Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

]

ja nadal sie upieram ze to błąd w sztuce ... !! nie powiedzialem ze nie idzie tego naprawic.... zreszta okazalo sie NAGLE ze idzie... !!

przypominam ze tak powiedzial twoj fachowiec...

wiec ja cie prosze... !! zastanow sie o co pytasz ??

jakiej odpowiedzi oczekiwales ?? jedna juz dostales od fachmana ... !!

pomijam fakt umieszczenie 2 roznych kominow na fotkach !!

1wszy to ten o ktorym mowimy a 2gi to niestety nie ten.... choc opisany jako naprawiony (cyt. blacharz czyni cuda) ... !! :-?

Dosyc, że jestes totalnym laikiem do jeszcze kiepskim detektywem

Ile widzisz kominów na pierwszym foto? mam nadzieje, że nie jest totrudne pytanie

Oto odpowiedź człowieka który wie o czym mowa, a jak mi się wydaje nie ma nic gorszego niż mówienie o czymś - nie mając zielonego pojęcia

Witam. tak miałem na myśli taśmę ołowianą, miedzianą lub aluminiową zaś co się tyczy dachówki to może bym spróbował ją trochę podszlifować od spodu ale nic poza tym nie da się zrobić po prostu prawie każda dachówka na blasze tak wygląda a szczególnie najgorzej to wygłąda na dachówkach wysokoprofilowanych a Roben się do nich zalicza muszę też dodać iż nie zawsze to wygląda tak jak u Was na zdjęciu bo zależy to jak dachówka trafi przy kominie tzn czy się kończy cało czy też nie w Waszym przypadku mieliście pecha gdyż jest to możliwie najgorszy wariant jaki się może trafić ale tylko pod względem estetycznym bo co do szczelności przy takim kominie jest to wariant najlepszy poza tym nie macie się co martwić bo dach wygląda naprawdę ładnie położony. a ile Was to kosztowało od metra jesli to nie tajemnica oczywiście i skąd jesteście?

A teraz fotki myśle, że nawet ty dostrzeżesz drugi komin i różnice

http://freewebs.com/kapustka/DSC00393.JPG

http://freewebs.com/kapustka/DSC00389.JPG

Jak pewnie zauważyłeś pytanie było skierowane do posiadaczy dachu, a jak sam wiesz przed tobą jeszcze długa droga

na koniec dobra rada -- nie doradzaj

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dosyc, że jestes totalnym laikiem do jeszcze kiepskim detektywem

czy ja cie jakos obrazilem??

nie... !! wiec spasuj kolego... !!

jak taki z ciebie fachowiec to po co zadajesz pytania ... ??

napisalem co o tym sądze... !! Pomylilem sie co do kominow !! zreszta zapewne nie tylko ja... opisujesz BUBLA a nastepnie podajesz fotke z opisem ze blacharz czyni cuda... !! i ze temat jak i problem juz nieaktualny ... !!

mialem prawo i podstawe pomyslec ze pomyliles fotki...!! ot co ..

A teraz fotki myśle, że nawet ty dostrzeżesz drugi komin i różnice

ziew...

Jak pewnie zauważyłeś pytanie było skierowane do posiadaczy dachu, a jak sam wiesz przed tobą jeszcze długa droga

no...masz racje ... dopiero zaczynam... ale ako mam dobre i jak widze jakis BUBEL budowlany i slysze ze fachowiec co go popelnil twierdzi ze nie idzie tego zrobic inaczej to wybacz... !!

na koniec dobra rada -- nie doradzaj

moja rada dla ciebie to : spusc cisnienie... szkodzi na serce ... !! :lol:

dla mnie EOT !!

i powodzenia z naprawa dachu... !! mam nadzieje ze z moja dachowka brassa nie bedzie tego problemu z ogołaceniem... !!

:-?

jak taki z ciebie fachowiec to po co zadajesz pytania ... ??

Kto pyta jest głupi tylko przez pięć minut

Ciekawe co mówi przysłowie o "odpowiadaczach", którzy mówią słowami ale bez treści

Ja się dobrze bawie nie ma mowy o ciśnieniu

Nazwałem cie laikiem czy się pomyliłem

Sprawdź znaczenia słowa laik, a wtydy może ty spasujesz

Co to znaczy, że fachowiec popełnił bubel budowlany

Czy to jeszcze po polsku

Przeczytaj dokładnie mojego poprzedniego posta sorry jeśli musisz to nawet kilka razy i wtedy wyciągnij wnioski

Czyli, że co mam naprawić?

Ostatnio zmieniony przez MalaiGrzesiek dnia Nie, 13 Sierpień 2006 20:07, w całości zmieniany 1 raz

mialo byc EOT ale widze ze zmieniles w trakcie dyskusji tresc zasadniczego zapytanie i pojawily sie w zapytaniu 2 kominy... nieladnie nieladnie... !!

nie ma to jak namieszac w glowach co nie?? niezla metoda... !! :-?

koncze te bezsensowna dyskusje... !! :D

choc przyznam ze niezle sie bawie... !! w ten deszczowy dzionek ... !!

owszem zmieniłem kolor pytania bo widze, że ciężko coś trybisz

Przy okazji mamy pytanie do osób które mają dach za sobą

Chodzi mi o tkzw. obróbkę komina

Zobaczcie na foto powyżej - chodzi mi o komin, który znajduje się po lewej stronie i ten na drugim planie

Mój majster z którego jestem zadowolony powiedział mi, że nic nie jest w stanie zrobić z tymi dwiema nierównymi dachówkami po prawej stronie komina , jak widzicie nie wygląda to ładnie i strasznie nas to wq...ia.

O.k. teraz pytanie

Czy u innych posiadaczy przede wszystkim Robena ale nie tylko jest podobna sytuacja ?

Prosimy o szybką odpowiedź nie długo finalna zapłata za daszek

pozdrawiamy

Witam,

Sławinka mam jedno bardzo ważne pytanie odnośnie Twojej łazienki na górze, którą miałam okazje podziwiać na zdjeciach.

Chodzi mianowicie o płytki, glazurnik nie robił Ci problemu o wielkośc???

I jeżeli można wiedzieć ile krzyknął za metr położenia???

My dogadaliśmy się z glazurnikiem do momentu dopóki nie pokazałam mu płytek, które wybrałam. Powiedział, że do cięcia tak dużego formatu nie ma odpowiedniego sprzetu i że wątpi żeby ktoś nam to położył. Również chodzi o nową kolekcję z Paradyża.

Jesteśmy wściekli, bo do holu i kuchni wybrałam rozmiar 60x60 i podobno też są za duże. To nam komplikuje sprawy. Przecież nie będziemy wybierać glazury pod fachowca.

Na naszej stronie zamieściliśmy kilka nowych zdjęc.

Płytki....no cóż, nasi majstrowie kładąc je używali słów ogólnie uznanych jako niecenzuralne, ale dali radę :wink: Z cięciem nie było problemu, przynajmniej mnie nic o tym nie wiadomo. Żeby obłożyć wannę cięli duże płytki na "makaron", więc ta ich maszyna chyba była OK. A jeśli chodzi o cenę to hmmm.... trochę sobie policzyli - normalnie biorą 25 zł za metr, a przy tych dużych krzyknęli 40 zł :o . Nie dajcie się zbić z tropu fachowcowi - to jest do zrobienia :D

Sławinko

a w którym miejscu w łazience na górze macie kibelek?

Ciągle i ciągle oglądam zdjęcia Waszej Andromedy. Macie jakieś nowe zdjęcia ? :lol: DUŻO ZDJĘĆ :lol:

kibelek stoi pod skosem, przy ścince oddzielającej łazienkę od pomieszczenia za nią (tam gdzie mamy saunę). Właściwie lokallizacja kibelka jest taka jak w projekcie :p

Trochę się zaniedbałam jeśli chodzi o fotki, ale zamierzam to natychmiast nadrobić :oops:

Sławinka:

>>Witam wszystkich Andromedowiczów po dłuższej przerwie! Juz trzy >>tygodnie mieszkamy w naszym nowym domku i muszę wam >>powiedzieć, że to czysta przyjemność :D :D :D .

Sławinko,

Andromeda piekna,

Piekne okna i ... wanna :D

Ja również zaczynam budować "Lustro z podwójnym garażem"

Mam kilka pytań:

- gdzie miejsce sauny ? W pokoiku na dole ?

- Jakie ogrzewanie ?

Pozdrawiam i... gratuluje ładnego gniazdka ;-)

Dziękuję, dziękuję, nieskromnie powiem, że domek nam się udał :wink:

saune zbudowaliśmy na górze, w pomieszczeniu za łazienką. Zmieściła nam się tam sauna, duża szafa i miejsce na suszarkę :p

kibelek stoi pod skosem, przy ścince oddzielającej łazienkę od pomieszczenia za nią (tam gdzie mamy saunę). Właściwie lokallizacja kibelka jest taka jak w projekcie :p

Trochę się zaniedbałam jeśli chodzi o fotki, ale zamierzam to natychmiast nadrobić :oops:

Dzięki Sławinko za odpowiedź i czekam z niecierpliowścią na Twoje zdjęcia.

A mogłabyś jeszcze napisać jak jest z tym metrażem na poddaszu. Czy wielkość pomieszczeń podana jest na rzutach po podłodze czy po odjęciu skosów (h 1,9)?

pozrawiam :)

Qrcze, nie wiem.... :oops: Ale wydaje mi się, że podają powierzchnię netto, czyli po odjęciu skosów i do wysokości hmm....1,9, a może 1,7 - kiedys mi się tak o ucho obiło. Nigdy się nad tym nie zastanawiałam, bo te pokoje na górze naprawdę są wielkie, tylko warto podnieść ściankę kolankową, bo inaczej skosy zaczną się tuż nad podłogą.

Witaj Sławinko, dziękuję za real. Podniesienie parteru i ścianki kolankowej nie powinno być możliwością w realizacji Andromedy - to wg mnie wręcz obowiązek, aby się nie rozczarować po wybudowaniu niskim sufitem na parterze i na poddaszu!!! W związku z tym, mamy prośbę , tzn.- ja i moja luba-, czy pogłabyś podesłać fotki na których widać domek z zewnątrz przed otynkowaniem. Chcemy się temu przyjrzeć "bliżej". Dziękujemy i pozdrawiamy!

A mogłabyś jeszcze napisać jak jest z tym metrażem na poddaszu. Czy wielkość pomieszczeń podana jest na rzutach po podłodze czy po odjęciu skosów (h 1,9)?

pozrawiam :)

Wtrącę sie...

Powierzchnia w projekcie jest podawana przy wsokości pomieszczeń 1,90 m. Na rzucie poddasza linią przerywaną pokazany jest obrys powierzchni pomieszczeń przy wysokości ponad 1,90 m.

Oglądalam dzisiaj Andromedę II lustrzane odbicie w realu. Jest cudowna :D Na początku dół wydał mi się jakiś taki nieduży, ale jak weszłam na górę to naprawdę nie spodziewałam się, że te pokoje i łazienka są takie duże. Super. Potem i dół był już OK. W ogóle żadnych zastrzeżeń. Teraz juz jestem pewna, że to ten projekt :D

A Janko1000 i jego żona są bardzo mili :D

Faktycznie Sławinko i marzy_mi_się, ten metraż podany jest po odjęciu skosów, czyli na wysokość 1,9. To jak podniesie się ściankę kolankową to są jeszcze większe :lol:

Jeśli budującym Andromedę nie sprawi kłopotu ,to bardzo proszę o przysłanie mi zdjęć tegoż domu już wykończonego (środek) .Wiedziałam gdzieś te zdjęcia, ale nie mogę ich odszukać.Bardziej interesuje mnie środek...Ale na zewnątrz też mogą być :)

Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością

Witam widzę że juz chyba wszyscy wybudowali Andromedki bo coś mało osób tu zagląda....

Mam pytanie do osób które juz wybudowały ten domek i nie podwyzszały poddasza- czy rzeczywiście jest tak nisko?, aha i czy po dodaniu ogrzewania podłogowego wysokośc parteru bardzo sie zmniejszy??

Dzięki z góry za wszelakie info...

Czy może jest ktoś z okolic mińska mazowieckiego kto użyczyłby ,,rzucenia okiem" na domek??

Hej Pablo, parter podnoś bez dwóch zdań , górę też śmiało min. jeden "klocuś" więcej. W przeciwnym razie, parter po ułożeniu podłogówki nie da 250cm wysokości!! Poddasze natomiast bez podniesienia ścianki kolankowej, to rzeczywiście "prawdziwe" poddasze. Lepsza jest zdecydowanie ścianka "pupkowa", jak ktoś to trafnie określił. Zdjęcia są wyżej w postach, miłośnicy Andromedy chętnie dzielą się zdjęciami, a nierzadko gościną :D.

Nasza Andromeda II jeszcze w papierach, dzisiaj mieliśmy złożyć wniosek o pozwolenie na budowę, ale przesuwa sie to nam na przyszły tydzień. Jak dobrze pójdzie, to pod koniec września ruszymy z budową. Mamy plan, aby roboty ciągnąć non stop, nawet przez zimę. Kredyty są drogie. Chcąc sprzedać mieszkanie-kasa- i chcąc zamieszkać jesienią/przed zimą przyszłego roku, musimy "gonić". Jak ruszymy, to na pewno ogłosimy tę nowinę światu i miłośnikom Andromedy II, póki co, zdjęcia nasze w linku to działka budowlana "a la łysa polana".

Zdobyta wiedza w postaci oglądniętych Andromed to naprawdę , ale to naprawdę cenna wiedza!!! Tylko się cieszyć, że jest takie miejsce jak to forum i są takie osoby , które podzielą się prywatnym czasem i Andromedą w realu. Kupiony projekt niestety wymaga "drobnych " przeróbek.

Czytaj forum uważnie dot. Andromedy, a nie będziecie żałować, że dokonaliście jakichś poprawek na etapie realizacji lub ich świadomie nie dokonaliście...

Pozdrawiam.

Jeśli budującym Andromedę nie sprawi kłopotu ,to bardzo proszę o przysłanie mi zdjęć tegoż domu już wykończonego (środek) .Wiedziałam gdzieś te zdjęcia, ale nie mogę ich odszukać.Bardziej interesuje mnie środek...Ale na zewnątrz też mogą być :)

[email protected]

Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością

zapraszam do obejrzenia albumu - link w moim profilu :p Dodałam troche nowych fotek

Witajcie!

Dziś mam pytanie do tych bardziej zaawansowanych w budowie, a może nawet do tych, którzy pierwszą zimę w Andromedzie mają już za sobą.

Jakie moce grzejników zastosowaliście? Nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś projekt miał niezły błąd i grzejniki były przewymiarowane. Później dzięki Henrykowi otrzymaliśmy z DOMUSA korektę obliczeń c.o. Ale jak liczę to i tak wydaje mi się to przewymiarowane.

I jeszcze dopiszcie słówko z czego macie ściany.

Podrawiam,

Bartek

p.s. Jolcia - trzymam kciuki !!