Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

Gość tadeusz Freudenreich
Na jakiej wysokości macie albo planujecie mieć blat roboczy w kuchni?? W/g projektu parapet jest 85 cm od podłogi, jak dla nas ciut za nisko, przymierzałem się w kilku kuchniach i najlepiej pasowało nam gdy blat był na wysokości 90 cm. Wymagało by to jednak zmniejszenia wysokości okna w kuchni, i żeby było symetrycznie na ścianie frontowej - wysokości okna w pokoju przy garażu.

Ktoś już to przerabiał? Proszę o opinie.

PS. Z ostatnich zmian w stosunku do projektu - przesunięcie ścianki w łazience na dole kosztem pokoju, w tej chwili szerokość łazienki wynosi 217 cm (m.in. po to by zmieściło się 7 rzędów kafelków o szerokości 30 cm bez przycinania ).

Myśmy podnieśli troszeczkę ścianki w kuchni i pokoju. Nic sie istotnego nie zmieniło poza tym że okienka trochę mniejsze. Ale przy wielkości tych okien parę centymetrów nie robi różnicy a w kuchni przynajmniej blat na normalnej wysokości. Zajrzyj do mojej galerii.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My dodaliśmy jedną warstwę bloczków od dołu, tym samym wysokość od "0" do okien na parterze wynosi 1m, po wykonaniu posadzki i podłogi ok.18-19cm uzyskamy wysokość ok.81cm. Okno w salonie zmniejszyliśmy - do wysokości jak w jadalni.

asik283

My podnieśliśmy wysokość okna w kuchni i gabinetcie (żeby wizualnie od frontu było jednakowo) o 10 cm - przy czym nie zmniejszaliśmy otworu, tylko podnieśliśmy też nadproże o 10 cm - mogliśmy sobie na to pozwolić, ponieważ sufit parteru też jest około 14 cm wyższy niż w projekcie.

Co do okna w salonie to my - w przeciwieństwie do Asika nie tylko nie zmniejszyliśmy go, ale daliśmy bardziej do podłogi i jest prawie kwadrat (240*201) - moim zdaniem super widok będzie na ogród - zapraszam do zobaczenia tego na moich zdjęciach.

Witam!

Mam pytanie do andromedowiczów - w jaki sposób oświetliliście kuchnię, salon i hol na parterze. Szczerze powiedziawszy nie mam pomysłu na układ świateł na parterze. Zastanawiam się nad zastosowaniem halogenów w połączeniu z innego rodzaju oświetyleniem, ale nie wiem czy to dobry pomysł... Bardzo proszę o podesłanie pomysłu

m_beata

Witam!

Mam pytanie do andromedowiczów - w jaki sposób oświetliliście kuchnię, salon i hol na parterze.

hej,

ja sobie wymyslilem panel swietlny w kuchni, tzn obnizony sufit z "wycietym" kwadratem w srodku, ktory jest poswietlany przez waz swietlny, a na obrzezach sa halogeny, poza tym 3 wiszacy lampki nad stolikiem pomiedzy kuchnia a jadalnia. na schodach dalem 4 lampki wpusczone w sciane oswietlajace stopnie. w salonie wymyslilem sobie znowu waz swietlny lekko oswietlajacy sciane "telewizyjna". a poza tym to wszedzie indziej sa wiszace kable i oprawki z zarowkami - trzeba teraz myslec nad lampami

Witamy wszystkich zarażonych Andromedą.

Od kilku już miesięcy pilnie śledzę temat andromedy na tutejszym forum. Dopiero dziś dobrnąłem do końca tego obszernego, a jakże ciekawego wątku. Oto nasza krótka historia:

Działkę o pow. 10a zakupiliśmy w 2001r. Za rok spłacimy ostatnią ratę za działkę. Projekt mamy kupiony już od 2004r. :) (czas jednak szybko ucieka). W lecie br. przyszła wreszcie pora na rozpoczęcie budowy. To był 5 sierpnia A.D. 2007r. Tak więc do dnia dzisiejszego mamy wykonane fundamenty (docieplone zasypane piaskiem) i mały domek gospodarczy pod zadaszeniem, który teraz będzie nam służył na cele budowlane, a kiedyś stanie się miejscem spotkań w gronie rodziny i przyjaciół (domek + grill + wędzarnia).

do projektu wprowadziliśmy zmiany jedynie kosmetyczne:

1. Rezygnacja z wylewanego tarasu na rzecz kostki brukowej.

2. Rezygnacja z okna dachowego w pokoju z sypialnią

3. Ścianka kolankowa na jeden pustak

4. Druga dodatkowa lukarna w pokoju nad jadalnią

BARDZO cieszymy się, że możemy dołaczyć do Was, mieć te same zainteresowania, marzenia...

Wszystkich adnromedowiczów pozdrawiamy serdecznie

Ula i Wojtek z Rzeszowa :D

PS: w niedługim czasie uporam się z fotosikiem.pl i bedę mógł pochwalic się efektami naszych wypocin :)

Dziś ekipa układała strop i szalowała łuk nad wejściem, a szef zapytał jakie chcę mieć wykończenie sufitu za łukiem - płaskie czy też łukowate. W projekcie chyba nie jest to jednoznacznie określone, jak Wy macie? Na żywo widziałem zrobione płaskie (dzięki, Trak), a jak wygląda to z łukiem? Jak jest ten łuk wykonany - zalany na całej powierzchni czy ze styropianu, jak to mi sugerował szef? Może ma ktoś jakieś zdjęcia?

szef zapytał jakie chcę mieć wykończenie sufitu za łukiem - płaskie czy też łukowate. W projekcie chyba nie jest to jednoznacznie określone, jak Wy macie? Na żywo widziałem zrobione płaskie (dzięki, Trak), a jak wygląda to z łukiem? Jak jest ten łuk wykonany - zalany na całej powierzchni czy ze styropianu, jak to mi sugerował szef? Może ma ktoś jakieś zdjęcia?

U mnie, w ścianie fasady, w ganku nad wejściem jest wylany łuk. Dalej w głębi jest, póki co, otwarta przestrzeń. Mnie majster też namawiał na profilowanie łuku styropianem. Dlatego, że po prostu nie chce im się ustawiać kolistego szalunku na beton, co jest nieco trudniejsze. Tyle, że w ten sposób po prostu zwalają robotę na ekipę, która będzie okładać fasadę, za co my będziemy musieli dodatkowo dopłacić. Jak masz umówioną cenę na murowankę według projektu, radzą przymusić ich do wylania łuku, tak jak jest w projekcie, żeby mieć już sprawę z głowy. Inna sprawa to, jak zamknąć przestrzeń górną ganku już za łukiem. Widziałem, że inni robią tam płaski sufit z desek. Moim zdaniem łuk w fasadzie i płaski sufit w głębi wygląda nieco niekonsekwentnie. Dlatego zamierzam "zasklepić" górną część ganku wygiętą płytą KG tak, by krzywizna łuku ciągnęła się, aż do ściany z drzwiami wejściowymi. Już widzę minę majstra, któremu to oświadczę ale cóż, na budowie trzeba być asertywnym.

Pozdrawiam,

Trak

Witajcie!

Ja również przyłączę się do prośby poprzedniczki :), a przy zapytam, może ktoś wpadł na ciekawy pomysł w urządzeniu dolnej łazienki? Chciałam tam zmieścić mały prysznic, kibelek i umywalkę, a przy tym nadać nietuzinkowy wygląd.

Nie wiem jeszcze jak urządzić garderobę ale łazienkę dolną mam już gotową. W projekcie jest trochę mała więc nieco ją powiększyłe, głównie kosztem korytarzyka, czyli ścianką z drzwiami przesunąłęm o ok. 0,5m. Ponadto zrobiłem niszę na półokrągłą kabinę z mozaiką, kosztem pomieszczenia po prawej stronie stojąc frontem do łazienki. Sugerowane w projekcie ustawienie kibelka - na wprost drzwi - jest co najmniej nieeleganckie. Dlatego na wprost od drzwi jest umywalka, wc jest schowany na prawo od drzwi, kabina w prawym rogu w głębi. Jak chcecie znać szczegóły mogę wam wysłać rysunek z dokładnym projektem.

Pozdrawiam,

Trak

U mnie, w ścianie fasady, w ganku nad wejściem jest wylany łuk. Dalej w głębi jest, póki co, otwarta przestrzeń. Mnie majster też namawiał na profilowanie łuku styropianem. Dlatego, że po prostu nie chce im się ustawiać kolistego szalunku na beton, co jest nieco trudniejsze. Tyle, że w ten sposób po prostu zwalają robotę na ekipę, która będzie okładać fasadę, za co my będziemy musieli dodatkowo dopłacić. Jak masz umówioną cenę na murowankę według projektu, radzą przymusić ich do wylania łuku, tak jak jest w projekcie, żeby mieć już sprawę z głowy. Inna sprawa to, jak zamknąć przestrzeń górną ganku już za łukiem. Widziałem, że inni robią tam płaski sufit z desek. Moim zdaniem łuk w fasadzie i płaski sufit w głębi wygląda nieco niekonsekwentnie. Dlatego zamierzam "zasklepić" górną część ganku wygiętą płytą KG tak, by krzywizna łuku ciągnęła się, aż do ściany z drzwiami wejściowymi. Już widzę minę majstra, któremu to oświadczę ale cóż, na budowie trzeba być asertywnym.

Pozdrawiam,

Trak

W chwili obecnej wygląda u mnie to tak:

http://images33.fotosik.pl/56/0eaee604c276d6c4m.jpg

Ta sama ekipa będzie robiła ocieplenie, więc i tak oni będą się z tym męczyć. Nad gankiem chcę zrobić dostępny z korytarzyka na piętrze schowek, na forum ktoś już o tym pisał, muszę poszukać tego posta.

• 2 weeks później...
Gość tadeusz Freudenreich
Dziś ekipa układała strop i szalowała łuk nad wejściem, a szef zapytał jakie chcę mieć wykończenie sufitu za łukiem - płaskie czy też łukowate. W projekcie chyba nie jest to jednoznacznie określone, jak Wy macie? Na żywo widziałem zrobione płaskie (dzięki, Trak), a jak wygląda to z łukiem? Jak jest ten łuk wykonany - zalany na całej powierzchni czy ze styropianu, jak to mi sugerował szef? Może ma ktoś jakieś zdjęcia?

No jeśli dzięki "Trak" to rozumiem ze następna w okolicy Poznania :)

No jeśli dzięki "Trak" to rozumiem ze następna w okolicy Poznania :)

Jeśli za okolice uznać ok. 70 km to tak :lol:

W Lesznie się budujemy.

Aktualności z budowy: strop już stwardniał (świetna pogoda była przez te parę dni - powyżej zera i czasami popadało), ekipa rozszalowala boki i stawia ściankę kolankową oraz szczytowe. Będę jednak podnosić tylko o jeden pustak a nie o dwa, bo i tak dojdzie jeszcze wysokość drugiego wieńca i murłaty. Na gotowo z podłogą ma być pod skosem 80-82 cm. Mam też już rozwiązany problem schowka nad wejściem, zrobią nadproże w tej ściance od strony korytarza i będzie można później wstawić spokojnie jakieś drzwiczka.

Dawno nic na tym wątku nie napisano, więc podnoszę i chwalę się, bo wczoraj zalalismy ławę fundamentową. Mam nadzieję, ze uda mi sie zrobic stan "0"

w tym roku. Dalej pociagniemy wiosną. Andromeda II odbicie lustrzane powstaje w okolicach Ożarowa Mazowieckiego.

Gratuluje i cóż... hmm...

Trzymam kciuki z pogodę :-D

Witam, mam kilka pytań - jak to zrobiliście u siebie.

Dla porządku - Andromeda II, lustro.

Nazewnictwo kominów - kuchenny, środkowy - to ten który przechodzi przez pokój z lukarną i komin kominowy :-) - czyli dymny.

Jak rozwiązaliście wentylacje ?

Nie planuje żadnej wentylacji wymuszonej, normalna grawitacyjna.

- Went z kuchni - do komina kuchennego jednym kanałem - do tego chcę podłączyć okap i zwykłyą kratkę (są takie kratki "dwa w jednym".

- Spiżarka - do komina kuchennego,

- Pokój nad kuchnią - do komina kuchennego.

Czwarty kanał zostaje nie wykorzystany.

- Salon - brak wentylacji - tylko okno z nawiewnikiem i oczywiście kominek podłączony do dymnego.

- Gabinet - brak wentylacji.

Łazienka dół - do komina środkowego.

Kotłownia - brak wentylacji (nie będzie żadnego pieca, tylko zasobnik i hydrofor)

Garaż - do komina środkowego

Sypialnia - do komina dymnego

Łazienka góra - do komina środkowego

(W obu łazienkavh wentylatory elektryczne zamiast klasycznych kratek)

Moje pytania:

- Czy robić kratkę "napowietrzającą" garaż, gdzieś przy podłodze (ściana na wylot - kratka wewn i zewn)

- Czy robić przebicie z kotłowni pod kominek aby brał powietrze (UWAGA: rura napowietrzająca kominek juz jest - wychodzi na zewnątrz fi 200)

- Czy okna dachowe w pozycji "rozszczelnione" zapewną wystarczająco dużo "napływającego" powietrza ?

- Czy robić jakiś specjalny podciąg wyraźnie oddzielający kuchnie od reszty - tak aby zapachy "pełzające" po suficie nie wychodziły "na dom" czy wystarczy ten podciąg który jest...

- Wszystkie kominy już zająłem ale bardziej interesuje mnie sposób "dostarczenia" do pokojów powietrza. Czy typowe rozszczelnienie okien, wietrzenie itp.. wystarczy - czy trzeba robić jakieś nie_wiadomo_co ? :-D

Pozdrawiam

Witam wszystkich.

Właśnie dołączyłem do grona osób budujących Andromedę, ruszam na wiosnę, projekt zakupiony - Anromeda I - lustro.

Mam do wszystkich pytanie, co zrobiliście ze słupem stojącym na parterze przy wyjściu na taras. Czy jest ktoś kto może go trochę przesunął w stronę schodów, a może jest ktoś komu udało się z niego całkowicie zrezygnował i czy jest to możliwe.

Byłbym wdzięczny za jakieś podpowiedzi.

Pozdrawiam

korsarz5

Witam wszystkich.

Właśnie dołączyłem do grona osób budujących Andromedę, ruszam na wiosnę, projekt zakupiony - Anromeda I - lustro.

Gratuluję i witam w "rodzinie" :p

Mam do wszystkich pytanie, co zrobiliście ze słupem stojącym na parterze przy wyjściu na taras. Czy jest ktoś kto może go trochę przesunął w stronę schodów, a może jest ktoś komu udało się z niego całkowicie zrezygnował i czy jest to możliwe.

Ja przesunąłem do schodów, słup jest wbudowany w pierwszy schodek, zobacz na zdjęciu

http://images6.fotosik.pl/96/a9e94f084fd1a5eem.jpg

Podciąg przez tę zmianę jest grubszy o 10 cm, ale mnie to nie przeszkadza.

Jeśli chodzi o inne rozwiązania polecam wnikliwą lekturę wątku