Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

czesc,

ja dalem niezalezne 3 rozdzielnie, tzn. poczatkowa (glowna) za drzwiami wejsciowymi, druga na pietrze, a trzecia w garazu.

Instalacje wykonana standardowo, tzn. bez przekaznikow i calej tej inteligencji :)

Z ciekawszych rzeczy:

- dwa obwody dedykowane (niezalezna roznicowka) na CO i alarm,

- zabezpieczenie przeciwprzepieciowe na caly dom,

- wyjscia poza dom na: brame, domofon, telefon, oswietlenie zewnetrze, kabel 3fazowy "na wszelki wypadek"

pozdrawiam,

pawel

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej m_beato, no rozbieżności co do cen są spore, ja otrzymałem dwie oferty na full instalacji C.O. wraz z kominkiem grzejnikami, podłogówką i resztą plastików z uruchomieniem wszystkiego co sluzy do c.o.w tym kotła, kominka , wody, pomp, itp, za 60 000 brutto., jeśli chodzi o elektrykę - to nie "udało" mi `się znaleźć wykonawcy za więcej niż 3500 zł co uważam jak na Wrocław i tak sporo. A u mnie za Andromedę II wykonawca krzyknął 1500zł. NIe śpiesz się- szukaj i się targuj.

asik283

Witam

Chciałbym, żebyście uściślili informacje co do zakresu prac przy instalacji elektrycznej.

Podawane ceny: 1500, 3500, 6500 to jakieś kwoty z różnych bajek.

Ja zapłaciłem 5000, ale jest to kwota za:

1) instalację elektryczną,

2) antenową (przewody antenowe do wszystkich pokoi)

3) internetową RJ 45 (wszystkie pokoje)

4) kable pod czujki alarmowe

5) wykopy zewnętrzne i położenie przewodów do bram, oczyszczalni, studni, oświetlenia zewnętrznego w różnych miejscach.

Wydaje mi się, że trzeba operować cena za (sławetny już) "punkt"

Moim zdaniem, dom wielkości Andromedy właściwie "okablowany" - to około 200 punktów.

Cena za 1 punkt w okolicach 20zł - to na dzisiejsze czasy cena dobra.

Nigdy nie zrozumiem, jak można zapłacić za instalację (kompletną) 1500zł?

Chyba ,że jest to domek letniskowy o pow. 90m2.

Nie zrozumiem też tego, że "fachowiec" podaje cenę za usługę (nie za punkt), nie znając uprzednio wymagań klienta, specyfiki projektu itp.

Dla mnie to nie fachowiec, a raczej materiał do późniejszych kłótni i nieporozumień.

Jeżeli podajecie cenę za instalację CO - kompletną, to tez jest ważne:

1) czy tam jest piec gazowy - zwykły za 3500, czy kondensacyjny za 12000 i więcej,

2) czy tam jest piec na holzgas za 5600, 8000, czy może na pelets za 12500zł,

3) czy tam jest wkład kominkowy z Castoramy za 1200zł, czy może jakiś za 5600, lub 12800 zł.

Dla mnie kalkulacje bez podania szczegółów, nie są za wiele warte

Tak właściwie ceny podane przez m_beata wydają mi się zbliżone do realiów, chodź tez brak tam szczegółów.

Pozdrawiam

Mirek

Gość tadeusz Freudenreich

Witam,

podaje moją wycenę:

Elektryka: 250 punktów + oświetlenie zewnętrzne + gniazdka zewnętrzne (+ telefon, RJ45, tel satelitarna, alarm 10 czujek + gsm, 4 kamery) 4200zł sama robocizna, materiał 5300zł

Hydraulika: ogrzewanie podłogowe - kuchnia, łazienka dół, wiatrołap, łazienka góra, reszta kaloryfery. Instalacja wod-kan z materiałem 32000zł. Grzejniki holenderskie STELRAD

Osprzęt grzejników HERZ

System rurowy (grzejniki, podłogówka) KISAN

Kocioł GALMET

Zasobnik GALMET

Pompy GRUNDFOS

Tynki około 700m2 cena wraz z materiałem Knaufa 16000 Brutto.

Okna i rolety elektryczne wraz z moskitiera 17100Brutto - Drutex - pięknie sie prezentują.

No dobra, to ja się dopisuję:

Płock; 2 + 1 (16 lat)

TF, pomysł był twój, to może ty to skoordynujesz? :roll: A my ci pomożemy...

Witam,

trochę czasu znowu upłynęło i widzę że dyskusja o naszych andromedkach idzie pełna parą. Miałem pomysł na nasze spotkanie, a że zbliża się powoli zima i pracę trochę będą spowolnione myślę że jest odpowiedni moment na zaproponowanie spotkania. Co Wy na to aby nasze spotkanie odbyło sie np w Łodzi? po koniec tego miesiąca? ustalmy że odbędzie się 30.11.2007r.

Witam,

podaje moją wycenę:

Elektryka: 250 punktów + oświetlenie zewnętrzne + gniazdka zewnętrzne (+ telefon, RJ45, tel satelitarna, alarm 10 czujek + gsm, 4 kamery) 4200zł sama robocizna, materiał 5300zł

Witam ponownie

1) Czy w cenie robocizny jest wliczone tylko położenie przewodów do tych wszystkich urządzeń, czy tez montaż osprzętu (gniazdka, przełączniki itp., bo chyba już nie kamery i alarm...)

2) Czy cena materiału obejmuje coś poza przewodami (osprzęt: gniazdka, włączniki światła itp.,)?

Pozdrawiam

Mirek

Witam,

podaje moją wycenę:

Witam ponownie

1) Czy w cenie robocizny jest wliczone tylko położenie przewodów do tych wszystkich urządzeń, czy tez montaż osprzętu (gniazdka, przełączniki itp., bo chyba już nie kamery i alarm...)

w cenie robocizny jest wliczone położenie przewodów, bez montażu alarmu i kamer, zresztą to jest już łatwizna podłączyć alarm i kamery :)

2) Czy cena materiału obejmuje coś poza przewodami (osprzęt: gniazdka, włączniki światła itp.,)?

Cena materiału obejmuje przewody w tym tv i Rj45 alarm - centralka i gsm, kamery i kilka przełaczników i gniazdek na poczatek, takich naj naj tańszych.

Po tynkach montaż gniazdek i przełączników w cenie - gniazdka - 3zł sztuka przełączniki 5zł sztuka - termin realizacji 2 dni.

gg 7136389

Pozdrawiam

Mirek

Witam

Moje ekipa od tynków właśnie opuściła miejsce budowy.

Od soboty zaczęli działać hydraulicy.

Myślę, że około 17.11.2007 zaczniemy zalewać posadzki (jastrych).

Po tym etapie zacznie się właściwa wykończeniówka.

Oby nie wykańczanie inwestora :).

Nowe zdjęcia w galerii www

Pozdrawiam

Mirek

Witam w nawiązaniu jeszcze do ceny jaką podałem dla m_beata, za wykonanie instalacji elektrycznych w Andromedzie II, to jest to cena za robociznę za wykonanie tylko instalacji wewnętrznych i tylko elektrycznych. Pozostałe instalacje wykonuję sam, tj. telefoniczne, alarmowe, TV, komputerowe. Taką mam pracę.

Z elektrykiem umawiając się powiedziałem, że nie będę rozmawiać o cenie za tzw. "punkt" a o cenie za wykonanie prac zgodnie z moim projektem. Mi się udało za nierealnie mało - 1500zł, ale wiem że wyżej podane przez Was ceny są cenami "normalnymi".

Pozdrawiam

asik

Witam!

Załączam małe sprostowanie do cen instalacji: Jeżeli chodzi o elektrykę, to cena za całość łącznie z materiałami wyniesie 7.000 zł. W cenie znajdują się elektryka, wszelkiego rodzaju anteny telewizyjne, alarm. Internet nie wchodzi w grę, gdyż będziemy mieć bezprzewodowy. W cenę wchodzą wszelkie bajery związane z podłączeniem kotła c.o. na gaz, a także sterowania na pilot parter dół kotła c.o., oświetlenie zewnętrzne domu, wyciągnięcie prądu na zewnątrz do studni, do bramy z ogrodzenia. Nie wliczono już tzw. białego osprzętu tj. gniazdek itp.

Jeżeli chodzi o c.o. i wod kan, to jesteśmy, po kolejnych konsultacjach i cena wynosi 40.000 z robocizną. w cenę wliczone jest ogrzewanie podłogowe na całym dole, ogrzewanie podłogowe na piętrze w łazience, grzejniki, piec z vissmanna kondensacyjny, grzejniki drabinkowe do łazienek, spłuczki do łazienek itp. Jeżeli chodzi o tynki wewnętrzne i wylewki, metodą tradycyjną, to cena 10.000 za robocizne bez materiałow.

Pozdrawiam m_beata

Witam!

Załączam małe sprostowanie do cen instalacji: Jeżeli chodzi o elektrykę, to cena za całość łącznie z materiałami wyniesie 7.000 zł. W cenie znajdują się elektryka, wszelkiego rodzaju anteny telewizyjne, alarm. Internet nie wchodzi w grę, gdyż będziemy mieć bezprzewodowy. W cenę wchodzą wszelkie bajery związane z podłączeniem kotła c.o. na gaz, a także sterowania na pilot parter dół kotła c.o., oświetlenie zewnętrzne domu, wyciągnięcie prądu na zewnątrz do studni, do bramy z ogrodzenia. Nie wliczono już tzw. białego osprzętu tj. gniazdek itp.

Witam

Hmm, jest to dziwne. Same przewody YDY 1,5 i 2,5, 3 tablice rozdzielcze (2 x12), ich zawartość (wszystko od Legranda) itp. to około 3 do 4 tys. (kupowane w dobrych hurtowych cenach). Przewody (linki) zakopywane w ziemi (czarna izolacja) - to tez drogi interes...

Alarm i anteny telewizyjne (wraz z ich instalacją), to tez 2zł nie kosztuje :).

Chyba, że mowa o materiałach i robociznie (z wyłączeniem przewodów).

Pozdrawiam

Mirek

Hmm, jest to dziwne.

Tak, zgadzam się z Mirkiem. Jestem właśnie na etapie dokupowania brakujących elementów instalacji i tak dla porównania podam kilka liczb z mojej Andromedy.

Jeśli chodzi o osprzęt wewnątrz budynku, to:

1) Gniazda 230V - 83 szt.

2) Włączniki pojedyncze - 31 szt. (w tym zmienne, krzyżowe, impulsowe)

3) Włączniki podwójne - 7 szt.

4) Gniazda Cat5e - 7 szt.

5) Gniazda TV - 7 szt.

6) Ramki pojedyncze - 24 szt.

7) Ramki podwójne - 40 szt.

8) Ramki potrójne - 9 szt.

9) Ramki poczwórne - 1 szt.

Liczby dotyczą wszystkich pomieszczeń z tym, że w kotłowni i garażu wstawiam osprzęt innego rodzaju.

Długości kabli nie policzę ;-) Wkrótce wyjdzie mi jeszcze co brakuje do rozdzielni garażowej więc jak ktoś jest zainteresowany ile bezpieczników, różnicówek i innych rzeczy wyszło to zapraszam na priv.

PS. Najlepsze życzenia dla Marcinów

Witam, za oknami opady śniegu-lepszy byłby mróz ze względu na dojazd na budowę- a dopiero dzisiaj zamówiłem bramę do Andromedy II bramę garażową Wiśniowski, segment, orzech, automatyka NICE Flor/, za miesiąc dom powinien być w stanie tzw. zamkniętym, w tym tygodniu zaczynam układać przewody wszelakiego rodzaju. Koniec listopada, początek grudnia to przygotowania do tynkowania. Firma zapewnia że ma nagrzewnice i wszystko będzie OK, nawet jak przyjdą mrozy. Czy ktoś tynkował jak były mrozy?

Co w ogóle sądzicie o tynkowaniu wnętrz, o tej porze roku?

Zastanawiam się czy ocieplać ściany zewnętrzne niejako równolegle do tynkowania wnętrz. /Ściany mam z YTONG-a/.Czy czekać do wiosny?!

Syncio,

stryszek wykonałem wg zdjęcia zamieszczonego wyżej, przetestowałem osobiście wraz z dwoma osobami dorosłymi. Jest stabilnie. Oto mi chodziło.

Mam pytanie do osób co mieli albumy /bo `ich tam już nie ma/na serwerach Yahoo, czy to zamierzone działania, z uwagi na czas nieaktywności na stronie albumu, czy inne problemy Yahoo, bo album m.in. Sławinki znikł. :evil:

Pozdrawiam

ASik

Witajcie.

O pewnego czasy śledzę wasze opinie na temat Andromedy, jestem na etapie wybory projektu i nie mogę razem z żoną się zdecydować. Mi podoba się Andromeda i to bardzo. Ale najlepiej jak byśmy mogli gdzieś ją zobaczyć w realu bylibyśmy wdzięczni.

Tak więc jeżeli ktoś z Was buduje Andromedę na Podkarpaciu, a najlepiej w okolicach Tarnobrzega, to jeżeli byłby taka możliwość, z wielką ochotą chcielibyśmy ją zobaczyć.

Pozdrawiamy. Już niedługo pewnie dołączymy do Waszego grona.

Krzysiek i Benia

Witam, za oknami opady śniegu-lepszy byłby mróz ze względu na dojazd na budowę- a dopiero dzisiaj zamówiłem bramę do Andromedy II bramę garażową Wiśniowski, segment, orzech, automatyka NICE Flor/, za miesiąc dom powinien być w stanie tzw. zamkniętym, w

Ja już mam stan zamknięty. Bramę mam hormann z pełną automatyką, chodzi jak masło. Okna M&S złoty dąb z potrójnymi szybami i ramą thermo. Zapraszam do obejrzenia nowych zdjęć.

Instalacji na razie żadnych nie robię nie mówiąc o tynku. Nie mam na razie weny do robienia teraz czegokolwiek. Teraz będę robił wentylację mechaniczną, bo nie mam grawitacji.

Witam!. My budujemy na Śląsku ok. 20 km od Katowic w małej miejscowości Gostyn. Jeśli nie jest to zbyt daleko dla Państwa serdecznie zapraszamy. Obecnie stan surowy zamknięty i robią instalacje.

A teraz mam pytanie do forumowiczów: jak rozwiązaliście oświelenie salonu kuchni jadalni i holu? Chodzi mi konkretnie o pomysł na układ oświetlenia tzw. gra świateł. Jeśli ktoś mogłby mi przesłać jakieś zdjęcia oświetlenia w/w pomieszczeń Andromedy będę bardzo wdzięczna. Jesteśmy aktualnie na etapie robienia instalacji i dlatego temat jest pilny...

m_beata

Na jakiej wysokości macie albo planujecie mieć blat roboczy w kuchni?? W/g projektu parapet jest 85 cm od podłogi, jak dla nas ciut za nisko, przymierzałem się w kilku kuchniach i najlepiej pasowało nam gdy blat był na wysokości 90 cm. Wymagało by to jednak zmniejszenia wysokości okna w kuchni, i żeby było symetrycznie na ścianie frontowej - wysokości okna w pokoju przy garażu.

Ktoś już to przerabiał? Proszę o opinie.

PS. Z ostatnich zmian w stosunku do projektu - przesunięcie ścianki w łazience na dole kosztem pokoju, w tej chwili szerokość łazienki wynosi 217 cm (m.in. po to by zmieściło się 7 rzędów kafelków o szerokości 30 cm bez przycinania ).