawą, montażem i 7% VAT

OKNOPLAST (Veka+Maco) - 9.800

Margo (Veka+Roto) - 9.950

Okna-Katowice (Brugmann+Winkhaus) - 9.988

Oko-Plast (Gealan+Roto) - 12.123

Oko-Plast (Avangarde+Roto) - 11.142

Igies (Rehau+Siegenia) - 17.805

Okno-Pol (Rehau+Roto) - 12.454

Superokno (Aluplast+Roto) - 14.640

Nowmar (Veka+Siegenia) - 12.371

Forte (Veka+Roto) - 12.738

Cena za Oknoplast po niezłych negocjacjach, ale okna naprawdę ładne. A gdy przeczytałem ostatniego Muratora..... aż się uśmiechnąłem że wybór był słuszny. Posłuchajcie też co mówią monterzy. 7 lat gwarancji.

Co do dachowych - wybrałem Fakro. Cennik -20% wymiar jak w pojekcie. Myślę że nie ma co skracać okien. Niebo nad głową i jasność na piętrze - warto.

Bexy- dlaczego chcesz dzielić na 3 okno w salonie? Cały urok w jego wielkości! Warto pomyśleć o wzmocniony profilu do tego okna. Ja zrobiłem go ze stałym słupkiem, przecież nie będę otwierał obu skrzydeł, a nawet gdyby to nie będę przez niego wychodził :D Większy problem jest z oknem w jadalni. My nie chcieliśmy go dzielić - w rozmiarze cały urok. Niektóre firmy robią tylko uchylne, inne stałe.

Może też pojawić się problem z łukiem, jeżeli będziecie chcieli ruchomy słupkek. Mnie obliczyli, że wysokość łuku dla konstrukcji z ruchomym słupkiem to max 210mm