Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

Właśnie skończyłem ocieplanie poddasza mojej Andromedy II (podwójny garaż) Unimatą (Isovera) 18cm. Dokładnie wyszło mi 194m2 do zatkania wszystkich przestrzeni międzykrokwiowych, łącznie z miejscami ponad sufitem. Moi fachowcy odradzili mi osobne ocieplanie sufitu. Czeka mnie jeszcze dołożenie 5cm wełny do przestrzeni między rusztem na płyty KG, ale to będzie potem.

Pozdrawiam, Trak

Dziękuję.

Piszesz, że odradzano Ci ocieplanie sufitu. Wydawało mi się, że sufit ociepla się tak samo jak skosy czyli np: 18+5 cm. Jak to u Ciebie będzie ? W ogóle sufit bez wełny ? Wydaje mi się, że sporo ciepła tamtędy ucieknie .

Pozdrawiam

Tomek

Mam ocieploną całą powierzchnię skosów, aż po kalenicę. Jak przyjdzie do montażu sufitów,to może też tam coś dołożę. Ale to chyba niewiele zmieni, bo sufity zamierzam dać dosyć wysoko, a więc w stosunku do skosów nie będą zbyt duże.

Pozdrawiam,

Trak

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie!

Dzisiaj wraz z mężem podjęliśmy ostateczną decyzję o zakupie tego projektu.

A to m.in za sprawą bardzo sympatycznego Tomka (tomekd77), który był tak uprzejmy pokazać nam swoją andromedę :D Dom wywarł na nas duże wrażenie.Tomek - jeszcze raz bardzo dziękujemy :D

Po obejrzeniu andromedy na żywo, nasze wcześniejsze wątpliwości co do wyboru projektu zostały rozwiane, więc witamy w klubie :p

Witajcie!

Dzisiaj wraz z mężem podjęliśmy ostateczną decyzję o zakupie tego projektu.

A to m.in za sprawą bardzo sympatycznego Tomka (tomekd77), który był tak uprzejmy pokazać nam swoją andromedę :D Dom wywarł na nas duże wrażenie.Tomek - jeszcze raz bardzo dziękujemy :D

Po obejrzeniu andromedy na żywo, nasze wcześniejsze wątpliwości co do wyboru projektu zostały rozwiane, więc witamy w klubie :p

Witamy, witamy :-D

Szkoda tylko, że kolejna Andromeda na południu, hmmm, a w centrum posucha :-D

Witam.

Zdecydowalismy się na 99% na kupno projektu Andromeda Lustro z garazem na 2 samochody.

Zdazyłem juz przeczytac prawie całe forum i zauwazyłem, ze jedna z najcześciej dokonywanych zmian to podniesienie scianki kolankowej o 1-2 pustaki. Przegladałem tez Wasze zdjecia wykończonych, w stanie surowym domków po takiej zmianie i wydaje mi się, że tak zmieniony projekt traci pierwotne proporcje.

To co podoba mi się w wizualizacji oryginalnego projektu to lekka przewaga dachu nad ścianami. To sprawia, że w połaczeniu z projektowanym wysunietym cokolem, dom sprawia wrazenie masywnego, a jednoczesnie przytulnego mieszkanka.

Stąd moich kilka pytań.

1.Czy rzeczywiscie korzysci z podniesienia ścianki kolankowej, są tak duze, że warto ryzykowac utratę wygladu budynku?

2. Dlaczego rezygnujecie z wysunietego cokołu?

3. Czy podniesienie scianki kolankowej, powoduje obniżenie stopnia nachylenia dachu? Czy tez równoczesnie podnosicie ścianki nosne, dzialowe i w efekcie finalnym cały dom jest wyższy?

z góry dziekuję za odpowiedź

Pozdrawiam

Śmigły

Witam.

Zdecydowalismy się na 99% na kupno projektu Andromeda Lustro z garazem na 2 samochody.

GRATULUJE trafnego wyboru :-)

Zdazyłem juz przeczytac prawie całe forum i zauwazyłem, ze jedna z najcześciej dokonywanych zmian to podniesienie scianki kolankowej o 1-2 pustaki. Przegladałem tez Wasze zdjecia wykończonych, w stanie surowym domków po takiej zmianie i wydaje mi się, że tak zmieniony projekt traci pierwotne proporcje.

To co podoba mi się w wizualizacji oryginalnego projektu to lekka przewaga dachu nad ścianami. To sprawia, że w połaczeniu z projektowanym wysunietym cokolem, dom sprawia wrazenie masywnego, a jednoczesnie przytulnego mieszkanka.

Stąd moich kilka pytań.

1.Czy rzeczywiscie korzysci z podniesienia ścianki kolankowej, są tak duze, że warto ryzykowac utratę wygladu budynku?

2. Dlaczego rezygnujecie z wysunietego cokołu?

3. Czy podniesienie scianki kolankowej, powoduje obniżenie stopnia nachylenia dachu? Czy tez równoczesnie podnosicie ścianki nosne, dzialowe i w efekcie finalnym cały dom jest wyższy?

z góry dziekuję za odpowiedź

Pozdrawiam

Śmigły

Odpowiem krótko - podjedź do mnie na budowę - w sumie masz niedaleko. Obejrzysz sobie moją Andromedę a potem podjedziemy do Andromedy, niedaleko mnie - w której ścianka nie była podnoszona.

Nie mnie to osądzać, bo o gustach się nie dyskutuje :-D ale wydaję mi się, że nawet jeśli domek traci 0,000041% na swoim klimacie to zyskuje baaardzo na funkcjonalności. Takie jest moje zdanie - tak jak wielokrotnie zaznaczali moi przedmówcy :-) są różne sposoby i wysokości podniesienia ścianki kolankowej, są również różne sposoby rozwiązania "problemu" dachu - ale skutek jest jeden. Dużo większa, ładniejsza i lepsza funkcjonalność poddasza. Oczywiście - jeśli nie traktujesz poddasza jako strychu :-D :-D :-D

Jeśli zamierzasz tam normalnie żyć - rozważ opcję podniesienia ścianki.

Jak, o ile, itp - to temat do dyskusji.

To moje zdanie - ale na pewno podzielą je inni użytkownicy tego forum.

Podjedź, obejrzyj, przemyśl - i napisz nam do jakich wniosków doszedłeś.

;-)

Pozdrawiam

Jestem bardzo zainteresowany Twoimi zmianami i zdjeciami. Bardzo proszę odbierz priv, bo maila nie pokazujesz.

Jestem na forum świeży, ale w budowie Andromedy myśle dość zaawansowany co do rozmiaru okien to otwory jak w projekcie a przy zamówieniu juz konkretnie wymiary pobierają na budowie i tak np.okno B-18,H-240 mam ze stałym słupkiem i szprosami.A co do schowka nad wejściem to podpatrzyłem gotową Andromedę i zrobiłem strop po całości także na górze wyszedł większy korytarzyk i nad wejśćiem okienko łukowe.Na stryszku dałem wyłaz dachowy -dostęp do komina i nawet fajnie dośfietlił stryszek a i uchylić można dla went.To takie tam niektóre myślę warte zastamowienia "zmianki" zdjęcia dla rozjaśnienia mogę posać privkem.

...

Nie mnie to osądzać, bo o gustach się nie dyskutuje :-D ale wydaję mi się, że nawet jeśli domek traci 0,000041% na swoim klimacie to zyskuje baaardzo na funkcjonalności.

... kurcze, jaki masz wzór, bo mi już przy jednym pustaku wyszło prawie 17.078 % straty uroku !! :( :D

... Dużo większa, ładniejsza i lepsza funkcjonalność poddasza. Oczywiście - jeśli nie traktujesz poddasza jako strychu :-D :-D :-D

Jeśli zamierzasz tam normalnie żyć ...

Należę chyba do mniejszości, która nie podnosiła tej ścianki.

No, może, nie tyle, że nie podnosiłem, ale podniosłem minimalnie, bo tylko 12cm w stosunku do oryginału, a to tylko ze względów technologicznych, i jest to praktycznie niewidoczne! :)

Co do funkcjonalności, i normalnego życia, to poddasze mam już ocieplone, i zabudowane. Ma już więc jakby ostateczny kształt, i ... kurde, wygląda na to, że tam się mimo wszystko da żyć, i to chyba nawet całkiem normalnie!! :)

Tak prawdę mówiąc, to nawet nie bardzo wiem, który z pokoi tak ogromnie zyskuje na funkcjonalności, że aż warto psuć, (przepraszam, korygować) bryłę budynku?

Duża sypialnia? ... chyba niekoniecznie, bo tam w głównej części i tak jest ściana szczytowa, a kolankowa praktycznie tylko w garderobie.

A czy skos w szafie zacznie się na 50 czy na 70 cm? Jakie to ma znaczenie dla leżących tam gaci?

Łazienka i "długi pokój" ? ... też chyba niekoniecznie, bo tam jest dość wysoko, a przy podniesieniu to może się jeszcze zrobić "problem" z lukarną!

Hmm, pozostaje więc chyba tylko pokój nad kuchnią!

Ta narożna wnęka, gdzie chyba najbardziej widać niskość ścianki, to idealne miejsce na łóżko. Na drugiej ścianie jest podwójne okno, szafy więc tam raczej nie będzie, czyli raptem baaardzo zysk na funkcjonalności, to 3, może 4 mb "użytkowej" ścianki kolankowej od okien do łózka??!!! Hmm, ... chyba nikt mnie nie przekona, że nawet 100 cm wyższa ścianka umożliwi np wstawienie tam szafy!! :D

Wiadomo, że wszystko to kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje, toteż ja niczyich pomysłów nie neguję, ale wyjawić swoje zdanie, to nie grzech. Chyba nawet między innymi po to to forum. ;)

... jak wybierałem projekt domu, to podstawowym kryterium była wymyślona przeze mnie liczba i mniej więcej rozkład pomieszczeń.

Casting przeszło parę projektów o w sumie podobnym układzie.

No to co? ... następne kryterium, ... który projekt ładniejszy? :D

I tu "... The Winner Is ..." Andromeda ! :)

A jakby mi aż tak bardzo zależało na wysokości ścinaki kolankowej, to bym pewnie wybrał projekt z płaskim dachem, albo jakiś inny z "normalnymi" ściankami! :D

Tak prawdę mówiąc, to w sumie jeszcze niedawno sam stałem przed dylematem: podnosić, czy nie?

Po przeprowadzeniu w/w analizy i obejrzeniu na tym forum fotek z różnych budów miałem już gotową odpowiedź - nie! ;)

A tych co podnieśli, to czasami mam ochotę zapytać:

dlaczego wybraliście ten dom, skoro zmieniacie jego wygląd?

albo

dlaczego wybraliście Andromedę, skoro jest taka masa innych projektów o oryginalnie wyższych ściankach i praktycznie takim samym rozkładzie pokoi?

Ale, jakbym tak zapytał, to ktoś mógłby pomyśleć, że nie daj Boże jestem złośliwy! :)

... nie zadam więc tych pytań! :D

Pozdrawiam,

No no pojechałeś trochę........ ale zgadzam się z Tobą:). Oczywiście niech każdy robi j ak mu się podoba, jednak to wymaga przemysleń i w tym temacie ne ma co podejmować szybkich decyzji.

Ranato i Andrzeju! Jeszcze raz gratuluję Wam wyboru i cieszę się, że moja ANDROMEDA sie do tego przyczyniła.

W razie gdybyście mieli jakieś pytania zostawiam nr gg 1766235.

Należę chyba do mniejszości, która nie podnosiła tej ścianki.

Pozdrawiam,

Nie będę Cie cytował w całości - duuużo napisałeś :-)

Ale jak widać - co kraj to obyczaj.

I o gustach się nie dyskutuje.

Dlatego - moim zdaniem - najlepiej zobaczyć bez podniesionej i z podniesioną ścianką - wybrać, co komu pasuje i co komu się podoba.

Tak na marginesie - Andromeda tak mi się podoba, że - w moich oczach - trudno ją zepsuć :-D :-D

...

Ale jak widać - co kraj to obyczaj.

I o gustach się nie dyskutuje.

Yo,

... i nie dyskutowałem!! :D

Przedstawiłem tylko swój punkt widzenia, a jeśli przypadkowo kogoś uraziłem, to ... serdecznie przepraszam, nie to miałem na celu!

Nie mam w zwyczaju krytykować, ani nawet oceniać czyichś decyzji, zwłaszcza jeśli mnie nie dotyczą! :)

... Pozdrawiam,

Ławy zalane :D Poszło 18 m3 B20 ( 5000 zł ) :evil:

I w związku z tym mam do was kilka pytań:

1) Czy wylane ławy fundamentowe trzeba polewac wodą ?

2) Co sypaliście do wnętrza ścian fundamentowych piasek, pospółkę ?

3) Ile tego poszło ?

4) Ile m3 betonu (B20 czy B15 ? ) idzie na posadzkę parteru ?

Pozdrawiam

Tomek

Witam

To i ja określę się co do podnoszenia ściany kolankowej w Andromedzie :lol:

Oczywiście podniosłam - i nie wyobrażam sobie innej opcji. Funkcjonalność zyskuje i to bardzo.

Jeżeli chodzi o bryłę - no tutaj nie ma co się spierać - bo to akurat rzecz względna. Ale zauważcie, że większość projektów jest wyrysowana właśnie z niższą ścianą kolnkową, mimo, że jak wskazują statystyki, strasznie dużo ludzi decyduje się poprawić komfort bytowania na poddaszu..i podnoszą.. Dlaczego tak rysują? Bo dom wydaje się optycznie mniejszy, w środku wychodzi mniejszy metraż...i łatwiej taki projekt sprzedać... Tak myślę.

My akurat zdecydowaliśmy się na Andromedę ze względu na ergonomiczność tego projektu. Z założenia decydowaliśmy się na podniesienie ścianki.... po to chociażby, aby przełamać wizję "grzybka" :lol: ... Wiadomo, każdy ma inny gust.

Ale to głównie dom ma być dla mnie...a nie ja dla niego... :lol:

Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście zapoznanie się z obiema wersjami...

pozdrawiam

Witamy Wszystkich.

Zastanawiamy się nad odprowadzeniem ścieków i mamy zgrzyt, a mianowicie:

- w naszej okolicy nie ma kanalizacji (jeszcze), jest planowana za około 3lata (jak dobrze pójdzie) i mamy twardy orzech do zgryzienia czy wybudowac na razie szambo i potem wpiac sie do kanalizacji czy moze nie liczyc na kanalizacje i wybudowac biologiczna oczyszczalnie przedomową.

Nasi sąsiedzi żeby było weselej mają oczyszczalnie a drugi planuje szambo.

Dajcie znać co myślicie o oczyszczalni i co nam radzicie bo moja piękna żona twierdzi że na g.....ch nie chce mieszkać a ja jestem jak najbardziej za.

pozdrawiamy

Ławy zalane :D Poszło 18 m3 B20 ( 5000 zł ) :evil:

I w związku z tym mam do was kilka pytań:

1) Czy wylane ławy fundamentowe trzeba polewac wodą ?

2) Co sypaliście do wnętrza ścian fundamentowych piasek, pospółkę ?

3) Ile tego poszło ?

4) Ile m3 betonu (B20 czy B15 ? ) idzie na posadzkę parteru ?

Pozdrawiam

Tomek

Ja nie polewałem bowiem pomagała mi pogoda - ale nad celowością takich zabiegów się nie wypowiadam bo nie wiem.

Ja sypałem "piasek gorszej jakości" - nie wiem czy to jest to samo co pospółka.

Poszło mi około 8 wywrotek :-) nie wiem ile to jest m2

Witamy Wszystkich.

Zastanawiamy się nad odprowadzeniem ścieków i mamy zgrzyt, a mianowicie:

- w naszej okolicy nie ma kanalizacji (jeszcze), jest planowana za około 3lata (jak dobrze pójdzie) i mamy twardy orzech do zgryzienia czy wybudowac na razie szambo i potem wpiac sie do kanalizacji czy moze nie liczyc na kanalizacje i wybudowac biologiczna oczyszczalnie przedomową.

Nasi sąsiedzi żeby było weselej mają oczyszczalnie a drugi planuje szambo.

Dajcie znać co myślicie o oczyszczalni i co nam radzicie bo moja piękna żona twierdzi że na g.....ch nie chce mieszkać a ja jestem jak najbardziej za.

pozdrawiamy

To wcale nie musi być mieszkanie na G***

W GOOGLE WPISZ SOBIE " BIOEKO " I NA PEWNO CI WYSKOCZY choć czasami ich strona nie działa

Witam. Planuję wentylację mechaniczną z GWC. Dostałem już projekt instalacji i mam wątpliwość, chociaż może nieuzasadnioną. Mianowicie w wiatrołapie Andromedy nie znalazł się żaden anemostat, ani wywiewny ani nawiewny. Czy jest to prawidłowe? Wydaje się to uzasdanione, poeniważ do wiarołapu dociera dużo powietrza z zewnątrz przy otwieraniu drzwi. Pod warunkiem chyba, że ... się używa tego wejścia do wchodzenia do domu. Przypuszczam, że i tak będziemy się głównie poruszać samochodem i najczęściej używanym "otworem wejściowym" będzie wjazd do garażu - a potem do domu przez drzwi łączące garaż z mieszkaniem. Czy zatem decyzja o pozostawieniu wiatrołapu jako pomieszczenia w zasadzie niewentylowanego jest słuszna?

Witam

Rozglądam się powoli za oknami i tu powstaje pytanie.

Wymiary okien w projekcie np: 150x150 cm określaja rozmiary otworu w murze. Jeżeli chcę zastosowac roletę to w ten otwór musi sie zmieścić skrzynka rolety ( 16 cm ) i teraz pozostają 3 możliwości:

1) Podwyższyć nadproże nad oknem ( normalnie sie nie da trzeba podwyższać cały parter )

2) Obniżyć dolna krawędź otworu ( nie wiem czy okno nie będzie za nisko )

3) Zmniejszyć wysokosc okna o 16 cm

Jak wy to robiliście ? Skłaniam się ku trzeciej opcji ale w przypadku np: drzwi na taras nie wiem czy da się je obniżyc o 16 cm

Tomek

Witam

Rozglądam się powoli za oknami i tu powstaje pytanie.

Wymiary okien w projekcie np: 150x150 cm określaja rozmiary otworu w murze. Jeżeli chcę zastosowac roletę to w ten otwór musi sie zmieścić skrzynka rolety ( 16 cm ) i teraz pozostają 3 możliwości:

1) Podwyższyć nadproże nad oknem ( normalnie sie nie da trzeba podwyższać cały parter )

2) Obniżyć dolna krawędź otworu ( nie wiem czy okno nie będzie za nisko )

3) Zmniejszyć wysokosc okna o 16 cm

Jak wy to robiliście ? Skłaniam się ku trzeciej opcji ale w przypadku np: drzwi na taras nie wiem czy da się je obniżyc o 16 cm

Tomek

Jest jeszcze czwarta opcja. Zlikwidować nadproże i w jego miejsce wstawić roletę RKS. Funkcję nadproża może pełnić odpowiednio wzmocniony wieniec. Z konstrukcyjnego punktu widzenia to żaden problem i wielu inwestorów tak robi. Swoją drogą w mojej Andromedzie zmieniłem kształt okien frontalnych bo moim zdaniem 150x150 to za dużo. Ten dom stylizuje na coś pomiędzy dworkiem a wiejską chałupą. W stylowych dworkach okna na ogół były prostokątne, np. 1x1,5m a w chałupach kwadratowe ale znacznie mniejsze, np.0,8x0,8m. Ja zrobiłem 1,1x1,5m i ładnie to wygląda w fasadzie.

Pozdrawiam,

Trak

Witam. Planuję wentylację mechaniczną z GWC. Dostałem już projekt instalacji i mam wątpliwość, chociaż może nieuzasadnioną. Mianowicie w wiatrołapie Andromedy nie znalazł się żaden anemostat, ani wywiewny ani nawiewny. Czy jest to prawidłowe? ... Czy zatem decyzja o pozostawieniu wiatrołapu jako pomieszczenia w zasadzie niewentylowanego jest słuszna?

Witam,

Ja mam kanały do wentylacji mechanicznej już porozprowadzane i praktycznie połączone (w sumie niezłe kłębowisko żmij), i mój projektant w wiatrołapie też nic nie umieścił, chyba więc tak się po prostu robi! :)

Sądzę, że tu chodzi o bilans powietrza w domu, za dużo by tam uciekało po każdorazowym otwarciu drzwi! Nawet jak Ty będziesz przy każdym podjechaniu pod dom wjeżdżał do garażu, to inni myślę od czasu do czasu jednak te drzwi będą otwierać! :)

Pozdrawiam