Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich szczęśliwych posiadaczy Andromedy,

Mam dwa pytania jako zainteresowany projektem:

1. Czy ktoś mógłby w jakiś sposób udostępnić kosztorys budowy tego domu

2. Czy słup znajdujący się wewnątrz budynku nie znajduje się za blisko dzwi tarasowych? Może warto go troche odsunąć bliżej schodów?

Z góry dziękuje za pomoc

Witam wszystkich szczęśliwych posiadaczy Andromedy,

Mam dwa pytania jako zainteresowany projektem:

1. Czy ktoś mógłby w jakiś sposób udostępnić kosztorys budowy tego domu

2. Czy słup znajdujący się wewnątrz budynku nie znajduje się za blisko dzwi tarasowych? Może warto go troche odsunąć bliżej schodów?

Z góry dziękuje za pomoc

Owszem, słup wydaje sie byc blisko. Można sobie poradzić na dwa sposoby:

- albo wywalic ten słup - jak Bartek-Andromeda (co wiażę sie z pewnymi przeróbkami konstrukcyjnymi, albo...

- drzwi na taras zrobic przesuwne :-) jak ja to robie.

Pozdrawiam

Witam,

Ja również przymierzam się do budowy Andromedy II, odbicie lustrzane. Czytając to forum natknalem się na informacje, że ktoś zmienil uklad pomieszczeń na pietrze tak, ze zmieścil tam 4 pokoje. Czy mogę prosić o więcej szczegółów? Rozmawialem o tym z architektem i twierdzil, ze bedzie to trudne albo prawie niemożliwie.

... Można sobie poradzić na dwa sposoby:

- albo wywalic ten słup - jak Bartek-Andromeda (co wiażę sie z pewnymi przeróbkami konstrukcyjnymi, albo...

Pozdrawiam

Yo,

Jest jeszcze trzeci sposób! ;)

... nie ruszać tego słupa! :D

Też na początku miałem go przesunąć w stronę schodów, powiem, że nawet w adaptacji projektu mam to uwzględnione.

Niestety, w takim przypadku podciąg wychodził ciut wyższy. Stanąłem więc przed dylematem, i ostatecznie postanowiłem zostawić tak jak jest! :)

W tej chwili wejście balkonowe to główny otwór przez który odbywa się zaopatrzenie budowy, i ten słup wcale nie przeszkadzał przy wnoszeniu np płyt gipsowo-kartonowych, okien i innych wcale niemałych przedmiotów.

Drzwi przesuwne też mi się kołatały po głowie, ale na rozsuw obu skrzydeł nie ma jakby miejsca na ścianach, a przy jednoskrzydłowych duża część otworu drzwiowego jest jednak zablokowana na stałe! :(

Tak się więc pocieszam, że skoro nie przeszkadza podczas budowy, to w normalnej eksploatacji też chyba nie będzie większego kłopotu żeby jakoś wytargać na taras talerz z kanapkami i puszkę piwa! :D

Pozdrawiam,

Yo,

Jest jeszcze trzeci sposób! ;)

... nie ruszać tego słupa! :D

Też na początku miałem go przesunąć w stronę schodów, powiem, że nawet w adaptacji projektu mam to uwzględnione.

Niestety, w takim przypadku podciąg wychodził ciut wyższy. Stanąłem więc przed dylematem, i ostatecznie postanowiłem zostawić tak jak jest! :)

(...)

Drzwi przesuwne też mi się kołatały po głowie, ale na rozsuw obu skrzydeł nie ma jakby miejsca na ścianach, a przy jednoskrzydłowych duża część otworu drzwiowego jest jednak zablokowana na stałe! :(

Pozdrawiam,

Ja właśnie o tym :-)

Nie ruszać słupa !!

;-) ;-) ;-)

Wbrew pozorom jest miejsce na rozsuwane drzwi. Otwór w szerokości ma (piszę z pamięci więc mogę się trochę mylić) 180 więc wypada po 90 na skrzydło.

I po bokach ściany mają właśnie coś koło setki.

Więc _teoretycznie_ wszystko gra.

Jak to wygląda w praktyce - zobaczymy jak mi to wszystko zamontują :-D

Oczywiście pochwalę się zdjęciami.

Zdarza się, że producenci/handlowcy od okien _kategorycznie_ mówią, że tego_się_nie_da... To ja wam mówią, że się da !

Co prawda dopiero w 3 firmie, którą odwiedziłem "się dało" - ale za to bez żanych problemów. ...mam nadzieję...

:-)

pozdrawiam

Witam, szkoda ze nie masz e-mail w profilu bo chcialem ci wyslac kosztorys.

Pzdr.

Witam Was przymierzamy się do projektu Andromedy ew. Jupiter II, jeżeli nie sprawię kłopotu poproszę również kosztorys [email protected]

pozdrawiam

said, piwopijca - dzieki za koszto...

Dzieki,

Najchetniej to bym w ogle wywalil ten slup, ale pewnie tak latwo nie ma:)

Rozumiem ze takie, jak i wszystkie inne planowane zmiany w projekcie trzeba zglosic sprzedajacemu projekt - DOMUS? Czy DOMUS życzy sobie za to dodatkowych opłat?

Kto jednak dokonuje tych poprawek, kto zatwierdza, komu trzeba za to zaplacic i ile to moze kosztowac?

Pozdrawiam

Ja dowiedzialem sie ze wystarczy "powiedziec" w firmie i dostanie sie bezplatna zgode na zmiany a zaplacisz pozniej architektowi ktory bedzie zmienial Ci projekt i dokonywal adaptacji tego projektu. Koszt zalezny jest od ilosci i skomplikowaniai zmian oraz pewnie samego architekta. Ja chce zrobic z niego blizniaka niesymetrycznego, tzn. jedna czesc ma byc "normalna" z kilkoma zmianami np. wyjscie na taras wyprostaowane i zwiekszona przez to jadalnie, wydluzony garaz na pomieszczenie ogrodnicze itp. a druga czesc ma byc zmniejszona do ok. 120m2 uzytkowej wiec koszty zmian beda spore. Zgodnie z tym co podalem wczesniej dostane bezplatna zgode na wszelekie zmiany, a kase za te zmiany wezmie architekt adoptujacy i zmieniajacy. Najpierw sprawdze czy nie wyjdzie taniej indywidualny projekt zrobic niz zaplacic za dwa gotowe plus zmiany i to spore. Pozyjemy zobaczymy.W kwietniu zaczne pytac o koszty takich zmianek :( :o

Pzdr.

...

Wbrew pozorom jest miejsce na rozsuwane drzwi. Otwór w szerokości ma (piszę z pamięci więc mogę się trochę mylić) 180 więc wypada po 90 na skrzydło.

I po bokach ściany mają właśnie coś koło setki.

Yo,

... u mnie nie ma tyle, powiększyłem ciut drzwiczki, i zostało po niecałe 70 cm na stronę! :(

Ale, może właśnie przez nieco większe drzwiczki ten słupek mniej przeszkadza! :)

Pozdro,

Dzieki,

Najchetniej to bym w ogle wywalil ten slup, ale pewnie tak latwo nie ma:)

Rozumiem ze takie, jak i wszystkie inne planowane zmiany w projekcie trzeba zglosic sprzedajacemu projekt - DOMUS? Czy DOMUS życzy sobie za to dodatkowych opłat?

Kto jednak dokonuje tych poprawek, kto zatwierdza, komu trzeba za to zaplacic i ile to moze kosztowac?

Pozdrawiam

Yo,

Spoko, ten słup można wywalić bez większych problemów, ale ... coś za coś, tu kosztem jest zwiększenie przekroju podciągu który jest podparty tym słupem. Coś tam sobie pobieżnie przeliczałem, i wyszło mi (o ile pamiętam) 15 albo 20 cm wyższy przekrój, jeśli nie przeszkadza Ci taki wiszący u sufitu kloc, to ... ;)

A co do zmian, to na trzeciej stronie projektu jest lista poprawek nie wymagających zgody projektanta. Generalnie to niewielkie zmiany aranżacyjne, zmiany materiałów, itp. Jest tego ze 20 punktów.

Na "grubsze" zmiany musi DOMUS wyrazić zgodę, ale nie słyszałem, żeby robili z tym problem. Ja kupując projekt od razu powiedziałem, że chcę wywalić balkon, i możliwe, że przesunąć słup, i od razu mi napisali na to zgodę, bez żadnych dodatkowych opłat! :)

Zmiany uzgadniasz z projektantem adaptującym projekt, i jak sama nazwa wskazuje adaptuje Ci on projekt do Twoich żądań i warunków posadowienie, np powinien na bank przeliczyć fundamenty biorąc pod uwagę własciwości gruntu w miejscu budowy!!

I to projektant ustala z Tobą opłatę za te adaptacje!! :)

Ja np zapłaciłem 1800 PLN + 600 PLN za mapkę, i nic mnie więcej nie interesowało, po jakimś miesiącu (z kawałkiem :) ) dostałem do ręki pozwolenie na budowę z zaadaptowanym projektem!! ;)

Pozdro,

Pozdrawiam

To nieprawda :lol: ja słupa nie wywaliłem. Po prostu przesunąłem go w stronę schodów tak, że stanowi ich zakończenie. O ile pamiętam ktoś wywalił go całkowicie, za to ma całkiem spore podciągi pod sufitem.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

To nieprawda :lol: ja słupa nie wywaliłem. Po prostu przesunąłem go w stronę schodów tak, że stanowi ich zakończenie. O ile pamiętam ktoś wywalił go całkowicie, za to ma całkiem spore podciągi pod sufitem.

Pozdrawiam

Aaaa, owszem - pamiętam.

Przepraszam za wprowadzenie w błąd :-)

Wiedziałem, że cos tam jest inaczej... :-D

Pozdro

[/img]

Po waszych radach zastanawiam sie nad jeszcze innym rozwiazaniem - przesune o 0.5 metra ta skosna scianke zmniejszajac nieco taras. Dzieki temu bedzie wieksza odleglosc od slupa, wiecej powierzchni w domu, no i miejsce na bokach na dzwi przesuwne.

A co myslicie o funkcjonalnosci schodow. Czy kombinowal:) ktos cos ze schodami?

Pozdrawiam

Po waszych radach zastanawiam sie nad jeszcze innym rozwiazaniem - przesune o 0.5 metra ta skosna scianke zmniejszajac nieco taras. Dzieki temu bedzie wieksza odleglosc od slupa, wiecej powierzchni w domu, no i miejsce na bokach na dzwi przesuwne.

Pozdrawiam

Czyli zmieniasz fundament ?? ?? ??

Pozdrawiam

Yo,

... ciekawy pomysł z tym przesuwaniem ściany, ale prawie zawsze jest coś za coś.

Może i rzeczywiście prawdopodobieństwo minięcia się ze słupem wzrośnie, ale nie jestem pewien, czy nie wystąpią objawy uboczne? ;)

Np, czy podciąg, który przy przesunięciu ściany o 0.5m wydłuży się o jakieś 0.8 m, nie będzie musiał zwiększyć przekroju?! :(

Jeśli tak, to jeśli już koniecznie pragniesz coś z tym słupem zrobić, to może jednak lepiej przestawić słup wewnątrz, bo to chyba na jedno wyjdzie.

Tym bardziej, że jak przesuniesz tą ścianę, to owszem powierzchnia tarasu się zmniejszy, ale niestety wyłącznie tej części pod dachem! :(

A jeszcze biorąc pod uwagę jej kształt, to ustawienie tam np jakiegoś nawet średniej wielkości stolika, może się stać jakby trochę bardziej skomplikowane! ;)

A co do schodów, to co masz w tym przypadku na myśli pod pojęciem funkcjonalności ?

Generalnie powinny umożliwiać przemieszczanie się z poziomu A na poziom B i odwrotnie, i ... dają radę, działają! ;)

Nie pamiętam u kogo, ale gdzieś widziałem na zdjęciach, że schody te mają zupełnie inny kształt, są takie mocno wyeksponowane, ale to chyba kosztem części pomieszczeń na górze, i pewnie na dole też.

Wszystko chyba zależy od tego, jakie kto ma potrzeby!? :)

Pozdrawiam,

Właśnie skończyłem ocieplanie poddasza mojej Andromedy II (podwójny garaż) Unimatą (Isovera) 18cm. Dokładnie wyszło mi 194m2 do zatkania wszystkich przestrzeni międzykrokwiowych, łącznie z miejscami ponad sufitem. Moi fachowcy odradzili mi osobne ocieplanie sufitu. Czeka mnie jeszcze dołożenie 5cm wełny do przestrzeni między rusztem na płyty KG, ale to będzie potem.

Pozdrawiam, Trak

Dziękuję.

Piszesz, że odradzano Ci ocieplanie sufitu. Wydawało mi się, że sufit ociepla się tak samo jak skosy czyli np: 18+5 cm. Jak to u Ciebie będzie ? W ogóle sufit bez wełny ? Wydaje mi się, że sporo ciepła tamtędy ucieknie .

Pozdrawiam

Tomek

Mam ocieploną całą powierzchnię skosów, aż po kalenicę. Jak przyjdzie do montażu sufitów,to może też tam coś dołożę. Ale to chyba niewiele zmieni, bo sufity zamierzam dać dosyć wysoko, a więc w stosunku do skosów nie będą zbyt duże.

Pozdrawiam,

Trak

Właśnie skończyłem ocieplanie poddasza mojej Andromedy II (podwójny garaż) Unimatą (Isovera) 18cm. Dokładnie wyszło mi 194m2 do zatkania wszystkich przestrzeni międzykrokwiowych, łącznie z miejscami ponad sufitem. Moi fachowcy odradzili mi osobne ocieplanie sufitu. Czeka mnie jeszcze dołożenie 5cm wełny do przestrzeni między rusztem na płyty KG, ale to będzie potem.

Pozdrawiam, Trak

Dziękuję.

Piszesz, że odradzano Ci ocieplanie sufitu. Wydawało mi się, że sufit ociepla się tak samo jak skosy czyli np: 18+5 cm. Jak to u Ciebie będzie ? W ogóle sufit bez wełny ? Wydaje mi się, że sporo ciepła tamtędy ucieknie .

Pozdrawiam

Tomek

Mam ocieploną całą powierzchnię skosów, aż po kalenicę. Jak przyjdzie do montażu sufitów,to może też tam coś dołożę. Ale to chyba niewiele zmieni, bo sufity zamierzam dać dosyć wysoko, a więc w stosunku do skosów nie będą zbyt duże.

Pozdrawiam,

Trak