Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

Witam

Rozglądam się powoli za oknami i tu powstaje pytanie.

Wymiary okien w projekcie np: 150x150 cm określaja rozmiary otworu w murze. Jeżeli chcę zastosowac roletę to w ten otwór musi sie zmieścić skrzynka rolety ( 16 cm ) i teraz pozostają 3 możliwości:

1) Podwyższyć nadproże nad oknem ( normalnie sie nie da trzeba podwyższać cały parter )

2) Obniżyć dolna krawędź otworu ( nie wiem czy okno nie będzie za nisko )

3) Zmniejszyć wysokosc okna o 16 cm

Jak wy to robiliście ? Skłaniam się ku trzeciej opcji ale w przypadku np: drzwi na taras nie wiem czy da się je obniżyc o 16 cm

Tomek

Jest jeszcze czwarta opcja. Zlikwidować nadproże i w jego miejsce wstawić roletę RKS. ...

Yo,

hmm, ja w takim razie wykorzystałem piątą z opcji, a mianowicie zsunąłem ze sobą obie "L-ki" nadproża, co przy grubości muru 24 cm, dało mi 6 cm wnęki nad oknami, tam umieściłem skrzynkę rolety, to co wystaje poza lico ściany schowa mi się w ociepleniu, bo planuję 15 cm styropianu! :D

Jedyny warunek, to to, żeby znaleźć takie rolety co rewizję mają od spodu, ale z tym nie powinno być problemu! :)

Pozdrawiam,

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hmmmm ja mam rolety nastawne(zamontowane na oknach) i nie pamiętam żeby był problem z miejscem. Murarz chyba jedynie zastosował cienkie nadproża ceramiczne i tym samym zrobiło sie miejsce na rolety. Moge się mylić bo zostawiłem mu trochę wolną rękę, ale przy pomiarach wyszedł prawie projektowy wymiar np z przodu 1,50x1,50.

Pozdrawiam

Tomek

hmm, ja w takim razie wykorzystałem piątą z opcji, a mianowicie zsunąłem ze sobą obie "L-ki" nadproża, co przy grubości muru 24 cm, dało mi 6 cm wnęki nad oknami, tam umieściłem skrzynkę rolety, to co wystaje poza lico ściany schowa mi się w ociepleniu, bo planuję 15 cm styropianu! :D

hmm tez o tym myslalem ale zrezygnowalem jak od dwoch znajomych, ktorzy skorzystali z takiej opcji uslyszalem, ze niestety tworzy sie przez to mostek cieplny, chyba ze masz jakis styropian miedzy elkami oraz cos z tej 15 styropianu jeszcze przykryje puszke z roleta...

a tak w ogole to dzisiaj mi zamontowali okna i zdalem sobie sprawe, ze to chyba jedyny towar budowlany, ktory jakos zawrotnie nie drozeje tak jak cala reszta

pozdrawiam

...

hmm tez o tym myslalem ale zrezygnowalem jak od dwoch znajomych, ktorzy skorzystali z takiej opcji uslyszalem, ze niestety tworzy sie przez to mostek cieplny, chyba ze masz jakis styropian miedzy elkami oraz cos z tej 15 styropianu jeszcze przykryje puszke z roleta...

Yo,

Elki wypełnione są styropianem, a z tego "zewnętrznego" styropianu, to tak na oko jeszcze z 6-7 cm przykryje puszkę. Nawet na zewnątrz puszek są takie "półki" na których osadza się styropian! :D

Jedynie na puszce od rolety balkonowej będzie ze 2 cm cieniej (bo większa)!

Mam więc sobie nadzieję, że generalnie nie będzie tragicznie! :)

... z materiałami rzeczywiście zrobiło się szaleństwo, nie dość, że parokrotnie podrożały, to jeszcze ich brak.

Ale, ... głupi ma szczęście, więc jakoś tak mi się udaje, że dopiero jak kończę któryś z etapów, to robią się kłopoty z potrzebnym tam materiałem. :) Czuję się jak surfer na fali, słyszący za plecami huk walącej się ściany wody. :D

Została mi stricte wykończeniówka, a póki co to nie brakuje potrzebnego do tego typu robót różnego rodzaju "badziewia". :D

Pozdro,

Witam serdecznie!

Mi również bardzo podoba się Andromeda i wraz z mężem myślimy poważnie o zakupie tego projektu. Wcześniej jednak chcielibyśmy zobaczyć jak domek ten prezentuje się "na żywo". Czy ktoś z Was drodzy forumowicze buduje ten dom w okolicach Wrocławia byłby tak uprzejmy nam go zaprezentować?

Do anrewi,

budujemy się k. Wrocławia niedaleko Wojkowic, jak będziecie zainteresowani pooglądaniem budowy, zapraszam.

Witam,

dawno mnie nie było, ale walka z drogą dojazdową dała mi w kość, mimo ciepłej zimy. Brak dojazdu skutecznie uniemożliwiał dostarczanie materiałów na budowę. :evil:

Przezornie w zimie pozamawiałem co się tylko dalo a i tak z cegłą na kominy mam problem.

W ostatnich 4 tygodniach coś drgnęło na mojej budowie, mury Andromedy II w końcu się pną do góry, album uaktualniony.

Od początku więc bądź czujny, a jak coś wydaje Ci się nielogiczne, to pytaj innych!! ;)

Witam

Mam pytanie odnośnie stanu "zero"

Widzę, że niektórzy wykonują równo 6 do 7 warstw z bloczków betonowych, a tylko na wjeździe do garażu obniżają poziom o 1 do 2 bloczków, poza tym niżej jest cała posadzka garażu.

Inni cały garaż, a właściwie jego ściankę fundamentową z bloczków wykonują niżej.

Jak uważasz, które rozwiązanie jest właściwsze i korzystniejsze?

Wydaje mi sie, że to pierwsze jest bardziej zgodne z projektem.

Pozdrawiam

Mirek K.

PS:

Nie wiesz czemu nie "chodzą" od kilku dni nasze www ze zdjęciami na igloos?

budujemy się k. Wrocławia niedaleko Wojkowic, jak będziecie zainteresowani pooglądaniem budowy, zapraszam.

Dzięki serdeczne za zaproszenie :) Kiedyś chętnie się przejedziemy zobaczyć Waszą Andromedkę.

A u nas: projekt oddany do adaptacji i szukamy wykonawców. Pierwszą wycenę mamy już gotową i ... kwota przeraża :cry:

Pytanie do zaczynających budowę ile płacicie wykonawcy za stan surowy?Wiem, że w każdym rejonie jest inaczej, ale mniej więcej chciałabym móc się do czego odnieść .

Pozdrawiam

Witam.

Za stan surowy otwarty, z dodatkowymi fundamentami - pod taras i pod ogród zimowy w uskoku za garażem plus ocieplenie dachu wełną mineralną zapłacimy wykonawcy 200 000 zł (w tym materiały).

Rozpoczęcie maj 2007r., planowane zakończenie w/g umowy 30 wrzesień 2007r.

Pozdrawiamy

Witam, ceny na tapecie, ale ten rok to faktycznie istny szał licytacji za roboty budowlane.

Nam firma krzyknęła za stan surowy 32tys+vacik (7%).

Jest to cena wynegocjowana rok temu. Wiem, że dzisiaj byłoby to duuuużo ,ale to dużo więcej.

Materiały po mojej stronie i wszystkie, wszystkie inne sprawy, których jest niemało i też nie tanio.

Syncio, czy byłaby możliwość podjechania do Ciebie , obejrzeć Andromedę on real i zamienić kilka słów? Z Wrocławia to tylko "kilka chwil" do Legnicy.

Pozdrawiam

...

Widzę, że niektórzy wykonują równo 6 do 7 warstw z bloczków betonowych, a tylko na wjeździe do garażu obniżają poziom o 1 do 2 bloczków, poza tym niżej jest cała posadzka garażu.

Inni cały garaż, a właściwie jego ściankę fundamentową z bloczków wykonują niżej.

Jak uważasz, które rozwiązanie jest właściwsze i korzystniejsze?

Wydaje mi sie, że to pierwsze jest bardziej zgodne z projektem.

Pozdrawiam

Mirek K.

PS:

Nie wiesz czemu nie "chodzą" od kilku dni nasze www ze zdjęciami na igloos?

Yo,

... w projekcie cała ściana fundamentowa jest wyprowadzana na jedną wysokość, tylko podłoga garażu jest obniżona, i ja też tak zrobiłem, a to z dwóch względów:

po pierwsze wydaje mi się, że wyższa i praktycznie jednolitej wysokości ściana fundamentowa w połączeniu z ławami tworzy solidniejszą i sztywniejszą podstawę.

A po drugie, to po prostu wygodniej i pewniej wychodzą przewiązania ścian parteru jak nie ma uskoku pomiędzy warstwami, tym bardziej, że ten uskok w przypadku POROTHON'u z którego budowałem, to jakieś 1 i 1/4 warstwy, więc tak trochę ni przypiął ni wypiął! :D

Minusem takiego rozwiązania jest wysoka na 30cm część ściany o niezbyt ciekawych właściwościach termoizolacyjnych, ale ... garaż i tak nie jest ogrzewany, i to chyba nie ma aż tak wielkiego znaczenia! ;)

Pozdrawiam,

P.S. Jestem jakby w trakcie przeprowadzki, i nie zaglądałem ostatnio na Igloos, i powiem szczerze nie mam pojęcia dlaczego nie działa! :(

Nam firma krzyknęła za stan surowy 32tys+vacik (7%).

Jest to cena wynegocjowana rok temu. Wiem, że dzisiaj byłoby to duuuużo ,ale to dużo więcej.

Materiały po mojej stronie i wszystkie, wszystkie inne sprawy, których jest niemało i też nie tanio.

Pozdrawiam

Witam

Czy ta cena za robociznę dotyczy też dachu i w jakim zakresie?

Czy wykonujecie ocieplenie styropianem stanu "ZERO" czy tez nie. W tej chwili na Waszych zdjęciach tego nie widzę. Sam sie zastanawiam, czy duży zysk z tego wychodzi?

Pozdrawiam

Mirek K

... za okna PCV dolne z roletami i napędem oraz dwa górne bez rolet (z tym, że to od sypialni zostawiłem z łukiem) - dekor wewn. i zewn. - wyszło razem 14k brutto z montażem.

Czy "z napędem", to znaczy z elektrycznym napędem na pilocik?

Jeżeli tak, to jaka firma sprzedaje tak tanio??

Pozdrawiam

Mirek K

Czy "z napędem", to znaczy z elektrycznym napędem na pilocik?

Jeżeli tak, to jaka firma sprzedaje tak tanio??

Pozdrawiam

Mirek K

nie robie niczego na pilocik - z kazdego silnika wystaje kabelek 4-zylowy (zero, uziemienie, gora, dol). co z tym zrobisz to juz kwestia inwencji i kasy - mozesz dac piloty, programatory i bog wie co jeszcze

mnie interesuje jedynie jeden centralny wlacznik tak, ze moge spuscic/podniesc wszystko naraz oraz w razie nieobecnosci domownikow prosty zegarek, ktory sam to zrobi.

co do ceny - to bylo po znajomosci. standardowo wyszloby okolo 17k

Witam, kilka dni świątecznych chyba wszyscy wykorzystają na złapanie oddechu,

Pabloxx mam pytanie czy system szalowania PERi -jak widziałem na zdjęciach w Twoim w albumie-załatwiała Tobie firma czy sam szukałeś stempli metalowych regulowanych?

Chciałbym w przybliżeniu się dowiedzieć ile tego jest potrzebne, tzn. stempli, dźwigarów, głowic, trójników? Nie chcę za mało zamówić, a za dużo to z kolei koszty wypożyczenia, transport, itp.?

Pozdrawiam

Pabloxx mam pytanie czy system szalowania PERi -jak widziałem na zdjęciach w Twoim w albumie-załatwiała Tobie firma czy sam szukałeś stempli metalowych regulowanych?

Chciałbym w przybliżeniu się dowiedzieć ile tego jest potrzebne, tzn. stempli, dźwigarów, głowic, trójników? Nie chcę za mało zamówić, a za dużo to z kolei koszty wypożyczenia, transport, itp.?

Pozdrawiam

Chciałbym w przybliżeniu się dowiedzieć ile tego jest potrzebne, tzn. stempli, dźwigarów, głowic, trójników? Nie chcę za mało zamówić, a za dużo to z kolei zbędne koszty wypożyczenia, transport, itp.?

Pozdrawiam

Andromeda II

Yo,

Piszę ten post będąc pod wrażeniem tego co zrobiła moja ekipa tynkarzy! ;)

Weszli do mnie we wtorek rano, trochę czasu zajęło im rozłożenie sprzętu, potem prace przygotowawcze, gruntowanie, montaż narożników prowadnic itp. i tak de facto tynkowanie zaczęli w środę rano, ... a dziś rano już zwinęli sprzęt!! :D

Wytynkowali prawie 350 m2 ścian i sufitów w nieco ponad 2 dni!! Miałem obawy, czy przy takim tempie da się to zrobić dobrze, ... zrobili ekstra klasa!! ;)

Moim zdaniem to psychopaci, albo przynajmniej kosmici! Bo, ... było ich 3 ! :D

Coś nie działa mój fotoalbum, to nie mogę pokazać, że mam już ocieplone i zabudowane poddasze, postawione tam ścianki działowe, no i wytynkowany parter!

Hydraulicy już swoje też zrobili, woda i kanaliza działa, CO rozprowadzone, jeszcze parę dni na resztę okablowania i za jakiś tydzień wkraczają posadzkarze, a oni to podobno nawet jednego dnia nie potrzebują na taki domek! :)

Generalnie więc jakoś do przodu się bałagan powoli posuwa, ... i o to chodzi!! :)

Pozdrowaski,