Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

Kto z Was ocieplał ścianę garażu wewnątrz (za którą jest łazienka i gabinet)?

Pozdrawiam

Mirek

Ja jeszcze nie - ale na pewno to zrobie - 8-10 cm. styropianu.

Yo,

Ja też jeszcze nie, ale przed zimą dołożę tam coś na bank! ;))

... ze względów pożarowych, a właściwie przeciwpożarowych (to w końcu garaż) dam tam, i na sufit chyba raczej wełnę jak styropian! ;))

Pozdro

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też jeszcze nie, ale przed zimą dołożę tam coś na bank! ;))

... ze względów pożarowych, a właściwie przeciwpożarowych (to w końcu garaż) dam tam, i na sufit chyba raczej wełnę jak styropian! ;))

Pozdro

No własnie - dajesz na sufit ?

Nic sie nie będzie skraplało ?? (Pewien mądrala mi powiedział, że skoro będzie na podłodze w łazience i pokoju - czyli w pomieszczeniach nad garażem - to nie dawać na suficie bo się bedzie skraplała wilgoć...) nie wiem co o tym sądzić/..

Ile dajesz styropka na ścianę w garażu i ile na sufit ?

Pozdrawiam

Wydaje mi się, że styropian - to też materiał niepalny. Fakt, że się topi, ale płomień nie powinien się pojawić. Jak jest z wełną? Myslę, że podobnie.

Pozdrawiam

Mirek

No własnie - dajesz na sufit ?

Nic sie nie będzie skraplało ?? (Pewien mądrala mi powiedział, że skoro będzie na podłodze w łazience i pokoju - czyli w pomieszczeniach nad garażem - to nie dawać na suficie bo się bedzie skraplała wilgoć...) nie wiem co o tym sądzić/..

Ile dajesz styropka na ścianę w garażu i ile na sufit ?

Yo,

jestem na wakacjach, i nie mam przy sobie projektu, ale z tego co pamiętam to w projekcie jest ocieplenie i na ścianie i na suficie.

Trzeba mieć nadzieję, że ktoś kto to projektował wiedział co robi, i nic się skraplać nie będzie. ;)

A docieplenie podłogi nad nieogrzewanym garażem chyba jednak będzie tak samo celowe jak docieplenie ściany, dam więc tam te projektowe (o ile dobrze pamiętam) 6 cm wełny. ;)

Pozdro,

Wydaje mi się, że styropian - to też materiał niepalny. Fakt, że się topi, ale płomień nie powinien się pojawić. Jak jest z wełną? Myslę, że podobnie.

Yo,

... niestety, styropian pali się, i to jak cholera! :(

Większość "fachowców" przy ocieplaniu ścian, klei płyty na tak zwane placki, co niestety jest zgubne przy ew zaprószeniu ognia u dołu takiej ściany, przestrzeń między ścianą a płytami styropianu tworzy komin, i ogień na wys np 6m przedostaje się już po ok 20 s! :(

Dlatego trzeba pilnować fachmanów od ocieplania, żeby kleili płyty "po obwodzie", tak, żeby między warstwami płyt nie tworzyły się "kominy", pomijając solidność takiego zamocowania, to to znacznie utrudnia rozprzestrzenianie się ew ognia po ścianie!

Wełna natomiast jest materiałem całkowicie niepalnym.

Fakt, Andromeda, to nie jest budynek użyteczności publicznej, i odbioru p.poż nikt nie będzie robić, ale ... to ja tam będę mieszkał, a garaż, to chyba miejsce w którym jest dość realna szansa, że coś może zaiskrzyć, tym bardziej, że u mnie tam jest sporych rozmiarów rozdzielnica prądowa dla całego budynku! ;)

Pozdrawiam,

Piotrek

Ciekawe jest to co piszesz.

Styropian jest podobno nie palny, tylko sie tli jezeli jest bezposrednio przylozony plomien,gdy plomien odsuniemy gasnie, stad nazwa gaszony.

Jest, jak najbardziej bezpieczny i nie rozprzestrzenia ognia. welna natomiast nie podlega wogole takim zachowaniom i pod tym wzgledem jest jeszcze lepsza. Nie widze i tak sensu przeplacac za welne przy budowie domu mieszkalnego,welna jest wskazana w pomieszczeniach i sytuacjach narazenia i wystepowania ognia,np. izolacje kominow,kominkow etc.

Styropian spelnia wszystkie normy bezpieczenstwa jakie sa narzucone dla budownictwa mieszkaniowego.

Pzdr.

Ciekawe jest to co piszesz.

Styropian jest podobno nie palny, tylko sie tli jezeli jest bezposrednio przylozony plomien,gdy plomien odsuniemy gasnie, stad nazwa gaszony.

Jest, jak najbardziej bezpieczny i nie rozprzestrzenia ognia. welna natomiast nie podlega wogole takim zachowaniom i pod tym wzgledem jest jeszcze lepsza. Nie widze i tak sensu przeplacac za welne przy budowie domu mieszkalnego,welna jest wskazana w pomieszczeniach i sytuacjach narazenia i wystepowania ognia,np. izolacje kominow,kominkow etc.

Styropian spelnia wszystkie normy bezpieczenstwa jakie sa narzucone dla budownictwa mieszkaniowego.

Pzdr.

Yo,

hmm

... sam tego nie wymyśliłem. :D

Teoretycznie masz rację co do palności styropianu, on rzeczywiście jest "podobno niepalny"! ;)

Ja natomiast widziałem filmik w którym była właśnie pokazana sytuacja jak w ogniu się zachowuje ściana ocieplona styropianem kiedy klei się "na placki" i powietrze "ma ciąg"! Jakoś wolałbym u siebie tego nie doświadczać, i przy ocieplaniu ścian zewnętrznych uważnie przyglądałem się w jaki sposób ekipa przykleja płyty! ;)

Zresztą, wystarczy przypomnieć sobie jak w tym roku we Wrocławiu paliła się fabryka styropianu. Magazyny z gotowym wyrobem jarały się że hej! Teoria więc teorią, a ...

A tak nawiasem mówiąc, dyskusja dotyczy tylko ściany w garażu. Ja mam tam naprawdę dużą i pełną przekaźników tablicę rozdzielczą. Co prawda przekaźniki elektroniczne, i przynajmniej teoretycznie nic nie powinno tam się dziać, ale ... No i w garażu kosiarki, piły, paliwo do tego badziewia itp. ;)

Oczywiście, każdy robi jak uważa za stosowne, ja cały dom z zewnątrz ocieplam styropianem, i mam nadzieję, że docieplenie kilku metrów ściany w garażu ciut droższym materiałem mnie całkowicie nie zrujnuje, a na pewno będę spał spokojniej. ;)

Pozdro,

Piotrek

• 2 weeks później...

Witam Wszystkich na forum.

Forum to prawdziwa kopalnia pomysłów - godnych przemyślenia.

:D

Rozpoczeliśmy naszą ANDROMEDĘ 2G Lustro od prac projektowych pod koniec roku 2006r.

Wiosną 2007 r. ruszyliśmy z pracami ziemnymi i obecnie trwają przygotowania do więźby dachowej i całego dachu.

Zmiany jakie wprowadziliśmy w naszym projekcie:

- Podpiwniczenie całego garażu co dało ogólnie piwnicę ok 50 m2

- W piwnicy uzyskaliśmy pomieszczenie na opał, kotłownię całkiem pokaźną i właściwą piwnicę ok 25 m2

- Wydłużyliśmy garaż o 1 m

- zlikwidowaliśmy stopnie do garażu

- brama garażowa będzie jednolią całością baz podziału na 2 wjazdy

- w samym garażu zmieściło się pomieszczenie gospodarcze

- w garażu umieściliśmy schody monolityczne (betonowe) do piwnicy

- drzwi pozostały bez zmian i dodatkowo umieściliśmy 2 okna aby doświetlić pomieszczenie gosopodarcze oraz schody i sam garaż

- schody będą bezpośrednio w garażu bez budowy dodatkowych ścianek z barierkami ochronnymi. Mniej miejsca i widniej

- Kuchnia bez zniam ze spiżarnią

- W jadalni zlikwidowana ścianka działowa z holem

- holl wejściowy taki jak w projekcie

- słupek podtrzymujący strop przesunięty z wyjścia na taras w strone schodów

- schody na górę prawdopodobnie zabiegowe ale patrząc na Wasze pomysły chyba zmienimy nieco koncepcję

- salon - tutaj dodaliśmy wykusz zamiast okna aby było jaśniej wysunięty o 1 m poza budynek. Nad wykuszem balkon z pokoju na poddaszu. Wykusz ma być cały przeszklony dużymi szybami od 20 cm od podłogi po sam sufit.

- Planujemy kominek z płaszczem wodnym podłączony do instalacji CO na paliwo stałe eko groszek

- Pozostaje gabinet - bez zmian

- łazienka - bez zmian

Na poddaszu zrobiliśmy także przeróbki

- ściana kolankowa do góry na 3 max-y

- nad garażem sypialnia z garderobą oraz łazienka

- obok łazienki pralnia i suszarnia

- w holu wygospodarowaliśmy pokój gościnny oraz małe miejsce na dodatkowy sprzęt komputerowy

- Pokoik nad kuchnią i jadalnią ze wspólną garderobą z pokojem nad salonem

- garderoba nad tarasem

Czekają nas obecnie pracę nad dachem i cała wykończeniówka.

Pozdrawiam Wszystkich

czy ktoś buduje w okolicach Radomska?

Dla chętnych do korespondencji podaję e'mail: [email protected]

Witam!

Bardzo się cieszę, że tak wiele osób buduje Andromedkę, bo i my mogliśmy skorzystać z doświadczeń innych. Budowę andromedy II rozpoczęliśmy w kwietniu 2007, obecnie jesteśmy na etapie kładzenia dachówki.

Wprowadziliśmy duuużo różnych zmian. A są to:

- przedłużyliśmy garaż tak, że powstały dwa dodatkowe pomieszczenia- nazwane przez nas kotłownia i spiżarnia. Długość ściany sięga do połowy ściany salonu.(garaz pozostaje ciemny, okno bedzie w spiżarce, a drzwi w kotłowni)

-w miejscu przewidzianym w projekcie na kotłownie zamierzamy umieścic szafę pod zabudowe i traktować jako przedpokoik.

-z wiatrołapu są dodatkowe drzwi do gabinetu, co uniemożliwi klientom zaglądanie do domu

-W jadalni zlikwidowaliśmy ścianęa działową z holem

-słup na dole przesunięty w stronę schodów- tworzy całość ze ścianą

-na dole łazienkę zmniejszyliśmy na korzyśc gabinetu

Tyle zmian na dole.

Na poddaszu siłą rzeczy łazienka i garderoba powiększyły się o tę wielkość, jaką stanowią spiżarnia i kotłownia na dole. Łazienka jest duża i przestronna.

- zrobiliśmy drzwi z pokoju z jaskółką (jest to nasza sypialnia) do garderoby

- ścianka kolankowa podniesiona o 2 puistaki

I to chyba byłoby tyle.

pozdrawiamy i życzymy udanych decyzji...

Witam, dawno mnie nie było, ale problemy z firmą jakie miałem, nie dawały mi powodów do dumy i nie było czym się chwalić, ale w końcu powoli ruszyło i u nas. Więźba jest prawie skończona, wg "fachowców" i ich kalendarza robót, może do końca sierpnia uporają się z dachem. Potem zmiana ekipy i może do jesieni będą główne roboty zakończone.

Zrewidowaliśmy plany wprowadzenia się do Andromedki - nie będzie to niestety ten rok.

Mam pytanie związane z ociepleniem domku, budujemy z Ytong-a, czy można ocieplić go styropianem? Czy musi to być wełna?- /cholernie droga?/

Pozdrawiam

Więźba jest prawie skończona, wg "fachowców" i ich kalendarza robót, może do końca sierpnia uporają się z dachem. Potem zmiana ekipy i może do jesieni będą główne roboty zakończone.

Zrewidowaliśmy plany wprowadzenia się do Andromedki - nie będzie to niestety ten rok.

Mam pytanie związane z ociepleniem domku, budujemy z Ytong-a, czy można ocieplić go styropianem? Czy musi to być wełna?- /cholernie droga?/

Asiu

Pokaż więcej tej więźby na zdjęciach.

To co widać, to na pewno nie jest "prawie skończone".

Ja też mam już więźbę, ale żeby ją pokazać musze zmienić serwer z albumem.

Moja strona, jak i strona Syncia09 oraz TomaD nie działa od kilku tygodni.

Brak czasu uniemożliwia stworzenie nowego albumu, ale postaram się - obiecuję.

To samo dotyczy Tinusa (obiecywał przeniesienie albumu w związku z problemami).

Co do ocieplenia, to nigdzie nie jest napisane, że na Ytonga musisz zastosować wełnę. Wiadomo, że jest to materiał wyższej klasy niż styropian, ale cena... (tego nawet boję się sprawdzać).

Mam zamiar ocieplać pod koniec września, takie mam ambitne plany.

Co do terminu zamieszkania w tym roku, to dawno wybiłem to sobie z głowy, ale kwiecień 2008 - to termin ostateczny.

Pozdrawiam

Mirek K

Witaj MIrkuK, asik283 to to trochę dziwny nick /sugeruje płeć piękną/, ale jak wiele rzeczy w naszym życiu jest dziełem przypadku i z czasem zżywamy się z takimi drobiazgami i tak jest z moim : "asik283".

Kilka kolejnych fotek więźby dołączyłem przed chwilą.

Mirku, za około dwa tygodnie wybieram się w lasy lubuskie, odpocząć od Wrocławia. Czy mogłbym podjechać na kilka chwil na Twoją budowę? Tak w okolicach 10-go sierpnia? Szczegóły omówimy na privie, jak oczywiście masz czas..

P.S. Smutno mi się jakoś zrobiło, jak czytam o Jolci27 .. :cry:

P.S.2: A może tak dałoby się, aby fotki naszych domów nie wędrowały po całym świecie. Może dałoby się zrobić, aby były na serwerach Muratora? Co sądzicie o tym? Nie byłoby niespodzianek , jak to sie dzieje ostatnio ze znikającymi katalogami...

Adam

Mirku, za około dwa tygodnie wybieram się w lasy lubuskie, odpocząć od Wrocławia. Czy mogłbym podjechać na kilka chwil na Twoją budowę? Tak w okolicach 10-go sierpnia? Szczegóły omówimy na privie, jak oczywiście masz czas..

PP.S.2: A może tak dałoby się, aby fotki naszych domów nie wędrowały po całym świecie. Może dałoby się zrobić, aby były na serwerach Muratora? Co sądzicie o tym? Nie byłoby niespodzianek , jak to sie dzieje ostatnio ze znikającymi katalogami...

Adam

Co do wizyty - to nie widzę problemu.

Pisz na priv, gdzie będziesz, to napiszę jak z tego miejsca dojechać.

Co do serwera na stronach muratora - tak popieram, tylko czy zechcą nam udostępnić "przestrzeń".

Pozdrawiam

Mirek K ( płeć nie ukryta ... :) )

Moja strona, jak i strona Syncia09 oraz TomaD nie działa od kilku tygodni.

Brak czasu uniemożliwia stworzenie nowego albumu, ale postaram się - obiecuję.

To samo dotyczy Tinusa (obiecywał przeniesienie albumu w związku z problemami).

Pozdrawiam

Mirek K

Witam,

Na wstępie zaznaczam - facet :-)

he he

Obiecanki-cacanki - zbieram się do tego albumu i zbieram - ale ciągle mnie znosi.

Muszę przysiąść i wreszcie się pochwalić.

Co prawda mało zmienia się z zewnątrz ale w środku już mam hydraulikę i za chwilę elektrykę.

Pozdrawiam

(na działce mam juz haszcze po pas i... małego kota ;-) )

Hej Andromedowicze, mam pytanie, jakich przekrojów używaliście na łaty i kontrłaty, w projekcie są 5x6cm, moja specfirma powiada , że 4x6 są OK na poziom i 3x5 na pionowe, w hurtowni gdzie się zaopatruję w dach, też to potwierdzają, czyli 4x6 na poziom, a 3x5 na pion/wzdłuz krokwi/. A jakie Wy zastosowaliście łaty&kontrłaty. Dachówka moja to ceramika Nibra DS5, firmy Nedelskamp.

Pozdrawiam

Adam

P.S. Zwrócę się z zapytaniem do Muratora oficjalnie o przestrzeń dyskową na albumy forumowiczów Muratora.

Gość tadeusz Freudenreich

P.S. Zwrócę się z zapytaniem do Muratora oficjalnie o przestrzeń dyskową na albumy forumowiczów Muratora.

Jak by nie udostępnili miejsca na zdjęcia, zgłoś się do mnie, mam serwer z pojemnością 100G i chętnie udostępnie dla dalszych pokoleń :).

Hej Andromedowicze, mam pytanie, jakich przekrojów używaliście na łaty i kontrłaty, w projekcie są 5x6cm, moja specfirma powiada , że 4x6 są OK na poziom i 3x5 na pionowe, w hurtowni gdzie się zaopatruję w dach, też to potwierdzają, czyli 4x6 na poziom, a 3x5 na pion/wzdłuz krokwi/. A jakie Wy zastosowaliście łaty&kontrłaty. Dachówka moja to ceramika Nibra DS5, firmy Nedelskamp. ...

Moze i wystarczy,ale w razie jakiejs tragedii czy Oni odpowiedza za odstepstwa od projektu?

Pamietaj,ze w oryginale zalecana jest cementowka ktor jest lzejsza od ceramicznej,tak wiec kladac ciezsza dachowke chcesz zmniejszyc przekroje lat?

Czy to az taka duza oszczednosc zeby ryzykowac?

widzisz co sie dzieje teraz,burze,wichury etc. -dobrze sie zastanow,pozniej juz nie ma odwrotu,tylko rozbiorka.

Pzdr.

Hej Andromedowicze, mam pytanie, jakich przekrojów używaliście na łaty i kontrłaty, w projekcie są 5x6cm, moja specfirma powiada , że 4x6 są OK na poziom i 3x5 na pionowe, w hurtowni gdzie się zaopatruję w dach, też to potwierdzają, czyli 4x6 na poziom, a 3x5 na pion/wzdłuz krokwi/. A jakie Wy zastosowaliście łaty&kontrłaty. Dachówka moja to ceramika Nibra DS5, firmy Nedelskamp.

Pozdrawiam

Adam

Mój cieśla z olbrzymim doświadczeniem pewne przekroje w więźbie też pozmieniał:

np. słupy mam 16x16cm, a nie projektowe 14x14cm

ale łaty mam 4x6cm

a kontrłaty 2,5x6cm

czyli jeszcze inaczej.

Moja dachówka to ceramiczna Koramic Wienerberger L15 angoba szlachetna.

Nie uważam, żeby była cięższa od cementowej, ale jeszcze to sprawdzę.

Sprawdziłem, a oto liniki:

do brasa:

http://www.bras.pl/default1.asp?nodeid=685

do koramic:

http://www.wienerberger.pl/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/SR_Product/ProductStandard05&c=SR_Product&cid=1122448687577&lpi=1119439145891&sl=wb_pl_home_pl

A jednak 1m2 dachówki ceramicznej (tej konkretnej) jest cięższy o około 20% od Bras - Celtycka (cementowa).

1szt. Brass 4,2 kg. ale na 1 m2 wchodzi 10szt.

1szt. L15 - 3,9 kg, ale na 1m2 wchodzi 12,6szt.

Pozdrawiam

Mirek

Pozdrawiam

Adam

Yo,

u mnie na łaty poszły przekroje 4x6 cm a na kontrłaty 2.5x6 cm. ;)

Jak dasz grubszą kontrłatę (3x5) to jedyny efekt to taki, że będziesz miał 0.5 cm większy prześwit między dachówką a membraną! :D

Myślę, że łaty w projekcie są o przekroju 5x6 cm bo w niektórych miejscach projektantowi wyszedł dość duży rozstaw krokwi.

Nie mam przy sobie projektu, ale z tego co pamiętam, to są miejsca o rozstawie krokwi ponad 100 cm.

A jako że łaty muszą być wszędzie jednakowe, to siłą rzeczy na cały domek poleciały ciut grubsze! ;)

Ja więźbę nieco zmodyfikowałem, i nigdzie nie mam takich dużych rozstawów (u mnie max jest 90 cm) , to ... łaty 4x6 spoko wystarczają, nawet pod dachówkę ceramiczną!! ;)

Pozdrawiam,

Piotrek