Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

Witam,

Czy ktoś rozrysował sobie Andromede w ArchiCADZIE? Wlasnie kombinuje z podlogami i swiatlem i jak na razie mam dolna kondygnacje, ale jak mam rysowac poddasze to mnie juz zmulilo... ;-) Z checia udostepnie to co mam i poszukuje gory.

Pozdrawiam

Paweł

Mój kolega zrobił inaczej.

Zbudował sobie domek z papieru (dobra zabawa na deszczowe dni lub integracja z dziećmi :-) )

i... swiecił latarką przez okna :roll: :lol:

Moze tak ??

:D :D :D :D

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czesc, czego nie mozesz zrobic?

Moge Ci podrzucic jakies przekroej bo robilem sobie w programie CAD tylko jako 3D od razu wiec moge porobic przekroje i przeslac Ci je jako *.dxf lub *.dwg abo inne rozszerzenia 3D. Musisz podac tylko z czym nie idzie?

Pzdr.

Witam, nie chodzi mi o to ze nie moge zrobic tylko brak mi czasu, myslalem ze moze ktos ma cala andromede. skupiam sie glownie na konfiguracji plytek/paneli/mebli i swiatla

Wytynkowali prawie 350 m2 ścian i sufitów w nieco ponad 2 dni!! Miałem obawy, czy przy takim tempie da się to zrobić dobrze, ... zrobili ekstra klasa!! ;)

Mam pytanie, czy zaobserwowałeś moment rzucania tynków na sufity?

Czy na belki i pustaki terriva trzeba położyć jakąś siatkę, czy sam tynk bezpośrednio?

Problem polega na tym, że firma która będzie mi montowała okna i brame garażową (z automatyką), co do bramy właśnie ma zastrzeżenia:

- tynk w garażu ma byc położony przed jej zamontowaniem.

Ponieważ firma, która kładzie tynki mechanicznie, nie zechce przyjechać do samego garażu, jestem zmuszony wynająć gościa lub dwóch do tej pracy.

Zaprząta mi głowę to, czy przedtem podwiesić rury kanalizycyjne pod sufitem garażu, bo instalacja el., to chyba logiczne (musi iśc pod tynk - jak sama nazwa wskazuje :) )

Pozdrawiam

Mirek

Witam, nie chodzi mi o to ze nie moge zrobic tylko brak mi czasu, myslalem ze moze ktos ma cala andromede. skupiam sie glownie na konfiguracji plytek/paneli/mebli i swiatla

Ja mam ale juz przerobiona, moze gdzies w domu znajde jeszcze "oryginalna" ale chyba nie zainteresuje Cie bo trezba miec jakas aplikacje do otwieranie 3D CAD.

Na razie do wgladu :)

http://img48.imageshack.us/img48/6694/andromedablizniak1yg3.th.jpg

http://img459.imageshack.us/img459/7096/andromedablizniak2ng2.th.jpg

Jeszcze nie ostatni stan bo wywalam okno w garderobie tak jak Tomek, w sumie faktycznie nie jest potrzebne.

Pzdr.

Witajcie Andromedowicze,

Przez bardzo długi czas na tym forum raczyła wszystkich swoim uśmiechem, doskonałym humorem, pomysłami, ale też dręczyła pytaniami JOLCIA27

8 maja postanowiła budować swoją andromedkę tam, gdzie nie ma problemów z materiałami i pozwoleniami.

Bardzo ją lubiłem, choć nie mieliśmy okazji się poznać osobiście.

Pamiętajmy o Jolci27 - [*]

Rodzinę bardzo przepraszam, jeżeli ta informacja znalazła się tutaj wbrew ich woli.

Problem polega na tym, że firma która będzie mi montowała okna i brame garażową (z automatyką), co do bramy właśnie ma zastrzeżenia:

Mirek

Do bramy garażowej wystarczy wytynkowac sufit do połowy i samo "wejście" po bokach - w razie ewentualnych zmian (instalacja elektryczna czy też ujecie wody) rozkujesz sobie połozony tynk (w miejscu w którym bedzie prowadził kabel lub rurę) i potem - przy okazji tynkowania całości - zatynkujesz to co narozrabiałeś.

Takie moje zdanie.

pozdrawiam

Witajcie Andromedowicze,

Przez bardzo długi czas na tym forum raczyła wszystkich swoim uśmiechem, doskonałym humorem, pomysłami, ale też dręczyła pytaniami JOLCIA27

8 maja postanowiła budować swoją andromedkę tam, gdzie nie ma problemów z materiałami i pozwoleniami.

[*] [*] [*]

to już dwa miesiące jej nie ma z nami?

Tak bardzo kochała życie (też jej nie znałem osobiście, ale killka razy odpisywała na moje posty).

Mam pytanie, czy zaobserwowałeś moment rzucania tynków na sufity?

Czy na belki i pustaki terriva trzeba położyć jakąś siatkę, czy sam tynk bezpośrednio?

Ponieważ firma, która kładzie tynki mechanicznie, nie zechce przyjechać do samego garażu, jestem zmuszony wynająć gościa lub dwóch do tej pracy.

Zaprząta mi głowę to, czy przedtem podwiesić rury kanalizycyjne pod sufitem garażu, bo instalacja el., to chyba logiczne (musi iśc pod tynk - jak sama nazwa wskazuje :) )

Pozdrawiam

Mirek

Witam,

... otwór do bramy garażowej tynkowałem wcześniej, ręcznie. ;)

Co do siatki na tynk na suficie, to zależy to głównie od rodzaju (producenta) tynku który stosujesz, jak robisz KNAUF'em, to się daje, a przy BAUMIT nie ! ;)

Ja robiłem BAUMIT'em, i nie dawałem!

Pozdrawiam,

Piotrek

Witajcie Andromedowicze,

[*] [*] [*]

to już dwa miesiące jej nie ma z nami?

Tak bardzo kochała życie (też jej nie znałem osobiście, ale killka razy odpisywała na moje posty).

A co się stało z Jolcią? Też bardzo lubiłem czytać jej posty. Przepraszam, ale czyżby... Mówicie o Niej jak o zmarłej.

Co do siatki na tynk na suficie, to zależy to głównie od rodzaju (producenta) tynku który stosujesz, jak robisz KNAUF'em, to się daje, a przy BAUMIT nie ! ;)

Ja robiłem BAUMIT'em, i nie dawałem!

Piotrek

ale gruntowałeś strop przed nałożeniem "sufitu" czy nie ?

A jak z gruntowaniem ścian ?

pzdr

t.

ale gruntowałeś strop przed nałożeniem "sufitu" czy nie ?

A jak z gruntowaniem ścian ?

pzdr

t.

Yo,

... z tego co pamiętam, to wszystko było gruntowane przed nałożeniem tynków.

Acha, "tynkarze" dawali paski siatki tylko na ścianach, i tylko tam gdzie łączyły się różne materiały, czyli np w miejscach styku prefabrykowanych elementów kominów i tam gdzie słup jest obudowany ścianami (przy spiżarni).

Na suficie siatki nie było nigdzie, myslę, że wiedzieli co robią, bo ta najlepsi fachowcy od tynków w okolicy! ;)

Zresztą, zobaczymy, ale póki co nie ma pęknięć, ale minęło dopiero parę miesięcy! ;)

Pozdro,

Piotrek

A możesz powiedzieć jaki konkretnie to był ten Baumit, bo tam są z maszynowych do wyboru:

MASZYNOWY WEWNĘTRZNY MPI 25

GRUBOZIARNISTY MASZYNOWY

i dlaczego akurat ten?

Yo,

... to był BAUMIT Light.

A dlaczego ? ... Hmm, o ile dobrze pamiętam, to tak zasugerowało konsylium złożone z kierownika budowy i szefa tynkarzy!

Stwierdzili, że to optymalne połączenie jakości z ceną i wydajnością, a nie było konieczności stosowania jakiś specjalistycznych ciężkich tynków!

Wszystkim wykonawcom sam organizuję materiały, więc nie było tu raczej mowy o lepszym zysku ekipy na tym akurat materiale! ;)

Ściany miałem dość równe, to i wydajność wyszła wysoka! ;)

Pozdro,

Piotrek

Acha, "tynkarze" dawali paski siatki tylko na ścianach, i tylko tam gdzie łączyły się różne materiały, czyli np w miejscach styku prefabrykowanych elementów kominów i tam gdzie słup jest obudowany ścianami (przy spiżarni).

Na suficie siatki nie było nigdzie...

Piotrek

Witam

Jaki rodzaj siatki tam sie daje?

Czy jakiś specjalny "dedykowany" :) ??

Czy to taka siatka jak na styropian przy ocieplaniu ścian zewnętrznych?

Kto z Was ocieplał ścianę garażu wewnątrz (za którą jest łazienka i gabinet)?

Pozdrawiam

Mirek