Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

Yo,

fakt, tam idą tylko dwie belki terriva, ale pustaki są porozkładane zarówno pomiędzy nimi, jak i między belkami a podciągami!!

Te "zewnętrzne" pustaki jedną stroną opierają się o belki terrivy, a drugą jakby "wchodzą" w podciągi (P-5 i P-3). Tu też trzeba sprytnie pokombinować z wysokościami szalunku dolnego, żeby pustaki się miały na czym oprzeć i żeby były w jednej płaszczyźnie z pozostałymi! :)

Piotrek

Witam ponownie

czasem brakuje nerwów na naszych wspaniałych fachowców:

Zmierzyłem szerokość otworu w stropie na klatkę schodową... i co...?

Wychodzi około 1,75 m, a w projekcie jest około 1,2m.

Jaką szerokość tego otworu macie u siebie?

Czy może warto wykonać szerszy, żeby łatwiej coś wnieść na górę?

Ale zapewne nie o 55cm ... :p

Na szczęście strop nie jest jeszcze zalany, a szalunki nie do końca wykonane (90%). Co robić?

Pozdrawiam

Mirek K

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam ponownie

czasem brakuje nerwów na naszych wspaniałych fachowców:

Na szczęście strop nie jest jeszcze zalany, a szalunki nie do końca wykonane (90%). Co robić?

Pozdrawiam

Mirek K

O masz Ci los..

Jakim cudem ?

Czy to oznacza, że do łazienki mozesz tylko w_lecieć a nie wejść ?

Czy to "duży" pokój nad kuchnią jest po prostu "małym" pokojem...

Wydaje mi się, że wszystki sprzęty, które chciałbś mieć na górze, bez problemu wniesiesz po schodach_o_normalnych_rozmiarach.

....a stół bilardowy można od biedy wnieść balkonem.... :-D

t.

O masz Ci los..

Jakim cudem ?

Czy to oznacza, że do łazienki mozesz tylko w_lecieć a nie wejść ?

Czy to "duży" pokój nad kuchnią jest po prostu "małym" pokojem...

Wydaje mi się, że wszystki sprzęty, które chciałbś mieć na górze, bez problemu wniesiesz po schodach_o_normalnych_rozmiarach.

....a stół bilardowy można od biedy wnieść balkonem.... :-D

Z łazienką nie byłoby tak źle, ale pokój nad kuchnią i kawałek sypialni (właściwie garderoby) byłby "obcięty". Otwór jest większy w kierunku podciągu P-5 i mam nadzieje że już dziś zmuszę "fachowców" do naprawy tego błędu.

Pozdrawiam

Mirek K.

...

Pozdrawiam

Mirek K

Hej,

... to już chyba wiem o jakich 60-ciu cm mówiłeś! ;)

Jeśli fachowcy by poroskładali pustaki między tymi długimi belkami i podciągami, to otwór nad schodami "wyjdzie" sam! :)

Ja myślę, że parę (ale nie kilkadziesiąt) cm szersza dziura by nie zaszkodziła, a to głównie ze względu na późniejsze schody, krawędź stropu przy zejściu trochę by się odsunęła, i wyższe ludzie by nie miały stresa, że przypaprają łepetyną! :D

Ale wielka dziura, to po pierwsze jak sam zauważyłeś mniejsze pomieszczenia. A po drugie, (nie wiem jak to napisać :( ) - widzialność tego co się dzieje na górze.

W "projektowym" wykonaniu siedząc w jadalni raczej nie widzi się tego co się dzieje na górze, a przy większym otworze "panorama" chyba się znacząco powiększa.

A biorąc pod uwagę, że chyba najbardziej widoczne to by były drzwi do łazienki, to to chyba mógłby być lekki dyskomfort nie móc sobie spokojnie w dowolnym stanie wizualnym (nawet z gołym tyłkiem) przejść do łazienki bo na dole akurat siedzą koleżanki żony! :D

Ja bym bez wyraźnej konieczności nie powiększał tego otworu.

Dół jest mocno otwarty, przejście na górę jest prawie w centrum, to ... przynajmniej dla mnie góra jest taką bardziej prywatną częścią tego domu, i bym starał się tej prywatności nie ograniczać. Ja nawet odsunąłem jeszcze bardziej od krawędzi otworu schodowego drzwi do łazienki.

Pozdrawiam,

Piotrek

...

Gazu nie ma i nie wiadowo kiedy bedize.

W związku z czym wydaje mi się to jako jedyne słuszne rozwiązanie. Na razie kominka nie będzie (kasa :( ) ale ciepło juz tak :-)

Nie traktuje tego jako coś co ma sie szybko zwrócić, bardziej skupiam sie na misięcznych/rocznych kosztach utrzymania. A te wychodzą pasjonująco.

...oby...

;)

Yo,

... i tu jest pies pogrzebany! ;)

U Ciebie nie ma gazu, to ...

U mnie gaz jest, miałem więc większe pole manewru, to w związku z tym, kalkulowałem właśnie opłacalność (czyli między innymi czas zwrotu) przedsięwzięcia.

... no i wyszło jak wyszło. W którymś z tegorocznych Muratorów było duże opracowanie na temat systemów ogrzewania (od mocno tradycyjnych, po te najnowocześniejsze), a w tym i kosztów eksploatacji.

I (o dziwo) według tego co tam pisali koszty eksploatacji ogrzewania przy użyciu pompy ciepła są porównywalne do gazowego (z dobrym oszczędnym piecem). Fakt, pompa nie zużywa może gazu, czy innego paliwa, ale za to "ciągnie" parę kilowatów prądu!! :o :(

... słyszałem już o tym wcześniej z innych źródeł, i to jakby postawiło kropkę nad "I"! ;)

Nie powiem, lubię nowinki techniczne, i chciałbym taki bajerek mieć u siebie, ale mając możliwość wyboru, to póki co kasa (a raczej jej brak) wyznaczyła rozwiązanie "gazowe"! :(

Pozdro,

...Ja myślę, że parę (ale nie kilkadziesiąt) cm szersza dziura by nie zaszkodziła, a to głównie ze względu na późniejsze schody, krawędź stropu przy zejściu trochę by się odsunęła, i wyższe ludzie by nie miały stresa, że przypaprają łepetyną! :D...

Piotrek

Witam

Już poprawione.

Zdecydowałem na 130cm (projekt podaje 124,2cm), bo o tyle wyszła szersza ta część budynku. Można było to przeznaczyć na szerszy pokój nad kuchnią i kawałeczek garderoby, ale jednak bardziej się przyda na szerszą klatkę (te łepetyny niech będą bezpieczniejsze :lol: )

Co ile cm dawałeś szpilki kotwiące murłatę? - projekt podaje 80 cm.

Czy wykonane są z normalnego żebrowanego pręta zbrojeniowego fi 16mm (tego samego co idzie w podciągach)?

Kto je gwintował na końcówkach? czy murarze, czy cieśla?

Pozdrawiam

Mirek K

...

Co ile cm dawałeś szpilki kotwiące murłatę? - projekt podaje 80 cm.

Czy wykonane są z normalnego żebrowanego pręta zbrojeniowego fi 16mm (tego samego co idzie w podciągach)?

Kto je gwintował na końcówkach? czy murarze, czy cieśla?

Yo,

kotwy dawałem jakoś tak co 90 cm - 1 m, i nie robiłem ich z prętów zbrojeniowych, tylko z gotowych gwintowanych prętów fi 16mm i długości 1 m. Można takie pręty kupić w każdym sklepie z art. metalowymi! ;)

Na jednym końcu takiego pręta (lub jego połówki - w zależności od miejsca kotwienia) skręcałem nakrętkami dużą kwadratową podkładkę 60x60 mm, i dla pewności jeszcze te nakrętki obspawałem! ;)

Potem tylko podczas zalewania wieńców (czy trzpieni) fachowcy ustawiali takie kotwy w pionie, i ... ani drgną! ;)

Pozdrawiam,

Piotrek

kotwy dawałem jakoś tak co 90 cm - 1 m, i nie robiłem ich z prętów zbrojeniowych, tylko z gotowych gwintowanych prętów fi 16mm i długości 1 m.

Piotrek

Witam

Czy te pręty były ocynkowane? Czy zalewałeś je w osi trzpieni wzmacniających ściankę kolankową, czy w innych miejscach.

Czy myślałeś w tym momencie o tym, żeby nie było kolizji tych kotw z miejscami mocowania krokwi?

Jak myślisz: czy zakotwienie tych śrub (do mocowania murłaty) w drugim wieńcu nad ścianką kolankową, mogłoby wystarczyć?

Pozdrawiam

Mirek K

Yo,

...

Czy te pręty były ocynkowane?

Nie, nie byly, zwykłe "czarne"! ;)

Czy zalewałeś je w osi trzpieni wzmacniających ściankę kolankową, czy w innych miejscach.

Starałem się, żeby był w osiach... ;)

Czy myślałeś w tym momencie o tym, żeby nie było kolizji tych kotw z miejscami mocowania krokwi?

Myślałem o tym, ale potem i tak cieśle po swojemu wymierzyli rozstawy, i ze 2 krokwie, wyszły na śrubkach, ale to żaden problem! :)

Jak myślisz: czy zakotwienie tych śrub (do mocowania murłaty) w drugim wieńcu nad ścianką kolankową, mogłoby wystarczyć?

Z tego co mi wiadomo, to przede wszystkim te co w trzpieniach, to mają być kotwione w trzpieniu, pozostałe mogą być w wieńcu!

U mnie nie ma drugiego wieńca poza częścią nadgarażową, gdyż praktycznie nie podnosiłem ścianki kolankowej.

Wstawiłem tam za to parę trzpieni.

Kotwy poza trzpieniami są umocowane w wieńcu stropu, przez co są dość długie, bo przechodzą przez 2 warstwy porotherm'u! :)

Pozdrawiam,

Piotrek

Pytanie do podnoszących ściankę kolankową.

Czy podniesienie ścianki kolankowej powoduje, że wydłużają się słupy drewniane i podnosi kalenica, czy też kalenica i słupy pozostaję takie same a zmienia się kąt połaci dachowych ( zmniejsza ).

To zależy jak chcesz to zrobić, możesz:

podnieść bez słupów,

mozesz podnieść słupy nieznancznie

możesz podnieść tyle ile sciankę.

Jak chcesz - ale wydaje mi sie , że najlepiej bedzie jak podniesiesz ściankę i troszkę słupy - wtedy jest szansa, że nie straci za wiele z ogólnego zarysu bryły.

mnie też na dniach czeka lanie /układanie/ betonu na strop, szacuję że ok. 25 m3 zostanie przelanego z "gruchy" na strop z wykorzystaniem nowoczesnej techniki jaką jest pompa do betonu 290zł/h + 200zł za przyjazd- i wyjazd z budowy.

Witam

Widzę, że beton na stropie już leży.

Ile m3 poszło?

Pozdrawiam

Mirek K.

Widzę że temat stropów jest aktualny.

Mam w związku z tym pytanie.

Liczę koszty całego stropu i wychodzi mi:

1) Pustaki - 800 szt - 3700 zł

2) Belki - 6200 zł

4) Stal - 2000 zł

3) Beton B20 - 26 m3 = 7000 zł

Materiały razem plus minus 19 000 zł + wykonanie ( u mnie 10 000 zł ) to daje mi blisko 30 tys zł. Też wam wychodzi tak drogo ? ( a nie liczyłem materiału na szalunki itp ). Nie wiem czemu kiedyś liczyłem że się w 20 tys zmieszczę.

...

Materiały razem plus minus 19 000 zł + wykonanie ( u mnie 10 000 zł ) to daje mi blisko 30 tys zł. Też wam wychodzi tak drogo ? ( a nie liczyłem materiału na szalunki itp ). Nie wiem czemu kiedyś liczyłem że się w 20 tys zmieszczę.

Yo,

... to pewnie dlatego, że nie ma chyba materiału budowlanego który by nie podrożał co najmniej 50% ! :(

To samo zresztą z robocizną! :( ... z "grubszych" spraw, to miałem zamiar właśnie rozpocząć ocieplanie ścian zewn., ekipa z którą wstępnie gadałem jakieś 3 miesiące temu określała się na poziomie 25 PLN/m2, teraz mówią 40, i terminy na sierpień! :(

Na szczęście ocieplenie w tej chwili to nie taki mus, byleby przed jesienią zdążyć! :)

A tak a propos, mam pytanie do tych co już ocieplanko mają za sobą: ... ile Wam wyszło m2 ścian do ocieplenia (Andromeda II) ?? ;)

Pozdrawiam

Widzę że temat stropów jest aktualny.

Mam w związku z tym pytanie.

Liczę koszty całego stropu i wychodzi mi:

1) Pustaki - 800 szt - 3700 zł

2) Belki - 6200 zł

4) Stal - 2000 zł

3) Beton B20 - 26 m3 = 7000 zł

Witam Ziomka

Pustaki + belki na Andromede I ("Olbet" Trzebiechów) - 7100zł

Beton 20m3 + pompa 40km + 3 godz. - 6000zł (w tym balkon i zadaszenie nad tarasem) - w tym 7% VAT

Stal - pewnie około - 2000zł (kupiłem ją w marcu na cały dom, ale zaczyzna brakować...)

Zapomniałbym dodać: cały las stempli (około 250szt.) około 100mb krawędziaków 10x10cm, pół tartaku desek (około 3,5m3)

Robocizna jest wliczona w cały stan surowy, więc na pewno nie 10.000zł

Za zbrojenie i szalowanie - trochę drogo te 10tys.

Pozdrawiam

Mirek

Kto z Was budował wszystkie 3 kominy i pamięta ilość cegieł klinkierowych jaka była potrzebna?

ile warstw cegły zwykłej wychodzi od stropu do więźby na każdym z nich (licząc od górnej krawędzi stropu)?

Pilna sprawa

Ceny tych cegieł powalają

Czy budowaliście cały komin z pełnej, czy drążonej cegły klinkierowej?

Pozdrawiam

Mirek K

Witaj MirkuK,

nie miałem czasu ostatnio zaglądać na forum i nie widziałem pytania.

Kubików na strop poszło 25m3, razem z pompą 7400zł.

Pozdrawiam

Witam

Widzę, że ostatnio już nikt z Was nie ma czasu "wpaść" na forum.

Gdzie jakieś nowe zdjęcia?

Czyżby nic sie nie działo na Waszych budowach?

Wiadomo, że nikt nie ma za wiele czasu, ale dodać parę fotek - raz na kilka dni chyba można :lol:

Pozdrawiam

Mirek K

moje nowe zdjęcia: http://images.igloos.ca/v/Mirek+K/Mirek+K/

Witam, temperatura na zewnątrz wciąż rośnie...

Mirku widzimy że postęp na Twojej budowie jest niezły. U mnie też jest dokładnie ten sam etap. Trochę roboty się przeciągają u mnie, ale ten boom budowlany niestety wpływa opóźniająco na każdy etap budowy. Już nawet nfirmy transportowe mają odległe terminy realizacji dostaw.

Czekam obecnie w zasadzie już na więźbę - początek czerwca. Dachówka czeka w depozycie, okna też.

ZK z Zakładu Energetyki będzie wraz z linią energetyczną wybudowana - jak dobrze pójdzie - będzie też w czerwcu. Czekając na więźbę, biegam za pozostałymi materiałami i urządzeniami do Andromedy.

Pozdrawiam

Asik