Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

Witam

Nie widzę nic nowego w Twoim albumie.

Czyżby nic się nie działo na budowie?

Pochwal się co doszło od czasu dodania ostatnich zdjęć.

PS.: O odgromówce na razie cicho... :-?

Pozdrawiam

Mirek

No właśnie, nic się nie dzieje bo... mój komputer nie lubi onet.foto. Musze ogarnąć jakieś inne miejsce do wrzucania zdjęć. Ma ktoś jakiś pomysł ??

Zmieniło się troszkę: doszły okna, drzwi, kanalizacja i troche jeszcze pierdół, ale nie mogę wam tego pokazać bo kurka wodna, no po prostu nie mogę, wrrr...

Kto ma jakieś miejsce albo pomysł na wrzucanie zdjęć ??

Czekam na info, pozdro

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No właśnie, nic się nie dzieje bo... mój komputer nie lubi onet.foto. Musze ogarnąć jakieś inne miejsce do wrzucania zdjęć. Ma ktoś jakiś pomysł ??

Zmieniło się troszkę: doszły okna, drzwi, kanalizacja i troche jeszcze pierdół, ale nie mogę wam tego pokazać bo kurka wodna, no po prostu nie mogę, wrrr...

Kto ma jakieś miejsce albo pomysł na wrzucanie zdjęć ??

Czekam na info, pozdro

Witam

Może tu jak to robi większość:

http://www.ao.pl/

a może tu:

http://images.igloos.ca/main.php

jak to robię ja i Piotr "Syncio09", a od wczoraj Tomasz "TomD" (tu obsługa w języku angielskim, a serwer w Kanadzie).

Działaj szybko i pokaż co masz nowego. Kanaliza i drzwi, to bardzo ciekawy temat, a mało kto się tym chwali.

Pozdrawiam

Mirek

[

Może tu jak to robi większość:

http://www.ao.pl/

a może tu:

http://images.igloos.ca/main.php

jak to robię ja i Piotr "Syncio09", a od wczoraj Tomasz "TomD" (tu obsługa w języku angielskim, a serwer w Kanadzie).

Działaj szybko i pokaż co masz nowego. Kanaliza i drzwi, to bardzo ciekawy temat, a mało kto się tym chwali.

Pozdrawiam

Mirek

OKI, dzięki, lecę na działkę porobić zdjęcia,

narqa

t.

Gość tadeusz Freudenreich
Witam wszystkich zarażonych Andromedą! My budujemy naszą andromedkę II pod poznaniem. Ostatnio wpadłem na ciekawy system ocieplenia dachu systemem baudera. Specjalne płyty nakłada sie bezpośrednio na dach mocując bezpośrednio ponoć do krokwi? co pozostawia wolna przestrzeń pomiędzy krokwiami od wewnątrz co pożniej można efektownie pomalować, i tutaj nasuwa sie pytanie czy któś z forumowiczów o czymś takim słyszał ma jakieś doświadczenie. Byłbym wdzieczny za informacje.

Witam wszystkich zarażonych Andromedą! My budujemy naszą andromedkę II pod poznaniem. Ostatnio wpadłem na ciekawy system ocieplenia dachu systemem baudera. Specjalne płyty nakłada sie bezpośrednio na dach mocując bezpośrednio ponoć do krokwi? co pozostawia wolna przestrzeń pomiędzy krokwiami od wewnątrz co pożniej można efektownie pomalować, i tutaj nasuwa sie pytanie czy któś z forumowiczów o czymś takim słyszał ma jakieś doświadczenie. Byłbym wdzieczny za informacje.

Witam na forum.

Przeczytałem informacje zamieszczone na ich stronie. Wygląda to ciekawie. Pytanie tylko jaka jest cena w porównaniu z tradycyjną wełną. Tego typu technologie maja jedną wadę - nie są stosowane na szerszą skalę co powoduje, że nie wiadomo jak to się w praktyce zachowuje przez lata. Brak jest wyszkolonych fachowców do montażu itp.

...

Rzucam temat: Za i Przeciw instalacji odgromowej.

Kto wykonuje, a kto nie i z jakiego powodu?

Yo,

Nie powiem, jest to swego rodzaju dylemat. ;)

Oczywiście fachowcy od dachu przekonywali mnie, że jest to konieczne, ale ... to oni by to ew robili, więc im jakoś nie uwierzyłem! ;)

Zdania są mocno podzielone, w okolicy nikt tego nie ma, nie ma tu ani zbiorników wodnych, ani też dom nie jest najwyższy we wsi, więc ... póki co nie robię.

Dodam, że według przepisów domek się nie kwalifikuje do obowiązkowej odgromówki. ;)

Jeśli chodzi o mnie, to oprócz kasiorki zadecydowały tu przede wszystkim, względy estetyczne.

Z tej części kopertowej jakby nie bardzo jest jak niezauważenie wyprowadzić zwody, musiałyby albo przechodzić przez taras, albo dokładnie na froncie, a jeszcze przy dość mocno wysuniętych krokwiach ...

nie wspomnę o stracie na uroku odrutowanego dachu! ;)

... ale jak temat mi nie będzie dawał spać, to i tak raczej wkopię gdzieś za domem maszt ze szpicą odgromową niż wrzucę druty na dach! ;)

Czy robić, czy nie, to przede wszystkim zależy od otoczenia, jakbym miał domek przy jeziorze, albo na górce, to pewnie bym robił! :)

Pozdrawiam,

Zdania są mocno podzielone, w okolicy nikt tego nie ma, nie ma tu ani zbiorników wodnych, ani też dom nie jest najwyższy we wsi, więc ... póki co nie robię...

...Czy robić, czy nie, to przede wszystkim zależy od otoczenia, jakbym miał domek przy jeziorze, albo na górce, to pewnie bym robił! :)...

Jak blisko istniejący zbiornik wodny i jakiej wielkości może stanowić zagrożenie, albo wybawienie :p - gdyby to tam uderzyło, a nie w moją chatkę?

Czy budynki wyżej stojące, ale w odległości kilkudziesięciu metrów, a do tego lasek są dla niżej stojącego budynku wybawieniem, czy też nie?

Wiem, że to jak wróżenie z fusów, ale trzeba jakoś się pocieszać :p

Jak myślicie, czy warto wstawiać w dach wyłaz kominiarski, a jak tak w którym miejscu Andromedy? Przecież z pokoju (sypialni), chyba nie wypada eksportować kominiarza na dach?

Czy może, tak jak w projekcie wykonać schodki kominiarskie?

Może dla ogrzewających gazem to mały problem, ale już kominek, czy jak u mnie do tego piec na holzgas...

Wizyta kominiarza, może być dość częsta, a dachówki trochę szkoda.

Pozdrawiam

Mirek

Jak myślicie, czy warto wstawiać w dach wyłaz kominiarski, a jak tak w którym miejscu Andromedy? Przecież z pokoju (sypialni), chyba nie wypada eksportować kominiarza na dach?

Czy może, tak jak w projekcie wykonać schodki kominiarskie?

Może dla ogrzewających gazem to mały problem, ale już kominek, czy jak u mnie do tego piec na holzgas...

Wizyta kominiarza, może być dość częsta, a dachówki trochę szkoda.

Pozdrawiam

Mirek

Myslę, że warto.

Nawet jeśli bedziesz z tego korzystał tylko raz w roku (żeby zobaczyć czy Św. Mikołaj w kominie nie utknął :-) )

Ja robie to obok głównego komina a wejście będzie "ze strychu" - czyli najpierw na strych z korytarza, a potem na dach. Jeszcze jednym plusem jest to, że robie tzw "zimny" wyłaz - z szybą - to mi doświetli trochę strych, abym nie zabił się od razu jak tam wejdę...

Witam serdecznie pasjonatów Andromedy.

Jesteśmy z żona na etapie kupna projektu. Według nas sam projekt jest super, choc wymaga paru przeróbek. Dlatego z zainteresowaniem sledzimy wszystkie posty.

Nie mamy żadnego doświadczenia w budownictwie więc liczymy na wyrozumiałość jeśli pytania będą "głupiutkie" jak i z góry dziękujemy za opinie i komentarze.

Na początek: czy istnieje możliwość zobaczenia Andromedy w okolicach Wawy?

Pozdrawiamy

Witam serdecznie pasjonatów Andromedy.

Jesteśmy z żona na etapie kupna projektu. Według nas sam projekt jest super, choc wymaga paru przeróbek. Dlatego z zainteresowaniem sledzimy wszystkie posty.

Nie mamy żadnego doświadczenia w budownictwie więc liczymy na wyrozumiałość jeśli pytania będą "głupiutkie" jak i z góry dziękujemy za opinie i komentarze.

Na początek: czy istnieje możliwość zobaczenia Andromedy w okolicach Wawy?

Pozdrawiamy

Witamy,

zapraszam - Jabłonna Chotomów

Witam wszystkich

Mam zapytanie do budujących, którzy przeszli już ten etap.

Chcę się dowiedziec czy 120.000 za robociznę bez materiału to dużo czy mało.Tyle zaśpiewali nam nasi fachowcy za dalszy etap. :evil:

Do tego etapu wchodzi:

-ocieplenie domu z elewacją zewnętrzną

-wylewki w całym domu

-tynkowanie wewnątrz i gładz gipsowa

-ocieplenie poddasza i regipsy

-podbitka pod dach

Wydaje mi się to suma z kosmosu :o ale może to ja jestem z kosmosu.

Proszę o poradę

Ilona

Gość tadeusz Freudenreich

Jest to jak najbardzie cena z kosmosu, pod warunkiem ze nie budujesz w centrum wawy, aczkolwiek tez byłaby za wysoka.

ocieplenie budynku Andromeda II styropian robocizna - 8 000 tys

tynk pryskany - 4,500

wylewka - 8,200

tynkowanie reczne - 12,500

ocieplenie poddasza 5000

takie ceny mam ustalone z ekipą w poznaniu.

... Chcę się dowiedziec czy 120.000 za robociznę bez materiału to dużo czy mało.Tyle zaśpiewali nam nasi fachowcy za dalszy etap. :evil:

Do tego etapu wchodzi:

-ocieplenie domu z elewacją zewnętrzną

-wylewki w całym domu

-tynkowanie wewnątrz i gładz gipsowa

-ocieplenie poddasza i regipsy

-podbitka pod dach...

Yo,

mam to jakby w większości poza sobą to mogę powiedzieć ile co kosztowało Andromeda II (robocizna):

- wylewki (jastrych kładziony miksokretem) w całym domu - 3400,-

- tynki wewnętrzne gipsowe (cały dół z garażem) - 4000,-

- ocieplenie poddasza z rigipsami na całej górze łącznie ze ściankami działowymi, szpachlowaniem i gruntowaniem - 8000,-

- ocieplenie budynku styropianem wraz z położeniem tynku mineralnego - 8100,-

nie mam co prawda jeszcze zrobionej podbitki, ale nie sądzę, żeby robocizna tu kosztowała ponad 90 000 ,- ;)

nawet jeśli w Krakowie ceny robocizny są 3x większe niż w Legnicy, to Twoi fachowcy dobrze "dali czadu" z tą ceną - nie daj się!!! ;)

Pozdrawiam,

Piotrek

- wylewki (jastrych kładziony miksokretem) w całym domu - 3400,-

- tynki wewnętrzne gipsowe (cały dół z garażem) - 4000,-

- ocieplenie poddasza z rigipsami na całej górze łącznie ze ściankami działowymi, szpachlowaniem i gruntowaniem - 8000,-

- ocieplenie budynku styropianem wraz z położeniem tynku mineralnego - 8100,-

Piotrku a ile płaciłeś za robociznę instalacji, CO,woda,gaz,kanaliza,elektryka ?

Jestem przed tym etapem i nie mam żadnego odniesienia.

Tomek

...

Piotrku a ile płaciłeś za robociznę instalacji, CO,woda,gaz kanaliza,elektryka ?

Jestem przed tym etapem i nie mam żadnego odniesienia.

Tomek

Witam,

gazu jeszcze nie mam, czekam na przyłącze, i będzie tylko do zasilania pieca. Myślę więc, że to nie będzie jakaś szalona kwota. ;)

Za instalację CO (13 przyłączy do grzejników + ogrzewanie podłogowe w kuchni, wiatrołapie i łazience na górze + przyłącze do pieca z zasobnikiem), wody (z cyrkulacją) i kanalizacji zapłaciłem w sumie 9000,- (robocizna + materiały).

Instalację elektryczną dłubię sam i trochę powydziwiałem, nie powiem Ci więc jakie są koszty takiej "normalnej"! :D

Pozdrawiam,

Piotrek

cześć wszystkim

dawno mnie tu nie było ale czas przedstawić co się działo w tzw. międzyczasie:

1. tynki wewnętrzne

2. schody wewnętrzne

3. instalacja woda i co

4. posadzki

5. ocieplenie

6. schody zewnętrzne

7. tynkowanie zewn (w trakcie)

w weekend bede robic podsumowania finansowe takze nie omieszkam przedstawic podsumowania co za ile - bo jak widze to jest temat numer jeden i nic w tym dziwnego...

w galerii część z wymienionych prac jest także do zobaczenia.

ok lecę coś tam znowu dokupić... już nie mogę się doczekać jak mój telefon przestanie gadać: "panie pawle, co robimy z XXXX" albo "szef, zabraklo dwa centy YYYY"... ;-)