Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

Witam ponownie.

Widzę, że z końcem roku prace nad budowami Andromed ustają. Wnioskuję to po ilościach komentarzy jakie ostatnio docierają na tę stronę.

My liczymy, że majster zdoła przed śniegami założyć dachówkę, a jak nie to deski kryte papą muszą wystarczyć.

Dołączam kilka fotek naszej ANDROMEDKI. :D

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Jakie macie rozstawy krokwi od osi do osi. Oczywiście mam zrobione wg projektu ale "wszechwiedzący" Pan, który podaje z dołu do góry straszy mnie, że są to za duże rozstawy i mam się bać katastrofy:) Z tego co wiem stosuje się rozstawy od 70-100cm. Ja mam średnio co 94cm i grubsze krokwie niż w projekcie. Mam nadzieję, że ów Pan się myli.

Pozdrawiam

Tomek

mam co 90 (pierwotnie fachowcy zrobili co metr, ale kierownik kazał zmienić), a tam, gdzie wchodzą okna dachowe co 100, ale wzmocnione wymianami. zależy, co na dach kładziesz. jeśli blachę, nie powinno być problemu, jesli dachówkę - bym się zastanawiał, czy nie za duży rozstaw

Witam wszystkich Andromedowiczow,

Dolaczam do szacownego grona. Moja budowa jest na etapie stropu, sporo sie dzieje i na pewno bede mial kilka pytan. Na razie przegladam dotychczasowe posty i zdjecia...

Kilka informacji wstepnych:

1. Projekt: Andromeda I lustro

2. Brak uskoku pomiedzy garazem a reszta

3. Wysokosc parteru ~2.8 m zamiast ~2.6 m (dodatkowy pustak)

4. Strop monolityczny zelbetowy

5. Planowane podniesienie scianki kolankowej

6. Zdjecia

Dom jest budowany w okolicach Poznania. Dzialka byla dosc mocno zarosnieta wiec na zdjeciach nie widac bryly jako calosci.

Pozdrawiam,

Pawel

Witam,

wygląda na to, że rzeczywiście nadchodząca zima osłabia nieco tempo robót, co i mnie niestety trochę dotknęło, co prawda nie z powodu zimy, tylko cieśli, który zagrzebał się w poprzedniej robocie, przez co material czeka bezczynnie już 2 tygodnie. :cry: ... na szczęście od jutra podobno ma zacząć u mnie.

... żeby już tak zupełnie nie marnować czasu "fachowcy" wzięli się za schody i tarasy (kilka nowych fotek). :)

z pozdrowieniami dla wszystkich Andromedowiczów!! :)

:D

Witam,

już niedlugo rozpoczynamy budowe naszej ANDROMEDY, czekamy na pozwolenie i ruszamy. Zdecydowalismy, ze jedna firma wybuduje nam dom i wykonczy. W tej chwili firma ta robi nam ich wlasny kosztorys-czyli materialy plus robocizna. We wstepnej rozmowie ustalilismy, ze stan surowy zamkniety (tzn. fundamenty, mury, schody, taras, dachówka, okna dachowe (caly dach) bez okien zwyklych pcv) wyniesie nas (robocizna + materialy) = 125 tys. netto.

Cena wydaje mi sie przyzwoita, budujemy sie w woj. lubuskim.

Postaram sie na biezaco informowac o naszej budowie.

POZDRAWIAM

ELVIRA :)

Mam pytanko, podnoszę ścianę kolankową o ok. 50 cm, czy to nie za dużo...

Mam mieszane uczucia co do tego, boję się ze dach bedzie za plaski i krotki, no nie wiem... moze wtedy krokwie wydluzyc???

Jak Wy rozwiazaliscie ten problem?

Pzdr

Elwira

cześć Elwirko,

nie wiem ile to jest 50cm, ale my podnieśliśmy o 2 pustaki. I jest to super. Już o tym pisałem. Góra robi się przeogromna (sypialnia z balkonikiem coś koło 40m2). Takie rozwiązanie ma tylko jedną wadę: jaskółka wychodzi dosyć wysoko. Ale my robimy w tym pokoju tylko jeden schodek i będzie ok.(podniesiemy podłogę na tej częsci pokoju styropianem).

A wogóle, to poddasze mam już prawie gotowe :) Teraz tylko podłogi i wykańczamy :)

Elwirko,

Nie wiem jak bardzo Ci się spieszy. Ale jeżeli poczekasz jeszcze z tydzień to panowie skończą poddasze i uprzątną ten wełniano-płytowy gnój i zrobię troszkę fotek.

Na razie zapraszam do mojej galerii - może doparzysz się czegoś :) Aha, przy podnoszeniu ścianki zrobiliśmy wieniec na całym obwodzie domu i przedłużyliśmy dach, bo inaczej wyglądałby jak Małgosia Dydek w berecie.

Witam,

jak wcześniej wspominałem, z powodu opóźnienia prac ciesielskich moja ekipa "komandosów" zajęła się schodami i tarasem! :)

Nie powiem, że te elementy są skończone, bo dopiero wylane, ale ten stan trochę potrwa i wykończeniem tego zajmę się na samym końcu! :)

... kształ i formę tarasu wymyśliłem sam, i ... trochę duży wyszedł, bo tak "na oko" ok 36 m2 ! :lol:

Zakładając jednak, że w ciepłe dni głównie tam bedzie się toczyło "życie", to myślę, że jest OK.

... od jutra wchodzi cieśla, koniec więc z pierdołami, i nadchodzi czas poważnych konstrukcji! :)

Pozdrawiam,

... dzięki,

fajnie, że to się jeszcze komuś podoba! :)

Generalnie fajna budowa !.

Mam pytanie:

1) Czy podnosiłeś ściankę kolankową ( o ile ) ?

2) Czy nie sądzisz, ze schody mają za ostry zabieg. Tez o takich myśle ale boję się, że ten zakręt szczególnie dla mniejszych dzieci może być niebezpieczny.

Tomek

Mam pytanie:

1) Czy podnosiłeś ściankę kolankową ( o ile ) ?

2) Czy nie sądzisz, ze schody mają za ostry zabieg. Tez o takich myśle ale boję się, że ten zakręt szczególnie dla mniejszych dzieci może być niebezpieczny.

Witaj,

1. Ścianka kolankowa (nie mówimy o części nad garażem) w projekcie ma "dziwną" wysokość 34 cm, czyli ca 1.5 wysokości bloczka POROTHON'u (hmm), ja dałem 2 bloczki czyli podniosłem o ok 15 cm. Zastanawiałem się nad większą wysokością, ale doszedłem do wniosku, że bryła budynku może trochę stracić na urodzie. ;)

Co mi się tak podoba w tym projekcie, to to, że linia dachu schodzi dość nisko, prawie do samych okien. Żeby zachować ten efekt, i tak będę musiał przedłużyć nieco krokwie, a przy jeszcze wyższej ściance, wychodziłoby, że dach by się kończył prawie 2 m od ściany, a taki manewr pewnie nawet by nie wyszedł w tej części nad tarasem! Stwierdziłem, że te parę "oficjalnych" m2 więcej nie jest aż takie istotne, pomijając fakt zwiększenia kubatury a co za tym idzie trochę większych kosztów ogrzewania. ;)

2. Jeśli chodzi o schody ...

... to prawda, chyba widziałem dużo łagodniejsze zabiegi, ale łagodniejszy zabieg, to dłuższe schody, dłuższe schody zabrałyby więcej miejsca na dole.

Nie robię tej wolnostojącej ścianki, po to, żeby zyskać na przestrzeni. Cały dół będzie raczej "otwarty" i generalnie nie zależy mi na okazałych schodach, mają głównie pomagać przenosić się z poziomu A na poziom B (i odwrotnie)! ;)

Nie wspomnę, że przy szerszych zabiegach chyba trochę dalej by wyszło obniżenie wysokości zejścia, co dla osoby mającej tak jak ja ponad 186 cm wzrostu mogłoby się wiązać z częstym "główkowaniem" o krawędź podciągu przy zmianie poziomów (teraz przechodzę prawie "na styk"). ;)

Nie twierdzę, że kształt moich schodów jest idealny, ale chodzi się po nich bardzo wygodnie, a to chyba najważniejsze. ... moje dzieci już nie są takie małe, a dla tych zupełnie małych każde schody, nawet te zupełnie proste są niebezpieczne, i trzeba je zabezpieczać! :)

Zresztą, najlepiej się uczyć na cudzych błędach!

Ja nie mam nic do ukrycia, a z Zielonej Góry nie jest aż tak daleko, jeśli masz ochotę przetestować kształt schodów, to ... zapraszam! :lol:

Serdecznie pozdrawiam,

Piotrek