Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

MalaiGrzesiek,

Dwa pytanka:

1.jaka to dachóweczka pokrywa Wasz dach ?

2. jakiej technologii macie komin do kominka i komin spalinowy w pomieszczeniu technicznym/gospodarczym?

Asik

1 dachówka to

http://www.roben.pl/25609.xml?param=picture_1

http://www.roben.pl/25482.xml

nasza jest w kolorze naturalnym

2 cegła na komin to

http://www.roben.pl/25841.xml?param=picture_1

mamy nadzieje, że o to pytałaś

pozdrawiamy

Witam,

Pytanko. możecie mi napisać ile czasu czekaliście na wydanie decyzji o określenie warunków przyłączenia do sieci gazowej w warszawie bądź okolicach. Panienka z okienka powiedział mi, że może to trwać nawet dwa miesiące. SZOK. ZEWT i Urząd Gminy decyzje o warunkach przyłączenia wydają góra w ciągu trzech tygodni, a tu gazownia wstrzymała mi dalsze załatwianie formalności.

Witam,

Pytanko. możecie mi napisać ile czasu czekaliście na wydanie decyzji o określenie warunków przyłączenia do sieci gazowej w warszawie bądź okolicach. Panienka z okienka powiedział mi, że może to trwać nawet dwa miesiące. SZOK. ZEWT i Urząd Gminy decyzje o warunkach przyłączenia wydają góra w ciągu trzech tygodni, a tu gazownia wstrzymała mi dalsze załatwianie formalności.

Hej,

co prawda nie w Warszawie, ale gazownia odpowiedziała rzeczywiście po 2 miesiącach (nawet po 2.5).

Jako, że zależało mi na czasie, to zniechęcony taką perspektywą, papierki do pozwolenia na budowę złożyłem nie czekając na odpowiedź jaśnie gazowników, wpisałem kocioł węglowy i kuchenkę elektryczną. W końcu z tego co wiem, nie ma obowiązku korzystania z gazu.

Dopiero teraz biegam za tym tematem, pewnie to w sumie wyjdzie więcej zachodu, ale chciałem jak najszybciej zacząć, i dzięki takiej "strategii" już ponad miesiąc temu mogłem zacząć się bawić w Boba budowniczego, i myślę, że do momentu wprowadzki gazowników uda się jakoś zmęczyć! ;)

Witam, w moim przypadku-/m. Wrocław/ sprawa z gazem wyglądała następująco. Projektant adaptujący projekt,napisał że instalacja gazowa będzie w oddzielnym opracowaniu projektowym. Pozwolenie na budowę mam od miesiąca, budowa leci a sprawa gazu tj.instalacji zbiornikowej załatwiam. Fakt , to trwa całość około 3 do 4ch miesięcy. Długo, ale do wiosny załatwię. ...chyba :)

Pozdrawiam.

Witam,

Odebrałem właśnie dokumeny od architekta. Zrobił mi projekt zagospodarowania działki i adaptację projektu gotowego. Na mapie mam juz naniesiony budynek wraz z zaznaczeniem (kreskami) przyłączy (woda,gaz, itp) . Czy ja to wszystko powienienem uzgodnić w ZUDZ-ie? Czy dopiero gotowe projekty każdego z przyłączy osobno uzgadnia się z ZUDEM???

Proszę o info

Pozdrawiam

Mikołaj

Zastanawiam się, jak zrobić wentylację mechaniczną w Andormedzie. Gdzie poprowadzić przewody. Bo jestem raczej pewna na 100% że będziemy mieć rekuperator, tylko gdzie pochować rury? A sam rekuperator to chyba najlepiej umieścić w pomieszczeniu za łazienką. Tak mi się wydaje. A Wy jakie macie pomysły.

Witam,

właśnie zalałem strop, zdecydowałem się na wentylację mechaniczną.

Fachowiec od wentylacji określił miejsca nawiewów i wywiewów.

Przewody wentylacyjne pomieszczeń parteru przeciągnąłem wewnątrz pustaków terivy, i powyprowadzałem przy ścianach zewnętrznych. (widać to na fotce: http://images.igloos.ca/v/syncio/andromedka/ ) i przy kominie (będzie grubszy)

przewody przy ścianach po prostu potem przedłużę (między krokwiami) do przestrzeni pod dachem w której wstawię rekuperator. Przy ścianach na poddaszu co prawda powstaną mi filarki, ale to raptem jakieś 15 cm, i nie sądzę żeby przeszkadzały, a podejrzewam, że nawet coś fajnego z nimi da się zaaranżować. ;)

Wentylację grawitacyjną pozostawiam (z możliwością zamykania) na wypadek dłuższego braku prądu, z tym, że nie będę "ciągnął" ponad dach kominów wentylacyjnych w postaci murowanej (czy kształtek), bo to się wiąże z dodatkowymi miejscami na dachu w których mogą powstać przecieki! :)

"Grawitację" wyprowadzę alufleksami do gotowych kominków które każdy system pokryć dachowych ma w ofercie!

Do ogrzewania przewiduję jednofunkcyjny piec kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania, a fachowiec "pracuje" nad możliwością wprowadzania ciepłego powietrza kominkowego do nawiewów.

Mam nadzieję, że taki systemik "da radę" ogrzać tanio ten domek! ;)

Potrzebuję opinii!!!

Wczoraj spotkalismy się z szefem ekipy budowlanej w sprawie kosztów budowy naszej Andromedy 1. Za stan surowy otwarty zaśpiewał 35 tys. PLN. To dużo, czy mało???!!! Dodam, ze dom budujemy w Mińsku Mazowieckim, a dokładny zakres prac to: od fundamentów (wykop ręczny) do pokrycia dachu papą; ściany jednowarstwowe - pustak + styropan. Ekipa sprawdzona, super referencje!

Proszę o Wasze opinię, bo ja nie mam pojęcia jakie są ceny, mnie się wydaje, ze 35 tys. to kupa szmalu!!! :evil: :cry: :evil: :o Decyzję muszę podjąć do końca tego tygodnia, bo potem "pójdą" do kogoś innego :cry:

Pozdrawiam

Właśnie zakończyłem stan surowy otwarty AndromedyII w Poznaniu. Robocizna dobrych firm kosztowała mnie ok 45 tyś. i to po długich targach. Myślę, że na dzień dzisiejszy 35 tyś to b. przyzwoita cena.

Rozmawiałem ze specjalistami od rekuperacji, widziałem kilkanaście fotek maskowania i chowania rur i wyprowadzenia anemostatów, wyglądało to ciekawie i przekonali mnie że w Andromedzie system wentylacji nawiewnej też da się schować. U mnie zaproponowano, aby centrala była w garażu na ścianie sąsiadującej z pom.gospodarczym. I tak chyba będzie. Myślę o centrali model ComfoAir500. Współpracuje ona z GWC, której wejście także będzie w garażu.

Do Syncio09, jak mógłbyś kilka fotek od wewnątrz pokazać jak przygotowałeś strop na rury wentylacji mechanicznej, byłoby to odpowiedzią dla wielu , którzy myślą o wentylacji mechanicznej.

Pozdrawiam

Witam,

Odebrałem właśnie dokumeny od architekta. Zrobił mi projekt zagospodarowania działki i adaptację projektu gotowego. Na mapie mam juz naniesiony budynek wraz z zaznaczeniem (kreskami) przyłączy (woda,gaz, itp) . Czy ja to wszystko powienienem uzgodnić w ZUDZ-ie? Czy dopiero gotowe projekty każdego z przyłączy osobno uzgadnia się z ZUDEM???

Proszę o info

Pozdrawiam

Mikołaj

Swój projekt po adaptacji złożyłem od razu do Starostwa Powiatowego, bez ZUD-u, może dlatego że nie miałem czego uzgadniać. Moja działka to jeszcze do maja tego roku była polem uprawnym, było tam zboże. Ale już projekt energetyczny , wykonywany odzielnie po podpisanu umowy z energetyką, będzie na ZUD-ie złożony, ale to załatwia projektant.

Projekt zasilenia domku jeszcze w realizacji.

Pozdrawiam.

Potrzebuję opinii!!!

Wczoraj spotkalismy się z szefem ekipy budowlanej w sprawie kosztów budowy naszej Andromedy 1. Za stan surowy otwarty zaśpiewał 35 tys. PLN. To dużo, czy mało???!!! Dodam, ze dom budujemy w Mińsku Mazowieckim, a dokładny zakres prac to: od fundamentów (wykop ręczny) do pokrycia dachu papą; ściany jednowarstwowe - pustak + styropan. Ekipa sprawdzona, super referencje!

Proszę o Wasze opinię, bo ja nie mam pojęcia jakie są ceny, mnie się wydaje, ze 35 tys. to kupa szmalu!!! :evil: :cry: :evil: :o Decyzję muszę podjąć do końca tego tygodnia, bo potem "pójdą" do kogoś innego :cry:

Pozdrawiam

Właśnie zakończyłem stan surowy otwarty AndromedyII w Poznaniu. Robocizna dobrych firm kosztowała mnie ok 45 tyś. i to po długich targach. Myślę, że na dzień dzisiejszy 35 tyś to b. przyzwoita cena.

Potwierdzam, taniej już chyba nie będzie , co nie znaczy że będzie lepiej z wykonawstwem, sporo naprawdę dobrych budowlańców emigruje zarobkowo. :( A kasa i tak idzie do właściciela ekipy budującej, który często zatrudnia złapanki kogo się da.

U mnie za tzw. całość - stan surowy zamknięty - netto 32tys+7%VAT.