Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

MalaiGrzesiek,

Dwa pytanka:

1.jaka to dachóweczka pokrywa Wasz dach ?

2. jakiej technologii macie komin do kominka i komin spalinowy w pomieszczeniu technicznym/gospodarczym?

Asik

1 dachówka to

http://www.roben.pl/25609.xml?param=picture_1

http://www.roben.pl/25482.xml

nasza jest w kolorze naturalnym

2 cegła na komin to

http://www.roben.pl/25841.xml?param=picture_1

mamy nadzieje, że o to pytałaś

pozdrawiamy

Dzięki za odpowiedź, chodziło mi czy zastosowaliście jakieś gotowe systemy kominowe, np. Schiedla, czy kominy budowaliście od podstaw z cegieł.

Pozdrawiam.

PS. Asik 283 czyli Adam :lol:

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też będę mieć rekuperator, ale czy zrezygnujemy z kominów wentylacyjnych, tego nie wiem. Na razie tak sobie myślimy, żeby je zostawić, bo w razie awarii reku nie będzie wcale wentylacji. Ale zamin podejmiemy decyzję to musimy pogadać z fachowcami w tej dzidzinie.

Wiesz Anetko, masz rację. kominy wentylacyjne też zostawimy jednak, mimo że będziemy stosować system wentylacji mechanicznej. To tak na wszelki wypadek, gdyby coś "strzeliło" :lol:

Pozdrawiam.

Do Syncio09, jak mógłbyś kilka fotek od wewnątrz pokazać jak przygotowałeś strop na rury wentylacji mechanicznej, byłoby to odpowiedzią dla wielu , którzy myślą o wentylacji mechanicznej.

Pozdrawiam

Witam,

jak pisałem wcześniej, wpuściłem rury od wentylacji w kanały terivy, od dołu wygląda to mniej więcej tak: http://images.igloos.ca/v/syncio/Wentylacja/ .

A górą, tak jak widać część rur wypuściłem przy ścianach (bedą małe filarki przy ścianach), a część mi wyszła koło komina wentylacyjnego przy garażu (będzie grubszy). Rury wentylacji pomieszczeń poddasza, to najmniejszy problem, jest dużo miejsca od sufitu do dachu. ;)

Jeśli chodzi o miejsce dla samego rekuperatora, to początkowo planowałem w przestrzeni pod dachem, ale ze względów nazwijmy to serwisowych wygodniej chyba bedzie jak go podwieszę w rogu garażu koło drzwi do pomieszczenia gospodarczego.

W tym celu drzwi z garażu do ogrodu odsunąłem od narożnika, więc miejsca tam trochę jest! :)

Jedyny "problem" to taki, że trzeba będzie "wrócić" z rurami zbiorczymi już o nieco większym przekroju, ale mam na to miejsce koło głównego komina, w narożniku pom. gosp.

Chcę na górze troszeczkę przearanżować łazienkę.

Pralnię i suszarnię zrobię w pomieszczeniu za łazienką, a na tej wyższej części łazienki, równolegle do komina zabuduję ok 40-50 cm żeby uzyskać wnękę techniczną.

Użyłem kominów systemowych Leier'a, i wbudowałem je w ścianę, a nie obok ściany (jak w projekcie) przez co mam trochę więcej miejsca.

Tam zmieszczę te większe rury od wentylacji i jeszcze parę mniejszych urządzeń teletechnicznych które będą potrzebne, a (nie wiedzieć czemu) na które rzadko w projektach jest przewidywane jakieś sensowne miejsce.

W większości przypadków jak ktoś "uzbraja" dom w sieć komputerową, TV czy choćby centralkę telefoniczną, to ma kłopot gdzie to umieścić. Te przewidywane w projektach pomieszczenia gospodarcze z różnych względów rzadko się do takich celów nadają! ;)

W końcu takie "uzbrojenie" to w obecnych czasach żadna fanaberia, a w większości przypadków wręcz konieczność, z tym, ze to "wychodzi" dopiero później!! :D

Potrzebuję opinii!!!

Wczoraj spotkalismy się z szefem ekipy budowlanej w sprawie kosztów budowy naszej Andromedy 1. Za stan surowy otwarty zaśpiewał 35 tys. PLN. To dużo, czy mało???!!! Dodam, ze dom budujemy w Mińsku Mazowieckim, a dokładny zakres prac to: od fundamentów (wykop ręczny) do pokrycia dachu papą; ściany jednowarstwowe - pustak + styropan. Ekipa sprawdzona, super referencje!

Proszę o Wasze opinię, bo ja nie mam pojęcia jakie są ceny, mnie się wydaje, ze 35 tys. to kupa szmalu!!! :evil: :cry: :evil: :o Decyzję muszę podjąć do końca tego tygodnia, bo potem "pójdą" do kogoś innego :cry:

Pozdrawiam

Właśnie zakończyłem stan surowy otwarty AndromedyII w Poznaniu. Robocizna dobrych firm kosztowała mnie ok 45 tyś. i to po długich targach. Myślę, że na dzień dzisiejszy 35 tyś to b. przyzwoita cena.

Witam wszystkich forumowiczów,

od pewnego czasu czytam wasze wypowiedzi ponieważ tez buduję Andromedę po lekkich zmianach i jestem zaskoczony waszymi kosztami robocizny jestem na etapie dachu,

całkowity koszt robocizny stanu surowego u mnie to 20 000 netto.

dodam tylko ze buduję w woj. małopolskim.

pozdrawiam wszystkich

Hmm,

tak się przyglądam wypowiedziom na temat kosztów robocizy, i ...

... ja mam umowę na 50 tys (brutto) za całą robociznę (Andromeda II) od wykopu po pokrycie dachu dachówką (z rynnami), w tym taras, schody itp. i wydawało mi się do tej pory, że to niezła cena, biorąc pod uwagę zakres robót i fakt, że większość firm za to samo "spiewała" od 60 tys w górę, a była też taka, co chciała 90 tys netto!!!!

Gdzie znaleźliście wykonawców co to samo zrobili za 20-30 tys? Gratuluję! :)

Hmm,

tak się przyglądam wypowiedziom na temat kosztów robocizy, i ...

... ja mam umowę na 50 tys (brutto) za całą robociznę (Andromeda II) od wykopu po pokrycie dachu dachówką (z rynnami), w tym taras, schody itp. i wydawało mi się do tej pory, że to niezła cena, biorąc pod uwagę zakres robót i fakt, że większość firm za to samo "spiewała" od 60 tys w górę, a była też taka, co chciała 90 tys netto!!!!

Gdzie znaleźliście wykonawców co to samo zrobili za 20-30 tys? Gratuluję! :)

Ja za swoją Andromedę II zapłaciłem 45 bez tarasu i schodów. Za schody wewnętrzne, żelbetowe dopłaciłem dodatkowo 3tyś. Taras to jeszcze przyszłość. W sumie wydatki są takie jak twoje i nie wierzę, żeby w Poznanie jakać przyzwoita firma zrobiła to taniej

Pozdrawiam

Dzięki Syncio09 za cenne informacje dot. rekuperacji.

...

... nie ma za co. :)

Widzę, że jesteście parę kroczków "za mną"! :)

Jak macie jakieś pytania, to śmiało, jeśli tylko będę potrafił, to odpowiem.

Jeśli nie zalaliście jeszcze płyty pod posadzkę parteru, to sugeruję po obrzeżu od wewnątrz scian pod chudziak "wrzucić" pas (tak z 1m) styropianu (choćby 6cm) - tego co prawda w projekcie nie ma, ale ściany funadmentowe są ocieplane tylko 6cm warstwą, a taki zabieg dodatkowo zabezpieczy podłogę przy ścianach zewnętrznych od skutków obniżonej temp na zewnątrz! :)

U mnie dzisiaj ekipa rozszalowała wieniec i słupy, a od jutra "jadą" ze ścianką kolankową, las stempli potrzymam jeszcze ze 3 tygodnie! ;)

Miałem dosyć misternie uknuty plan czasowy, i prawie się w nim wyrabiałem, ale niestety, dzisiaj producent wieźby zameldował opóźnienie, i będę miał z tydzień przestoju! :(

Pogoda też robi swoje, ale i tak zamierzam się przykryć dachem przed zimą! :)

Pozdrawiam z deszczowej Legnicy! ;)

Czy mieliście już jakieś oferty dotyczące kosztów robocizny za hydraulikę oraz elaktrykę w Andromedzie 2.

Jesli ktoś z Was ma ten etap za sobą to prosimy o koszt robocizny + materiał

dziękujemy

Mój instalator chce brać 60zł zo punkt, czyli np. dojście wody czy odpływ do kanalizy. Tak, że np. umywalka będzie mnie kosztować 180 zł (3x60), bo są dwa podejścia - zimna i ciepła woda + odpływ. Materiały liczone są oczywiście osobno. Jeżeli zdecyduję się na cyrkulację ciepłej wody to będzie nieco drożej.

Tak to wygląda w Poznaniu na dzień dzisiejszy i trudno jest znaleść coś tańszego bo na ogół słyszałem tekst - mój instalator pojechał do Anglii i nie wykonujemy już takich rzeczy.

Pozdrawiam

Witam,

Jakie macie rozstawy krokwi od osi do osi. Oczywiście mam zrobione wg projektu ale "wszechwiedzący" Pan, który podaje z dołu do góry straszy mnie, że są to za duże rozstawy i mam się bać katastrofy:) Z tego co wiem stosuje się rozstawy od 70-100cm. Ja mam średnio co 94cm i grubsze krokwie niż w projekcie. Mam nadzieję, że ów Pan się myli.

Pozdrawiam

Tomek

Witam,

Jakie macie rozstawy krokwi od osi do osi. Oczywiście mam zrobione wg projektu ale "wszechwiedzący" Pan, który podaje z dołu do góry straszy mnie, że są to za duże rozstawy i mam się bać katastrofy:) Z tego co wiem stosuje się rozstawy od 70-100cm. Ja mam średnio co 94cm i grubsze krokwie niż w projekcie. Mam nadzieję, że ów Pan się myli.

Pozdrawiam

Tomek

Ja mam rozstaw i średnicę krokwi takie jak w projekcie i mój cieśla powiedział mi, że więźba Andromedy jest "przesadnie solidna" bo wystaczyłaby słabsza. Nie chcę nikogo oskarżać, ale zastanów się czy twój fachowiec nie chce sprzedać ci więcej drewna niż potrzeba.

Pozdrawiam,

Trak

(...) nie wierzę, żeby w Poznanie jakać przyzwoita firma zrobiła to taniej

Pozdrawiam

Ja tez nie... !! :lol:

jestem juz na etapie ścianek kolankowych... !! notobene podnosimy i 1 porotherm... !!

za cala robocizne od fundamentu po dach lacznie z deskowaniem, papa, dachowka, scianami wewnetrznymi + ocieplenie wełna scian zewnetrznych zaplace mojemu macherowi 63 tysiace... !!

wszystkie nadproza zbrojone w stropie a nie prefabrykowane, likwidacja słupa przy wyjsciu na taras - wiec roboty ze zbrojeniem dodatkowych podciągow cała masa... !!

jak na Poznan to cena średnia..ale ekipa 1wsza klasa i sprawdzona wiec byduje w duuuuzym spokoju.. .!!

dodatkowo zaplace ok 3000 za schody wewnetrzne ktore zmienilismy na zabiegowe... w całości zbrojone i lane... !!

Pod schodami powstało dodatkowe pomieszczenie ... taka mini piwniczka... !! ok 4 m2 !! rewelacyjny pomysl mojego machera... !!