Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

Wiatm.

Mam na dzień dobry pytanie: a podnosiliście ściankę kolankową? My właśnie jesteśmy w trakcie budowy i mocno bijemy się z myślami czy ją podnosić, czy nie. I raz jesteśmy zdecydowani na podnoszenie a innym razem opieramy się na rozmyślaniach Syncia09 i chcemy zostawiać tak jak jest w planie.

Daltego uwagi uzytkownika andromedki baaaaardzo będa przydatne. :)

POzdrawiam.

Joanna.

Witam sia :)

Tak, podnieśliśmy ściankę o ok. 0,5 m i moim zdaniem była to bardzo trafiona decyzja. W ten sposób mamy wyższy zarówno dół jak i piętro, a domek jest ciągle proporcjonalny, a chyba nawet proporcjonalniejszy niż w oryginale - bo dach wyszedłby za duży w porównaniu do murów.

Także szczerze polecam podniesienie ścianek.

Pozdrawiam

Ania

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Własnie dołaczyłem do szczesliwych posiadaczy projektu Andromedy - domek cudenko!

Chcialbym jednak dokonac paru zmian, a przede wszystkim:

- przesunac filar przed wyjsciem na taras w strone schodow;

- wydluzyc nieco garaz;

- sciane kolankowa do gory;

Czytalem ze wiele osob dokonalo takich zmian.

Tutaj mam pytanko.

Nie bedzie duzego z tym problemu? Mysle, ze przedluzenie garazu spowoduje problem z kominem, a z kolei ten filar to czesc nosna dachu, a jesli podnoscic scianke kolankowa to o ile zeby budynek nie stracil na swoim wygladzie...

Prosze o rady i opinie

Pozdrawiam

Witaj,

My co prawda budujemy Andromedę I (blizniak), ale może Ci się przyda kilka uwag.

Architekt z " Dobrych Domów"stanowczo odradzał przesuwanie filaru na parterze. Sugerował, że można zrobic wiele przeróbek, ale nie ten filar. Dlatego też z w/w powodów wpadliśmy na inny pomysł i wydłużyliśmy jadalnię i "wyprostowaliśmy" drzwi tarasowe. Dzięki temu jadalnie jest większa, a słup się sam "odsunął" od wyjścia na taras.

Poza tym wydłużyliśmy garaż, powstał praktyczny składzik ogrodniczy. Dzięki tym zmainom powiększyło się również piętro i udało się wygospodarowac pralnio-suszarnię. :D

Nie wiem, czy pamiętam wszystkie zmiany :oops: (mój mąż na pewno), ale będziemy podnośic kolankową (2X24cm). Powiększamy trochę balkonik na piętrze (dodając mu jakieś 20cm głębokości). Usunęliśmy większośc kominów z powodu instalacji mechanicznej, rekuperacji i GWC. A i jeszcze dodaliśmy kominek grillowy na tarasie. Wydłużyliśmy do samej podłogi okno w salonie, a w jadalni na 50 cm od podłogi.

Spróbuję załączyc dwa rzuty: parteru i poddasza po zmianach.

Pozdrawiam

http://img252.imageshack.us/img252/5777/partersegmentabe3.jpg (alt+p)

http://img236.imageshack.us/img236/9083/poddaszesegmentapodlogayu1.jpg (alt+p)[/img]

Ja przesunałem słupek na początek schodów, gdy kupowałem projekt osobiście w siedzibie firmy poprosiłem o pisemne pozwolenie na zmiany w projekcie i nic nie mówili że odradzają przesuwanie słupa. Poniżej mój projekt ze zmianami na parterze i poddaszu, gdzie zmieniła się konstrukcja dachu za garażem po dobudowaniu pomieszczenia "ogrodowego".

Ściankę kolankową podnosiłem o jeden pustak, ale jak do tego doliczyć jeszcze wieniec i murłatę to wysokość na gotowo wyniesie trochę ponad 90 cm i tak miało być.

http://images31.fotosik.pl/217/d783f6e116dc7d59m.jpg

http://images30.fotosik.pl/196/4824fc78b2d51865m.jpg

Przeniesienie słupa u mnie skutkowało grubszym podciągiem który został ponownie przeliczony przez architekta wprowadzającego zmiany.

mc_gregor - uswiadczyles mnie z w przekonaniu ze te zmiany sa mozliwe. Chce zrobic dokladnie takie zmiany jak u ciebie.

Obawialem sie przede wszystkim przedluzenia garazu ale widze ze rozwiazanie nie jest zbyt skomplikowane.

Przesuwales albo usuwales moze slupki na gorze?

Pozdrawiam

Obawialem sie przede wszystkim przedluzenia garazu ale widze ze rozwiazanie nie jest zbyt skomplikowane.

Przesuwales albo usuwales moze slupki na gorze?

Przedluzenie garazu mialem tak wyliczone zeby nie zmieniac kąta nachylenia dachu no i zeby drzwi sie tam zmiescily. Wyszlo super, zobacz sobie na zdjeciach u mnie.

Slupow na gorze nie ruszysz, to integralna konstrukcja dachu, co najwyzej mozesz je wykorzystac do zrobienia stryszku. Trzeba uwazac przy stawianiu slupa tego przy drzwiach do sypialni z balkonem, zeby drzwi weszly na szerokosc. Ja ten slup schowam w scianie.

A ja bym się chciała dowiedzieć czy ktoś robił parterowe słupy okrągłe?Cosik mi się mąż uparł na takie ale w sumie nie wiem jakby to pasowało do kanciastej całości domu:)

Jakaś fotka może? 8)

widziałam okrągłe słupy na tarasie i w salonie na stronie Kasi i Arka :D

Osobiście wolę kanciaste, ale okrągłe nie wyglądają zle. Jest kilka elementów, które mogą pasowac do okrągłych filarów: łukowy balkonik i okno oraz kształt tarasu.

Myślę, że znajdziesz coś dla siebie...

http://www.andromeda2.pl/strona,symbol,galeria,idkat,28.html

Pozdrawiam

Dołączam do wielbicieli Andromedy. Wiele projektów wraz z mężem obejrzelismy, zastanawialiśmy się nad Kamertonem ze Studia Atriu, ale Andromeda pasuje mi w 99%. Mamy sporą działkę bo 33x70m, wiec domek zmieści się super. Przeczytałam wszytskie Wasze porady, tez mi nie pasuje kolumienka przy drzwiach na taras. Chyba tez ją przesuniemy gdzie w okolice schodów.

Mam pytanie do osób, które kończą budowę, albo dokładnie przesledziły projekt. Czy kuchnia nie jest za mała? Ja mimo wszystko chyba wolałabym ją trochę oddzielić od jadalni, głównie ze wzgledu na zapachy. Co Wy na to?

Wiam,

Jakiś czas temu pisałam, że zaczynamy budowę ANdromedy II

Dzisiaj już powoli zbliżamy się do lania stropu, aż się dusza cieszy jak mury pną się w górę.

Mam jednak pytanie- czy ktoś z Was próbował wykonać strop nad wejściem ( tam gdzie teraz jest pustka) i wykorzystać tą przestrzeń na górze jako np schowek. W bryle budynku nic się nie zmieni a będzie dodatkowa przestrzeń....

A nam architekt na nasze życzenie zupełnie usunął słup na dole - mamy po prostu inne podciągi wstawione.

A mozesz cos wiecej na temat tych podciagów? Moj projektant zaproponował. HEB 240 zamiast tego slupa. Niestety koszt tej stalowej belki kest koszmarny, więc kierbud zaproponował wlasnie zrobienie wiekszych podciągów, beda wystawały o 25 cm ze stropu.

Dziękuję za podpowiedzi wszystkim.

A co do stropu to wydajew mi się, ze ktoś tak właśnie zrobił, że go "wyciągnął" i zagospodarował. Nie jestem pewna czy nie Syncio 09. Ale myślę, ze to niezłe rozwiązanie. Prędzej czy później zawsze brakuje kątka na coś;)

Zrobiliśmy strop nad wejściem. Cieńka płyta i po bólu. Również jestem zdania, że każdy kąt należy wykorzystać. Teraz wielkość "rupieciarni" będzie zależała od wysokości ścianki kolankowej. Planujemy podnieść max 2 pustaki.

A nam architekt na nasze życzenie zupełnie usunął słup na dole - mamy po prostu inne podciągi wstawione.

A mozesz cos wiecej na temat tych podciagów? Moj projektant zaproponował. HEB 240 zamiast tego slupa. Niestety koszt tej stalowej belki kest koszmarny, więc kierbud zaproponował wlasnie zrobienie wiekszych podciągów, beda wystawały o 25 cm ze stropu.

U nas majster również już w trakcie budowy zaproponował wyrzucenie słupa z salonu. Zaproponował zamiast niego właśnie wzmocnione podciągi. Oczywiście ucieszyłem się, że to jeszcze jest możliwe, jednak dałem to jeszcze do przeliczenia konstruktorowi. Trochę więcej betonu, trochę więcej stali i obędzie się bez słupa. Również podciągi mają wystawać z sufitu o około 25cm.

Pozdrawiamy wszystkich borykających się budową Andromedki :)))

Myślimy jeszcze czy robić ten mały balkonik przy sypialni - maleństwo to takie i będzie chyba tylko ładnie wyglądało a funkcjonalność minimalna

Mozna poza tym wietrzyc posciel sobie na balkoniku -na balustradzie.

W trakcie układania stropu zrezygnowaliśmy jednak z balkonu. Planuję zrobić ładną, kutą barierkę z większym dystansem od elewacji. Na niej można równie dobrze wywietrzyć pościel, a nie będzie kłopotów z docieplaniem płyty balkonowej, z płytkami, z obróbkami blacharskimi.

Plizz help me drodzy andromedowicze! Właśnie dochodzimy do etapu stropu i murarze chcieli przygotować zbrojenie podciagów. Okazało się, że nie ma tego w projekcie, tam są tylko rysunki pogladowe, nawet bez średnicy prętów. Zadzwoniłem do Dobrych Domów i okazało się, że te dane są w zeszycie z informacjami dodatkowymi, dołaczonym do projektu. Myślałem, że mam to w domu, ale niestety, przeszukałem cały dom i śladu nie ma. Moze zabrał jakis niedoszly wykonawca, moze kto inny, w każdym razie przepadło. Biuro może wysłać, ale najwczesniej w poniedziałek, kiedy rozpoczyna sie strajk poczty, nawet jak pojdzie dobrze, to dostane to najwczesniej za tydzien. W zwiazku z tym zwracam sie z prosbą, czy ktos z Warszawy i okolic, mogłby udostepnić mi ten zeszyt (Andromeda II odbicie lustrzane), ewentualnie, czy ktos moglby przeslac skan?

pozdrawiam,

Tomek