Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich Andromedowiczów.

Mam już projekt ( ANDROMEDA II lustro ). Zabieram się powoli za szukanie ekipy ( na wiosnę 2007 ). Szukam firmy, która wybuduje dom do stanu surowego zamknietego. I teraz mam problem jak powinna wygladać wycena. Czy tylko robocizna ? Czy też mają określić koszt całości ( z materiałami ). Jeżeli z materiałami to już teraz powinienem im powiedziec jaka dachówka jakie okna itp. co do wielu z tych elementów jeszcze nie podjęliśmy decyzji, nie wiemy jakie będa promocję w 2007 itp. W końcu jakoś tę firmę trzeba wybrać. Jak wyglądały wasze wyceny ?

Tomek

Witam,

pytanie do tych co już wybudowali i podnosili ściankę kolankową, czy po podniesieniu ścianki w tej nazwijmy to głównej części domu, robiliście trzpienie i drugi wieniec pod murłatę, tak jak nad garażem?

Co fachowiec, to inne zdanie, i nie wiem jak do tego tematu podejść!

Ja chcę podnieść niewiele, góra 1 pustak i jeden mówi, ze tylko dłuższe kotwy, a drugi, że trzeba drugi wieniec.

Z góry dzięki za odpowiedź !

Pozdrawiam

Witam, u mnie robótki posuwają się powoli , ale się posuwają, do końca tego tygodnia ma być wylany fundament i od 22-go stawiana będzie ściana fundamentowa., a potem to już w górę ma iść szybciej.. :)

Co do ceny za stan surowy to umówiłem się z firmą za stan surowy zamknięty na 32000 netto+7%VAT. Materiały, beton, zamawiam i kupuję osobiście, po czym hurtownia je dowozi na plac budowy.

Oby nie było problemu z ładną pogodą i materiałami na budowę, bo wszyscy w hurtowniach tylko o tym że jest brak cementu, a podwyżki materiałów gonią podwyżki. A promocji niewiele :(

Witam, u mnie robótki posuwają się powoli , ale się posuwają, do końca tego tygodnia ma być wylany fundament i od 22-go stawiana będzie ściana fundamentowa., a potem to już w górę ma iść szybciej.. :)

No to startujemy we dwójkę - ja również w zeszłym tyg. wylałem, za tydzień robie fundamenty (muszę zrobić przerwę - ekipa musi skończyć poprzednią budowę) i dalej do przodu.

Kiedy zamierzasz się wprowadzić ?

Pozdrawiam

Co do ceny za stan surowy to umówiłem się z firmą za stan surowy zamknięty na 32000 netto+7%VAT. Materiały, beton, zamawiam i kupuję osobiście, po czym hurtownia je dowozi na plac budowy.

Oby nie było problemu z ładną pogodą i materiałami na budowę, bo wszyscy w hurtowniach tylko o tym że jest brak cementu, a podwyżki materiałów gonią podwyżki. A promocji niewiele :(

Witam,

Pytanie dodatkowe: czy za ta cena obejmuje również dach?

Jeśli chodzi o moje postępy, to jestem na etapie negocjacji ceny i jak do tej pory udało mi się zejść do 30 tys. zł z dachem. Za tydzień podpisuję umowę z wykonawcą. Zamierzamy zacząć w maju 2007, więc hurtowniami budowlanymi zajmę się na przełomie styczeń/luty, podobno wtedy moze być odrobinę taniej :wink:

Pozdrawiam

Ja też podnosiłem o 2 i mam wieniec na całej kolankowej. Kilka osób mówiło mi że dach jest skomplikowany i ciężki - sporo drzewa - i nie ma co ryzykować. Ktoś pisał na forum że mu nawet ściankę kolankową wygieło :cry:

Pozdrowienia

P.S. Ile płaciliście za podłogi? (styrop+wylewki)

Oglądam projekty domów już od ok. roku, intensywniej od września, bo kupiliśmy z mężem działkę. Aż nastąpił grom z jasnego nieba pod nazwą Andromeda 2g. Z przyjemnością przeczytałam posty dotyczące tego domku i mam prośbę - przed kupnem projektu chętnie obejrzałabym taki dom w rozsądnej (do 100 km) odległości od Kielc z życzliwym właścicielem. Jest taki dom w Radoszycach ale ze względu na fakt, że pan mnie spławił słowami uznawanymi powszechnie za obraźliwe (a dom w stanie surowym, nie żebym się pchała z butami na dywany) poszukuję innego, bo nie dane mi było zobaczyć amdromedy w środku. Polecam się życzliwej uwadze.

ps. czy jest jakiś słownik budowlany, bo jak czytam o ścianach kolankowych rekupera... coś tam to czuję się jak w obcym świecie. Mam nadzieję, że już wkrótce będę poruszała się biegle w nazewnictwie ale na razie...... Pozdrowienia dla budujących i zamierzających budować. Mieszkającym życzliwie zazdroszczę

dora

Cieszę się , że nie jestem sam :). Myślałem trochę , że to szaleństwo iść na całość przed zimą, ale ryzyk fizyk i widzę że nie tylko ja ryzykuję budując przed zimą.

Wprowadzić się zamierzamy w przyszłym roku przed sezonem grzewczym tj. październik/listopad.

Cena jaką podałem wyżej za stan surowy obejmuje również wybudowanie dachu.

W sprawie słownika budowlanego. Faktem jest, że chyba nie ma takiego słownika. Encyklopedia o tematyce budowlanej dla mnie, to forum Muratora, prenumeraty czasopism o tematyce budowlanej i jeżdzenie po rozpoczętych budowach , których jest pełno wokół Wrocławia i oglądanie ich od środka-także u życzliwych Andromedowiczów. Jak przypominam sobie, nie tak całkiem dawno, też byłem zielony jak liście na wiosnę :) i robiłem takie :o , jak slyszałem ścianka kolankowa, kwasiak, kocioł kondensacyjny czy rekuperator, albo jeszcze np. ławica. Znajomość przychodzi z czasem jak się człowiek przygotowuje do budowy (własnej).

Pozdrawiam.

P.S. A może -i tu do Wydawnictwa Muratora-rzeczywiście jakiś słownik dla początkującego inwestora- budowlańca?

Cieszę się , że nie jestem sam :). Myślałem trochę , że to szaleństwo iść na całość przed zimą, ale ryzyk fizyk i widzę że nie tylko ja ryzykuję budując przed zimą.

Wprowadzić się zamierzamy w przyszłym roku przed sezonem grzewczym tj. październik/listopad.

No to tak samo zaczynamy i tak samo będziemy kończyć...

oby :-)

W tym roku surowy otwarty

a potem już z górki :-D

MAM PYTANIE DO WSZYSTKICH, KTÓRZY ZLIKWIDOWALI STOPNIE NA PIĘTRZE!

Czy ktoś myślał o zmianie ustawienia na piętrze pokoju "kiszki" i łazienki wraz z pomieszczeniami dodatkowymi? Pomieszczenia te są bardzo nieustawne (wąskie), co mnie strasznie wnerwia. :evil:

Pomyślałem, że można ustawić te pomieszczenia przy sobie lecz w przeciwnym kierunki. Pierwsza łazienka, a za nią pokój. Do pokoju dojście byłoby dodatkowym korytarzem idącym przy dwóch oknach w łazięce(wg projektu) - tam zostało by jedno dla doświetlenia korytarza. Na końcu tego dodatkowego korytarza wyjdzie pomieszczenie (pralnia lub garderoba). Pokój wychodzi łodny bardziej "kwadratowy" (ok.11-14m2) tak samo łazienka - może być nawet 10m2 w zależności gdzie utawi się ściankę dzielącą te dwa pomieszczenia.

Napiszcie, co myślićie o tym pomyśle.

Pozdrawiam. :wink:

P.S. Mam ANDROMEDE z podwójnym garażem.

Ja też podnosiłem o 2 i mam wieniec na całej kolankowej. Kilka osób mówiło mi że dach jest skomplikowany i ciężki - sporo drzewa - i nie ma co ryzykować. Ktoś pisał na forum że mu nawet ściankę kolankową wygieło :cry:

Pozdrowienia

Czy zamiar podnoszenia ścianki kolankowej ( ja zamierzam o 1 pustak ) musi byc odzwierciedlony w projekcie jeszcze przed uzyskaniem pozwolenia, czy to się robi potem na bieżąco w trakcie budowy ?

Czy przy podnoszeniu o 1 pustak tez trzeba wylewać drugi wieniec ?

TomD - na bieżąco - teraz nie zwracaj uwagi na takie drobiazgi. Jakbyś wszystko chciał w projekcie przed pozwoleniem, to nigdy byś domu nie wybudował. Zobaczysz że nowe pomysły w Twojej głowie będą co tydzień, a głowach Twojej 'ekipy fachowców' co godzinę.

Pozdrawiam

Witam, Bartek ma rację. Mój adaptujący projektant architekt np. zapisał że dopuszcza zmianę wysokości ścianki kolankowej do max wysokości ()...cm i ja mam spokój w tym temacie. On-adaptujący- za to odpowiada. A czy to zrobię podniesienie ścianki kolankowej, czy nie, to nasza sprawa. Zamiast dwóch okien połaciowych po lewej stronie domku Andromedy-nie lustro- postawimy lukarnę, na to mamy zgodę Domusa a także Projektanta - architekta adaptującego nasz projekt. Ścianki działowe i ich przesuniecia to moja sprawa-oczywiście w granicach rozsądku.

Na post powyższy, to zastanawiam się , czy nie lepiej poszukać innego projektu,bo chyba to juz nie będzie Andromeda-zależy to od ilości zmian. Może lepiej sie zwrócić do Domusa z takimi zmianami lub Pani Flak-gł. architekt tego projektu-zrobi zmiany i adaptację projektu. Za zmiany wiele nie weźmie, tylko kilka tysięcy :D PLN. Byłem u niej to wiem.

Pozdrawiam.

P.S. Nowe fotki dołączone - robót ziemnych.