Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj,

Ja jestem na etapie adaptacji projektu i rowniez chciałbym zlikwidowac ten słup. Bedę bardzo wdzieczny, gdybys przedstawila mi szczegóły rozwiązania tego problemu.

pozdrawiam,

Tomek

Chciałabym powiedzieć kilka słów odnośnie dyskusji na temat wywalenia słupa na dole, która toczyła się w marcu. To ja zlikwidowałam ten słup, o ile pamiętam to heb 350, czy jakoś tak...? Kosztował 3500 zł brutto, rok temu!

Pamiętajcie jednak, że podciąg który jest oryginalnie w projekcie też kosztuje!

Nie zgadzam się, że mam jakiś potężne podciągi pod sufitem, jak ktoś sugeruje, nie różni się niczym od tego w kuchni!

Jeśli ktoś będzie zainteresowany mogę udzielić bliższych informacji.

Możecie zobaczyc na moich zdjęciach jak to wygląda.

aha mam pytanie

moi "fachowcy" od posadzek mowili, ze nie ma co polewac jastrychu (taki z miksokreta). cos nie jestem do konca przekonany, czy wy laliscie to woda?

pawel

Yo,

mi jastrych robiła firma która się tym zajmuje od ponad 16-tu lat, wiedzą więc chyba co i jak, i ... "kazali" obficie polać, ale tylko raz, następnego dnia po ułożeniu.

No to polałem, i to tak obficie, aż się bałem, że mi strop przecieknie!!! :D

Mówili mi też, że ważne jest, żeby przynajmniej przez pierwszy tydzień nie robić przeciągów, gdyż grozi to "uniesieniem się" narożników! No to też nie wietrzyłem, kisiło się to tydzień, aż mi połowa narzędzi pordzewiała! :(

Płytki na jastrych można kłaść albo od razu, w ciągu pierwszych 3 dni po wylaniu, a jak nie, to potem trzeba odczekać miesiąc, aż w pełni zwiąże! ;)

Pozdrawiam,

Piotrek

Tomek1

odnośnie likwidacji słupa...

Musiałam dokonać zmian konstrukcyjnych w projekcie, wymagało to przeliczeń konstrukcyjnych wykonał je jakiś inżynier współpracujący z moim biurem projektowym, koszt 600 zł do tego normalna adaptacja, kolejne 600 zł.

Podciąg został zastąpiony dwuteownikiem heb 300 l= 6200 mm cena, rok temu 2655,00 zł., zmienił się również układ belek strpowych.

Podciąg który szedł od słupa do kuchni też jest odwrócony i idzie od słupa w spiżarni w kierunku okna w jadalni, belki stropowe idą od niego w kierunku okna balkonowego i okna kuchennego czyli poprzecznie w stosunku do oryginalnego projektu.

aha... musiała być wzmocniona ściana na której był kładziony podciąg, część ściany przy oknie balkonowym musiała być albo z pełnej cegły lub tych bloczków betonowych do budowy fundamentów u mnie zastosowano ten drugi wariant!

Jestem bardzo zadowolona z tego rozwiązania, mam piękne szerokie przejście między schodami, a podciągi mniejsze niż widzę na zdjęciach u osób, które mają słup, no może takie same:-)

Każdemu polecam!

Kaśka

• 2 weeks później...
Mam pytanie to Syncia. Pisałeś, że ścianka kolankowa - ta niższa na większej części domu to 1,5 porothermu. Ja buduję z solbetu grubości 24 cm i wys. też 24 i to też by wychodziło 1,5. Ustaliłem z wykonawcą, że nie zmieniamy ścianki - czyli jak w projekcie. Jak zatem wykonać tą "obwódkę" z solbetu? Czy ty robiłeś jeszcze trzpienie i dodatkowy wieniec czy murłata od razu na porotherm- jeżeli robić zgodnie z projektem, to chyba na porotherm? A jeżeli robiłeś wieniec, to chyba podwyższyła się ta ścianka o więcej niz 15 cm, bo jeszcze grubość wieńca?

Witam wszystkich,

właśnie dostaliśmy warunki zabudowy :D (co w Wawrze graniczy z cudem), planujemy rozpocząć budowę Andromedy w połowie września, ale...

właśnie mamy kłopot z ekipą :cry: Te co mają wolne terminy to są drodzy. Nadal szukamy, ale możecie kogoś polecić? Dodam, że budowa będzie Warszawa-Wawer, Andromeda w zabudowie blizniaczej więc będzie troszkę więcej pracy niż przy pojedynczym domku, a co za tym idzie większy zarobek. Wszelkie info proszę na priva: [email protected]

Z góry bardzo dziękuję

Pozdrawiam, Agnieszka

Nie wiem co to za bloczki,ale w projekcie wychodzi jego wysokosc na kolankowej 33 cm, nie liczac zaprazy.Gorny poziom kolankowej jest na 3,16 a gorny poziom wienca W-2 na ktorym "lezy" bloczek jest na 2,83. To nie jest wysokosc ostatexzna widocznej scianki juz w pomieszczeniu. Wg projektu jest ona na wys 42,5 cm. nad poziomem podlogi poddasza. To juz wynika z trygonometrii.

Tak na marginesie to projektowe 36 cm bloczki sa troche przestarzale jezeli chodzi o niskie zuzycie energii na ogrzewanie. Ja zamierzam tez jakies pustaki 25 cm i styropian chyba 20cm. Przy podlogowce wszedzie powinno byc OK.

Pzdr.

wentylacyjne kominy (tzn. arcitekt ma to zrobic) i szukam jakiegos pomyslu na instalacje tzn. rozprowadzenie przewodow po domach (bo bede robil blizniaka :) ) Zobaczymy co z tego wyjdzie. Mnie wstepnie wyliczyli zapotrzebowanie na "przerob" powietrza rzedu 360-370 m3/h (troszke sie pozmienialy powierzchnie i kubatury pomieszczen), centrale proponuja mi na 500m3/h poniewaz chce GWC sobie walnac a to stwarza dodatkowe opory powietrza.

BTW: Wyrzucam schodki nad garazem, podnoszac w nim strop o to 30 cm i podnosze dach na te sama wysokosc.Robil to ktos? W komputerze nie wyglada najgorzej, no ale zycie zweryfikuje.

Pzdr.

W uzupełnieniu - pytanie czy cieńszy bloczek wytrzyma napór więźby? W projekcie bloczek jest grubości 36 cm! Nie wiem czy tak czy siak nie będę musiał robić dodatkowego wieńca. A co z trzpieniami? Czy są konieczne jak robi się wieniec?

Wprawdzie pytanie nie było do mnie ale wykonuję ten etap tak samo jak Syncio. Niższa ścianka kolankowa będzie z 2 pustaków Poroton ( 48 cm ) bez wieńca. Murłata bezpośrednio na pustaku lub na 2 cm poduszcze betonowej. Trzpienie żelbetowe co 2m. Trzpienie mają zapobiec rozpychaniu ścianki przez krokwie. Jeżeli wykonujesz wieniec to daj też trzpienie może trochę rzadziej np. co 3 m. Zawsze będziesz spał spokojnie. Dach ANDROMEDY jest naprawdę spory.

Mam pytanie to Syncia. Pisałeś, że ścianka kolankowa - ta niższa na większej części domu to 1,5 porothermu. Ja buduję z solbetu grubości 24 cm i wys. też 24 i to też by wychodziło 1,5. Ustaliłem z wykonawcą, że nie zmieniamy ścianki - czyli jak w projekcie. Jak zatem wykonać tą "obwódkę" z solbetu? Czy ty robiłeś jeszcze trzpienie i dodatkowy wieniec czy murłata od razu na porotherm- jeżeli robić zgodnie z projektem, to chyba na porotherm? A jeżeli robiłeś wieniec, to chyba podwyższyła się ta ścianka o więcej niz 15 cm, bo jeszcze grubość wieńca?

Witam,

... pisałem, że w projekcie jest 36 cm, a ja zrobiłem 48 (2 warstwy POROTHERM'u).

Wieńca nie dawałem, tylko trzpienie co jakieś 2m, plus jeszcze dodatkowe (długie) kotwy między tymi trzpieniami, a zakotwione w wieńcu stropu.

Pozdrawiam,

Piotrek

Witam,

... pisałem, że w projekcie jest 36 cm, a ja zrobiłem 48 (2 warstwy POROTHERM'u).

Wieńca nie dawałem, tylko trzpienie co jakieś 2m, plus jeszcze dodatkowe (długie) kotwy między tymi trzpieniami, a zakotwione w wieńcu stropu.

Pozdrawiam,

Piotrek

Chciałem przejrzeć twoją galerię, lae od dłuższego czasu nie można wejść na tą stronę. W ogóle nie można wejść na stornę tą igloos.ca

Robią mi stop i tak się zastanawiam co autor projektu miał na myśli projektując płytę żelbetową gr. 10 cm PS-1 nad częścią wiatrołapu. Może nie sama płyta mnie zastanawia, ale to, dlaczego ma być obniżona o 14 cm w stosunku do całej płyty stopu? (nawiasem mówiąc w projekcie jest błąd, bo wysokość powierzchni tej płyty PS-1 to w projekcie 2,49 a powinno być 2,69, bo przecież to tylko 14 cm różnicy a wysokość całego stropu to +2,83). Może ktoś wie co architekt chciał przez to osiągnąć. Na przekrojach ogólnych jakoś w ogóle nie widać żeby tam było niżej. Mój wykonawca położył w tym miejscu po prostu terrivę i widzę na fotkach, że większość z Was tak robi.

Mój wykonawca położył w tym miejscu po prostu terrivę i widzę na fotkach, że większość z Was tak robi.

Witam

Myslę, że grubość płyty 10cm wynika z tego, że to wylewka (czyli "skrawek" płyty żelbetowej monolitycznej), a te z reguły mają taką grubość. Wyobraź sobie ile by ten (mały przecież) kawałek ważył, gdyby miał 24cm grubości.

Czy większość w tym miejscu kładzie terrivę? Chyba jednak nie, a na pewno nie zrobił tak Syncio, ani ja. Na czym spieraja się tam belki i jaką mają długość??

Nie bardzo to sobie wyobrażam, ale może jest to zupełnie inaczej poukładane jak w projkecie.

Pozdrawiam

Mirek

Trzy krótkie beleczki z jednej strony opierają się na podciągu P-5 a z drugiej na ścianie nośnej. Może nie wszyscy robią terrivę, ale w czyjejś galerii widziałem właśnie terrivę zdaje się, że u KrzysztofaBa. Z tą płytą to nie chodziło mi o to, że ma ona grubość 10 cm, tylko dlaczego ma ustawienie "wklęsłe" a nie wypukłe jak płyta PS-2. Chociaż, może to nie ma różnicy. A co w ten "dołek" się daje? Styropian?