Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

Sulwunia, ale macie tempo :D , gratuluję :D

Czy podnosiliście ściankę kolankową? Jakie zmiany wprowadziliście (zauważyłam, że taras nie jest okrągły) i jeśli możesz, to napisz ile Was wyniósł stan obecny i w jakim planujecie się zmieścić.

wklejaj zdjęcia na bieżąco, jeśli tylko czas Ci na to pozwoli :D

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sulwunia, ale macie tempo :D , gratuluję :D

Czy podnosiliście ściankę kolankową? Jakie zmiany wprowadziliście (zauważyłam, że taras nie jest okrągły) i jeśli możesz, to napisz ile Was wyniósł stan obecny i w jakim planujecie się zmieścić.

wklejaj zdjęcia na bieżąco, jeśli tylko czas Ci na to pozwoli :D

A dziękuję, dziękuję :) Tempo rzeczywiście nie małe :) :) ale chcemy przed zimą się wprowadzić więc rozumiesz.. :)

Tarasu nie robiłam według projektu bo uważam, że to zbędna (czytaj: za duża) ilość betonu i terakoty na zewnątrz. Taras zrobiłam tylko do tego momentu do którego jest zadaszony (by było gdzie posiedzieć w brzydką pogodę). A jak będzie ładna pogoda to chętnie wyjdę sobie na zieloną trawkę (a nie będę siedziała na terakocie).

Ściankę kolankową owszem podnosiliśmy o jedną cegłę -a budujemy z Porothermu 25.

Pozostałe zmiany to:

- te w łazience na górze o których pisałam wyżej (liwkwidacja zlewu i przeniesienie na tą ścianę kibelka + bidet),

- zlikwidowaliśmy tylnie drzwi wejściowe do garażu,

-zmniejszyliśmy okna dachowe na 78/140 (a w garderobie nawet na 78/114),

-w pokoiku na górze -tym ze słupkiem -odsunęliśmy okna od ściany by pokój był lepiej oświetlony (zdjęcie numer 32 w mojej galerii)

-na górze (na przeciwko schodów a nad wejściem) według projektu jest zabudowana pewna pusta powierzchnia tylko ze względu na to że wystająca ściana jest ważna dla konstrukcji dachu. Postanowiliśmy wykorzystać tą mała przestrzeń na schowek i zrobiliśmy tam wejście od strony holu (postaram się nidługo dodać do mojej galerii zdjęcie tego wynalazku :) ).

- wszystkie okna (nie dachowe) zmniejszyliśmy do standardowych rozmiarów i kształtów (za wyjątkiem salonowego które jest naprawdę rewelacyjne takie duże).

-zlikwidowałam również ściankę działową między jadalnią a holem na dole (zresztą chyba jak większość).

To chyba najważniejsze zmiany. Jest jeszczę troszkę takich drobnych dodatków ale za dużo by tu wymieniać wszystko :)

Jeżeli chodzi o koszty to planujemy wyrobić się w 200 tyś. i jak narazie (odpukać w niemalowane) wszystko idzie zgodnie z planem :) w jednym miejscu zaoszczędziliśmy, w innym nadpłaciliśmy ale jakoś w sumie wychodzi ok :)

Właśnie robią mi tynki wewnętrzne i zabudowują poddasze więc już niedługo dodam parę nowych zdjęć ze środka mojej andromedki (bo z zewnątrz to już się niewiele zmieni :)

200 000???Kurcze gratuluję, ja się obawiam że nie zamknę się w 300 000 i wszystko na to wskazuje....Wiem, że wszystko zależy od materiałów ale pewnie rzeczy niestety kosztują.

Pozdrawiam

Tomek

Tomek, spokojnie. Nie ma żadnych szans na 200 000 zł. Real to 300 000 zł i w górę, w górę........, a to już zależy od pomysłów i portfela (albo w odwrotnej kolejności...)

200 000???Kurcze gratuluję, ja się obawiam że nie zamknę się w 300 000 i wszystko na to wskazuje....Wiem, że wszystko zależy od materiałów ale pewnie rzeczy niestety kosztują.

Pozdrawiam

Tomek

Tomek, spokojnie. Nie ma żadnych szans na 200 000 zł. Real to 300 000 zł i w górę, w górę........, a to już zależy od pomysłów i portfela (albo w odwrotnej kolejności...)

300.000,-?? :o Chyba podajesz cenę stanu totalnie wykończonego z nowymi meblami i sprzętem!!!! Albo stanu surowego budowanego wogóle nie oszczędzając na niczym i robionego z drogich materiałów.

Budowanie domu i koszty tego budowania to sprawa naprawdę indywidualna -nie można się tu spierać czy ktoś się w takich kosztach zmieści czy nie zmieści. Jeżeli ktoś marzy o ślicznym domku z piękną dachówką ceramiczną, drewnianymi oknami, drewnianym parkietem na całych 120m2 i tym podobnymi sprawami to rzeczywiście nie ma co marzyć o wyrobieniu się w 200tyś. Bo nie tylko te materiały są droższe ale i ich robocizna :( .

Budując dom można naprawdę oszczędzić na wielu rzeczach! My dach kryliśmy blachodachówką a okna mamy pcv. Dachowe okna zmniejszyliśmy (co też znacznie wpłynęło na ich cenę). W hurtowni negocjowaliśmy ceny zamawianych materiałów. Ekipę też mamy całkiem tanią. Największe oszczędności można również uzyskać przy wykańczaniu. Jest wiele tańszych metod wykańczania np. ostro można przyoszczędzić robiąc podłogi z paneli -zarówno materiał jest drastycznie tańszy od drewnianego parkietu jak również robocizna bo panele zatrzaskowe można ułożyć samemu (jest to dziecinnie proste).

Ja piszę o cenie tzw. stanu "pod klucz"(wykonywanego oczywiście oszczędnie). Czyli domu wykończonego na zewnątrz, w środku otynkowane i pomalowane ściany, zabudowane poddasze, wszystkie drzwi wewnętrzne, podłogi (ja stawiam na taniutkie panele a nie super drogi parkiet), oraz zrobione łazienki. Ewentualnie jak nam się coś obsunie kosztowo to max o 10/20 tyś. (ale napewno nie sto!!!!).

Cen mebli ani sprzetu RTV/AGD oczywiście nie wliczam do kosztów wybudowania domu bo to sprawa indywidualna (niektórzy takie rzeczy już mają i nie muszą kupować). Podaję cenę wybudowania samego domu w stanie nadającym się do zamieszkania!!

pozdrawiam

Cześć

W końcu podjęliśmy z męską decyzję i zdecydowaliśmy się na zakup projektu Andromeda, czekamy już na przesyłkę ........... uff, pierwszy krok za nami, a właściwie drugi, bo w maju nabyliśmy działkę. Dom będziemy budować w Mińsku Mazowieckim, chcemy zacząć na wiosnę.

Teraz bardzo interesuje nas kosztorys wybudowania takiego domku (myślę, że bank, w którym weźmiemy kredyt też będzie zainteresowany...). Czy mogłabym prosić o przysłanie e-mailem takiego kosztorysu? WIELKIE DZIĘKI.

[email protected]

Witaj Moniko, męska decyzja podjęta (i żeńska), nie będziecie żałować! Bank kosztorysu nie potrzebuje, bank będzie wymagał operatu od rzeczoznawcy majątkowego-za kilka stówek takowy otrzymacie od rzeczoznawcy. Taki operat jest jednym z dokumentów wymaganych przez bank do otrzymania kredyciku. A kosztorysów jak się już zdążyłem zorientować na rynku jest co najmniej kilka. Jego treść zależy m.in. od tego czy macie Andromedkę I czy II. Napisz co będziecie budować. W firmie w Domusie jest chyba po 200zl netto. Z resztą, dobra firma realizująca Waszą budowę, wyliczy Wam ilości materiałów i poda cenę realizacji za materiały (zależy z czego będą: ściany, tj. np. Ytong, Silka, itp., materiały na ocieplenie, dachówki,itd.) W kosztorysie nie ma słowa na temat instalacji do ogrzewania, wod-kan, elektryki - a to jest kwota sięgająca nierzadko 60tys. złotych!!! i więcej). Pozdrawiam. :wink:

Przyłączam się do gratulacji - GRATULUJĘ :)

200.000,00 to faktycznie fajowa cena, ale jak dla mnie tez myślę, że nierealna. Tomekd77, nie martw się, nie Ty jeden nie wybudujesz Andromedy za 300 tyś. Ja już oswajam się z myślą 350 tyś. i to wcale nie będzie jakaś eksrawagancja. Po prostu, myślę, że warto zainwestować na etapie budowy, żeby potem nie mieć zabójczych rachunków za ogrzewanie. Bo to są chyba naistotniejsze koszty utrzymania domu. Plus woda ciepła oczywiście.

No i ja będę budować Andromędę II, jest trochę większa od I :)

Sylwunia:

Jakie zastosowaliście ogrzewanie ??

Już od miesiąca siedze i głowie się nad ogrzewaniem.

Moje typy: solary - na ciepłą wodę i kominek z płaszczem na ogrzewanie. Na dole podłogówka (w garażu jeden grzejnik naścienny - włączany ręcznie (zaworem) na piętrze - grzejniki albo jakieś rury w ścianie - jeszcze nie wiem. Ma ktoś jakiś pomysł ?? ?? ??

Pozdrawiam

Z pewnym opóźnieniem dodaję kilka zdjęć. Jak widać domek otynkowany. Pochwalę się też drzwiami (za jedyne 2500!) i podbitką - dziwne ale wszyscy zwracają na nią uwagę, ja też :lol: a do niedawna nie wiedziałem wogóle że podbitki istnieją.

Trwa rozprowadzanie ciepełka z kominka, a później tylko c.o. i podłogi :D

Pozdrawiam

P.S. IMHO (jak mawiają angole) nie ma najmniejszych szans na 200.000. Ja się boję że 300.000 nie starczy; właściwie jestem pewien że nie wystarczy :( a nie mam rzadnych ekstrawagancji :cry:

2 pytania do Sławinki:

1. czy da się siusiać na stojąco nie celując z pół metra? (185 cm wzrostu :p )

2. czy dobrze widzę, że zrezygnowałaś z 1 okna w łazience?

my zostawiliśmy trzy, jedno wypada nad planowaną wanną. i chyba będzie kłopot, bo żeby umyć okno trzeba będzie włazić do wanny

Sylwunia:

Jakie zastosowaliście ogrzewanie ??

Już od miesiąca siedze i głowie się nad ogrzewaniem.

Moje typy: solary - na ciepłą wodę i kominek z płaszczem na ogrzewanie. Na dole podłogówka (w garażu jeden grzejnik naścienny - włączany ręcznie (zaworem) na piętrze - grzejniki albo jakieś rury w ścianie - jeszcze nie wiem. Ma ktoś jakiś pomysł ?? ?? ??

Pozdrawiam

Ogrzewanie będziemy mieli gazowe + kominek z rozprowadzeniem ciepła.

Na tym nie oszczędzamy więc kupujemy naprawdę dobry piec gazowy który można zaprogramować na cały tydzień. Zainwestowaliśmy też w super wkład kominkowy stalowy wykładany szamotem (żeliwne są kiepskie bo szybko pękają przy ciągłym paleniu). Wkład jest przeznaczony do ciągłego palenia i ma moc 16KW (przez co jest również super duży). Mogę powiedzieć śmiało, że to mercedes wśród wkładów kominkowych.

Dodatkowo powiem, że ze względów wizualnych wybraliśmy wkład z przeszkloną boczną szybą dzięki czemu palenisko będzie również widoczne z jadalni :) :)

Rozprowadzenie ciepła już mamy zrobione -będzie wymuszane przez turbinę która będzie nad poddaszem.

Rozwiązanie jest takie: jak będziemy w domu będziemy palić w kominku (bo jak wiadomo jest to naprawdę tanie rozwiązanie z dostępnych). Piec gazowy będzie ogrzewał domek rano zanim wstaniemy a podczas naszej nieobecności będzie utrzymywał w domu jedynie minimalną temperaturę np. 18stopni. No i oczywiście będzie nam służył do grzania wody. Moi znajomi tak rozwiązali problem ogrzewania i za cały zeszły okres grzewczy (a był bardzo zimny i długi jak wiadomo) wydali 1500zł. (1100 gaz + 400 drzewo do kominka). Byłam u nich i stwierdzam, że było naprawdę ciepło.

PS. Chciałabym się również pochwalić, że w sobotę skończyli mi tynkować w środku :) :) :) Dzisiaj hydraulik rozprowadza kaloryfery a od jutra będą wylewać posadzki :) A potem to już tylko 3-4 tygodnie na schnięcie i możemy wykańczać (malować, robić podłogi, łazienki itp.) no i wprowadzka.

Czy mogłabyś Sylwuniu podać więcej szczegółów:

Ogrzewanie będziemy mieli gazowe + kominek z rozprowadzeniem ciepła.

Czyli kominek nie z płaszczem wodnym tylko z rozprowadzeniem ciepłego powietrza ?

Zainwestowaliśmy też w super wkład kominkowy stalowy wykładany szamotem (żeliwne są kiepskie bo szybko pękają przy ciągłym paleniu). Wkład jest przeznaczony do ciągłego palenia i ma moc 16KW (przez co jest również super duży). Mogę powiedzieć śmiało, że to mercedes wśród wkładów kominkowych.

Możesz podać jakieś dokładniejsze dane dot. tego kominka, nazwe, producenta.

Też zamierzam podobnie rozwiązac ogrzewanie.

Dziękuję

Tomek

Bartek-Andromeda

> Z pewnym opóźnieniem dodaję kilka zdjęć. Jak widać domek otynkowany. Pochwalę się też drzwiami (za jedyne 2500!) i podbitką - dziwne ale wszyscy zwracają na nią uwagę, ja też a do niedawna nie wiedziałem wogóle że podbitki istnieją.

>

Witam,

gratuluje ladnego domu, zdjecia super, ogladalem wszystkie z zainteresowaniem bo jestem w trakcie zalatwiania formalnosci i kupowania projektu.

Zainteresowal mnie jeden szczegol widoczny na zdjeciach, mianowicie instalacja gazowa i skrzynka z zaworami na scianie garazu.

Ladnie to widac przed polozeniem tynkow, ale pozniej ta skrzynka gdzies znika, jest zakryta dodatkowymi drzwiczkami czy jak? I czy bez zadnych przeszkod natury techniczno-przepisowych mozna rury od gazu poprowadzic pod tynkiem na scianie zewnetrznej? Na naszej dzialce nie ma jeszcze gazu, ale na etapie budowy chcialbym juz instalacje przygotowac, a nie usmiecha mi sie pozniejsze kucie i prowadzenie rur na wierzchu.

Bede wdzieczny za odpowiedz

Pozdrawiam

Grzegorz K.