Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

Witam,

dzisiaj przeprowadziłem "poważną" rozmowę z zaprzyjaźnionym elektrykiem na temat nieco innej "filozofii" instalacji elektrycznej.

Nie wezwał pogotowia, nie wyzwał mnie od idiotów ani szaleńców, a co lepsze, stwierdził, że mój pomysł wcale nie jest jakiś niedorzeczny i, że jest "spokojnie do zrobienia". Nie jest to człowiek, który będzie to u mnie robił, bo wtedy byłbym nieco podejrzliwy, że zaakceptuje wszystkie udziwnienia, żeby skasować więcej kasiorki! ;)

Zresztą, tak nawiasem mówiąc, od początku stosuję metodę nie radzenia się wykonawców, tylko postronnych fachowców. Wykonawcy zawsze próbują naciągnąć na wykonanie mnóstwa nikomu niepotrzebnych "robót dodatkowych".

Wydawać by się mogło, że generalnie to baaardzo pracowita grupa społeczna, ale o dziwo, jakby na zaprzeczenie swojej gorliwości, mają z kolei chorobliwą tendencję do upraszczania wszelkich prac!

... wracając do kabelków, decyzja zapadła, i całą instalację elektryczną wyposażę w przekaźniki, każdy punkt elektryczny będzie miał możliwość być po prostu sterowany. Nie stać mnie w tej chwili na pełną instalację inteligentnego budynku, ale z kolei jak wykonam "tradycyjną" instalację, to klamka zapadnie, praktycznie bez wypruwania całości niewiele da się zmodyfikować.

Wyposażając każdy obwód w przekaźnik zostawię sobie furtkę, bo jak nie teraz, to w przyszłości wszystko da się z tym zrobić.

Fakt, rozdzielnice urosną do pokaźnych rozmiarów, ale ... coś za coś!

Za to nie będę musiał już teraz dokładnie znać funkcji każdego wyłącznika, nie będę musiał się zastanawiać gdzie dać wyłączniki krzyżowe, gdzie normalne, które punkty oświetlenia połączyć, gdzie będzie lepiej zapalać światło na schodach itp. itd. Nie wspomnę, że np w tradycyjnej instalacji realizacja gaszenia/zapalania jednego źródła światła z np 3 lub więcej miejsc, jest lekko problematyczna, w instalacji "przekaźnikowej' to jest żaden problem!

... po prostu, nie będzie wyłączników, i przełączników, tylko przyciski, takie jak dzwonkowe, do nich cieńkie kabelki (nawet telefoniczne), i po wszystkim.

Co czym załączać/wyłączać będę mógł sobie zmieniać kiedy tylko zechcę, nie wspomnę o możliwości zastosowania wszelkiego rodzaju timerów, czujników ruchu itp.

Szacunkowo takie przedsięwzięcie wychodzi ok 4-5 tys drożej od tradycyjnego, ale nie jest to 30-40 tys za inteligentną instalację, a jakaś tam namiastka tego jest. Myślę, że warto. :D

Jeśli ktoś robił u siebie coś podobnego, to zachęcam do podzielenia się doświadczeniami! :)

Pozdrawiam,

Piotrek

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Tak się zastanawiam jak rozwiązać temat pralko-suszarki, którą chcę w przyszłości zainstalować. Chodzi o rozwiązanie kwestii wywiewania na zewnątrz pary z suszonych ubrań. Czy tworzyć coś takiego jak jest w odpowietrzeniu kanalizy , tzn. ciągnąć przez dach rurę na zewnątrz czy jakoś inaczej?

Witam wszystkich :)

Bardzo długo nie zaglądałam do tego wątku... tak wyszło: przeprowadzka, potem problem z internetem...no i co najważniejsze brak czasu.

Teraz też w biegu tylko przejżałam co dzieje się w naszym wątku, nie zgłębiając wszystkiego.

Przede wszystkim cieszę się, że tyle nowych osób zdecydowało się budować naszą ukochaną Andromedę :))

My już od paru miesięcy mieszkamy :D .

Muszę powiedzieć, że dom jest bardzo ergonomiczny (wiadomo, że każdy wprowadza jakieś zmiany według swoich potrzeb), wygodny, funkcjonalny...itp. Jakbym miała budować jeszcze raz, zdecydowałabym się ponownie na ten projekt. Może ewentualnie jakieś drobne rzeczy jeszcze bym zmieniła, ale to kosmetyka.

Tak jak czytałam pobieżnie wątek, rzuciła mi się kwestia ogrzewania. My mamy ogrzewanie podłogowe WSZĘDZIE - oprócz garażu. Jest to jedna z korzystniejszych naszych decyzji. Nie jest prawdą, że powoduje większy ruch powietrza a co za tym idzie kurzu, w stosunku do konwekcjonalnego ogrzewania. W naszym wypadku była to kwestia bardzo ważna (mamy silnego alergika w domu) i starannie zgłebiliśmy temat nie tylko na podstawie właśnych doświadczeń, ale i naukowych "doniesień". Komfort i wygoda.

Nie mamy w zwyczaju chodzić na bosakach, więc myślę, że latem po zimnym gresie nie będziemy biegać ;) i nie nabawimy się reumatyzmu.

Na piętrze mamy panele, przystosowane do ogrzewania podłogowego.

Warto też zamontować rekuperator. Pomijając jakość powietrza w domu i oszczędność na ogrzewaniu - niesłychanie pomaga w natychmiastowym "wytępieniu zapachu nowego domu" - jak to swego czasu określili nasi znajomi - dziwiąc się, że jesteśmy właśnie na etapie malowania góry :lol: . (poza tym z pralni, kuchni i przedsionka 'zbiera' zapachy i wilgoć)

A! Tak mi się teraz przypomniało - apropo zimy, którą mamy za oknem - słuchajcie - świetna rzecz - podłogówka w przedsionku - nie zdawałam sobie sprawy, że to tak może ułatwić życie - niby podłoga prawie nie jest ciepła (mamy bardzo dobrze ocieplony dom,mrozów silnych brak, więc gres poprostu nie jest zimny ale juz wystarcza),a tak pięknie ośnieżone buty schną, kombinezony, kurtki - a nie muszę dodawać, że dzieciaki jak bałwanki do domu wchodzą :D

krótkiej zimy życzę :D

Witam. Ostatnio w Muratorze można było przeczytać wypowiedź osoby, która handluje bramami garażowymi. Przerażało ją to, że w typowych projektach są bardzo nietypowe (czytaj za wąskie) wymiary bram garażowych. W związku z tym też pytanie do już szczęśliwych użytkowników Andromedy II. W projekcie szerokość bramy to 4,5 m. Czy taka szerokość pozwala na swobodny wjazd dwóch normalnych samochodów osobowych? Mam zamiar poszerzyć wjazd do 5 m (można tam wygospodarować 0.5 m). Czy to słuszna decyzja?

Witam. Tak się zastanawiam jak rozwiązać temat pralko-suszarki, którą chcę w przyszłości zainstalować. Chodzi o rozwiązanie kwestii wywiewania na zewnątrz pary z suszonych ubrań. Czy tworzyć coś takiego jak jest w odpowietrzeniu kanalizy , tzn. ciągnąć przez dach rurę na zewnątrz czy jakoś inaczej?

Absolutnie jestem za oddzielnym wylotem powietrza.

Albo do przewodu wentylacyjnego (komina) albo oddzielnie na zewnątrz (rurą kominową - do nabycia wszędzie - taka pomarszczona aluminiowa albo jakoś tak :-D )

Dziekuję za odzew w sprawie kosztów budowy. Odpowiadam dopiero teraz bo nie mogłem się zalogować na forum.

Zresztą, to zależy czy dom będzie z bloczków betonu komórkowego czy ceramiki, czy dach będzie deskowany czy z folią itd. Jeżeli 175 jest za ceramikę i deskowanie to OK, ale jeżeli to ma być komórkowy i foliowanie to trzeba by trochę zbić tą cenę.

Akurat jest tak, że bedzie ceramika ( POROTHERM 24 cm ) i folia :)

A jak chodzi o całość to myślę, że stan surowy zamknięty można ocenić na 50% kosztów całości.

Jeżeli faktycznie tak wyjdzie to może się zmieszczę .

-----------------------

kwestią jest, co zawiera się we wspomnianej przez Ciebie kwocie? Piszesz 172 tys (materiały + robocizna), i teraz:

- czy wchodzą w to np. koszty sprzętu (koparki ubijaki itp) ?

- czy wchodzą w to np. koszty mat dodatkowych nie będących stricte mat. do budowy (np tarcica, jakieś stemple itp itd.) ?

- no i czy masz dokładnie określone z jakich materiałów i w jakich technologiach to ma być budowane?

Umowa z wykonawcą jest taka. Koszt stanu surowego otwartego ( 172 ) jest podzielony na etapy typu: fundamenty, ściany nośne, stropy itd. Za każdy etap jest określona kwota. Po każdym z etapów następuje odbiór tego etapu przeze mnie i kierownika budowy jak wszystko jest ok to płacę za ten etap i tak dalej. Materiały są określone czyli ściany POROTHERM 24, rodzaj dachówki, grubości styropianu po posadzka, strop TERRIVA itp. Nie interesują mnie narzędzia, sprzęt, stemple, deski itp. Płacę za gotową wykonana już pracę.

oje zdanie jest takie, że jeśli już, to nie ma co oszczędzać na jakości materiałów do konstrukcji, nie ma co oszczędzać na różnego rodzaju "uproszczeniach", bo to oszczędności złudne.

Jak najbardziej się z Tobą zgadzam. Wszystko zamierzam zrobic tak jak w projekcie ( ściany nie z BK tylko PTH 24 ) i mysle, że mój kierownik budowy już o to zadba.

Jeśli mogę coś zasugerować, to podpisz umowę określającą bardzo dokładny zakres robót i dokładnie wyszczególniony budulec, ale opiewającą na całość robót!

Broń Boże żadne zapłaty za metry, czy to ścian, czy dachu, czy czegokolwiek, bo potem się będziesz mocno dziwił!!

Dokładnie tak myśle. Metry kazdy potem liczy inaczej.

eśli już się zgodzisz na zapłaty częściowe, to nie daj się wmanewrować w sugestie wykonawcy co do podziału, tylko weź kogoś z zewnątrz do ew wyceny tego co zrobione, bo wykonawcy mają generalnie tendencję do bardzo drogiej wyceny początkowych etapów

O tym nie pomyślałem. Z grubsza tak patrząc na tem moje wyliczenia to na to nie wygląda ale faktycznie muszę to skonsultowac z jakims "fachowcem".

Tomek

Po naradzie z cieślami, doszedłem do wniosku, że po jakimś czasie dach w tej dość długiej części nadgarażowej może mieć tendencję do "siodłowania".

Zaciekawiło mnie to bo sprawa wydaje się ważna i już dwóch budujących potwierdziło na forum, że w jakiś sposób wzmacnia tę część dachu. Byłem kilka dni temu w budowanej ANDROMEDZIE II i budujący TEŻ WZMOCNIŁ TĘ CZĘŚĆ DACHU poprzez wstawienie dodatkowego słupa w lini ścianki działowej pomiędzy łazienką a pokojem z lukarną. Chyba też tak zrobię bo faktycznie coś jest na rzeczy.

Po naradzie z cieślami, doszedłem do wniosku, że po jakimś czasie dach w tej dość długiej części nadgarażowej może mieć tendencję do "siodłowania".

Zaciekawiło mnie to bo sprawa wydaje się ważna i już dwóch budujących potwierdziło na forum, że w jakiś sposób wzmacnia tę część dachu. Byłem kilka dni temu w budowanej ANDROMEDZIE II i budujący TEŻ WZMOCNIŁ TĘ CZĘŚĆ DACHU poprzez wstawienie dodatkowego słupa w lini ścianki działowej pomiędzy łazienką a pokojem z lukarną. Chyba też tak zrobię bo faktycznie coś jest na rzeczy.

Witam,

moim skromnym zdaniem, żeby słup miał sens, to musiałby stać prawie w połowie rozpiętości stropu nad garażem. Nie przeliczałem tego, ale nie jestem pewien, czy nawet na podwójne żebro (pod ścianką) terrivy to nie za duże obciążenie (+ ściana), i to na dodatek mocno punktowe, i chyba by trzeba było to jeszcze od spodu podeprzeć (z fundamentem), a słup w garażu to chyba już by trochę przeszkadzał. ;)

Dlatego ja się zdecydowałem na płatwie i słupki na ścianie nośnej, lecz jeśli Ty planujesz podniesienie ścianki kolankowej, to spokojnie się zmieścisz z jętkami! :)

Pozdrawiam,

Piotrek

Po naradzie z cieślami, doszedłem do wniosku, że po jakimś czasie dach w tej dość długiej części nadgarażowej może mieć tendencję do "siodłowania". Żeby temu zapobiec, generalnie wystarczyłyby jętki, ale żeby one dobrze działały, to nie mogą być wyżej jak 0.6 długości krokwi (od murłaty). Praktycznie nie podnosiłem ścianki kolankowej (niecałe 12 cm), toteż jakbym dał jętki w prawidłowym miejscu, to nie zmieściłbym się pod nimi z konstrukcją sufitu (pewnie dlatego też ich nie dał projektant)! :)

Piotrek

Witam,

U mnie cieśla też zalecił wzmocnienie tej części dachu, ale stwierdził, że wstawienie jętek nad sufitem (ponad 3m nad posadzką) w zupełności wystarczy. Zresztą z jego wieloletniego doświadczenia wynika, że grubość krokwi Andromedy jest i tak na wyrost, bo wystarczyłyby 15cm.

Trak

Witam !

Jestem na etapie dachu i bardzo mi sie podoba pomysł z Bełchatowa. Protection2000 masz super pomysl. Czy mógłbyś zdradzić jaka dachówka,firma i kolor oraz jakie wykończenie bo w projekcie jest drewno ?

Jakie okna wybrałeś i jakiego koloru?

... Mam zamiar poszerzyć wjazd do 5 m (można tam wygospodarować 0.5 m). Czy to słuszna decyzja?

Witam,

hmm, idea może i słuszna, pewnie też i wykonalna.

Ja co prawda tu nic nie kombinowałem, bo wjazd w 4.5m mam opanowany prawie do perfekcji! ;)

Tak się akurat fajnie składa, że w bloku w którym teraz mieszkam jest parking podziemny, podzielony na boksy o dokładnie tej szerokości. Spokojnie w takim boksie parkują po 2 auta, a w Andromedce, to przecież tylko wjazd ma tyle, a sam garaż jest szerszy, myślę więc, że nie będzie najmniejszego problemu.

... no, chyba, że masz akurat dwa Hummery H1, to może być duuuży problem !! :)

Jeśli jednak chciałbyś poszerzyć ten wjazd, to myślę, że wypadałoby przeliczyć podciąg P4, bo trzeba by go było o te 50 cm wydłużyć! :)

A tak między nami mówiąc, to akurat w tym temacie, wypowiedź sprzedawcy bram jakoś nieszczególnie jest dla mnie autorytatywna!! :lol:

Pozdrawiam serdecznie,

Piotrek

... Mam zamiar poszerzyć wjazd do 5 m (można tam wygospodarować 0.5 m). Czy to słuszna decyzja?

A tak między nami mówiąc, to akurat w tym temacie, wypowiedź sprzedawcy bram jakoś nieszczególnie jest dla mnie autorytatywna!! :lol:

Piotrek

Szczególnie, że wkraczamy w rozmiar bram malo standardowych - a za wykonanie wydumki liczą sobie dodatkową kasę,

I chyba w tym wszystkim to o to chodzi... :-D

Ja mam dwie terenówki i nie sądzę, żebym się w garaż nie zmieścił :-)

Piotrek

Szczególnie, że wkraczamy w rozmiar bram malo standardowych - a za wykonanie wydumki liczą sobie dodatkową kasę,

I chyba w tym wszystkim to o to chodzi... :-D

"Gdy zaś zdecydujemy się na szeroką bramę do garażu na dwa samochody, pamiętajmy, że jej szerokość nie powinna być mniejsza niż 480 cm. Mimo że przepisy tego nie nakazują, tak będzie najwygodniej."- cytat z artykułu o baramach - Murator 10/2006. Poza tym poważnie obawiam się o swoje nowe autko w kontekście umiejętności mojej lubej :-)

Nie sądzisz, czy już to sprawdziłeś? Korzystasz już z tego garażu? A co to za terenówki, bo jak RAV4, to niezbyt szerkokie...

Gdy budowałem dom i zobaczyłem ławy to pobiegłem zobaczyć w projekt i sprawdzić, czy aby nie kupiłem wersji z pojedyńczym garażem.

Teraz jestem przekonany, że garaż ma wystarczająco dużo miejsca.

Sądzę.

Bowiem nie korzystam z twego garażu jeszcze.

Mam auto szersze od RAVki i węższe. Co sobie stryjenka życzy.

Jeśli chcesz mi za wszelką cenę udowodnić, że garaż jest za szeroki lub zbyt wąski to udowadniaj.

To wszystko zależy czego_po_nim_oczekujesz.

Po prostu.

Miałem kiedyś garaż na 3 samochody i było kiepsko, bo dwie osoby nie mogły jeździć na rowerze w czasie deszczu. A mój ostatni garaż na jeden samochód (ale stojący na max po prawej żeby drzwi można otworzyć) był super bo... był.

Pozdrawiam

Nie sądzisz, czy już to sprawdziłeś? Korzystasz już z tego garażu? A co to za terenówki, bo jak RAV4, to niezbyt szerkokie...

Gdy budowałem dom i zobaczyłem ławy to pobiegłem zobaczyć w projekt i sprawdzić, czy aby nie kupiłem wersji z pojedyńczym garażem.

Teraz jestem przekonany, że garaż ma wystarczająco dużo miejsca.

Sądzę.

Bowiem nie korzystam z twego garażu jeszcze.

Mam auto szersze od RAVki i węższe. Co sobie stryjenka życzy.

Jeśli chcesz mi za wszelką cenę udowodnić, że garaż jest za szeroki lub zbyt wąski to udowadniaj.

To wszystko zależy czego_po_nim_oczekujesz.

Po prostu.

Miałem kiedyś garaż na 3 samochody i było kiepsko, bo dwie osoby nie mogły jeździć na rowerze w czasie deszczu. A mój ostatni garaż na jeden samochód (ale stojący na max po prawej żeby drzwi można otworzyć) był super bo... był.

Pozdrawiam

Ale zaraz, zaraz czy my się dobrze rozumiemy? Mi nie chodzi o szerokość samego garażu, bo tego nie kwestionuję, że jest wystarczająco szeroki, ale chodzi mi o wjazd. Więc jeszcze raz pytam, bo jestem ciekway doświadczeń osób, które już niego korzystają. Czy masz szerokość jak w projekcie 450 cm i czy swobodnie wjeźdżasz i wyjeżdżasz nie drżąc o lusterka?

Ale zaraz, zaraz czy my się dobrze rozumiemy? Mi nie chodzi o szerokość samego garażu, bo tego nie kwestionuję, że jest wystarczająco szeroki, ale chodzi mi o wjazd. Więc jeszcze raz pytam, bo jestem ciekway doświadczeń osób, które już niego korzystają. Czy masz szerokość jak w projekcie 450 cm i czy swobodnie wjeźdżasz i wyjeżdżasz nie drżąc o lusterka?

:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D

No to śmy się nie zrozumieli :-)

Posłuchaj, auto z reguły ma koło 2 metrów szerokości (już takie duże). Masz jeszcze luzu po bokach ponad metr z każdej strony - a to sporo.

SPOKOJNIE wystarczy, żeby się do garażu zalogować. Na pewno.

Chyba że masz zamiar z żoną dwoma samochodami wjeżdżać n a r a z :-) :-D :-)

(...) nie wierzę, żeby w Poznanie jakać przyzwoita firma zrobiła to taniej

Pozdrawiam

Ja tez nie... !! :lol:

jestem juz na etapie ścianek kolankowych... !! notobene podnosimy i 1 porotherm... !!

za cala robocizne od fundamentu po dach lacznie z deskowaniem, papa, dachowka, scianami wewnetrznymi + ocieplenie wełna scian zewnetrznych zaplace mojemu macherowi 63 tysiace... !!

wszystkie nadproza zbrojone w stropie a nie prefabrykowane, likwidacja słupa przy wyjsciu na taras - wiec roboty ze zbrojeniem dodatkowych podciągow cała masa... !!

jak na Poznan to cena średnia..ale ekipa 1wsza klasa i sprawdzona wiec byduje w duuuuzym spokoju.. .!!

dodatkowo zaplace ok 3000 za schody wewnetrzne ktore zmienilismy na zabiegowe... w całości zbrojone i lane... !!

Pod schodami powstało dodatkowe pomieszczenie ... taka mini piwniczka... !! ok 4 m2 !! rewelacyjny pomysl mojego machera... !!

Jaki wobec tego wyszedł koszt (wg Twojej oceny) za likwidację słupa przy wyjściu na taras?

Faktycznie ten słup trochę przeszkadza i bez niego to już byłoby super ...;-)

Witam,

... pytanie do tych, co już wybudowali, wykończyli, i trochę nawet mieszkają:

chodzi mi o ten słup wbudowany w ścianę przy wejściu do sypialni na górze,

jak rozwiązaliście połączenie tego słupa ze ścianą, i jak się to połączenie zachowuje?

A konkretnie, czy przypadkiem po jakimś czasie nie pojawiają się tam pęknięcia ?? ;)

Pozdrawiam,

Piotrek

Witam,

... pytanie do tych, co już wybudowali, wykończyli, i trochę nawet mieszkają:

chodzi mi o ten słup wbudowany w ścianę przy wejściu do sypialni na górze,

jak rozwiązaliście połączenie tego słupa ze ścianą, i jak się to połączenie zachowuje?

A konkretnie, czy przypadkiem po jakimś czasie nie pojawiają się tam pęknięcia ?? ;)

Pozdrawiam,

Piotrek

Słupy drewniane nie powinny być łączone "na sztywno" ze ściankami, bo rzeczywiście mogą pojawić się pęknięcia. U mnie słup jest ustawiony nieco wewnątrz sypialni tak, że pomiędzy nim a otworem na schody jest wystarczająco dużo miejsca na wymurowanie ścianki działowej (12 cm). Na tym etapie trzeba przypilnować cieśli, bo miejsca jest tam niewiele (bliski komin). U mnie zaczeli stawiać słup tak, że o mało co nie wystarczyło by mi miejsca na wstawienie drzwi wewnętrznych - 90 cm plus ościeżnica. W ostatniej chwili zauważyłem ten błąd i wszystko dało się jeszcze przesunąć.

Pozdrawiam,

Trak