Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

Witajcie, od kilku miesięcy szukam ciekawego projektu, przejrzałem ich ponad 2 tys. (pewnie jeszcze kilka zostało) . W końcu kupiłem działkę i mogłem zawęzić obszar poszukiwań do projektów mieszczących się na mojej nie najszerszej działce -19,6 m. Zauroczył mnie jednak projekt ANDROMEDA z pracowni Domus, ma swój charakter ciekawy układ pokoi na poddaszu. Jest niestety o 1,70 za szeroki na moją działkę. Ale jestem dość mocno zdeterminowany co do tego projektu mam więc nadzieję, że znajdą się sposoby by albo przeprojektować ten dom albo zbliżyć się o 1,5 m do sąsiada.

Ciekaw jestem waszych opini na temat projektu jak i możliwości "ugryzienia" mojego problemu.

Pozdrowienia,

makabu

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Obawiam się, że jest to jedyny sposób. Niestety mamy nowe prawo budowlane, które nie dopuszczają takiej mozliwości by nawet za zgodą sąsiada zbliżyć się do granicy. Taką zgodę obecnie wydaje minister infrastruktury. Ale jest światełko w tunelu, podobno starostwa powiatowe jezcze wciąż jeszcze uwględniają niektóre zapisy starej ustawy.

Czy ktoś o tym słyszał ? a może ma jakieś doświadczenia ???

makabu

• 2 months później...
  • 2 months później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 months później...

Witam

Szukam kogos, kto wybudowal dom opierajac sie na projekcie ANDROMEDA z Domus.

Zalezy mi na tym, aby jak najszybciej moc zobaczyc ten dom od srodka i upewnic sie, ze wybierajac Andromede dokonam trafnego wyboru.

Prosilbym o zglaszanie sie w tym topicu wszystkich posiadaczy Andromedy

Pozdrawiam Marian :):)

• 3 weeks później...

my mamy andromedę i wiesz co ci powiem idż w ciemno - nie ma osoby która w chodzą do srodkda nie zachwyca laby sie wnętrzem - naprwde warto

wiem co przeżywasz gdyz ja byłam w andromedzie i tylko dlatego zdecydowałam się na ten projekt

my budujemy w czętochowie

jeżeli moge podac kilka uwa które skrzętniw wykorzystałam przy budowie mojej andromedy to

1 taras z kostki - po co iść w koszta lania ław i wyciągania fundamentów

2pod żadnym pozorem nie zmieniaj uskoku nad garażem - łazieka i pokój z wykuszem sa rewelacja

3przesuń do tyłu ścianę na górze tą gdzie nmasz dzwi do łazienki i przejscie do pokoju z balkonem - bez tego jest ciasno a pomieszczenia którym zabierzesz niwele stracą

4wyciągnij wyżej scianę kolankową na poddaszu 9 my mamy 3 popotermy + cegłe k ( na gotowo pzry skosie 75 cm - niby niewiele aale warto 9 w projekcie jest 45)

5 dołóz 1 albo 2 stopnie do schodów - inaczej będzie ostry zabieg

6 ja u siebie mam murki zaokrąglane z 2 stron - jest ok

7możę trochę powiększyłabym balkon na górze - jakieś 20 cm

8 zabrałam grubośc ściany z tarasu a zyskałam przestrzeń w salonie

9 zrezygnowałam ze scianki działowej między schodami a jadalnia - zdecydowanie przestronniej

z moich uwag to tyle. jeżelli są pytania odwiedzę ten wątek i chetnie odpowiem

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Witam wszystkich Andromedowiczów

Muszę powiedzieć, że jestem zachwycona tym projektem. Wybieraliśmy już dom kilkanaście razy i zawsze w jakiś dziwny sposób wracaliśmy do Andromedy. A gdy znaleźliśmy wersję z podwójnym garażem to już w ogóle niczego nam nie brakowało.

ALE...

Andromeda ma o wiele większy metraż niż początkowo zakładaliśmy. Mam w związku z tym pytania:

1. Czy nie odczuwa się straty powierzchni w jakichś miejscach (czy nie jest czegoś za dużo),

2. Czy ten dom jest "drogi"? Wiem, że to głupie pytanie, ale może porównywaliście koszty budowy tego domu i innych o podobnym metrażu.

3. Jaki jest mniej więcej koszt stanu surowego?

4. Proszę o wszelakie uwagi dotyczące tego projektu.

Witam serdecznie, my równiez chcemy wybudowac sobie Andromedę. Co do kosztów sam Domus przedstawił mi kosztorys na 250 tyś zł ale nasz znajomy architekt powiedził nam, że domek z podwójnym garażem wyniesie około 300 tyś zł. Co do przestrzeni w domku - architekt nie wniósł uwag natomiast doradził nam docieplic domek w paru miejscach i powiekszyć wiatrołap - ale my wolimy nie rezygnować ze spiżarni . Drogi ponoc bedzie dach i okna zakończone łukiem poza tym to gratulował nam dobrego wyboru :D

A może znajdzie się ktos kto pokaże nam zdjęcia z budowy :lol:

Pozdrawiam Andromedowiczów

Jane - marzy mi sie Wiazowna, Świder, Otwock, Józefów - ale jak wyladujemy w Halinowie to tez się nie zdziwię ( bo ceny za metr2 działeczki bardziej zachecają ) , generalnie szukamy na razie działki i bardzo ale to bardzo bym chciała kupić ją do końca roku . W tą sobotę i niedzielę jedziemy do Wiązownej i Halinowa bo mamy pare ofert do zobaczenia. Chcemy zacząć budowę wiosna - lato 2005 - jedno jest pewne, ze bedzie to Andromeda

Pozdrawiam