Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

Bexy ale z dachem czy nie ?

Mi gosc podal kwote 22,5 za robocizne i tez mialo mnie nic nie obchodzic ale stwierdzilem ze bedzie mnie obchodzic i radze ci dobrze zainteresowac sie tym jakie materialy gdzie i za ile wykomawca bedzie kupowac , a obiecuje ze sie oplaci!!!

Ja korzystalem tylko z porad ile materialu potrzeba i zgadnijcie co ? zawsze bylo go za duzo, ale w miejscu gdzie go zawsze kupowalem moglem zawsze oddac "reszte" .

Po delikatnym podejsciu majstrow dowiedzialem sie ze ich szef zawsze bierze materialy z mala nadwyzka bo to co zostanie przewozi na nastepna budowe a inwestorzy rzadko obliczaja ile materialu zuzyto.

Szukajac materialow odwiedz kilka miejsc, zapytaj ile rabatu dostaniesz

kupuac go na cala budowe ,( zawsze jest spory ) a obslga bardzo mila ,nawet 2 worki cementu przywioza lub zabiora jak zostanie :lol:

a i tak jak gdzies znajdziesz cos taniej to czesc w innym miejscu kupisz.

Troche sprytu nie zaszkodzi i nie wierz w slowa ... taniej pani juz nie znajdzie... :D

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

drpodles

wsp. zapotrzebowania ciepla q=28.1W/m3 mowi jak moc jest potrzeban do ogrzania 1 m3 domu.

mozna to tez podac w m2 i wtedy wychodzi ok 75W/m2. ( a to jest poziom starych, marnie ocieplonych budynkow)

Stad tez wziala sie wartosc mocy kotla gazowego 24kW. Mam wrazenie ze to troche za duzo ale moge sie mylic.

Napisalem do Domusa maila z prosba o przeslanie mi obliczen ale mnie olali.

Ojojoj :cry: Henryku sie zmartwilem miejmy nadzieje ze sie mylisz.

Ale jak nasze Andromedki wykonamy z maxia i sporej warstwy styropianku to moze to zapotrzebowanie na cieplo sie zmniejszy wszak straty ciepla beda mniejsze , poniewaz wyliczenia w projekcie podane sa do ytonga - czy nie mam racji :roll:

tomek

ja tez mam nadzieje ze gdzies jest blad - albo moj albo instalatora ktory to liczyl. Prawde powiedizawszy wolalbym zeby blad byl po stronie projektu - nie pociaga mnie instalacja 24kW kotla.

Na pocieszenie powiem ze ilosc gazu ogrzania budynku podana w projekcie wglada nienajgozej.

Zadzwonilem do Domusa - pani ktora odbiera teefony zabowiazala sie skontaktowac z instalatorem ktory robil projekt i przygotowac dla mnie kopie obliczen. Te obliczenia przydadza sie nam nawet jesli wszystko okaze sie ok - bedzie wiadomo ktory element domu jest odpoweidzialny za najwieksze straty ciepla.

Bede informowal na bierzaco

Pozdrawiam wszystkich Andomedowiczów !!!!!!!!

W tym roku zamierzamy zalać fundamenty jakiegoś domku i jesteśmy narazie na etapie szukania projektu, ale chyba dzięki Wam wszystkim i Waszemu entuzjazmowi, nie wspominając o cennych uwagach, zdecydujemy się na Andromedkę. Muszę teraz przekonać męża. Zależy nam na powiększeniu gabinetu, bo mają z nami zamieszkać teściowie- proszę o jakieś sugestie. Pozdrawiam .

Jak tam czytam, to widzę że wszyscy jestescie fachowcami w branży budowlanej. jestem pod wrażeniem, wyjaśnijcie mi np. pojęcie ścianki kolankowej i istotę jej podwyższania, (czy chodzi o to,że pokoje na górze będa wyzsze?).

Kurcze ze mnie fachura tez nie jest ale powiem ci co wiem

Masz racje ,podniesienie scianki spowoduje ze w srodku na poddaszu ta sciana pod skosem bedzie wyzsza , lecz trzeba uwazac by podniesc wszedzie rownomiernie bo moga sie pojawic pozniej klopoty z dachem moze sie zmienic bryla domu no i domek idzie do gory

Ja nie podnosilem ale czy dobrze zrobilem okaze sie , ale jak ty sie zdecydujesz powiedz o tym gosciom od dachu przed rozpoczeciem , znam przypadek ze gosc sobie " gdzieniegdzie popodnosil " i potem niezle checa wyszly

W andromedzie to moze by sie przydalo w duzej sypialni i w pokoiku ze slupem ale nie wiem czy jest to potrzebne :roll:

Tyle wiem :)

Pozdrawiam wszystkich Andomedowiczów !!!!!!!!

W tym roku zamierzamy zalać fundamenty jakiegoś domku i jesteśmy narazie na etapie szukania projektu, ale chyba dzięki Wam wszystkim i Waszemu entuzjazmowi, nie wspominając o cennych uwagach, zdecydujemy się na Andromedkę. Muszę teraz przekonać męża. Zależy nam na powiększeniu gabinetu, bo mają z nami zamieszkać teściowie- proszę o jakieś sugestie. Pozdrawiam .

HEj wszedzie tak samo Andromede wypatruja jako pierwsze kobiety u mnie tez tak bylo :D

Wiec tak albo garaz przerobic na pokoj , mi tak nawet "majstrowie" doradzali lub wersje z podw garazem i tak samo j.w. tylko samochodzik jeden sie zmiesci .

Chyba tyle ,bo rozumiem ze tesciowie maja na dole mieszkac .

Ojojoj :cry: Henryku sie zmartwilem miejmy nadzieje ze sie mylisz.

Ale jak nasze Andromedki wykonamy z maxia i sporej warstwy styropianku to moze to zapotrzebowanie na cieplo sie zmniejszy wszak straty ciepla beda mniejsze , poniewaz wyliczenia w projekcie podane sa do ytonga - czy nie mam racji :roll:

WItam, po wyslaniu maila i trzech telefonach do Domusa dowiedzialem sie ze instalator przynal sie do drobengo bledu o malym znaczeniu strategicznym :wink: (co z nie tak kaloryferami). W poniedzialek mam dostac maila z updatem do projektu i kopie obliczen. Zobaczymy co dostane :D

Oczywiscie, niezwlocznie podziele sie informacjami z reszta lobby adromedowego :-)

Przy okazji ciekaw jestem czy ktos ma w domu (albo planuje ) instalacje c.o. z projektu Domusa?

Witajcie :D

Henryk (mój mąż) miał jak wiecie obiecane na poniedziałek poprawione obliczenia. Cisza :evil: . Znowu trzeba ich pogonić :-? . Nie odpuścimy, ale ile razy człowiek musi "tłumaczyć", dopytywać się, przypominać, poganiać, aby do nich łaskawie dotarło... :x

Zaczynamy po malutku odczuwać coraz większy przypływ adrenaliny :D , a Wy? Wiosna tuż, tuż....ruszamy :D

Montana

czesc andromedowicze

mam juz poprawione obliczenia zapotrzebowania ciepla - zmalalo z 22 na 15kW. Jeszcze nie mialem czasu na przeanalizowanie obliczen ale zdaje sie ze mozna latwo zejsc z zapotrzebowaniem jeszcze nizej.

Jesli ktos by chcial kopie obliczen i nowy projekt c.o. t zapraszam na priv:

[email protected]

Pozdrawiam