Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ola, ślicznie! Podoba się zarówno mi jak i mojej żonie Wasza Andromeda. No i co tu dużo gadać, zazdrościmy. My ruszyliśmy z budową Andromedy II dokładnie wczoraj,/wielka dziura wykopana/ zatem taki stan wykończenia Andromedy u nas dopiero /oby/ w przyszłym roku. :(

Napisz Olu, czy podnosiliście wysokość parteru a także poddasza?

Z czego macie dach i czy nie uważacie że można go było ciut ciut wydłużyć na krokwiach?

Jak rozwiązaliście grzanie w domku?

Jaką macie wentylację? Grawitacyjną czy może mechaniczną?

Czy przesuwaliście ścianki działowe?

I co zaplanowaliście zrobić jak wykorzystać pomieszczenie za łazienką na poddaszu?

I czy też zmienialiście wielkość okien połaciowych na mniejsze?

P.S. Kominek ładny, wanienka z armaturką też niczego sobie. No i kolorki na ścianach bardzo ładne.

Jak ja Wam zazdroszczę tych Andromed!! :D

Lada moment tam zamieszkacie, albo przynajmniej ruszyliście z budową, a my jeszcze troszeczkę poczekamy...

Zastanawiam się, jak zrobić wentylację mechaniczną w Andormedzie. Gdzie poprowadzić przewody. Bo jestem raczej pewna na 100% że będziemy mieć rekuperator, tylko gdzie pochować rury? A sam rekuperator to chyba najlepiej umieścić w pomieszczeniu za łazienką. Tak mi się wydaje. A Wy jakie macie pomysły.

Asik, GRATULUJĘ !!! :D :D

Tylko ten deszcz, oby Wam nie przeszkodził za bardzo :-?

Będziecie zakładali dziennik budowy. To dopiero byłaby ciekawa lektura :wink:

Anetko, sam jestem ciekaw jak te rurki od rekuperatora pochować, byłem w w siedzibie firmy rekuperatory.pl we Wrocławiu, otrzymałem ofertę na AndromedęII wraz z GWC. Projektant sugeruje, aby centrala była na samej górze pod ocieplanym dachem. Chodzi o małą odległość do czerpni. A rury? Hmmm... Mam dylemat. Może ktoś z użytkowników rekuperatora w Andromedzie odpowie jak schować, zamaskować rury np. w pomieszczeniu gościnnym na parterze. Ich średnica ok.17cm+ruszt.

Jutro rusza geodeta do wytyczenia ław fundamentowych. A deszcz? oby nie za intensywny, to da się robić . :(

Nowe zdjątka w linku.

P.S. Zimy szybko nie będzie, szybciej będzie Andromeda.

Mam pytanie do właścicieli ANDROMED II. Na forum kilkukrotnie pojawiło się zapytanie o pokój nad garażem obok łazienki z lukarną, oznaczony jako 2/6 ( bez odpowiedzi niestety ). Na projekcie wydaje się on wąski i długi. Dlatego chciałbym zapytać czy tak jest faktycznie ? Czy nie jest trochę za mały. Czy kombinowaliście coś ze zwiększeniem tego pokoju kosztem łazienki ?

Pozdrawiam

Z tego co się tutaj naczytałem to chyba namieszaliśmy z tym pokojem najwięcej... Czy dobrze czy nie - rzecz gustu oczywiście. No to jest tak: zrezygnowaliśmy z garderoby z wejściem z łazienki 2/7 i włączyliśmy to do "tramwaju" 2/6. W ten sposób tramwaj zamienił się w jeszcze większy ale złamany tramwaj. Pokój jest teraz długaśny i dziwny, ale nam się podoba. Gdybym był dzieckiem to na pewno bym taki chciał. A moja córka się z tym zgadza i nie chce słyszec o zamianie na 2/2. Tylko jak to cholerstwo umeblowac... Pomyślimy o tym później... :wink: To takie nasze typowe działanie... :)

Aha... Przesunęliśmy delikatnie ściankę między pokojem i łazienką, od wejścia do komina w kierunku łazienki a od komina do zakrętu (no bo mamy teraz taki zakręt...) w kierunku pokoju. Uzyskaliśmy więcej miejsca w łazience, a pokój tylko trochę jeszcze bardziej "stramwajał", za to mamy szerszą wnękę na zabudowaną szafę przy wejściu i co ważne nie mnożymy niepotrzebnych kantów.

Ścianka kolankowa o "oczko" w górę - to optymalne minimum. :)

I to by było na tyle.

Pozdrawiam

Janko1000

Witam, ostatnio ponownie przeglądałem forum dotyczące "Andromedy" i znalazłem wpisy od Krzysztofa_Baszkowka ze w zakupionym projekcie podany jest błędnie (zawyżony) wskaźnik zapotrzebowania na ciepło. Podobno w projekcie jest q=28.1 W/m3 czyli ok. 75W/ms i stąd się bierze wartość kotła gazowego 24kW. Krzysztof_Baszkowka wyliczył to jeszcze raz i wyszło mu, że spokojnie wystarczy 15kW czyli o wiele mniej niż w projekcie. Czy ktoś może powiedzieć czy tak jest naprawdę. Te wpisy są z lat ubiegłych więc może zostało to już poprawione ale dobrze jest się upewnić przed zakupem projektu.

Będę wdzięczny za jakieś info.

No właśnie!!! :o

Izimiki, Ty to masz czas... A ja mam kilka dni na decyzję... Z grzejnikami i podłogówką jakoś sobie poradziłem... A z ogrzewaniem sobie wymyśliłem, że będzie kominek z płaszczem wodnym i piec kondensacyjny + zasobnik. Ale dlaczego ja to sobie wymyśliłem??? Czy to ma sens??? :o

No i jakie moce, Między 24kW a 15kW na kotle jest przepaśc, to nawet ja wiem... No i jaka moc kominka??? A może ten płaszcz ktoś mi wybije z głowy?... Jedna fachura ostatnio mi powiedziała, że jak chcę sobie kotłownię na paliwo stałe w salonie zrobic to ok... A inni, że niby płaszczyk to oszczędnie i wogóle... i nawet modnie... To ostatnie to mam akurat w... poważaniu... :-?

Ja chcę miec tanio na wejściu i tanio później w eksploatacji, no i ciepło, i czysto w salonie też... Tylko nie mówcie, że tak to tylko w Erze... Musi by jakiś rozsądny kompromis!

POMÓŻCIE!!! Co radzicie?!

Skrzynka piwa dla dobrego Doradcy!!!!! :D :D :D

Janko1000

Z tego co się tutaj naczytałem to chyba namieszaliśmy z tym pokojem najwięcej...

Też się zastanawiałem nad takim rozwiązaniem ( czyli połączeniem 2/6 z 2/7 ), jednak w 2/7 zaplanowaliśmy coś w rodzaju suszarni - bo gdzie suszyć pranie zimą i jesienią ? Pomieszczenie gospodarcze odpada bo planuję tam umieścić piec gazowy, odkurzacz centralny itp i nie będzie tam miejsca.

Ścianka kolankowa o "oczko" w górę - to optymalne minimum.

Czyli nie o dwa a o jeden pustak ? Nie będzie za nisko ?

Poza tym dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Tomek

Zastanawiam się, jak zrobić wentylację mechaniczną w Andormedzie. Gdzie poprowadzić przewody. Bo jestem raczej pewna na 100% że będziemy mieć rekuperator, tylko gdzie pochować rury?

Witam !
    My też przymierzamy się z żoną do budowy Andromedy I i myślimy poważnie o rekuperatorze. Czy macie zamiar usunąć oba kominy wentylacyjne?

No i jakoś ruszyło, "na poważnie" dopiero od 14-tego Września.

W przyszłym tygodniu mam nadzieję zacząć układać strop, a jakby kogoś interesowało, to parę fotek z pierwszych etapów wrzuciłem tu:

http://images.igloos.ca/v/syncio/andromedka/

Mam też pytanko, czy ktoś robił Andromedę z wentylacją wyłącznie mechaniczną?

Właśnie jestem na etapie podejmowania decyzji czy ciągnąć kominy wentylacyjne, czy z nich zrezygnować, a zaoszczędzone w ten sposób parę groszy "przesunąć" właśnie na system z rekuperatorem!

Jutro spotykam się z ekspertem w tej branży, zobaczę co doradzi! :)

Wolę zainwestować na etapie budowania np w sprawny system wentylacyjno-grzewczy, by potem czerpać korzyści z oszczędności energii, zwłaszcza, że kredycik trzeba spłacać. A np płytki na tarasie, czy inne mniej zbędne bajerki mogę w końcu dorobić już mieszkając!

Hej wszystkim!!!

Jesteśmy po drugim spotkaniu z architektem i powoili rozpracowujemy ostatnie poprawki funkcji. Mamy namiary na firmę Interklima , u której chcemy zasięgnąć porady co do wentyl. mech. Zanim usuniemy oba kominy wentylacjyne myślimy jak się zabbezpieczyć w razie braku prądu, awarii rekuperatora itd.

Na razie nasze zmiany to:

- poszerzenie garażu o 1,5m (mamy ANDR. I) - powiększamy nieco kotłownie bo nie mamy gazu, zostają pellety lub ekogroszek

- docieplenia w "kierunku domu pasywnego" - 30cm dach, ytong + 12cm wełny, 20 cm podłoga ba gruncie

- podnosimy ściankę kolankową o jednen pustak

- wydzielamy małą dodatkową łazienkę na piętrze

- podnosimy posadowienie budynku o 50 cm z uwagi na wysoki poziom wód gruntowych.

Pozdrawiam wszystkich Andromedowiczów i proszę i krytyczne uwagi :-)

Jaros

Potrzebuję opinii!!!

Wczoraj spotkalismy się z szefem ekipy budowlanej w sprawie kosztów budowy naszej Andromedy 1. Za stan surowy otwarty zaśpiewał 35 tys. PLN. To dużo, czy mało???!!! Dodam, ze dom budujemy w Mińsku Mazowieckim, a dokładny zakres prac to: od fundamentów (wykop ręczny) do pokrycia dachu papą; ściany jednowarstwowe - pustak + styropan. Ekipa sprawdzona, super referencje!

Proszę o Wasze opinię, bo ja nie mam pojęcia jakie są ceny, mnie się wydaje, ze 35 tys. to kupa szmalu!!! :evil: :cry: :evil: :o Decyzję muszę podjąć do końca tego tygodnia, bo potem "pójdą" do kogoś innego :cry:

Pozdrawiam

Potrzebuję opinii!!!

Wczoraj spotkalismy się z szefem ekipy budowlanej w sprawie kosztów budowy naszej Andromedy 1. Za stan surowy otwarty zaśpiewał 35 tys. PLN. To dużo, czy mało???!!! Dodam, ze dom budujemy w Mińsku Mazowieckim, a dokładny zakres prac to: od fundamentów (wykop ręczny) do pokrycia dachu papą; ściany jednowarstwowe - pustak + styropan. Ekipa sprawdzona, super referencje!

Proszę o Wasze opinię, bo ja nie mam pojęcia jakie są ceny, mnie się wydaje, ze 35 tys. to kupa szmalu!!! :evil: :cry: :evil: :o Decyzję muszę podjąć do końca tego tygodnia, bo potem "pójdą" do kogoś innego :cry:

Pozdrawiam

Andromeda 2 - 15 km od Krakowa

robocizna za stan surowy oraz dach to było 29000

Prace były wykonywane w tym roku

dodatkowo: komin wentylacyjny, ścianki kotłowni w garażu, podwyższone ściany działowe na piętrze ponieważ nie podwieszamy sufitu

zarówno murarz jak i dekarz mówili, że drugi raz za te pieniądze by nie pracowali

pozdrawiamy