Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:p :p :p witam...witam...widzę,że nowo narodzone @Andromedki@ ruszają w życie...moje gratulacje!!!!... no cóż..u mnie zrobił się mały poślig w budowie,dach dopiero w połowie czerwca ruszy, więc wszystko się o dwa tygodnie przesuwa...ale tak bywa...fachowcy to też ludzie ...

na razie nie mam nowych zdjęć :( :( :( ale jak ruszą to dodam -powklejam... :)

Sławinka jeśli i ja mogłabym obejrzeć zdjęcia to byłaby to dla mnie frajda(na priv prześlę adres).... :D :D :D z góry dziękuję..

Witamy serdecznie wszystkich sympatyków Andromedy :)

Dość długo zbieraliśmy się do dołączenia do forum ( jak to zwykle bywa brak czasu), chociaż obserwujemy co tu się dzieje od dłuższego czasu. Ponadto budowa domu przez zimę stanęła w martwym punkcie , w związku z czym nie było czym się pochwalić.

Budujemy Andromedę z podwójnym garażem, nie robiliśmy wiekszych przeróbek. Projekt był jednym z pierwszych , który wpadł w nasze ręce i mimo przewalenia setek innych projektów, żaden inny nie zafascynował nas bardziej.

W ubiegłym roku latem rozpoczęliśmy swoja przygodę z domem, nastapiło jednak małe opóźnienie co z resztą widać na naszych zdjeciach.

I jeszcze na dodatek ta dłuuuga, niekończąca się zima. Na szczęście jak tylko puściły pierwsze mrozy z nową energią ruszyliśmy dalej nadrabiać zaległości.

Muszę w tym miejscu dodać, że mamy dość ambitne plany na ten rok :wink:

Mój mąż - optymista przyjmuje tą lepszą wersję- przeprowadzka na święta Bożego Narodzenia, ja raczej realistka myślę, że będzie ciężko i w najlepszym wypadku obstawiam Wielkanoc 2007r.

Jeżeli chcecie zobaczyć nasze cudeńko, zapraszamy na stronę : web.mac.com/serbista

Jeżeli macie jakieś pytania techniczne lub inne służymy radą.

Monika & Piotrek witamy :D

Rzeczywiście macie śliczną dachówkę :D. Aż się rozmarzyłam :). Planowałam dokładnie taką, zdecydowaliśmy się jednak na gont bitumiczny. Nie mieli takiego odcienia, ale zakochałam się w innym kolorze :wink:. Wykonaliśmy śmiały i trochę ryzykowny :lol: krok - widzieliśmy tylko kawałek w hurtowni. Efekt - super :D :D :D (czas chyba poświęcić chwilę na próby wstawiania zdjęć :roll: )

Wracając do tematu kwadratowego pokoju - mam już okna :D :D :D. Tak akurat wyszło, że w sobotę było pochmurno, deszczowo i świeciło słońce - więc mogłam przetestować pomieszczenia w różnych warunkach. Pokój jasny i przyjemny. Tam gdzie dodaliśmy okno - wyszedł przytulny "kącik" na łóżko albo biurko :). Na piętrze najchętniej akurat w nim coś robię - bo nie ma tam przeciągów :lol: . Czekamy jeszcze na "normalne okna - i zieją dziury, przez które zwłaszcza w wietrzne dni - hula wiatr i urywa głowy :wink:

Dzisiaj panowie od podłogówki zaczynają prace...

http://pg.photos.yahoo.com/ph/slawinka68

Qrcze, nie wiem czy się udało wstawić link. Jeśli tak to zapraszam - wstawiłam tam kilka najnowszych zdjęć (z zeszłego tygodnia). Monia&Piotrek - SUPER chałupka - tak trzymać! :D

Areek - w orginale ścianki kolankowej jest po prostu brak. Więźba opiera się bezpośrednio na wieńcu i skutek jest taki, że pokoje na górze są sporo mniejsze. Myśmy też tak jak Monia&Piotr podnieśli ściankę o dwa pustaki (silka E24) i jest lepiej. Dołożę do fotoalbumu jeszcze parę zdjęć z wcześniejszych faz budowy.... tylko trochę to potrwa :wink:

Cieszymy się ogromnie, że podoba sie Wam nasz dach. Wybór spędzał mi sen z powiek. Marzyłam o takim dokładnie pomarańczowym jak na zdjeciu oryginalnym. W rzeczywistości nie wszystko jest takie proste. Myslałam o tym pomarańczowym Robenie. Wiele negatywnych opinii o tej konkretnej dachówce, zbiło mnie jednak z tropu. Zdecydowaliśmy sie w końcu na RUPPCERAMIKĘ, kolor czerwień naturalna ( na szczęście wpada w pomarańczę). Rzeczywiście nawet dekarz pochwalił dachóweczkę, prawie nic nie odrzucił. Podobno bardzo dobrej jakości. A najfajniejsze było to, że pojechaliśmy zamówić Robena i w ciągu 15 minut zmieniliśmy decyzję. Oczywiście ściany zewnętrzne to POROTHERM. Parter ma wysokość wg projektu, piętro podniesione o jeden pustak. zrezygnowaliśmy też z jednego okna dachowego w pokoju z kukułką. Prawdę mówiąc tak jest dobrze, pokój ładnie doświetlony. Problem wynikł przy montażu okien, okazało się , że trzy się tam nie mieszczą, chyba, że te dwa są bliźniacze, czego oczywiście nie zakłada projekt. Jak Wy to rozwiązaliście??????

Może nasza ekipa popełniła jakiś błąd........... Wolę już w to nie wnikać :)

Teraz próbujemy wybrać jakieś okna, drzwi i bramę garażowa. Chcemy to zamknąć i przede wszystkim ogrodzić. Jakie ogrodzenia planujecie????

a z resztą to ja tylko siedzę i przeglądam wnetrza. Mam mały problem ze schodami. Wymyśliłam sobie drewniane ażurowe, gdzieś kiedyś widziałam takie w gazecie. Teraz jak już stoi domek dowiedziałam się jaka jest ich cena....!!!!!!!!!!!!! :cry:

Za późno już żeby wylewać schody, więc musimy poszukać jakiegoś dobrego w miarę taniego wykonawcę. Może ktoś z Was ma jakiś namiar?????

Okna dachowe wstawiliśmy w ilości o jedno mniej niż w projekcie - zrezygnowaliśmy z jednego w lazience, ale też zmniejszyliśmy je w stosunku to tych w projekcie i nie żałujemy - poddasze jest wystarczająco doświetlone :) W pokoju z kukułką (fajnie nazwany :D ) mamy okna bliźniacze i w holu osobne

http://pg.photos.yahoo.com/ph/slawinka68/detail?.dir=d0bfre2&.dnm=b2f0re2.jpg&.src=ph

mam nadzieję, że widać :wink: