Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

Gość tadeusz Freudenreich

Witam

mam wielką prośbę do Andromowiczów, czy ktos posiada wyliczenia ile styropianu wychodzi na ocieplenie Andromedy II z podwójnym garażem? i ile metrów kwadratowych wychodzi po przykręceniu płyt gipsowych na poddaszu. Coś mnie moi fachowcy chcą w bambuko zrobić. Pozdrawiam Tadeusz

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

mam wielką prośbę do Andromowiczów, czy ktos posiada wyliczenia ile styropianu wychodzi na ocieplenie Andromedy II z podwójnym garażem? i ile metrów kwadratowych wychodzi po przykręceniu płyt gipsowych na poddaszu. Coś mnie moi fachowcy chcą w bambuko zrobić. Pozdrawiam Tadeusz

Witam,

Jeszcze nie ociepliłem mojego domku i sam jestem ciekawy ile styropianu na to trzeba przygotować. Ale poddasze mam już gotowe i poszło na nie niemal dokładnie 200m2 płyt KG.

Pozdrawiam,

Trak

Gość tadeusz Freudenreich
Witam

Witam,

Jeszcze nie ociepliłem mojego domku i sam jestem ciekawy ile styropianu na to trzeba przygotować. Ale poddasze mam już gotowe i poszło na nie niemal dokładnie 200m2 płyt KG.

Pozdrawiam,

Trak

Więc wyliczyłem, styropianu 0,12cm wychodzi 33,3m3 czyli 277,5m2

czy zlewozmywak w kuchni macie pod normalnym oknem

mam wątpliwości czy nie powinno być mniejsze i wyżej ,

bo przecież ciągłe chlapanie , a jescze jak okana z drewna to po paru miesiącach lakier będzie sią łuszcył , a drewno pruchniało,

co wy na to

WITAM

Oczywiście Fakt przedłużenia garażu dwustanowiskowego wiązała się ze zmianą projektu a właściwie z projektem zastępczym - ale zapewniam, że warto !!!

My budujac naszą Andromedę z dwustanowiskowym garażem w lustrzanym odbiciu chcieliśmy podpiwniczyć sam garaż tj. ok 50m2.

Tak też się stało. Otrzymaliśmy super piwniczke ok 25m2 oraz kotłownię i pomieszczenie składu opału. Aby dostać się do piwnicy zaprojektowaliśmy monolityczne schody (wylewane wraz z całą konstrukcją stropu garażu wewnątrz samego garażu. Na poziomie garażu otrzymaliśmy także dodatkowe pomieszczenie gospodarcze. Garaż jest bez słupka z dużą brama garazową napędzaną silniczkiem.

Jeżali chodzi o górę to oczywiscie jak sami zauważyliście należy spodziewać się zmian w samej konstrukcji dachu.

Proszę się nie martwić - bo zmiany nie są poważne - aby zachować skos dachu w nienaruszonym stanie po ok 38 stopni przenieśliśmy środek dachu o pół metra w stronę wydłużanej ściany garażu oraz podnieśliśmy górę dachu o potrzebne centymetry aby zachować równowagę.

W rezultacie otrzymaliśmy to co chcieliśmy. Ponieważ dach przy dwustanowiskowym garażu mocno się wydłuża sam dach ścieliśmy od lewej strony garazu bez straty oczywiście dla użyteczności poddasza. Ten drobny zabieg spowodował optyczne zmniejszenie dachu oraz poprawił walory estetyczne.

Jedyny mankament to fakt, że komin z salonu do kominka wyszedł nam w tzw "KOSZOWEJ" ale z tym także jakoś sobie nasi fachmani poradzili. Zdjęcia oczywiście moge wysłać - najchętniej na e'mail jeżeli go podacie.

Pozdrawiam i oczywiście służę swoją pomocą.

W chwili obecnej jestem na etapie oczekiwania na tynkarzy. Mają wejść na dniach.

Instalacje elektryczne, część hydraulicznych oraz odpływy już zrobione.

POZDRAWIAM WSZYSTKICH NA SUPER FORUM

No... Już wiem jak wygląda nasz dól, a po tym dłuuugim weekendzie biorą sie za strop i góre. Ogólnie nie mogę się doczekać.

1. Na dole powiększyliśmy łazienkę kosztem pokoju-podkradliśmy mu 40cm i z tego co widzę to był świetny pomysł. Pokój niewiele traci, a łazienka jest dużo bardziej ustawna i przestrzenniejsza, a dla nas to ważne, bo będzie z nami mieszkać osoba na wózku.

2. Podzieliłam spiżarkę na pół i w kuchni zostaje taka niby "szafo-wnęka", w której śmiało zmieszczą się półki i nawet odkurzacz z wiaderkiem;), a drugą połówkę przyczepiliśmy do wiatrołapu-wyszła niewielka wnęka, w której będzie miejsce na szafkę na buty i wieszak na kurtki dla gości, albo salon psi;).

3. Musieliśmy zrezygnować ze schodów zabiegowych i mamy proste-takie przy ścianie(trochę cierpię....), jeden stopień wystaje w stronę salonu, ale zyskaliśmy możliwość swobodnego przemieszczania się wózka.

Kupując projekt nie braliśmy takich zmian pod uwage, wynikneły ostatnio, ale cóż-do wszystkiego sie można dopasować.

Mam tylko nadzieję, że pięknie wykończone schody będą sie prawie równie dobrze prezentować co zabiegowe.....Prawie... :roll:

W jakim pomieszczeniu albo w którym miejscu macie umieszczony sterownik od kotła gazowego? Jestem na etapie kładzenia instalacji elektrycznych i przed tynkami chcialbym ze wszystkimi kablami mieć juz spokoj.

Wszystko dałem w kotłowni na ścianie na której drugiej stronie są schody (Andromeda II lustro). Tam jest skrzynka bezpiecznikowa, sterowanie solarami, PC. Czyli centrum sterowania domem ;-)

• 2 weeks później...
agawi74: widzę że masz izolowane styropianem słupy (zdjęcie), czy masz je czymś odizolowane od stopy fundamentowej?

Zastanawiam się co zrobić żeby nie uciekało tam ciepło.

Witaj Irku K.,

W słupach ze względu na zbrojenie, nie stosuje się poziomych termoizolacji- jest to niebezpieczne. Ucieczka ciepła do gruntu wewnątrz domu jest znikoma, powierzchnia wymiany wynosi zaledwie 0,0625 m2 dla jednego słupa 25x25cm. Wskazane jest natomiast odizolowanie ścian fundamentowych od ścian nośnych np. foamglas T4. Służy jako termo i hydroizolacja - patrz materiały na naszej stronie.

Pozdrawiam

Powierzchnia rzeczywiście jest mała jednak materiał należy do tych dobrze przewodzących. Zapewne masz rację, ja się na tym nie znam. Jednak tak mi teraz do głowy przyszło (kombinuję zanim porozmawiam z projektantem :) ) gdyby wylać stopę fundamentową, położyć na niej np. foamglas i na tym zrobić kolejną płytę już połączoną zbrojeniem ze słupem. Wtedy bez problemu można taką konstrukcję zaizolować termicznie.

Ściany fundamentowe mam zamiar zrobić z bloczków keramzytowych i ocieplić z obu stron styropianem, myślę że nie ucieknie mi wtedy tam dużo ciepła.

Prawdopodobnie okaże się to nieopłacalne, ale zanim zacznę budować to siedzę i wymyślam :)

Zbyt duzy nacisk jednostkowy moze byc, slupy przenosza bardzo duze obciazenia na malej powierzchni, sciana natomiast rozklada obciazenia liniowo na wieksza powierzchnie. Jezeli "stopa-dolna" bedzie wystarczajaco duza powierzchniowo to jest to mozliwe (teoretycznie), ja jednak nie zaryzykowal bym stabilnosci takiego rozwiazania.

Jezeli chcesz calkowicie odciac fundamnety od gruntu to powinienes pomyslec nad plyta fundamentowa lezaca na styropianie.

Inne rozwiazania moga sie nie sprawdzic.

Poza tym, grunt pod domem nie bedzie przemarzal i mostek tak wielki jak Ci sie wydaje nie powstanie, aczkolwiek bedzie-nie ma sie co czarowac. Temp. gruntu 8*C pod domem moz byc pomocna latem :) Mysle, ze wieksze sraty beda poprzez przegrody przeszklone niz te do gruntu pod domem, oczywiscie wszystko powinno byc z bokow ocieplone

Sa 3 slupy wewnetrzne i jeden zewnetrzny, zewnetrzny jest ocieplony az do stopy i dodatkowo 0,5 m nad pow. gruntu osloniety tarasem (tez odizolowany od slupa styropianem), powyzej dajemy styropian 10cm dookola wspomnianego slupka jak rozniez podciagi (u nas lukowe) i strop od spodu beda ocieplone styro. 20cm. Widze ze rezygnujesz z balkonu -odpada potencjalny mostek ale troche szkoda bo moze byc przydatny :)

Ja zamierzam go oblozyc styropianem 10cm dookola (gora,spod i boki) i zminimalizowac przenikanie ciepla przez niego.

Scianki dzialowe tez sa mostkami,stoja na chudziaku i nie sa odizolowane termicznie od gruntu. Kiedys chcialem kombinowac i podstawiac styro. pod dzialowki, ale dalem sobie spokoj-uznalem ze nie warto. Sytuacja podobna do slupow wewnetrznych-a moze nawet mniejszy problem, bo stoja na gruncie a nie w gruncie a chudziak odciety jest od scian fundamentowych styropianem 10cm, to samo monolityczne schody i komin, ale tych to juz sie nie da tak latwo odizolowac wiec pozostawilem swiadomie i sa mostkami, ale jak wiekszosc, o ktorych wiem, nieznacznymi.

Projekt Andromeda nie jest projektem domu pasywnego, wiec jakies "straty" energii zawsze beda. Domy pasywne nie powinny miec kominow, balkonow, zalaman architektonicznych i najlepiej jakby byly budowane na plycie fundamentowej jako domy szkieletowe, a zamiast okien dachowych kolektory lub panele fotovoltaiczne :wink:

Pzdr.

• 2 weeks później...

Witam Andromedowiczów, nie było mnie chyba ze pół roku na forum, zaglądam na chwilę a tu miła niespodzianka, nowi budowniczowie Andromedy dołączają do FM. Swietnie! Nasza budowa Andromedy jakby stanęła, ale w tym czasie robiliśmy drobnicę, tj. schody , taras, porządki dookoła domu, itp. W przyszłym tygodniu wchodzą upragnieni tynkarze. Powoli do stanu surowego dochodzimy.

Czy ktoś z Was myślał o DGP jako wspomaganiu zasadniczego ogrzewania? oraz rekuperacji?

Pozdrawiamy Andromedowiczów.

Adam