Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

zapomnij o tej firmie troszeczke Cię zawyżyli o jakies 110000

nasze koszta

robocizna murarka +dach to 30000

dach z deskowaniem ok. 32000

fundamenty 20000

dodatkowe sprawy beton, deski, rynny papa cegla na komin ok 20000

wszystko razem to 102000

dodaj do tego okna i drzwi i wyciągnij wnioski

pozdrawiamy

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to wszystko zalezy gdzie kto buduje i jakie sa ceny materialow, firma buduje od A do Z - widzielismy stawiana teraz inwestycje (osiedle blizniakow) - wygladaly super!. Slawinka podala cene 350tys i to jeszcze nie koniec... Nasza budowa - Warszawa. Cena z metra wychodzi - 1600.

chodzilo o stan surowy zamknięty ?

czy mowisz o budowaniu na "wlasna reke" czy przez firme? No i gdzie budujesz - lokalizacja! W Warszawie stan surowy do krokwi kosztuje 40tys (materialy + robicizna - nie firma tylko ekipa ze wschodniej granicy)

dach buduje mi firma mam gwarancje 10 lat, murarke robi mi facet ktorego firma jest od 25 lat na rynku i zamawialismy go we wrzesniu zeszlego roku aby wystertowal w maju tego roku, budujemy 13 km od Krakowa - uwierz mi koles nabija Cię w butelke jesli Cie stać to Twoja sprawa widziales nasze koszta na niczym nie oszczędzamy deskowanie na dachu, najlepszy beton na fundamenty, rzeźbione krokwie patrz fot

koszty w Krakowie jak widac roznia sie troche, sprawdzimy jeszcze jak to wyglada u Montany, Dziakowca, Krzysztofa BA itd., oni buduja w naszych okolicach. Poza tym podkreslam jest to stan surowy zamkniety! - budowany przez jedna firme budowlana od podstaw do zakonczenia!

Zeby rozwiac nasze watpliwosci CENOWE prosze wypowiedzcie sie Andromedowcy z okolic w-WY.

koszty w Krakowie jak widac roznia sie troche, sprawdzimy jeszcze jak to wyglada u Montany, Dziakowca, Krzysztofa BA itd., oni buduja w naszych okolicach. Poza tym podkreslam jest to stan surowy zamkniety! - budowany przez jedna firme budowlana od podstaw do zakonczenia!

Zeby rozwiac nasze watpliwosci CENOWE prosze wypowiedzcie sie Andromedowcy z okolic w-WY.

To, że ktoś stara się zarobić na Tobie nie koniecznie świadczy o cenach na rynku, może to świadczyć, że "firma" widzi iż nie masz zielonego pojecia o budowie i robią z Tobą co chcą. Musisz pozbyć się syndromu warszawiaka i przestać tłumaczyć sobie, że to przez warszawskie ceny

Pozdrawiam dalsza wymiana zdań nie ma sensu w tym "przypadku"

SZANOWNI FORUMOWICZE!

ZWRÓĆCIE UWAGĘ, ŻEBY W WASZYCH ANDROMEDACH NIE POPEŁNIONO TAKIEGO BŁĘDU JAK U MNIE Z WIEŃCEM/MURŁATĄ:

1. ROZSTAW ŚRUB PRZECHODZĄCYCH PRZEZ MURŁATĘ NIE MNIEJ NIŻ 1m (tak jak jest w projekcie) i koniecznie w jednej linii, symetrycznie przez środek murłaty.

2. PO DWÓCH MIESIĄCACH OD ZAMONTOWANIA MURŁATY NALEŻY DOKRĘCIĆ NAKRĘTKI DO ŚRUB NA MURŁATACH!!! JA O TYM NIE WIEDZIAŁEM i OD MAJA DO DZISIAJ DREWNO PRZESCHŁO, POWSTAŁY LUZY (nakrętki mógł odkręcić ręką przedszkolak) I SKRZYWIŁO MI MURŁATĘ OD STRONY BALKONU W SYPIALNI TAK, ŻE KONIEC TEJ MURŁATY ROZSADZIŁ MI NAROŻNIK!

3. NIE POZWALAJCIE NA ZAMUROWANIE żadnych ŚRUB MOCUJĄCYCH MURŁATĘ, ZWŁASZCZA na jej końcach W SYPIALNI, (NAJLEPIEJ NIECH TAM DADZĄ PODWÓJNE ŚRUBY), PONIEWAŻ BĘDZIECIE MUSIELI I TAK TO ROZKUWAĆ ŻEBY DOKRĘCIĆ!!!

POZDRAWIAM!!!

Odniośnie kosztów. Na ten rok zaplanowałem stan surowy otwarty z pokrytym dachem i wstawionymi oknami dachowymi. Buduję z bloczków betonu komórkowego 24cm, dach - dachówka ceramiczna von Mueller i okna Velux. Na chwilę obecną a mam wymurowany cały dom, taras, schody zewn. i zrobioną więźbę - wydałem ~ 74tyś (w tym 25tyś robocizna). Na dach dojdzie gdzieś ok. 50tyś (robocizna 8tyś)

Jedna ekipa robiła wszystko do więźby (bez umowy), a dach firma od dachów na umowę z 7%VAT

Buduję 20km od Warszawy

http://pg.photos.yahoo.com/ph/dompiesbrazowy/album?.dir=da61re2&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//photos.yahoo.com/ph//my_photos

Witam Srdecznie wszystkich forumowiczow. Od jakiegosczsu wraz z zona planowalismy budowe domu i mial to byc dom z projektu frmy dominanta Pinokio 2G. Jednakze po przeszukaniu internetu i zebraniu wszystkich opinii doszlismy do wniosku ze jednak musimy zmienic projekt ze wzgledu na kiepska funkcje pinokia i trafilismy na ANDROMEDE 2G. Milo stwierdzic ze jest tu tak duzo osob kotre sa zadowolone z wyboru projektu, a w szczegolenosci ze sa to osoby ktore taki dom juz pobudowaly i zamieszkuja juz swój wymarzony domek. Jestesmy bardzo mile zaskoczeni funkcjonalnoscia tego projektu i zarazem troszek obawiamy sie malej lazienki na dole i duzych skosow na poddaszu. jak juz wyczytalem podniesienie sciany kolankowej to norma wiec problem skosow juz sie rozwiazal. Mam pytanko poniewaz my mieszkamy i mamy zamiar pobudowac sie w zdunskiej woli tj ok. 40km od lodzi czy moze ktos w lodzkim buduje lub zbudowal juz andormede i czy jest taka szansa aby podjechac i obejrzec domek ??? :)

Z gory dziekuje i pozdrawiam............

:lol:

Witam, my budujemy w Warszawie a dokładnie w Markach, mamy już stan surowy z dachem, firma budowlana która nam to robi ma już wprawę w budowie andromedy, możemy dać na nich namiary robią wszystko, bez hydrauliki i elektryki, również elewacje, praktycznie full wypas i w dodatku solidni, robią tak jak ty chcesz, a nawet podpowiadają bardzo praktyczne rozwiązania. a stan surowy z dachem (pokryciem blachodachówką), z robocizną i materiałami kosztował mnie niecałe 100 000zł.

Witajcie!

W sprawie okien i tego co pisała Sylwunia: okna 78/160 są jak najbardziej standardowe ale nie u wszystkich. Jak ktoś się ładuje w jakieś Roto, to nie znajdzie. Ale Fakro ma i uważam że wyglądają wspaniale. Zwłaszcza od wewnątrz. Wiem że każdy z nas budujących oszczędza na czym się da. Ale akurat na oknach chyba nie warto.

Sławinka - o jakże się cieszę :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: że ktoś podniósł górę o dwa klocuszki. Już niedługo będę się mógł tak gonić po poddaszu jak Ty. A reszta niech się garbi :wink:

Montana - rewolucja w łazience..... już nie pamiętam jak wywołałem ten temat i co pisałem (a szukać nie mam czasu), ale u nas wanna będzie pod oknami dachowymi, a muszla z bidetem na ścianie drzwi wejściowych po prawej. Na wysokości schodka planujemy jakiś murek pełniący funkcję dwustronnej szafki. Początkowo miało być podobnie jak w projekcie, tylko wanna cofnięta bliżej ściany z drzwiami, ale okazło się że mimo podniesionej kolankowej jest tam za nisko.

izimiki i cała rodzinko Andromedy, która nie wie ile co kosztuje. Mnie kosztorysy robiło kilka firm. Wszystkie obejmowały wykonanie domu w stanie surowym, z maxa, z oknami dachowymi, dachówką ceramiczną, rynnami, murkami tarasami. Materiał + robocizna. Ceny zaczynały się od 125.000 kończyły na 160.000 (ten gość za 160 to buduje takie domy że głowa mała - super porządny, ale niestety się spóźniłem i już nie miał terminu) tylko jeden człowiek dał mi kosztorys na 210.000 ale jak zacząłem się pokładać ze śmiechu to szybko zjechał na 170.000. Jeszcze raz: większość wycen była pomiędzy 120 a 140!! niech mi nikt nie mówi że w Warszawie jest drożej. A jeżeli nawet to co? Moi elektrycy, hydraulicy i inni 'fachowcy' jeżdzą do Warszawy robić - jaki więc problem?

OK - pędze bo mi tynkują :lol: [/url][/i]

Hej... :p :p :p już po bólu....dach jest, okna są ...elektryk działa, hydraulik już tupie na schodach by wejść.... uffffffffff.....pozdrawiam wszystkich "starych" i "nowych" zauroczonych @Andromedowiczów@..... :lol: :lol: :lol: i życzę powodzenia w różnych etapach budowania....

kilka fotek wstawiłam i jeszcze będą... :wink:

GŁOWA do Góry......wszystko będzie dobrze...niech się "nowym" mury PNĄ do góry !!!!!!!!!!!! :D

Witajcie!

W sprawie okien i tego co pisała Sylwunia: okna 78/160 są jak najbardziej standardowe ale nie u wszystkich. Jak ktoś się ładuje w jakieś Roto, to nie znajdzie. Ale Fakro ma i uważam że wyglądają wspaniale. Zwłaszcza od wewnątrz. Wiem że każdy z nas budujących oszczędza na czym się da. Ale akurat na oknach chyba nie warto.

Nie uważam że okna 78/160 się nie nadają! Stwierdzam tylko że można je zmniejszyć i wcale nie psuje to wyglądu z zewnątrz ani nie zmniejsza oświetlenia wewnątrz! I w tym przypadku to uważam że na oknach oszczędzić można. Wierzę, że 78/160 "wyglądają wspaniale" ale nie każdy ma kasy "no limit" i może wówczas oszczędzić na zmniejszeniu okien w szczególności w garderobie -bo tam to już wogóle tak wielkie okno nie jest potrzebne.

PS. Mamy Velux i tam są te okna niestandardowe. A Fakro owszem ma te okna w podstawowej ofercie ale płaci się za nie "jak za zboże" i czeka się minimum 2 tygodnie :)

W sprawie okien.... my wstawialiśmy okna Vellux 78x140 prawie wszędzie, nawet w garderobie w sypialni...tylko na hallu na piętrze jest 78/160 , mamy nawet jedno okno 55x78 (+ dwa 78/140) w pokoju nad jadalnią ...troche fikuśnie ...ale zmusił nas zrobiony wykusz..planowaliśmy duże a wyszło małe i TEŻ jest doświetlony pokój odpowiednio...gdybyśmy wstawili FAKRO, pewnie byłyby to okna 78/160, ale że chcielismy VELLUX więc musieliśmy zmniejszyć, by móc otwierać.

Pomieszczenia są doświetlone wg nas jak trzeba.

Pozdrawiam....a dziś jakoś pochmurnie jest :(

dziękuję za Wasze opinie. Dzięki Wam zdecydowaliśmy się na dwie wielkości okien, o czym wcześniej w ogóle nie pomyśleliśmy.

W łazience i garderobie wstawiamy 78x140 a w pozostałych pomieszczeniach 78x160. Wybór Velux dostaliśmy od cennika 21% rabatu + 7%VAT.

Dziś zamawiam cały dach - prawdopodobny termin krycia początek września.