Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

No właśnie w projekcie, który kupiłem są bloczki z betonu komórkowego 400 grubość 36 cm. Ściana jednowarstwowa. Szczerze mówiąc torchę się boję budowy u nas ściany jednowarstwowej - łatwo to źle zrobić i będą mostki termiczne. Z kolei słyszałem, że zmiana rodzaju ściany niż w projekcie jest ryzykowna ze względu na zaplanowne wymiary itd. Jak wy budowaliście i dlaczego tak? Najchętniej zbudowałbym z ociepleniem styropianem, ale też nie wiem czy przekraczanie zaplanowanej grubości ściany nie spowoduje problemów z osadzeniem dachu wg wymiraów które są w projekcie.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy mogłabyś Sylwuniu podać więcej szczegółów:

Ogrzewanie będziemy mieli gazowe + kominek z rozprowadzeniem ciepła.

Czyli kominek nie z płaszczem wodnym tylko z rozprowadzeniem ciepłego powietrza ?

Zainwestowaliśmy też w super wkład kominkowy stalowy wykładany szamotem (żeliwne są kiepskie bo szybko pękają przy ciągłym paleniu). Wkład jest przeznaczony do ciągłego palenia i ma moc 16KW (przez co jest również super duży). Mogę powiedzieć śmiało, że to mercedes wśród wkładów kominkowych.

Możesz podać jakieś dokładniejsze dane dot. tego kominka, nazwe, producenta.

Też zamierzam podobnie rozwiązac ogrzewanie.

Dziękuję

Tomek

Kominek jest tylko z rozprowadzeniem ciepła -bez płaszcza wodnego. Dlaczego? Rozprowadzenie ciepłego powietrza jest w zupełności wystarczające do ogrzania tego domu. Po drugie woleliśmy zainwestować w o wiele lepszy zwykły wkład kominkowy niż we wkład z płaszczem wodnym (gdyż te z płaszczem są o wiele mniej trwałe w eksploatacji). Jeżeli chodzi o koszty to kominek z płaszczem wodnym jest drastycznie droższym rozwiązaniem -i nie chodzi mi tu o sam wkład ale głównie o baaardzo drogą instalacje (specjalne drogir rurki które trzeba rozprowadzić do wszystkich kaloryferów), specjalną adaptację tego kominka oraz specjalne zabezpieczenia tego kominka przed rozsadzeniem (wybuchem). Moi znajomi o których pisałam mają większy dom niż andromeda (mają ok. 220m2) i rozprowadzenie ciepła w zupełności wystarczy do ogrzania całego domu i uwierz mi jest naprawdę ciepło.

Oczywiście nie polecam bawienia się samemu w instalowanie rozprowadzenia ciepła -muszą to zrobić specjaliści wtedy na pewno będzie dobrze. Po drugie doradzają czy rozprowadzenie grawitacyjne czy wymuszane (poprzez turbinę) w zależności od usytuowania kominka i rozkładu pomieszczeń.

Wkład mamy firmy sparke (zdjęcie modelu poniżej):

http://www.sparke.pl/index.php?p=5&id=86

a dokładnie typ 330S o wymiarach 780/560.

pozdrawiam

Witam, ostatnio ponownie przeglądałem forum dotyczące "Andromedy" i znalazłem wpisy od Krzysztofa_Baszkowka ze w zakupionym projekcie podany jest błędnie (zawyżony) wskaźnik zapotrzebowania na ciepło. Podobno w projekcie jest q=28.1 W/m3 czyli ok. 75W/ms i stąd się bierze wartość kotła gazowego 24kW. Krzysztof_Baszkowka wyliczył to jeszcze raz i wyszło mu, że spokojnie wystarczy 15kW czyli o wiele mniej niż w projekcie. Czy ktoś może powiedzieć czy tak jest naprawdę. Te wpisy są z lat ubiegłych więc może zostało to już poprawione ale dobrze jest się upewnić przed zakupem projektu.

Będę wdzięczny za jakieś info.

McGregor,

Gratuluje zwycięstwa w konkursie 'czym różnią się te dwa obrazki'. A tak na poważnie: na zdjęciu nieotynkowanego domu widzisz instalacje gazową po ścianie i faktycznie żółtą skrzynkę przyłączeniową. Na otynkowanym domu tej skrzynki już nie ma, a na jej miejscu jest niewielka brązowa. Powód: zanim przystąpiliśmy do tynkowania okazało się, że zakład gazowniczy zakłada zawóri licznik w granicy działki, a nie na ścianie budynku. Dlatego zrezygnowaliśmy z dużej żółtej, a zawór i tak gdzieś musi być.

Przy okazji - miałem 4 'fachowców', dwóch z nich chciało robić instalację gazową pod dociepleniem z rur z tworzywa sztucznego (PE?). A okazuje się że tylko bezszwowa, spawana stal daje gwarancje że taka instalacja zostanie odebrana przez zakład gazowniczy.

Izimiki,

Nie wiem jakie są teraz obliczenia domusa, ale jak ja kupowałemk projekt (XII.2004) to c.o. było totalnie przewymiarowane, a grzejniki to do ogrzewania hali sportowej.

Witam! Planuję w tym roku zakupić projekt andromedy. Poszukuję osób zainteresowanych tym projektem bądź budujących ten domek. Bardzo chciałabym również zobaczyć na żywo ten domek. Mieszkam pomiędzy Katowicami i Bielskiem... Może masz jakiś namiar na życzliwego forumowicza, który udostępniłby swój teren budowy na oględziny. I jeszcze jedno czy cena, którą podałaś dotyczy także materiałów tzn. czy budujesz systemem develloperskim tj. czy firma oferuje robociznę i materiał w tej cenie?

Pozdrawiam m_beata

Mam pytanko do Andromedowiczów, czy ktoś zainstalował sobie rekuperator/wentylacja mechaniczna/ i GWC? I jak to się sprawuje?

Za tydzień, ruszamy z wykopem i jeszcze przez te kilka dni, zanim szalunki się wypełnią betonkiem, mogę wprowadzić zmiany w koncepcji wentylacji.

Pozdrawiam

P.S.Mój pomysł na ciepło w domu i c.w.u. to zasadniczo: gaz z butli, kocioł gazowy 1f Viessemann, TurbokominekII, podłogówka+grzejniki, do tego solarek na dachu.

Sylwunia

Moi znajomi tak rozwiązali problem ogrzewania i za cały zeszły okres grzewczy (a był bardzo zimny i długi jak wiadomo) wydali 1500zł. (1100 gaz + 400 drzewo do kominka).

Mam pytanko Sylwunio do tego co pisałaś wyżej, jak się ma dom Twoich znajomych do Andromedy. Taka kasa za grzanie domku to rewelka !!! I jeszcze pytanie czym grzeją wodę?

Pozdrawiam

Sylwunia napisała - gazem.

Hmmm, dla mnie to nie dobrze - bo nie mam gazu :-( Bo generalnie system OK. Do wody chyba dam solary - ale nie wiem co mnie będzie grzało w nocy ;-) Chyba tylko żona - bo wstawać do kominka nie będę ;-)

Bartek-Andromeda. Dzięki wielkie za pokazanie swojego pięknie położonego królestwa. W dalszym ciągu jestem pod wrażeniem. Jeszcze raz - dzięki wielkie. Zdjęcia porobiłem zabieram sie za negocjacje z haus-commando ;-)

Pozdrawiam

Sylwunia

Moi znajomi tak rozwiązali problem ogrzewania i za cały zeszły okres grzewczy (a był bardzo zimny i długi jak wiadomo) wydali 1500zł. (1100 gaz + 400 drzewo do kominka).

Mam pytanko Sylwunio do tego co pisałaś wyżej, jak się ma dom Twoich znajomych do Andromedy. Taka kasa za grzanie domku to rewelka !!! I jeszcze pytanie czym grzeją wodę?

Pozdrawiam

Wodę grzeją normalnie gazem.

Jeżeli chodzi o porównanie ich domu z andromedą to piszę to tylko dlatego że mają znacznie większy dom od andromedy (220m2) i jeżeli w takim domu koszty ogrzewania są takie niskie to co dopiero mówić o 147m2 andromedzie.

Przy takim rozwiązaniu grzania (tzn. gazem i kominkiem) nie trzeba w nocy wstawać by dorzucać do kominka. Trzeba tak zaprogramować piec gazowy by załączał się w przypadku spadku temperatury do tylu stopni ile Ci pasuje.

Tak wogóle (na marginesie) to na samym początku zastanawialiśmy się nad piecem na paliwa stałe tzn. na węgiel, pelety itp. Produkują teraz takie z podajnikiem -wystarczy nasypać do podajnika raz na 24h!! :) . Jest to naprawdę dobre i tanie rozwiązanie grzewcze (szczególnie dla osób które nie mają możliwości przyłączenia się do sieci gazowej). Tylko wtedy trzeba inaczej rozwiązać problem ogrzewania wody.

My stwierdziliśmy, że jeżeli mamy gaz w ulicy to jednak z tego skorzystamy i będziemy z niego korzystać do ogrzewania i do wody.

Dzieki Sylwio za informacje, nawiasem mówiąc , nad ogrzewaniem domku na paliwo stałe jak groszek, pelety też się zastanawiałem, ale bardzo krótko, wychowałem się i mieszkam całe życie, tj. ponad 35 "mgnień wiosny" w blokowiskach, gdzie wszystko jest centralne i nie wyobrażam sobie abym wstawał w nocy albo w innych porach dnia, czy tygodnia i dawał w kocioł do zasobnika paliwo stałe, a także wybierał popiołek. Dużo i często wyjeżdzamy w lecie jak i w zimie i kogo prosić aby dorzucił co nieco do pieca, żeby nie zagasło i nie zamarzło.... 8) .

Wiem, jest to jeden z najtańszych sposobów ogrzewania (się) - poza łóżeczkiem. :D :D Jestem za gazem, niestety nie mam go w ulicy, chyba że zrobiłbym jakiś odwiercik i do jakiegoś paliwa bym się dowiercił :) i będę korzystał ze zbiornika gazu.

Jak podałaś parametry domku, który opisywałaś, to powiało mi ciepłem i optymizmem.

Pozdrawiam

PS. Pozwolenie na budowę odebrane! W przyszłym tygodniu ruszamy z budową!

Nasz pomysł na ogrzewanie to kotłownia w rogu garażu z najzwyklejszym piecem na węgiel drewno itp.(oczywiscie ściany - kotłownia oddzielona od pozostałej części garażu) dodatkowo dobry piec gazowy (woda i ogrzewanie) oraz fajowy kaflak w salonie

ale to jeszcze przyszłość

w tym roku zakonczymy budowanie jak na foto

pozdrawiamy

Witam,

Całość budowy jest przez firmę, mnie nic nie interesuje jeśli chodzi o materiały. Kupują co trzeba i przywoża na budowę. Ja rozliczam się tylko z tego co rzeczywiście idzie na budowę (ale to jest znana mi firma i tak mam dogadane). Płatności odbywają się po zakończeniu poszczególnych etapów. Na razie mam dwie oferty cenowe ale jeszcze szukam. Pierwsza to 270 tys. zlotych a druga to 288 tys. zlotych, więc rozbieżność jest. Obie ceny dotyczą stanu surowego zamknietego wykonanego przez jedną firmę od A do Z. Wiem, że sposobem gospodarskim byłoby może taniej ale nie mam na to czasu ani chęci do ciągłego szukania nowych ekip do poszczególnych prac. Z firmą podpisuję kontrakt i ruszaja chłopaki do boju.

Pozdrawiam

Mikołaj :wink:

Nasz pomysł na ogrzewanie to kotłownia w rogu garażu z najzwyklejszym piecem na węgiel drewno itp.(oczywiscie ściany - kotłownia oddzielona od pozostałej części garażu) dodatkowo dobry piec gazowy (woda i ogrzewanie) oraz fajowy kaflak w salonie

ale to jeszcze przyszłość

w tym roku zakonczymy budowanie jak na foto

pozdrawiamy

To ciekawe. A dlaczego kotłownię robicie w garażu a nie w wydzielonym specjalnie do tego pomieszczeniu gospodarczym?? Jak chcecie podłączyć piec ustawiony w garażu do komina (który jest w pomieszczeniu gospodarczym)?? Będziecie budować dodatkowy komin??

Piec węglowy w pomieszczeniu gospodarczym to nie jest "za czysty" pomysł. W pomieszczeniu gospodarczym będzie piec gazowy pralka i suszarka oraz łóżko dla teściowej :lol:

tak mamy dodatkowy komin ale jest to wentylacja piec węglowy bedzie podłączony do głównego komina patrz foto

pozdrawiamy

w lewym rogu garażu będzie wydzielone miejsce na kotlownie szerokość kotłowni to "troszke poza drzwi " z garażu na ogród

z garażu do domu wchodzisz z ominięciem kotłowni ponieważ będzie wnęka

po tej stronie garazu gdzie jest kotłownia spokojnie zaparkowac można małe auto typu Peugeot 206 po drugiej stronie coś większego

wyśle fotke jutro

przepisy nie maja nic do tego ponieważ to osobne pomieszczenie