Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

No właśnie tam gdzie na zdjęciu jest czerwona kropka, wystaje wprawdzie pręt zbrojeniowy, ale nie płaskownik. Może to to? ...

Hmm, chyba nie bardzo. :(

Po pierwsze, jeszcze nie widziałem, żeby ktoś to robił za pomocą pręta zbrojeniowego, zwłaszcza, że takiego pręta ciężko potem jakby uformować, żeby był tam gdzie się chce, a poza tym, jeśli złącze kablowe będzie tam gdzie w projekcie, to to powinno wystawać po wewnętrznej stronie przyszłej ściany domu, i po lewej stronie drzwi wejściowych. No i jeszcze na tyle wysoko, żeby sięgnęło ponad poziom podłogi parteru! :(

Pozdrawiam,

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... Może źle odczytał rysunek?

Ło Matko!

... jeśli wykonawca nie potrafi przeczytać projektu, to lepiej od razu się z nim rozstań, dopóki nie będzie za późno!

Szkoda Twoich nerwów!! :(

Sądzę jednak, że to nie to.

Myślę, że Twój wykonawca niczym nie różni się o innych, i jak już gdzieś wcześniej pisałem, cierpi na wspólną dla wszystkich chorobę: upraszczania sobie roboty jak tylko, i gdzie tylko się da!! ;)

Głównie, to im wszystkim chodzi o to, żeby jakoś zrobić, ale broń Boże się nie napracować!! ;)

Ale za to, jak tylko zapytasz o jakąkolwiek robotę dodatkową, to opowiadają jakie to strasznie skomplikowane technologicznie i pracochłonne! ... choćby chodziło tylko o wbicie gwoździa!! :D

Pozdrawiam,

Witam. Zastanawiam się czy budować dom z Porothermu czy Poromuru. Mój budowlaniec twierdzi że oprócz różnicy w cenie (3,5zł-4zł na cegle - tak twierdzi) materiał jest podobny. Jeśli możecie napiszcie z czego Wy budujecie bądź budowaliście.

Pozdrawiamy Wszystkich - Dzięki.

Witam. Zastanawiam się czy budować dom z Porothermu czy Poromuru. Mój budowlaniec twierdzi że oprócz różnicy w cenie (3,5zł-4zł na cegle - tak twierdzi) materiał jest podobny. Jeśli możecie napiszcie z czego Wy budujecie bądź budowaliście.

Witam,

ja budowałem z POROTHON'u, to to samo co POROTHERM, tylko inny producent.

Jeśli mogę coś doradzić, to buduj z tego co jest fizycznie dostępne.

Prawda jest taka, że przy koszcie całości, to nawet 50% różnice w cenie materiału na ściany, to pikuś! ;)

W chwili obecnej (przynajmniej w mojej okolicy) jest naprawdę poważny problem z dostępnością.

Jak masz możliwość, to kupuj materiał, i to od razu na całość, bo jeśli sytuacja się nie zmieni, a nic na to nie wskazuje, to potem będziesz miał kłopot, żeby coś dokupić! :(

... mi np zabrakło POROTHON'u na ścianki działowe góry, na szczęście postawiłem jeszcze ścianę łazienki, bo na tym będą wisiały różne ciężkie rzeczy, to ceramiczna lepsza, ale niestety resztę góry muszę dokończyć z gipsokartonu, bo dostawy ceramiki na maj-czerwiec mnie nie interesują! :(

Pozdrawiam,

co do dostępności materiału to faktycznie Syncio ma rację, trzeba brać co jest bo ceny idą w górę a składy magazynowe puste, aczkolwiek trzeba zawsze uważać, np. jednym z większych marketów budowlanych pojawił się paskudnie ciężki beton komórkowy (w porównaniu np. z Ytongiem czy Solbetem) - okazuje się, że ten cięższy siporeks to tzw. siporeks szary z dużą domieszką jakiś wapiennych dodatków co podnosi wagę ale też obniża wartości izolacyjne. Sprzedawcy i tak sprzedadzą teraz wszystko więc im nie zależy, ale mimo wszystko trzeba patrzeć co się bierze.

A ja mam parę nowych pytanek ;-)

1. jak rozwiązujecie kwestię "czarnej dziury" nad wejściem?

2. w projekcie drzwi wejściowe są na 2.30 - fajnie to wygląda itd. ale drzwi są dość drogie - myślę o pomniejszeniu otworu i wstawienie drzwi o standardowej wysokości

3. czy na ściankach kolankowych robicie wszędzie odsunięcie ze stelażu i płyty g-k czy też tylko gdzieniegdzie, np. w łazience

Pozdrawiam,

Paweł

.... aczkolwiek trzeba zawsze uważać, np. jednym z większych marketów budowlanych pojawił się paskudnie ciężki beton komórkowy (w porównaniu np. z Ytongiem czy Solbetem) - okazuje się, że ten cięższy siporeks to tzw. siporeks szary z dużą domieszką jakiś wapiennych dodatków co podnosi wagę ale też obniża wartości izolacyjne.

... ten szary suporex, to za przeproszeniem największy syf jaki można sobie wyobrazić. Jego głównym składnikiem jest popiół, i aż dziw, że to nie świeci w ciemnościach! ;)

Z tego, to można ew garaż wybudować, i to wolnostojący! Dlatego też pewnie jest to jedyny materiał dostępny na rynku! :)

1. jak rozwiązujecie kwestię "czarnej dziury" nad wejściem?

... mam zamiar tam zrobić swego rodzaju schowanko na różne niepotrzebne pierdoły, dam na spód płytę OSB, jakaś klapa na zawiasach, dostęp z drabiny itp.

2. w projekcie drzwi wejściowe są na 2.30 - fajnie to wygląda itd. ale drzwi są dość drogie - myślę o pomniejszeniu otworu i wstawienie drzwi o standardowej wysokości.

... zamówiłem już drzwi 100 x 215, a nad nimi wstawię chyba rząd luksferów.

3. czy na ściankach kolankowych robicie wszędzie odsunięcie ze stelażu i płyty g-k czy też tylko gdzieniegdzie, np. w łazience

... ja robię wszędzie, a to głównie ze względu na to, że mam tam poprowadzone kanały od wentylacji dołu.

W tej części, gdzie tych kanałów nie mam, czyli nad garażem, odsuwam tylko na grubość stelaża! Właściwie, to mógłbym tam kleić płyty do ściany (bo całą górę wykańczam kartongipsem), ale to wychodzi niewiele drożej jak tynk, a zawsze dodatkowa izolacja, no i przede wszystkim nie trzeba kuć pod instalacje! ;)

Pozdrawiam,

... mam zamiar tam zrobić swego rodzaju schowanko na różne niepotrzebne pierdoły, dam na spód płytę OSB, jakaś klapa na zawiasach, dostęp z drabiny itp.

hmm też tak myślałem ale to jednak stosunkowo mało miejsca no i zimno... wiadomo, że miejsc do trzymania pierdół nigdy za dużo, jak na razie wykombinowałem mały stryszek w wyższej części dachu... ale z tego wszystkiego zopomniałem o jakiejkolwiek wentylacji i teraz mam zonka - coś tam trzeba wymyśleć...

Od początku więc bądź czujny, a jak coś wydaje Ci się nielogiczne, to pytaj innych!! ;)

Więc pytam:

Mam pytanie i to raczej pilne.

Chyba muszę już pomyśleć o nadprożach nadokiennych i tu zerkam do projektu...

Tam prawie nic na ten temat.

Jakie masz rozmiary okien na parterze?

Czy takie jak podaje projekt "w świetle ościeżnicy" i co to jest to światło ościeżnicy?

Jak to się przekłada na rozmiar okna do zamówienia (czy sprzedawcy i producenci tez podają wymiar w świetle ościeżnicy)?

Czy zamawiałeś okna zbliżone do tych z projektu, ale typowe (i przez to tańsze)?, czy dokładnie takie jak rysuje projekt?

1500x1500 w świetle ościeżnicy - jaki to właściwie rozmiar okna i jakiej długości nadproże do niego?

2400x1800 w świetle ościeżnicy - jaki to właściwie rozmiar okna i jakiej długości nadproże?

Na podstawie tych dwóch przykładów pewnie "zakumam" pozostałe.

Z góry dzięki za niezawodne porady (dotychczasowe również)

Jak możesz dodać zdjęcie największego okna, bo nie widzę czy tam są szprosy? Czy jest rozwierne, uchylne, czy takie i takie? Czy stały słupek, czy ruchomy?

Pozdrawiam

Mirek

Więc pytam:

Mam pytanie i to raczej pilne.

Chyba muszę już pomyśleć o nadprożach nadokiennych i tu zerkam do projektu...

Tam prawie nic na ten temat.

Czy takie jak podaje projekt "w świetle ościeżnicy" i co to jest to światło ościeżnicy?

Jak to się przekłada na rozmiar okna do zamówienia (czy sprzedawcy i producenci tez podają wymiar w świetle ościeżnicy)?

Czy zamawiałeś okna zbliżone do tych z projektu, ale typowe (i przez to tańsze)?, czy dokładnie takie jak rysuje projekt?

1500x1500 w świetle ościeżnicy - jaki to właściwie rozmiar okna i jakiej długości nadproże do niego?

2400x1800 w świetle ościeżnicy - jaki to właściwie rozmiar okna i jakiej długości nadproże?

Na podstawie tych dwóch przykładów pewnie "zakumam" pozostałe.

Z góry dzięki za niezawodne porady (dotychczasowe również)

Jak możesz dodać zdjęcie największego okna, bo nie widzę czy tam są szprosy? Czy jest rozwierne, uchylne, czy takie i takie? Czy stały słupek, czy ruchomy?

Pozdrawiam

Mirek

To może ja.

Okna typowe są tańsze od "na zamówienie". Podając wymiar otworu - sprzedawca dobierze ci konkretne okna.

"Światło ościeżnicy" to "dziura w ścianie" bez okna.

Ja akurat zamówiłem okna dokładnie takie same okna jak są na projekcie - ale okna "standardowe" są niewiele inne. Troszkę bardziej w prostokącie pionowym.

Generalnie okna robisz jakie chcesz. Widaiałem różne Andromedy - z różnymi oknami. Ja np. zamówiłem największe okno (to w salonie) jako jedna tafla szyby - ale za to w ogóle nie otwierane. Za to drzwi na taras - suwane (dwie połówki - na ściany po bokach)

Generalnie "co sobie stryjenka życzy :-) "

Zerknij na moje zdjęcia - tam widać nadproża - ile zachodzą na ścianę.

Pozdrawiam

Jestem na forum świeży, ale w budowie Andromedy myśle dość zaawansowany co do rozmiaru okien to otwory jak w projekcie a przy zamówieniu juz konkretnie wymiary pobierają na budowie i tak np.okno B-18,H-240 mam ze stałym słupkiem i szprosami.A co do schowka nad wejściem to podpatrzyłem gotową Andromedę i zrobiłem strop po całości także na górze wyszedł większy korytarzyk i nad wejśćiem okienko łukowe.Na stryszku dałem wyłaz dachowy -dostęp do komina i nawet fajnie dośfietlił stryszek a i uchylić można dla went.To takie tam niektóre myślę warte zastamowienia "zmianki" zdjęcia dla rozjaśnienia mogę posać privkem.

...

...

Witam,

... światło ościeżnicy, to otwór jaki trzeba zostawić na okno z framugą.

1500x1500 i 1800x1500 to otwory na okna typowe, de facto zdaje się rozmiar samego okna to odpowiednio 1460x1435 i 1765x1435.

Nadproża powinny opierać się min 150mm z każdej strony otworu, a więc powinny być min 300mm dłuższe niż szerokość otworu.

I tak dla otworu o szerokości 1500mm potrzebujesz nadproże min 1800mm itd.

Jeśli planujesz rolety, to jest w Andromedce z tym mały problem, bo dla rolet powinno się otwór okienny zrobić wyższy o wysokość skrzynki (średnio ok 16 cm), iiii ... jak nie podwyższasz wysokości ścian parteru, to nie ma na to miejsca, bo nadproże weszło by w wieniec! :(

Można oczywiście obniżyć o tą wielkość poziom parapetu, ale ...

Ja zrobiłem nieco inaczej:

... standardowo nadproża licuje się z płaszczyznami ściany, a przestrzeń pomiędzy belkami się czymś wypełnia (styropian, cegły, itp), podstawa nadproża typu "L" to 9 cm, więc do wypełnienia zostaje 6 cm w środku, przy murze o szerokości 24 cm.

Ja zsunąłem razem obie belki nadproża, licując je do płaszczyzny wewnętrznej ściany, w ten sposób nad otworem okiennym uzyskałem wnękę o głębokości 6cm i wysokości belki nadproża. W tej wnęce częściowo schowały mi się skrzynki rolet, co prawda część skrzynki jeszcze wystaje, ale mam w planie ocieplenie styropianem o grubości 15 cm, więc spokojnie to przykryje!

Warunkiem tu jest jednak użycie mniej typowego systemu rolet, a mianowicie skrzynka musi być na zewnątrz (standardowo jest wewnątrz), i rewizja musi być od spodu.

Wtedy wszystko gra, nic nie trzeba obniżać, podnosić itp. :D

Obawiałem się, że jak coś mniej typowe, to będzie dużo droższe.

... nie wiem czy to dużo, czy mało, ale komplet okien w kolorze złocisty dąb, z roletami (duże z napędem elektrycznym, reszta ręczne) na cały dom (bez dachowych) kosztował mnie równiutko 10 tys PLN (z montażem).

Z tym, że nie mam balkonu na piętrze, ale za to jedno okno z połaci przeniosłem na ścianę szczytową łazienki. ;)

... Jak możesz dodać zdjęcie największego okna, bo nie widzę czy tam są szprosy? Czy jest rozwierne, uchylne, czy takie i takie? Czy stały słupek, czy ruchomy?

... to nie jest okno, to jest fix, podzielony na pół!

Nie podobają mi się szprosy, to ich nigdzie nie mam! ;)

Pozdrawiam,

Wiem że jestem wygodny ale pomózcie bo liczę i za każdym razem wychodzi mi inaczej.

Zamierzam ocieplic poddasze wełna mineralna TOPROCK 18 cm + 5 cm. Ile m2 wełny jest potrzebne ? Czy ocieplaliście przestrzeń między krokwiami na poddaszu nieuzytkowym ? ( ponad sufitem poddasza mieszkalnego ) Czy na sufit poddasza idzie taka sama wełna jak między krokwie czy jakas inna ?

Tomek

Pozdrawiam,

Dzięki za obszerne porady, na pewno skorzystam, choc nie wiem:

1) czy takie nietypowe żaluzje można łatwo dostać i kto jest ich producentem?

2) co to właściwie jest fix?, bo nie do końca chyba rozumiem? Czy to okno ze specjalną ramą, czy może nie otwierane? Czy są tez okna fix otwierane?

Pozdrawiam

Mirek

Pozdrawiam,

Dzięki za obszerne porady, na pewno skorzystam, choc nie wiem:

1) czy takie nietypowe żaluzje można łatwo dostać i kto jest ich producentem?

2) co to właściwie jest fix?, bo nie do końca chyba rozumiem? Czy to okno ze specjalną ramą, czy może nie otwierane? Czy są tez okna fix otwierane?

Pozdrawiam

Mirek

Yo,

Ad1. ... nie są takie rolety aż tak strasznie nietypowe, po prostu dużo częściej stosuje się skrzynki wewnętrzne i tyle. Aczkolwiek fakt, jak robiłem casting na okna, to niektórzy producenci twierdzili, że takich nie są w stanie zrobić! :)

Ostatecznie zamówiłem okna ALBUD'u, nie było z niczym problemu, jakie chciałem, takie mam! ;)

Ad2. ... fix, to takie nieotwierane okno, po prostu rama z szybą osadzona na stałe!

Początkowo miało być normalne okno, ale doszedłem do wniosku, że po podziale na pół skrzydło będzie za duże i za ciężkie.

W mieszkaniu w którym jeszcze mieszkam, mam jedno okno o mniejszej szerokości i wysokości, i owszem, z pozycji rozwartej zamyka się bez problemu, ale z pozycji uchylonej trzeba używać obu rąk żeby je domknąć! :(

A poza tym, realizuję w budowanym domku wentylację mechaniczną, więc otwieralność okien jest chyba jakby mniej istotna!

Taki fix przy tym samym otworze daje więcej światła, no, i jest dużo tańszy! ;)

Pozdrawiam,

U mnie podniosłem ściankę na dole o jeden poroterm więc udało mi się wygospodarować miejsce na puszkę z napędem do rolet. dla porównania, za okna PCV dolne z roletami i napędem oraz dwa górne bez rolet (z tym, że to od sypialni zostawiłem z łukiem) - dekor wewn. i zewn. - wyszło razem 14k brutto z montażem.

Okna dachowe fakro 78x140 7 szt. z dodatkową opaską pod kołnierz około 7 tyś. brutto.

Też jestem ciekaw, ile wyjdzie wełny na poddaszu. Ja planuję pojechać 18 cm na całości (po sam szczyt), a potem 10 cm (bez strychu). Jakoś nie mam czasu zabrać się do dokładnego mierzenia tej powierzchni więc może ktoś ma jakieś dane co do dachu w Andromedzie z jednym garażem ;-) byłbym niezmiernie rad ;-)

Pozdrawiam

Witam wszystkich po długiej nieobecności :D. Wreszcie zaczęliśmy coś robić po długim oczekiwaniu urzędniczo-zimowym. Jak na razie wkopuję się w ziemię i wylewam masę betonu do fundamentów. To znaczy budowlańcy to robią :lol:

Zamieściłam na początek kilka zdjęć z naszej budowy :wink: :p

Pozdrawiam wszystkich, miłego wiosennego budowania, mimo że znowu zima zawitała, ale podobno nie na długo.

ilona

Witam serdecznie!

Mi również bardzo podoba się Andromeda i wraz z mężem myślimy poważnie o zakupie tego projektu. Wcześniej jednak chcielibyśmy zobaczyć jak domek ten prezentuje się "na żywo". Czy ktoś z Was drodzy forumowicze buduje ten dom w okolicach Wrocławia byłby tak uprzejmy nam go zaprezentować?

Wiem że jestem wygodny ale pomózcie bo liczę i za każdym razem wychodzi mi inaczej.

Zamierzam ocieplic poddasze wełna mineralna TOPROCK 18 cm + 5 cm. Ile m2 wełny jest potrzebne ? Czy ocieplaliście przestrzeń między krokwiami na poddaszu nieuzytkowym ? ( ponad sufitem poddasza mieszkalnego ) Czy na sufit poddasza idzie taka sama wełna jak między krokwie czy jakas inna ?

Tomek

Właśnie skończyłem ocieplanie poddasza mojej Andromedy II (podwójny garaż) Unimatą (Isovera) 18cm. Dokładnie wyszło mi 194m2 do zatkania wszystkich przestrzeni międzykrokwiowych, łącznie z miejscami ponad sufitem. Moi fachowcy odradzili mi osobne ocieplanie sufitu. Czeka mnie jeszcze dołożenie 5cm wełny do przestrzeni między rusztem na płyty KG, ale to będzie potem.

Pozdrawiam, Trak

Witam serdecznie!

Mi również bardzo podoba się Andromeda i wraz z mężem myślimy poważnie o zakupie tego projektu. Wcześniej jednak chcielibyśmy zobaczyć jak domek ten prezentuje się "na żywo". Czy ktoś z Was drodzy forumowicze buduje ten dom w okolicach Wrocławia byłby tak uprzejmy nam go zaprezentować?

Witam,

... jeśli Legnica to nie za daleko, to zapraszam! :)

Mury już stoją, jako tako to nawet dom przypomina, i nie mam nic do ukrycia! ;)

Pozdrawiam,

Właśnie skończyłem ocieplanie poddasza mojej Andromedy II (podwójny garaż) Unimatą (Isovera) 18cm. Dokładnie wyszło mi 194m2 do zatkania wszystkich przestrzeni międzykrokwiowych, łącznie z miejscami ponad sufitem. Moi fachowcy odradzili mi osobne ocieplanie sufitu. Czeka mnie jeszcze dołożenie 5cm wełny do przestrzeni między rusztem na płyty KG, ale to będzie potem.

Pozdrawiam, Trak

Dziękuję.

Piszesz, że odradzano Ci ocieplanie sufitu. Wydawało mi się, że sufit ociepla się tak samo jak skosy czyli np: 18+5 cm. Jak to u Ciebie będzie ? W ogóle sufit bez wełny ? Wydaje mi się, że sporo ciepła tamtędy ucieknie .

Pozdrawiam

Tomek