Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

Witam, kilka dni świątecznych chyba wszyscy wykorzystają na złapanie oddechu,

Pabloxx mam pytanie czy system szalowania PERi -jak widziałem na zdjęciach w Twoim w albumie-załatwiała Tobie firma czy sam szukałeś stempli metalowych regulowanych?

Chciałbym w przybliżeniu się dowiedzieć ile tego jest potrzebne, tzn. stempli, dźwigarów, głowic, trójników? Nie chcę za mało zamówić, a za dużo to z kolei zbędne koszty wypożyczenia, transport, itp.?

Pozdrawiam

Andromeda II

Z tym oddechem to różnie - ja zamiast jechać święcić jajka i kiełbachę kładłem jeszcze ostatnie kable bo tynkarze od wtorku wkraczają...

Co do Peri - tym zajmowała się firma - nie jestem specem od żelbetu ale jak sądzę nie jest skomplikowane wyliczyć ile czego trzeba, o ile wiadomo, co do czego służy ;)

Zdrowych i Wesołych - oby następne już w Andromedzie!

Foty z dzisiaj: http://gallery.rosol.eu.org/v/nowydom/okna

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poczułem się dziwnie, gdy oczom moim ukazały się pierwsze warstwy ścian zewnętrznych parteru. Po tylu nerwach i bojach: papierowych, materiałowych, itp.

.....

w końcu coś widać w miejscu, gdzie niedawno rosła trawa.

Przed nami następne bitwy. Myslę, że damy radę jak i inni.

Współczuję tym co właśnie kupili działki i zaczynają. Oni chyba będą mieli jeszcze trudniej (czytaj drożej).

Nowe foty w albumie (znów działa i lepiej żeby działał).

http://images.igloos.ca/v/Mirek+K

PS.:

Syncio - dodaj proszę nowe foty, dopóki album działa...

Pozdrawiam wszystkich

obudźcie się po świętach

Mirek K

Poczułem się dziwnie, gdy oczom moim ukazały się pierwsze warstwy ścian zewnętrznych parteru. Po tylu nerwach i bojach: papierowych, materiałowych, itp.

...

Nowe foty w albumie (znów działa i lepiej żeby działał).

http://images.igloos.ca/v/Mirek+K

PS.:

Syncio - dodaj proszę nowe foty, dopóki album działa...

Yo,

Poczułeś się dziwnie powiadasz? ;) ... w momencie jak przyjechała grucha i z pompy poszedł beton w ławy, to ... autentycznie popłakałem się ze wzruszenia! Pociekły mi łzy, i nie byłem w stanie tego opanować! :D

... rzeczywiście, album zaczął znów działać! :)

Skoro tak, to umieściłem kilka fotek. ;)

Generalnie, to teraz takie prace, że niewiele postępu widać! :(

Stan na dzień dzisiejszy, to mniej więcej taki, że mam na górze ocieplone i zabudowane poddasze, na razie bez szpachlowania, bo z tym poczekam aż się skończą "mokre" roboty typu tynki i posadzki!! :)

mam rozprowadzaną wodę, kanalizację, C.O. i częściowo kabelki.

A na dole mam już położone tynki, teraz schną. Za jakiś tydzień posadzki! ;) ;)

Żeby pomóc tynkom, to właśnie zamówiłem wkład kominkowy, i jutro go mają zamontować. I tak mam w planie ten zakup, to ... a i na pewno tynkom nie zaszkodzi, zwłaszcza, że w tym kąciku salonowym, to cyrkulacja powietrza jakby ciut mierna, przynajmniej dopóki nie działa reku!! :)

Przy okazji kominka pojawił się mały problem. Do rekuperacji wymogiem jest żeby kominek pobierał do spalania wyłącznie powietrze zewnętrzne.Sprytnie zaplanowałem sobie czerpnię tuż za ścianą salonu, w tym kąciku za garażem,

... niestety okazało się, że jako że tam mam północ, to ... kupa, 95% wiatrów jest z zachodu i południowego zachodu, i z tego kierunku powinno być czerpane powietrze, a ten kącik, położony od północnego wschodu, to akurat najgorsze miejsce jakie przy takim położeniu budynku można sobie wyobrazić! :(

... dzisiaj więc przez garaż prowadziłem rurę od kominka do ściany zachodniej (front). Na szczęście zostało mi akurat kilka rur po kanalizacji, to obyło się bez dodatkowych zakupów! :)

Pozdrowaski,

Przy okazji kominka pojawił się mały problem. Do rekuperacji wymogiem jest żeby kominek pobierał do spalania wyłącznie powietrze zewnętrzne.Sprytnie zaplanowałem sobie czerpnię tuż za ścianą salonu, w tym kąciku za garażem,

... niestety okazało się, że jako że tam mam północ, to ... kupa, 95% wiatrów jest z zachodu i południowego zachodu, i z tego kierunku powinno być czerpane powietrze, a ten kącik, położony od północnego wschodu, to akurat najgorsze miejsce jakie przy takim położeniu budynku można sobie wyobrazić! :(

... dzisiaj więc przez garaż prowadziłem rurę od kominka do ściany zachodniej (front). Na szczęście zostało mi akurat kilka rur po kanalizacji, to obyło się bez dodatkowych zakupów! :)

Pozdrowaski,

o kurna, dobrze ze mowisz o tej kwestii bo na dniach mialem te rurke od powietrza wyciagnac na zewnatrz wlasnie za salonem (w ten kat gdzie sa drzwi do garazu). No i u mnie to tez polnoc a ze sie jeszcze nie orientowalem to nie pomyslalem, ze polnoc to zle.

z tego wniosek ze pewnie bede musial zrobic podobnie jak ty...

pzdr,

pawel

95% wiatrów jest z zachodu i południowego zachodu, i z tego kierunku powinno być czerpane powietrze, a ten kącik, położony od północnego wschodu, to akurat najgorsze miejsce jakie przy takim położeniu budynku można sobie wyobrazić!

Moja rura wychodzić ma w tym samym narożniku, ale jest to północny zachód :)

Jak myślicie, czy też mam sobie zadawać trudu i prowadzić na zachód?

Generalnie na mojej działce wiatry szaleją. Na pewno najczęściej z zachodu, ale myślę, że wiatar zachodni uderzając w ścianę tylną garażu odbije się i trochę powietrza do tej rury wpadnie.

Tak poza tym, czy to powietrze nie powinno być zasysane, a nie wdmuchiwane???

Tak sobie gdybam, ale chyba też postawię na "zachód".

Wyjdzie obok największego okna w domu...

Czytam tu i ówdzie, że powinna to być raczej rureczka fi 160mm,

a nie fi 100mm

Pozdrawiam

Mirek K

Jak myślicie, czy też mam sobie zadawać trudu i prowadzić na zachód?

Generalnie na mojej działce wiatry szaleją. Na pewno najczęściej z zachodu, ale myślę, że wiatar zachodni uderzając w ścianę tylną garażu odbije się i trochę powietrza do tej rury wpadnie.

Tak poza tym, czy to powietrze nie powinno być zasysane, a nie wdmuchiwane???

Tak sobie gdybam, ale chyba też postawię na "zachód".

Pozdrawiam

Mirek K

Myślę, że nie należy przesadzać z lokalizacją tej słynnej już rury do kominka. Ze względów konstrukcyjnych większość ludzi lokuje ją w narożniku przy garażu a dom ustawia tak, żeby ogród był od południa lub zachodu. Mimo to nie słyszałem o masowych zaczadzeniach wśród mieszkańców Andromed. A to z co najmniej dwóch powodów. W narożnikach przy ziemi wiatr nigdy nie wieje linearnie lecz tworzy zawirowania i nie ma jednoznacznie określonego kierunku. Po drugie, podciśnienie wytwarzane przez ogień w kominku zasie powietrze z zewnątrz bez względu na kierunek wiatru.

Pozdrawiam wszystkich,

Trak

Myślę, że nie należy przesadzać z lokalizacją tej słynnej już rury do kominka.

... i tak tez powiedzialo kilku tych, co instaluja kominki - wiec klade rure od polnocy. powiedz mi tylko Trak jaki masz przekroj?

Szczerze mówiąc nie pamiętam co tam zakopali moi fachowcy ale po wylocie w salonie widzę, że jest to ponad 12cm ale nie więcej niż 20.

Pozdrawiam,

Trak

Myślę, że nie należy przesadzać z lokalizacją tej słynnej już rury do kominka.

... i tak tez powiedzialo kilku tych, co instaluja kominki - wiec klade rure od polnocy. powiedz mi tylko Trak jaki masz przekroj?

Yo,

... ale się dyskusja rozpętała! :D

Mi z kolei fachowcy od kominków mówili, że w moim konkretnym przypadku, czerpnia od północy, i to jeszcze w kącie, to może być przyczyna wielu kłopotów.

Zwłaszcza, że przez rekuperację warunkiem koniecznym jest, że 100% powietrza do spalania musi być zasysane z zewnątrz, więc kominek w razie "W" nie będzie miał skąd "dobrać" powietrza jak mu zacznie brakować! :(

Nie każdy wkład ma taką możliwość, dla tych więc co planują rekuperator jest to temat do rozpoznania! :)

Fakt, do większości można doprowadzić powietrze z zewnątrz, bądź przed odpowiednią dostawkę, lub niektóre to mają już w standardzie.

Ale, ... to tylko niestety tylko połowa sukcesu (cały czas mówię o domu z rekuperacją)!!!

Znakomita większość palenisk z tak zwanym "systemem czystej szyby" żeby zapobiegać jej zabrudzeniu w tym celu ssie powietrze z pomieszczenia i "wpuszcza" do spalania szczelinami umieszczonymi na górze przy szybie, tak, że tworzy to kurtynę powietrzną, która w jakimś tam stopniu utrudnia zakopcenie szyby. Jest to normalne powietrze do spalania, i wcale niemało go tam idzie. Przy reku więc tak zwana kupa! :( Oczywiście można te wloty od "czystej szyby" zatkać, i częściowo po kłopocie, tylko ... czarna szyba!! :)

Odpadają w większości przypadków wkłady z szufladką na popiół, chyba, że szufladka jest za szybą, a ... w żadnym wypadku nie może być palenisko z "jeżdżącą" szybą, ona po prostu nie mają szansy być szczelne!! :(

Robi się więc malutki kłopocik z doborem wkładu, bo krąg podejrzanych mocno zawężony! ;)

Jest taki jeden wkład który to ma załatwione, ma wszystko jak trzeba, ... ale występuje tylko z płaską szybą, :( a (moim zdaniem) w tym miejscu lepiej się będzie prezentował wkład z szybą co najmniej panoramiczną (to znów kwestia gustu). ;) ... ale to wszystko było tak na marginesie. ;)

Wracając do rurki, to ja, biorąc jednak po uwagę rady lokalnych "kominkowców", którzy bądź co bądź znają tutejsze warunki (patrz wiatry) przeprowadziłem jednak tą rurkę fi 160 na zachód! ;)

Na obecnym etapie taka rureczka. to żaden problem, w sumie zajęło mi to (samemu) 2 godzinki roboty. Jak wspomniałem, rurki pozostały po kanalizacji, poszłyby na śmieci, a tak się do czegoś przydały, a i ja mam spokojniejsze sumienie! :)

Jedyny "minus", to to, że w garażu pod ścianą będę miał malutki (jakieś 15 x 15 cm gzymsik, ale myślę, że taka półeczka może też być jakoś przydatna, a na bank w niczym nie przeszkadza! ;)

Myślę, że w moim przypadku robota się opłacała, bo wygląda na to, że fachowcy mieli trochę racji, bo rzeczywiście, jak wieje ciut mocniej (a u mnie jednak przeważnie z zachodu), to widzę po śmieciach które jeszcze leżą (leżały) w tym kącie za garażem, że sobie stamtąd po prostu wyfruwają, więc wygląda na to, że podciśnienie wiaterek tam wytwarza dosyć konkretne.

Komin co prawda też nie jest najkrótszy, ale ... ! ;)

Z drugiej mańki to fakt, wiatr nie ma wdmuchiwać powietrza, ma być ssane w żądanej ilości, ale po to właśnie się robi tak zwane "Z".

A mi to "po drodze" to wyszły nawet 3 "zetki" ! :)

Sądzę jednak, że nie każdy musi koniecznie mieć tą czerpnię od zachodu, co prawda statystycznie w Polsce najczęściej wieje właśnie z tego kierunku, ale ... każdy teren ma swoje "prywatne" właściwości, odbicia, lasy, kotliny, i ... to chyba po prostu najlepiej określać indywidualnie/lokalnie.

Pozdro

Robi się więc malutki kłopocik z doborem wkładu, bo krąg podejrzanych mocno zawężony! ;)

Jest taki jeden wkład który to ma załatwione, ma wszystko jak trzeba, ... ale występuje tylko z płaską szybą, :( a (moim zdaniem) w tym miejscu lepiej się będzie prezentował wkład z szybą co najmniej panoramiczną (to znów kwestia gustu). ;) ... ale to wszystko było tak na marginesie. ;)

Pozdro

Witam

No no, widzę na ostatnich zdjęciach tego podejrzanego, wraz z rurą czerpni która jest szczelnie podłączona do niego.

Takie rozwiązanie na pewno jest najpewniejsze i to nie tylko przy zastosowaniu reku.

Jak ma na "imię" ten "podejrzany", a właściwie już skazany na bytność w Twoim salonie, kto jest jego producentem i ile za siebie każe płacić?? :D

Czy kominek (jeszcze wkład) stoi /będzie stał dokładnie w środku ściany, czy też nie koniecznie?

Z drugiej mańki to fakt, wiatr nie ma wdmuchiwać powietrza, ma być ssane w żądanej ilości, ale po to właśnie się robi tak zwane "Z".

Czy to "Z" oznacza konieczne wykonania po drodze zakrętu kolanem, nawet jak nie jest to koniecznie z punktu widzenia kierunku prowadzenia rury? Jaki kąt tego "kolana" powinien być: 70 stopni, czy może 90 stopni ?

Pozdrawiam

Mirek

...

Jak ma na "imię" ten "podejrzany", a właściwie już skazany na bytność w Twoim salonie, kto jest jego producentem i ile za siebie każe płacić?? :D

Czy kominek (jeszcze wkład) stoi /będzie stał dokładnie w środku ściany, czy też nie koniecznie?

Skazaniec ma na imię PRISMA E51 a producentem jest HAJDUK, koszt który poniosłem to 5700,- PLN z akcesoriami do przyłączenia i montażem.

Niestety, jak wspomniałem na rynku jest chyba tylko jeden wkład który ma rozwiązane prawie wszystko tak jak bym chciał, a jest to TEMPORIS 2D, niestety, płaska szyba go wyeliminowała! :(

Wybrałem HAJDUK'a bo to zdecydowanie najlepsze polskie wkłady, produkują głównie na eksport, i potem ludziska to kupuja pod innymi nazwami płacąc dużo dużo więcej za markę! Za taki sam wkład SPARTHERM'a trzeba zapłacić ze 2KPLN więcej. :(

Ten wkład ma jak wspomniałem prawie wszystko co chciałem, z tym, ze trzeba mu dorobić króćce dla wlotu powietrza do "czystej szyby", i połączyć z czerpnią zewnętrzną, tu jest to stosunkowo prosta operacja, dlatego między innymi wybrałem akurat ten wkład.;)

Oczywiście nie musi to stać na środku ściany.

Ja to chyba docelowo jeszcze ciut przesunę w kierunku schodów, o tyle na ile pozwoli późniejsza zabudowa, tak, żeby zasłonić rurę kominową! :)

Czy to "Z" oznacza konieczne wykonania po drodze zakrętu kolanem, nawet jak nie jest to koniecznie z punktu widzenia kierunku prowadzenia rury? Jaki kąt tego "kolana" powinien być: 70 stopni, czy może 90 stopni ?

Ta "Z", to jest po to, żeby nie było "widać" paleniska z wlotu czerpni! :D

Nie może być tak, że podmuch wiatru we wlot czerpni "uderzy" bezpośrednio w palenisko! :)

Dlatego albo rurę dolotową załamuje się minimum dwukrotnie pod kątem 90st., co tworzy takie przesunięcie o min 30 cm (a max zdaje się 1m) albo w rurze czerpni zaraz na początku są wmontowane na przemian przegrody zasłaniające po 1/2 przekroju, a oddalone nieco od siebie, tak, ze tworzą swego rodzaju "szykanę"!

Jeśli więc rura dolotowa jest prawie prosta, to trzeba zastosować ta czerpnię z szykanami! :)

Pozdro,

Mam pewną wątpliwość związaną z grubością wełny między krokwie. Krokwie mają 18 cm czyli wełna między krokwie też miała być 18 cm ( + 5 cm między stelaż ). Ale ostatnio usłyszałem, że wełna się rozpręża i między krokwie trzeba dać 16 cm. Jak się da 18 to wełna wybrzuszy folię paroprzepuszczalną i nie będzie przepływu powietrza pomiędzy folią a dachówkami.

Co o tym sądzicie ?

Witajcie !!!

My parę dni temu otrzymaliśmy projekt Andromeda I - lustrzane odbicie. Póki co jesteśmy na etapie papierologii stosowanej. Ten piękny domek będzie budowany w okolicach Lublina. W planach mamy rozpoczęcie budowy na przełomie lipca i sierpnia. Mam nadzieję, że uda nam się do tego czasu wyrobić.

Na całe dla nas szczęście mamy już zakupionych większość materiałów budowlanych, bo jak widzę ceny osiągają grzince absurdu. Ceny z dnia na dzień są podnoszone już do tego stopnia, że firmy już nie drukują cenników.

Na całe szczęście moja żona jest bardzo niecierpliwa i stymulowała mnie od stycznia i teraz mamy już za sobą i zakup materiału na ściany, stropu, dachówki, cegły, kominów itd. Aaaa i wykonawcy już związani umowami tak więc teraz pozostało nam chyba tylko cierpiwie czekać na papiery.

THANKS GOD !!!

Pewnie będę miał do Was wiele pytań bo już wielu z Was jest mocno zaawansowanych w budowie, a jak wiadomo najlepsze są opinie osób już doświadczonych

Tak więc od dzisiaj Forum będzie miało kolejnego forumowicza

Pozdrawiam Was i do "zobaczenia"

Mam pewną wątpliwość związaną z grubością wełny między krokwie. Krokwie mają 18 cm czyli wełna między krokwie też miała być 18 cm ( + 5 cm między stelaż ). Ale ostatnio usłyszałem, że wełna się rozpręża i między krokwie trzeba dać 16 cm. Jak się da 18 to wełna wybrzuszy folię paroprzepuszczalną i nie będzie przepływu powietrza pomiędzy folią a dachówkami.

Co o tym sądzicie ?

Yo,

... z tego co mi wiadomo, to wełna 18 ma (a właściwie powinna mieć) tyle właśnie po rozprężeniu, teoretycznie nie powinna więc nic wybrzuszać. :)

Całą filozofię ocieplania poddasza to mi klarował pacjent od producenta wełny.

Rzeczywiście, daje się wełnę ciut cieńszą niż grubość krokwi, ale wcale nie po to żeby się nie wybrzuszało. Pod dachówkami są łaty i kontrłaty, więc raczej nie ma szans na takie wybrzuszenie folii, żeby w ogóle nie było tam powietrza.

Tu bardziej chodzi o to (według producenta wełny), żeby folia(membrana) była wentylowana od spodu,czyli pomiędzy folią a wełną, bo tam ew mogą powstawać skropliny, które "zbrylają" wełnę.

Z tym, że przy zastosowaniu membrany o wysokim współczynniku paroprzepuszczalności (ponad 1200) dopuszcza się, żeby wełna dotykała tej membrany, i nie powinno być z tym problemu! ;)

Tak więc, o tym czy w krokwiach 18 cm, może być 18 cm wełny, to de facto decyduje typ zastosowanej folii! :)

Jak mówią, strzeżonego Pan Bóg strzeże, wiec ja, pomimo zastosowania membrany o współczynniku 3000 dałem między krokwie wełnę "tylko" 15 cm , a 10 cm wpakowałem w stelaż poza krokwiami!

Pozdrawiam,

Witam po przerwie.

Mam utrudniony dostęp do netu (od tygodnia), więc nie zaglądam tu codzień.

Mam pytanie do tych którzy zalewali już strop teriva nadbetonem.

Ile tego poszło na zalanie razem z wieńcami, podciągami, balkonem i zadaszeniem tarasu (toć to wszystko powinno się zalać jednocześnie).

Mam ciche plany zalać to betonem lanym z "gruchy" więc dobrze by było znać ilość. Jak ktoś zalewał Andromedę II z podwójnym garażem to proszę to zaznaczyć.

Dodam za chwilę kilka nowych fotek i nie wiem kiedy wejdą następne...

Pozdrawiam

Mirek K

Witam po przerwie.

...

Mam pytanie do tych którzy zalewali już strop teriva nadbetonem.

Ile tego poszło na zalanie razem z wieńcami, podciągami, balkonem i zadaszeniem tarasu (toć to wszystko powinno się zalać jednocześnie).

Mirek K

Witam,

u mnie na operacje wykonania stropu terriva w Andromedzie II poszło dokładnie 20 m3 betonu!! ;)

Lałem z gruchy (z pompą) wszystko za jednym razem, czyli słupy, podciągi, wieńce, strop i płyty! Tyle, że u mnie nie ma balkonu, to pewnie jakby ciut mniej mi poszło! ;)

Pozdrawiam