Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

wzorowa budowa :o

Witam

Mam pytanie do rafalk0011 i do Wszystkich innych:

Dotyczy wysokości i konstrukcji ścianki (lub jej braku - jak u rafalk0011) między trzpieniami T2. Ścianka ta podtrzymuje więźbę i krowkie daszka nad wejściem. Moi fachowcy wykazali się ponownie pewną sklerozą i o czymś zapomnieli. Nie wiem jak z tego wybrniemy, ale pewnie jakoś się da.

1) Jaka jest u Was wysokość tej ścianki i z czego ona wynika?

Wiadomo, że chyba nikt nie wykonuje ścianki takiej jak w projekcie, tylko mniej, lub więcej podniesioną.

2) Jak w tej sytuacji wyliczacie wysokość ścianki, nad którą biegnie wieniec W-3? Widzę,że przeważnie ma ona 6 pustaków + wieniec + murłata.

3) U rafalk0011 nie ma ścanki - tylko dwa słupy, a na nich murłata (tylko czy to nadal jest murłata, jak nie ma pod nią muru?).

4) U Tinus i Linka widzę ściankę, ale z jednym trzpieniem T2 po środku, a bocznych nie ma...

5) Na ile dozwolona jest tutaj dowolność i jak duże siły może wywierać w tym miejscu ciężar więźby i dachówki ceramicznej?

Tak poza tym:

Ile warstw pustaków ponad ściankę kolankową wychodzi Wam na szczytach (nad garażem i tym z wejściem balkonowym w sypialni)?

Pozdrawiam

Mirek K

Ps. : czy Piotrek "Sycnio09", jeszcze tu zagląda?

Liczę również na wypowiedź "Tinusa i Linki"

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... czy Piotrek "Sycnio09", jeszcze tu zagląda?

Yo,

... zagląda, zagląda, i to prawie codziennie! :D

Liczę, że ktoś mi kiedyś odpowie na zadane przeze mnie pytanie, ale widzę, że lekka zlewka ... , albo po prostu u wszystkich braki czasu! :(

1) Jaka jest u Was wysokość tej ścianki i z czego ona wynika?

... wynika z kąta pochylenia połaci dachu i odległości od osi ściany frontowej. ;)

A konkretnie to wysokość tej ścianki = wysokość ścianki kolankowej + tangens(kąt nachylenia połaci) x odsunięcie ścianki od ściany frontowej. ;)

Jeśli więc nie masz zamiaru zmieniać kąta nachylenia połaci ( 40 st. ) i Twoi fachowcy dobrze "odsunęli" ścianę przy wejściu (1.2 m) to ta ścianka (z wieńcem) wychodzi równo 1 m wyższa od kolankowej! :D

... Na ile dozwolona jest tutaj dowolność i jak duże siły może wywierać w tym miejscu ciężar więźby i dachówki ceramicznej?

Hmm, tak na pierwszy rzut oka, to wygląda na to, że dokładnie w połowie tej ścianki przypada nacisk od dużej części ciężaru daszku nad wejściem, no i część ciężaru dachu. Nie ryzykowałbym zostawienia tam "wiszącej" murłaty o przekroju 14x14 cm, dałbym przynajmniej słupek pośrodku albo większy przekrój! ;)

Na upartego, to można by pewnie tej ścianki w ogóle nie robić, tylko przeciągnąć strop do podciągu P-6, który jednak musiałby być ciut obniżony, żeby się grubość stropu zmieściła. ;)

Wtedy wystarczyłoby tylko "polecieć" dookoła ze ścianką kolankową, poprzedłużać tu krokwie, a daszek nad wejściem zmontować na krokwiach. ;)

... Moim zdaniem skórka nie warta wyprawki! :D

...

Ile warstw pustaków ponad ściankę kolankową wychodzi Wam na szczytach ?

... mi wyszło 12 warstw POROTHERM'u, o ile pojedyńczy pustak na samej górze to warstwa!? :D

Pozdrawiam,

Piotrek

Witam

Dzięki Ci Piotr

Twoje opinie są dla mnie niepodważalne.

Jeszcze jedno pytanie:

Czy ścianka działowa na piętrze, pomiędzy łazienką a pokojem (nad garażam) powinna być postawiona dokładnie na łączeniu podwójnej belki stropu?

Czy jak będzie postawiona na jednej z nich (czyli nie centralnie), to będzie źle?

Pozdrawiam

Mirek

4) U Tinus i Linka widzę ściankę, ale z jednym trzpieniem T2 po środku, a bocznych nie ma...

Pozdrawiam

Mirek K

Ps. : czy Piotrek "Sycnio09", jeszcze tu zagląda?

Liczę również na wypowiedź "Tinusa i Linki"

he he

jak mi powiesz który to trzpień T2 to powiem dlaczego nie widać bocznych :-D

Pozdrawiam

(u mnie nie było żadnych tangensów bo powiedziałem co chcę osiągnąć a majster z kierownikiem budowy wyliczali co i jak żeby było tak jak ja chce :-D :-D )

he he

jak mi powiesz który to trzpień T2 to powiem dlaczego nie widać bocznych :-D

To Twoje zdjęcie:

http://foto.onet.pl/gg7s,soc000at9ocv,6kwcc,u.html?D=1

a trzpień to dokładnie ten na środeczku ścianki, na której spierają się krokwie koszowe daszka nad wejściem. W projekcie są trzy trzpienie, ale widocznie wystarczy jeden, skoro u Ciebie wszystko OK. Przez to mnie zainteresowało.

Pozdrawiam

Mirek

Mam pytanie do Syncia09.

Mam juz ściany parteru. Zaraz będzie strop i ścianka kolankowa.

Oglądając zdjęcia budowanych ANDROMED widzę, że co budowa to inne rozwiązanie konstrukcyjne ścianek kolankowych. Większość daje wieniec na całej długości sa tacy którzy w ogóle nie daja trzpieni i wieńca ( co mnie lekko szokuje ) np:

http://rafalk0011.ao.pl/users/r/rafalk0011/gal1/format/PICT2177.JPG

Ja ( bo bardzo długich wahaniach ) zdecydowałem, że jednak nie podnosimy ścianki kolankowej. W Twoim albumie widzę że ściankę w sypialni wzmacniałeś trzpieniami choć nie wynika to z projektu. http://images.igloos.ca/v/syncio/andromedka/DSCN8776.JPG.html

1) Czy te trzpienie spełniają funkcje wzmacniającą czy też służą tylko do zamocowania prętów mocujących murłatę ?

2) Czy ściany nośne budowałeś z POROTONU 308x238x240 ?

...

(u mnie nie było żadnych tangensów bo powiedziałem co chcę osiągnąć a majster z kierownikiem budowy wyliczali co i jak żeby było tak jak ja chce :-D :-D )

He, he ... dobre

Pytanie Mirka było z czego wynika wysokość tej ścianki, a już kto ją liczył, po co, i w jaki sposób, to zupełnie inna bajka! :D :D

Przybędzie nam jeszcze jeden Andromedowicz, bo mojemu koledze tak się ten projekt spodobał, że też ma zamiar lada moment zacząć budować Andromedę. ;)

No i w związku z tym zasypuje mnie różnymi pytaniami.

W miarę swoich skromnych możliwości próbuję mu coś doradzać, a widzę, że rozwiązałeś "minięcie się" ściany sypialni ze słupem. Koncepcja mi się podoba, bo np u mnie sprawa słupa w ścianie trochę mnie drażni. ;(

Tylko za chiny nie mogę wykminić jak to zrobiłeś bez uzyskania "półki" nad schodami!? :(

Na przykład, żebym nie wiem jak kombinował, to według mnie drugi słup z sypialni nie trafia w oś słupa na dole! :(

A może on nie stoi w osi, tylko obok? Czy masz przez to powiększone podciągi, czy mi się tak tylko wydaje?

Przestawiałeś fundamenty i wszystkie słupy więźby "zbliżyłeś" do siebie, czy tylko przesuwałeś fundament ściany z kominami ?

Czy słupy stolca więźby są u Ciebie dalej na planie kwadratu? Jakie są teraz jego wymiary?

A jeśli nie kwadrat, to jakiej sztuczki użyli cieśle, żeby uzyskać jednakowe kąty pochylenia wszystkich połaci, przestawiali murłaty, czy coś innego ?

Fajnie by było, jakbyś w wolnej chwil mnie ciut oświecił w tym zagadnieniu, to mój dobry kolega, i nie przeszkadza mi jak będzie miał coś zrobione lepiej ode mnie! :D :D ;)

Pozdrawiam,

Piotrek

...

Czy ścianka działowa na piętrze, pomiędzy łazienką a pokojem (nad garażam) powinna być postawiona dokładnie na łączeniu podwójnej belki stropu?

Czy jak będzie postawiona na jednej z nich (czyli nie centralnie), to będzie źle?

Yo,

... czy będzie źle ?

Hmm, wiadomo, że idealnie by taki układ dwóch belek pracował obciążany dokładnie w osi, ale ...,

...te dwie belki zalane razem są dużo sztywniejsze od pojedynczej, więc jeśli tylko z osią ścianki zmieścisz się między osiami obu belek (nawet jeśli nie centralnie między nimi), to nie powinno być problemu! ;)

Kwestią może jeszcze jest, z czego tą ściankę działową chcesz stawiać?

Jeśli jakiś lekki materiał, to masz większą "swobodę", jeśli jednak coś ciężkiego, to ja bym jednak mocno pilnował tych osi!;)

Pozdrawiam,

Piotrek

...

1) Czy te trzpienie spełniają funkcje wzmacniającą czy też służą tylko do zamocowania prętów mocujących murłatę ?

Yo,

... jedno i drugie! ;)

Fakt w projekcie tego nie ma, ale wysokość projektowej ścianki to 36 cm, czyli 1.5 warstwy (bez żadnego wieńca). Ciut dziwne! ;)

Ja to "wyrównałem" do pełnych dwóch warstw, ale nie chciałem jeszcze więcej podnosić poprzez wieniec.

Z kolei wieniec po 1 warstwie to nie miałby chyba większego sensu! :)

Wychodząc więc z założenia, że czasem lepiej dać dużo za dużo, niż ciut za mało, to w sumie na własną rękę postanowiłem wzmocnić (usztywnić) tą ścianeczkę trzpieniami.

Dach tam nie jest mały, a 2 warstwy POROTHERM'u 24cm to nie taka sztywność jak np 2 warstwy POROTHERM'u 36cm.

Dałem więc 5 trzpieni na najdłuższej ścianie i po 2-3 na krótszych, w nich umieściłem kotwy, a między trzpieniami jeszcze dałem długie kotwy (ok 1m) zamocowane w wieńcu stropu i przechodzące przez obie warstwy bloczków.

Fachowcy mieli ciut utrudnioną robotę przy ściance kolankowej, bo musieli wiercić dziury tam gdzie te kotwy przychodziły, ale ... ścianeczka usztywniona trzpieniami i jeszcze sprężona dociśniętą przez dodatkowe kotwy murłatą jest sztywna jak ... nie powiem co! :D

2) Czy ściany nośne budowałeś z POROTONU 308x238x240 ?

tak, jakoś takie to były tego wymiary, 24 cm szerokie, 24 cm wysokie i coś koło 30 cm długie, to chyba to samo! :D

Pozdrawiam,

Piotrek

... a widzę, że rozwiązałeś "minięcie się" ściany sypialni ze słupem. Koncepcja mi się podoba, bo np u mnie sprawa słupa w ścianie trochę mnie drażni. ;(

Tylko za chiny nie mogę wykminić jak to zrobiłeś bez uzyskania "półki" nad schodami!?

Na przykład, żebym nie wiem jak kombinował, to według mnie drugi słup z sypialni nie trafia w oś słupa na dole! :( ...

Piotrek

Witam

Na których zdjęciach Tinus i Linka "wyczaiłeś te niuanse ze słupami? i o co dokładnie chodzi?

Przecież te słupy więźby nie mogą chyba być stawiane dowolnie, ale właśnie w osi słupów parteru, a dwa z nich na wewnętrznej ścianie nośnej parteru.

Co do podciągów jakie tam widać, to raczej nie są one większe, a wylewane przed ułożeniem na nich belek stropu teriva. Może się mylę, ale chyba na to wygląda.

Co do materiału na moje ścianki działowe, to będzie to Ytong 11cm (czy to lekkie czy ciężkie? chyba średnie :) )

Mam teraz nowy problem z głównym pionem odpływu kanalizacji. Coś mi sie wydaje, że na piętrze wyjdzie on gdzieś w okolicy stopnia w łazience, a tam pewnie skutecznie przesłoni kanał wentylacyjny. Gdzie go teraz upchać i jak przestawić nie mam pojęcia. A dodam, że ma on tez pełnić rolę odpowietrzenia oczyszczalni ścieków POŚ.

Sąsiedztwo jego "wyziewu" na dachu z wyjściem kanału wentylacyjnego też mnie jakoś nie cieszy, bo przy zawirowaniach wiatrów, mogę mieć zapachy ze ścieków w łazience... :roll:

Pozdrawiam

Mirek

... czy będzie źle ?

Hmm, wiadomo, że idealnie by taki układ dwóch belek pracował obciążany dokładnie w osi, ale ...,

...te dwie belki zalane razem są dużo sztywniejsze od pojedynczej, więc jeśli tylko z osią ścianki zmieścisz się między osiami obu belek (nawet jeśli nie centralnie między nimi), to nie powinno być problemu! ;)

Piotrek

Problem w tym, że belki zostały tak ułożone, że teraz ścianka musiałaby zakryć wychodzący kanał wentylacyjny łazienki.

Czy mogę wyjście kanału zrobić (przerobić) tak, żeby było ono w wąskiej części komina.

Link do zdjęcia z czerwona strzałką, która wskazuje miejsce o którym myślę:

http://www.mk4.internetdsl.pl/Andromeda/wentyl.jpg

Pozdrawiam

Mirek

Witam, co prawda jestem dopiero na drugim wieńcu, ale bliskie są mi są już tablice energetyczne. Mam pytanie , gdzie macie drodzy Andromedowicze tablice T1, T2 oraz T3? Chodzi mi o pomieszczenia.

...

Yo,

tu nie pomogę, bo jak już kiedyś pisałem zmodyfikowałem, żeby nie mówić zrewolucjonizowałem instalację elektryczną w Andromedzie II! ;)

U mnie każde gniazdko, każda żarówka, każdy wyłącznik ma swój osobny obwód, i wszystkie schodzą się w jednym miejscu.

Jest to wygodne, bo w każdej chwili można przekonfigurować instalację tak jak tylko się spodoba.

Dowolnym wyłącznikiem będę mógł gasić/zapalać dowolną żarówkę (grupę żarówek), i odwrotnie jedną żarówkę mogę obsługiwać dowolną ilością wyłączników, a najważniejsze, że można to zmieniać! ;)

Odchodzi więc kombinowanie już teraz gdzie co ma się zapalać/gasić. To się "wyklaruje" później!! ;)

Jak zwykle jednak, coś, za coś, więc kabelków wyszło niemało, a tablicy nie powstydziłoby się centrum sterowania lotów kosmicznych! :D

... zmieściła się tylko w garażu, i zajmuje prawie 1/4 ściany! :D :D

Właśnie jestem na etapie łączenia tego wszystkiego!!

Jak niedługo od strony Legnicy dobiegnie Was takie wielkie "duuuuup", to będzie znaczyć, ... że "odpaliłem" !! :D :lol:

Pozdrawiam,

Piotrek

..

Mam teraz nowy problem z głównym pionem odpływu kanalizacji. Coś mi sie wydaje, że na piętrze wyjdzie on gdzieś w okolicy stopnia w łazience, a tam pewnie skutecznie przesłoni kanał wentylacyjny. Gdzie go teraz upchać i jak przestawić nie mam pojęcia. A dodam, że ma on tez pełnić rolę odpowietrzenia oczyszczalni ścieków POŚ ...

Yo,

... hmm, nie ma sytuacji bez wyjścia! ;))

Jeśli chodzi o moje zdanie, to wbrew nazwie, wcale nie musisz z pionem kanalizacyjnym wychodzić pionowo do łazienki! :D

U mnie cała instalacja kanalizacyjna "wisi" pod sufitem w garażu, główny kawałek pionu idzie w pomieszczeniu gospodarczym, a potem pod sufitem przechodzi do garażu, gdzie (zachowując spadek) po kolei zbiera wszystkie odpływy z urządzeń sanitarnych na górze! Mam Andromedę II, to u mnie kończy się to za ścianką przy której stoi kabina prysznicowa.

Za tą ścianką pionowo (w zabudowanym szachcie) leci rurka do góry by zakończyć się wywietrznikiem w dachu! ;)

Rozwiązanie z instalacją pod sufitem garażu jest wygodne, bo potem w razie "W" nie trzeba kuć podłogi, wszystko jest dostępne od spodu! :)

A można to spokojnie jakimś podwieszeniem zasłonić!

Ty masz zdaje się Andromedę I, to nie masz ścianki w łazience, ale zastanów się czy nie zrobić podobnie i nie wyjechać z tą rurą przez ścianę szczytową i potem do góry przez dach te smrodki wypuszczać!? Wtedy w łazience nie będziesz musiał mieć żadnego pionowego pionu kanalizacyjnego. :D

A jeśli jeszcze np planujesz docieplenie ścian zewnętrznych, to taka rurka może Ci się w styropianie schować! :)

Pozdrawiam,

Piotrek

Rozwiązanie z instalacją pod sufitem garażu jest wygodne, bo potem w razie "W" nie trzeba kuć podłogi, wszystko jest dostępne od spodu! :)

A można to spokojnie jakimś podwieszeniem zasłonić!

Ty masz zdaje się Andromedę I, to nie masz ścianki w łazience, ale zastanów się czy nie zrobić podobnie i nie wyjechać z tą rurą przez ścianę szczytową i potem do góry przez dach te smrodki wypuszczać!? Wtedy w łazience nie będziesz musiał mieć żadnego pionowego pionu kanalizacyjnego. :D

A jeśli jeszcze np planujesz docieplenie ścian zewnętrznych, to taka rurka może Ci się w styropianie schować! :)

Piotrek

Witam

I jak zwykle słuszny i trafny pomysł. Czasem na oczwyiste i funkcjonalne rozwiązania ciężko wpaść bez pomocy innych. Coś tam miało być podwieszone w garażu, ale z tym pionem odpowietrzającym na zewnętrznej stronie szczytu, to chyba bąba - strzał w 10.

Myslę, że uda sie to wszystko tak właśnie poukładać.

Trochę wkurza mnie tylko fakt, że kratka kanału wentylacyjnego (w górnej łazience) nie wyjdzie mi tak jak w projekcie, bo akurat tam musi iść ścianka działowa (źle ułożone belki stropu - nie w tym miejscu). Przez to i łazienka będzie nieco węższa od pokoju z lukarną.

Tutaj chcę (muszę) zrobić wlot kratki wentylacyjnej (czyli od strony czołowej) komina:

http://www.mk4.internetdsl.pl/Andromeda/wentyl.jpg

PS.:

Rzucam temat: Za i Przeciw instalacji odgromowej.

Kto wykonuje, a kto nie i z jakiego powodu?

Pozdrawiam

Mirek

Rzucam temat: Za i Przeciw instalacji odgromowej.

Kto wykonuje, a kto nie i z jakiego powodu?

Pozdrawiam

Mirek

No właśnie, wyjąłeś mi to z ust/klawiatury.

Miałem nie robić, tydzień temu szwagrowi spaliło wszystko w domu a drugiemu piorun zrobił dziure w suficie i wypadły wszystkie gniazdka...

hmmm,,,,,

i co wy na to ?

pzdr

t.

No właśnie, wyjąłeś mi to z ust/klawiatury.

Miałem nie robić, tydzień temu szwagrowi spaliło wszystko w domu a drugiemu piorun zrobił dziure w suficie i wypadły wszystkie gniazdka...

hmmm,,,,,

i co wy na to ?

t.

Witam

Nie widzę nic nowego w Twoim albumie.

Czyżby nic się nie działo na budowie?

Pochwal się co doszło od czasu dodania ostatnich zdjęć.

PS.: O odgromówce na razie cicho... :-?

Pozdrawiam

Mirek