Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

Czy podczas ocieplania poddasza, folię paroizolacyjną ( pomiędzy płytami GK i wełną ) dawaliście na całej powierzchni poddasza czy tylko w pomieszczeniach wilgotnych ( łazienka, suszarnia ), bo oczywiscie każdy mówi inaczej. ROCKWOOL w swoich materiałach pisze, że folia jest wymagana tylko w pomieszczeniach wilgotnych ale widzę, zę sąsiedzi dają na całe poddasze.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy podczas ocieplania poddasza, folię paroizolacyjną ( pomiędzy płytami GK i wełną ) dawaliście na całej powierzchni poddasza czy tylko w pomieszczeniach wilgotnych ( łazienka, suszarnia ), bo oczywiscie każdy mówi inaczej. ROCKWOOL w swoich materiałach pisze, że folia jest wymagana tylko w pomieszczeniach wilgotnych ale widzę, zę sąsiedzi dają na całe poddasze.

Yo,

generalnie to zdaje się, że jest tak jak mówi ROCKWOOL, czyli, że nie ma teoretycznie potrzeby stosowania folii na całej powierzchni. ;)

Z tym, że 99% ocieplaczy rozpina ją wszędzie, a to głównie ze względów tak zwanych praktycznych, a mianowicie po to, żeby ten żółty (za przeproszeniem) syf nie leciał na głowę podczas montowania stelaży, płyt itp!! !! :)

Ja na ten przykład też dałem wszędzie! :D

A tak na marginesie, to podziwiam ludzi grzebiących się w wełnie, toż przecież to można zwariować od tego co się unosi w powietrzu, a oczywiście nie widziałem żeby któryś nosił maskę!! ;)

Pozdrowaski

Chciałabym powiedzieć kilka słów odnośnie dyskusji na temat wywalenia słupa na dole, która toczyła się w marcu. To ja zlikwidowałam ten słup, o ile pamiętam to heb 350, czy jakoś tak...? Kosztował 3500 zł brutto, rok temu!

Pamiętajcie jednak, że podciąg który jest oryginalnie w projekcie też kosztuje!

Nie zgadzam się, że mam jakiś potężne podciągi pod sufitem, jak ktoś sugeruje, nie różni się niczym od tego w kuchni!

Jeśli ktoś będzie zainteresowany mogę udzielić bliższych informacji.

Możecie zobaczyc na moich zdjęciach jak to wygląda.

u mnie na operacje wykonania stropu terriva w Andromedzie II poszło dokładnie 20 m3 betonu!! ;)

Lałem z gruchy (z pompą) wszystko za jednym razem, czyli słupy, podciągi, wieńce, strop i płyty! Tyle, że u mnie nie ma balkonu, to pewnie jakby ciut mniej mi poszło! ;)

Pozdrawiam

Witam

mam już stały dostęp do sieci.

Piotr

Czy pamiętasz ile stempli potrzebowałeś na podparcie całego stropu przed zalaniem (tak +/-)?

Czy przestrzegałeś zasady, że np. średnica stempla nie mniejsza niż .... cm ?

Pozdrawiam

Mirek

...

Piotr

Czy pamiętasz ile stempli potrzebowałeś na podparcie całego stropu przed zalaniem (tak +/-)?

Czy przestrzegałeś zasady, że np. średnica stempla nie mniejsza niż .... cm ?

Yo,

stempli miałem coś koło 200! ;)

A średnica, to tak jakoś średnio 8-10cm.

Z tym, że belek stropu nie opierałem bezpośrednio na stemplach, tylko pod belki dawałem poprzeczne do nich krawędziaki 12x12 cm, o długości coś koło 2.5m. W ten sposób stempli poszło mi chyba ciut mniej. Bo tak de facto to 3 stemple podpierały 5 belek!

No, a przede wszystkim dużo mniej roboty z ustawianiem (i poziomowaniem) tego całego bałaganu! ;)

Pozdrawiam,

• 2 weeks później...

Witam wszystkich!

:D

Dołączam do budujacych ANDROMEDĘ 1 w okolicach WARSZAWY, jestem na etapie adaptacji projektu, zmiany które wprowadziłem to:

1.podwyzszenie scianki kolankowej o jeden pustak 24

2.Wukusz w jadalni

3.luksfery w garazu

4.likwidacja scianki w salonie

5.okna 140x60

Ceny mnie trochę przerazaja i nie wiem czy znajde materiały , docelowo ma byc beton komórkowy 24+styropian 12

Bardzo proszę o KOSZTORYS bede bardzo wdzieczny :) [email protected]

Witam, widze,ze wiekszosc forumowiczow buduje andromede na scianie zachodniej naszego kraju. Poszukuje kogos kto postawil lub ma jakis stan w Warszawie na Wawrze albo w okolicach zeby np. jutro podjechac i rzucic okiem :o (albo dwoma hehehe...)

Pzdr.

Jabłonna-Chotomów - stan surowy zamkniety.

u mnie na operacje wykonania stropu terriva w Andromedzie II poszło dokładnie 20 m3 betonu!! ;)

Lałem z gruchy (z pompą) wszystko za jednym razem, czyli słupy, podciągi, wieńce, strop i płyty! Tyle, że u mnie nie ma balkonu, to pewnie jakby ciut mniej mi poszło! ;)

Pozdrawiam

Witam po przerwie

Mam pytanie do Piotra (ale nie tylko)

W jaki sposób dopilnowałeś zalewając terivę z gruchy, żeby w miejscach gdzie nie ma pustaków, nie wyszło aż 24 cm betonu, a np 10cm tak jak podaje projekt?

W moim projekcie jest to płyta PS-1 nad wiatrołapem, płyta PS-2 nad tarasem (no tutaj to chyba bez problemu, bo to jakby poza ściana zewnętrzną...).

Nad wiatrołapem i hallem idą w projekcie tylko 2 (dwie) belki a po bokach pozostaje prawie po 60 cm i tam tez wypada dolać betonu na szalunku, a jak grubo - tego projekt chyba nie podaje.

Jak to powinno być prawidłowo rozwiązane?

Czy nad pustakami "lałeś" 3cm nadbetonu (zgodnie z normą i projektem), czy może nieco więcej?

Pozdrawiam

Mirek K

Yo,

...

W jaki sposób dopilnowałeś zalewając terivę z gruchy, żeby w miejscach gdzie nie ma pustaków, nie wyszło aż 24 cm betonu, a np 10cm tak jak podaje projekt?

W moim projekcie jest to płyta PS-1 nad wiatrołapem, płyta PS-2 nad tarasem (no tutaj to chyba bez problemu, bo to jakby poza ściana zewnętrzną...).

.. fakt z płytą nad tarasem, to najmniejszy problem, bo po prostu spód tej płyty szaluje się 10 cm niżej górnej krawędzi wieńca, i po kłopocie.

Z płytą nad wejściem też właściwie wielkiego problemu nie ma, tylko trzeba sprytnie zrobić skrzyneczkę która jakby wisi 10 cm nad dolną płaszczyzną stropu, a spód płyty normalnie zaszalować z płaszczyzną stropu no i to właściwie tyle.

Nad wiatrołapem i hallem idą w projekcie tylko 2 (dwie) belki a po bokach pozostaje prawie po 60 cm i tam tez wypada dolać betonu na szalunku, a jak grubo - tego projekt chyba nie podaje.

Jak to powinno być prawidłowo rozwiązane? ...

fakt, tam idą tylko dwie belki terriva, ale pustaki są porozkładane zarówno pomiędzy nimi, jak i między belkami a podciągami!!

Te "zewnętrzne" pustaki jedną stroną opierają się o belki terrivy, a drugą jakby "wchodzą" w podciągi (P-5 i P-3). Tu też trzeba sprytnie pokombinować z wysokościami szalunku dolnego, żeby pustaki się miały na czym oprzeć i żeby były w jednej płaszczyźnie z pozostałymi! :)

Czy nad pustakami "lałeś" 3cm nadbetonu (zgodnie z normą i projektem), czy może nieco więcej? ...

.. starałem się, żeby to było te 3 cm, ale to nie apteka, i miejscami na pewno było ciut więcej! :D

To zresztą "widać" dopiero teraz, jak firma od posadzek przyjechała ponanosić poziomy, to się okazało, że różnice w grubości stropu dochodzą do 2 cm! :(

A tak na marginesie, to chyba najtrudniejszym elementem przy terrivie w Andromedce, to jest wieniec W-1* na uskoku. Tam jest dość duża rozpiętość, i trzeba naprawdę dobrze umocować tą "wiszącą" część szalunku! U mnie podczas lania ta część po prostu pękła, i przez to ekipa miała dodatkową robotę! ... no, i lanie trzeba zacząć od części nadgarażowej, a właściwie od tej części przy uskoku, żeby dół nieco związał zanim zacznie się lać tą wyższą część!

Pozdrawiam,

Piotrek

Drodzy ANDROMEDOWICZE

Napiszcie co wybraliście do ogrzewania swoich ślicznych domków. Bo ja po rozmowie z piątym fachowcem-sprzedawcą jestem całkowice zakręcony.

Kondensacyjny czy zwykły, zasobnik wbudowany czy zewnętrzny, z otwartą czy zamkniętą komorą spalania, jaka moc ?

Tomek

Drodzy ANDROMEDOWICZE

Napiszcie co wybraliście do ogrzewania swoich ślicznych domków. Bo ja po rozmowie z piątym fachowcem-sprzedawcą jestem całkowice zakręcony.

Kondensacyjny czy zwykły, zasobnik wbudowany czy zewnętrzny, z otwartą czy zamkniętą komorą spalania, jaka moc ?

Tomek

Yo,

Ja wybrałem jednofunkcyjny kocioł kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania. A tak konkretnie, to De Dietrich'a, seria MCR 24 z zewnętrznym zasobnikiem 130 l. Moc tego to od 10 do 24 KW.

Takie rozwiązanie polecił mi niezależny od żadnego producenta fachowiec-projektant. :D

Niejako słuszność wyboru potwierdziły jeszcze ze 2 ekipy fachowców od instalacji CO, to myślę, że będzie dobrze! :)

Podobno De Dietrich to wysoka pólka, a dość przystępny cenowo! :)

No i dodatkowo kominek, bez płaszcza wodnego. Rozprowadzenie ciepłego powietrza będzie realizowane przez wentylację mechaniczną z rekuperatorem. ;)

Pozdro,

Drodzy ANDROMEDOWICZE

Tomek

Pompa ciepła z zasobnikiem 500 l z grzałką 6kW (na wypadek wojny z chińczykami) do tego solar próżniowy i kominek z płaszczem.

Także (vide Syncio09) absolutnie różne systemy ;)

t.

...

Pompa ciepła z zasobnikiem 500 l z grzałką 6kW (na wypadek wojny z chińczykami) do tego solar próżniowy i kominek z płaszczem.

Yo,

... fajnie, wypaśnie! :D

Na początku też o czymś w tym stylu myślałem, ale kasiorka, a właściwie brak jej nadmiaru zweryfikowała moje pomysły! ;)

Jakbym nie miał gazu, to pewnie kombinacje by szły w tym kierunku, ale póki sytuacja mnie nie zmusza, to takie bajery chyba ponad moje możliwości. :(

... a tak z ciekawości (o ile to nie tajemnica) możesz w przybliżeniu określić ile Cię to wszystko kosztowało? :)

Pozdro,

Piotrek

Yo,

... fajnie, wypaśnie! :D

Na początku też o czymś w tym stylu myślałem, ale kasiorka, a właściwie brak jej nadmiaru zweryfikowała moje pomysły! ;)

Jakbym nie miał gazu, to pewnie kombinacje by szły w tym kierunku, ale póki sytuacja mnie nie zmusza, to takie bajery chyba ponad moje możliwości. :(

... a tak z ciekawości (o ile to nie tajemnica) możesz w przybliżeniu określić ile Cię to wszystko kosztowało? :)

Pozdro,

Piotrek

No właśnie, u mnie gazu nie ma a jak będzie to go nie chcemy. Myślałem nad różnymi kombinacjami ale w końcu postawilismy na to. Pompa z solarem ~28000 pln + kominek - licze max 8000 pln. Wiec jak widać nie sa to obłędne pieniadze.

... Pompa z solarem ~28000 pln + kominek - licze max 8000 pln. Wiec jak widać nie sa to obłędne pieniadze.

Yo,

... hmm, mniej więcej takiego rzędu się spodziewałem, różnica jakieś 20 tys PLN, obłędne to, nie obłędne, ale zakładając nawet, że eksploatacja Twojego systemu nie będzie kosztowała ani grosza, to wychodzi jakieś 10-15 lat na pokrycie tej różnicy! :(( ... na razie mnie niestety nie stać ! :((

Pozdro

... Pompa z solarem ~28000 pln + kominek - licze max 8000 pln. Wiec jak widać nie sa to obłędne pieniadze.

Yo,

... hmm, mniej więcej takiego rzędu się spodziewałem, różnica jakieś 20 tys PLN, obłędne to, nie obłędne, ale zakładając nawet, że eksploatacja Twojego systemu nie będzie kosztowała ani grosza, to wychodzi jakieś 10-15 lat na pokrycie tej różnicy! :(( ... na razie mnie niestety nie stać ! :((

Pozdro

Gazu nie ma i nie wiadowo kiedy bedize.

W związku z czym wydaje mi się to jako jedyne słuszne rozwiązanie. Na razie kominka nie będzie (kasa :( ) ale ciepło juz tak :-)

Nie traktuje tego jako coś co ma sie szybko zwrócić, bardziej skupiam sie na misięcznych/rocznych kosztach utrzymania. A te wychodzą pasjonująco.

...oby...

;)

Witam

Postanowilismy z mezem budowac Andromede ,ale nie tradycyjna metoda a w szkielecie. Mam w zwiazku z tym pytanie.Czy jest mozliwosc przerobienia projektu na drewniany ,czy tez Andromeda nie moze byc wybudowana w szkielecie.Moze ktos orientuje sie w tej sprawie

Sprawa raczej trudna do wykonania. Projekt jest przeliczony konstrukcyjnie przy założeniu, że będzie budowany z określonych materiałów i w określonej technologii. Przeróbka na technologię szkieletową to w zasadzie zaprojektowanie tego od nowa. Biuro sprzedające projekt daje zgodę na różne poprawki ( sam powiększałem garaż ) ale raczej nie da zgody na tak istotne zmiany. Skontaktujcie się z firmą sprzedającą projekt i sprawdźcie co oni na to.