Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

piwopijca: po rozmowie z projektantem okazało się że można postawić słupy na bloczkach keramzytowych (płyta betonowa, bloczki, płyta ze słupem), jednak przez Ciebie teraz się zastanawiam czy warto ;)

Czy ktoś może wie jaka jest różnica w cenie więźby pod dachówkę i pod blachę ?

Zastanawiamy się na blachą z posypką (http://www.supro.pl/sklep/index.php?cPath=28), niestety jest droższa od dachówki i się zastanawiam czy różnica w cenie więźby nie pokryje różnicy w pokryciu.

witam wszystkich Andromaniakow :)

my wybralismy proejkt z podwojnym garazem i w odbiciu lustrzanym. Bedziemy bo stawiac w Markach pod Warszawa.

Jesli chodzi o zmiany to na pewno:

1. Likwidacja drzwi wyjsciowych z garazau (moze okno w zamian)

2. Podniesienie scianki kolankowej (2 pustaki bedzie ok? hm... )

Zastanawiamy sie co zrobic ze slupem w salonie.... rozumiem ze przeniesienie go na parterze skutkuje przeniesieniem rowniez na poddaszu... czy wtedy nie wyskakuje on w zupelnie dziwacznym miejscu??? (jak patrze na projekt, choc specem nie jestem) to jesli przeniesc slup i przykleic go do scianki w jadalni to wtedy mamy go we wnęce z szafa... no chyba ze przykleic go do schodow, tylko to chyba troche zaburza balans konstrukcji i sil dzialajacych na domek...?

Zastanawiamy sie co zrobic ze slupem w salonie.... rozumiem ze przeniesienie go na parterze skutkuje przeniesieniem rowniez na poddaszu... czy wtedy nie wyskakuje on w zupelnie dziwacznym miejscu???

Słup na dole jest betonowy, na górze są drewniane i ich nie można za bardzo ruszać bo zmienia to konstrukcję dachu. Na dole natomiast można przesuwać lub wręcz usunąć, ale wymaga to przeliczenia przez architekta podciągów i zbrojenia w suficie.

@bombel79 Mozna przesuwac slupy "dachowe", ale obnizyc moga sie (zakladajac ze zachowasz ksztalt i pochylenia dachu) platwie i miecze. Slupy na dole musza byc zastapione "porzadnymi" podciagami tzn. moze okazac sie,ze beda ponizej stropu wiecej niz te 5-6 cm z oryginala. Zalezy co komu sie podoba albo inaczej, co jest mniejszym zlem :wink:

Jednego slupa na poddaszu nie przeniosa Ci, skutkuje to przesunieciem wszystkich 4 slupow a to juz bedzie kicha. Jeden wypada przy schodach i do barierki "pasuje", gdy je rozsuniesz to co wyjdzie? No wlasnie, ciesla moze pokombinowac, ale zastanow sie czy gra warta swieczki

@Irek.K Wiezba pod blache wyjdzie "slabsza" wiec i tansza bo mniej m3 drewna. Zastanow sie czy warto, bo blacha nagrzewa sie jednak bardziej niz dachowka i ciutke "glosniejsza" jest np. podczas wichur czy deszczu

Pzdr.

kurcze, mam 2 dylematy...

1 blachodachowka vs ceramika

slyszalem o wadach i zaletach jednego i drugiego rozwiazania i ciagle bije sie z myslami...

jestescie moze mniej wiecej zorientowani jaka jest roznica w calkowitym koszcie pomiedzy tymi dwoma rozwiazaniami? (tzn. material, wiezba i robocizna). No i czy jesli projekt jest obliczony na ceramike to czy przy zmianie technologii bede musial w zasadzie projektowac od nowa? (=> koszty)

2 jednowarstwowe vs dwuwarstwowe

podobna sytuacja jak z pokryciem dachu i rownie wielka rozterka... pytalem dzis swojego zaprzyjaznionego budowlanca i stwierdzil "ze doktryna jeszcze nie rozstrzygnela tego sporu" :)

Z gory dzieki za rady i podpowiedzi! :)

1. Zawsze bedziesz mial niedosyt, czy oby wszystko wziales pod uwage czy to jednak dobry wybor etc...

Nie ma co sie tak stresowac, to jest tylko dom :wink:

Znajomi buduja sie teraz i chcieli blache, ale po naszych "wywodach" na temat grzania sie blachy itp. zmienili zdanie i wybrali dachowke, znalezli gdzies w cenie blachy (chyba ceramiczna) i pozostaje tylko wiekszy koszt robocizny dekarza -ale nieznacznie.

Sciany jedno- czy dwu-warstwowe, hm... jak zwykle sa zwolennicy i przeciwnicy, ja pewnie bede nalezal do zwolennikow dwuwarstwowych i takie tez bym polecal

Nikt za Ciebie nie zdecyduje, skoro na starcie masz takie dylematy to co bedzie pozniej? :lol: Nie zbudujesz domu cieplego (niskoenergetycznego) ze scianami jednowarstwowymi, musisz dac mur i ocieplenie/izolacje i to przynajmniej 20cm. Jezeli nie budujesz domu cieplego to bez roznicy, mozesz miec przyzwoity dom np. z BK 400 (U scian wyniesie 0,29)

Pzdr.

kurcze, mam 2 dylematy...

1 blachodachowka vs ceramika

2 jednowarstwowe vs dwuwarstwowe

Ad1. Wszyscy mieli chyba te same rozterki. Nie rozwodząc się nad wyższością ceramiki nad blachą podam Ci ceny jakie zapłaciłem za swój dach (najtańsza ceramika).

- kompletny dach (wszystie dachówki, gąsiory, dachówki boczne) razem z dodatkowymi rzeczami do drugiej lukarny - to cena 21tys.

- więźba - to 15m3 drewna - koszt 10tys. łącznie z impregnacją

- robocizna to prawie 20tys.

- do dachówki wypadało też zrobić kominy klinkierowe, ale nie powiem Ci jaki był ich koszt. po 2zł/szt., a ilość ktoś już podawał na tym forum. Wziąłem tyle samo i wystarczyło spokojnie.

Dobrą blachę z akcesoriami fachowcy wycenili mi na 16tys. Na więźbie zaoszczędzić można kilka metrów (koszt 700zł/m3), na robociźnie moi fachowcy za blachę brali 2tys. mniej.

Tak więc, zaoszczędziłbym około 8-9tys. na całości.

Zrobiłem ceramikę i nie żałuję.

Ad2. Na ten temat faktycznie nie ma mądrego, który definitywnie stwierdziłby, że taka ściana a nie inna jest lepsza. Gdyby tak było, wszyscy budowaliby w jednym systemie. Ja zbudowałem sciany z porotherm 25 + styropian (12l ub 15cm - jeszcze nie wiem).

pozdrawiam.

dzieki za blyskawiczne wyjasnienia :)

tak sie zastanawiam w sprawie pokrycia dachu,bo chce przesunac slup kolo wyjscia na taras i przykleic go do schodow (ktos z naszego forum juz to robil w wersji jednogarazowej) i sie zastanawiam czy uzycie lzejszego materialu na dach nie ulatwi tej modyfikacji...

macie jakies doswiadczenia w tym wzgledzie?

pytanie szczegolnie dla budowniczych Andromedy II, bo podwojny garaz chyba wplywa na konstrukcje i obciazenia....

PS

czy zmiana technologii budowy scian z jednowarstwowej na dwuwarstwowa wymaga ingerencji architekta? pytam w kontekscie kosztow adaptacji projektu...

PS2

no, w koncu w piatek moge w pracy troche poczytac forum muratora :)

Właśnie dostałem wycenę blachy na dach z http://www.metrotile.com.pl

Dach będzie bez 2 kominów (kuchnia, łazienka) i 3 okien (pokój 2/6, garderoba 2/7, łazienka).

Cena:

METROROMAN: 24 103,06 zł brutto

METROBOND: 23 712,27 zł brutto

Po zysku z tańszej (lżejszej) więźby może wyjść w cenie dachówki lub niewiele drożej natomiast lżej i bez wad zwykłej blachy.

Witam ponownie wszystkich Andromedowiczow :)

no i mam zagwozdke...

jeszcze 2 dni temu bylem pewien ze wybuduje Andromede II.

A tu znalalzem domek, ktory niedosc ze jest bardzo podobny do Andromedy, to nie ma jej (wg mojej skromnej opinii) najwiekszego mankamentu, czyli tego nieszczesnego slupa pomiedzy jadalnia a salonem. Nazywa sie Jupiter II i w zasadzie (poza brakiem prysznica na parterze) spelnia nasze wszystkie wymogi (podwojny garaz, spizarka, gabinet itp.)

Co sadzicie o tym projekcie i co byscie wybrali, Jupitera II czy Andromede II

Andromeda II: http://www.dobredomy.pl/?id_project=20 ,

Jupiter II: http://www.dobredomy.pl/?id_project=70&infopage=1

My zastanawialismy sie nad Jupiterem, ale na blizniaka byl dla nas za szeroki (dlugi). Jupiter ma z kolei jedna istotna wade finansowa - dach jest drozszy od andromedy. Dzieki samonosnosci mozna "dowolnie" aranzowac poddasze, niestety ten dach wychodzi juz w projekcie drozej.

Szereg zalet natomiast moze zrekompensowac te wade, no ale jest... :-?

Pzdr.

Słup w Andromedzie można bez problemu zlikwidowac dokonując zmian w projekcie ( troche większy podciąg ). Dla mnie bardzo istotną wadą Jupitera jest brak dolnej łazienki. W ogóle jedna łazienka na taki dom to chyba gruby błąd.

To prawda można zlikwidowac, ale wtedy podciągi będą wystawały 25 - 30 cm z sufitu, nie każdemu się to podoba. Gdybym sie zabieral za budowę drugi raz, to przesunąłbym słup w strone schodów i wkomponował w ścianę, w tym przypadku podciagi wystają tylko 10 cm z sufitu. Ja zlikwodowałem słup calkowicie, mam HEB 240, ale to są duże koszty. Licząc, że podciagi też kosztują to jest to droższe o min. 4000 PLN

Słup w Andromedzie można bez problemu zlikwidowac dokonując zmian w projekcie ( troche większy podciąg ). Dla mnie bardzo istotną wadą Jupitera jest brak dolnej łazienki. W ogóle jedna łazienka na taki dom to chyba gruby błąd.

Witam,

u nas zaczęła się wykończeniówka. Planowany termin przeprowadzki to koniec października.

My większych zmian w projekcie nie robiliśmy, poza podniesieniem ścianki kolankowej i likwidacją ścianki między jadalnią a hollem wszystko zostało bez zmian.

Co do słupa na dole, to rzecz gustu. Nam on w ogóle nie przeszkadza, wręcz przeciwnie. Ponieważ w salonie jest wiele miejsc podświetlonych, a co za tym idzie zwiększyła się liczba "pstryczków elektryczków", które trzeba gdzieś umieścić, słup stał się doskonałym miejscem na ich ulokowanie. Poza tym można w nim zrobić podświetlane małe półeczki , które będą dokoracją.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Witamy wszystkich forumowiczów.

My też zauroczeni jesteśmy Andromedą (z podwójnym garażem) i bardzo się cieszymy, że tyle cennych uwag można znaleźć tu na forum.

Przymierzamy się właśnie do kupienia projektu i już myślimy o kilku drobnych zmianach (słup w salonie i podniesienie poddasza).

Martwi nas tylko jedna rzeczy, czy oby salon nie jest troszkę za wąski ...

Bardzo bylibyśmy wdzięczni o wasze opinie na ten temat.... no chyba, że ktoś buduje w okolicach Rybnika (okolice Katowic również, bo to w sumie nie daleko) i byłby tak uprzejmy rozwiać nasze wątpliwości co do wielkości salonu ;)

Pozdrawiamy,

no i na pewno będziemy tu coraz częściej zaglądać

Jest Andromeda w Chrzanowie (Kraków-Katowice).

Podwójna, lustro

Pozdrawiam

Witamy wszystkich forumowiczów.

My też zauroczeni jesteśmy Andromedą (z podwójnym garażem) i bardzo się cieszymy, że tyle cennych uwag można znaleźć tu na forum.

Przymierzamy się właśnie do kupienia projektu i już myślimy o kilku drobnych zmianach (słup w salonie i podniesienie poddasza).

Martwi nas tylko jedna rzeczy, czy oby salon nie jest troszkę za wąski ...

Bardzo bylibyśmy wdzięczni o wasze opinie na ten temat.... no chyba, że ktoś buduje w okolicach Rybnika (okolice Katowic również, bo to w sumie nie daleko) i byłby tak uprzejmy rozwiać nasze wątpliwości co do wielkości salonu ;)

Pozdrawiamy,

no i na pewno będziemy tu coraz częściej zaglądać

Fotki takie sobie, ale coś tam widać:) Dla mnie słup wewnątrz rewelka i w niczym nie przeszkadza.

http://img172.imageshack.us/img172/1905/dscf0016gh3.jpg

http://img172.imageshack.us/img172/976/dscf0001md0.jpg

http://img172.imageshack.us/img172/8040/dscf0007tq5.jpg

Poniżej stara fotka. Już są lampy, stół w jadalni i w ogóle dom sie powoli zapełnia.

http://img172.imageshack.us/img172/9500/dscf0010qj5.jpg

Witam ponownie wszystkich Andromedowiczow :)

no i mam zagwozdke...

jeszcze 2 dni temu bylem pewien ze wybuduje Andromede II.

A tu znalalzem domek, ktory niedosc ze jest bardzo podobny do Andromedy, to nie ma jej (wg mojej skromnej opinii) najwiekszego mankamentu, czyli tego nieszczesnego slupa pomiedzy jadalnia a salonem. Nazywa sie Jupiter II i w zasadzie (poza brakiem prysznica na parterze) spelnia nasze wszystkie wymogi (podwojny garaz, spizarka, gabinet itp.)

Andromeda II: http://www.dobredomy.pl/?id_project=20 ,

Jupiter II: http://www.dobredomy.pl/?id_project=70&infopage=1

Z tego co moje ślepawe oczy widzą to Jupiter ma słup między jadalnią a salonem-mało tego-ma jeszcze 2 inne!!!!

a co do braku prysznica-zgadzam się!!!Czasem ktoś nas odwiedza i spokojnie może spać na dole, więc niech sobie ma swoją łazienkę, a górna część domu....-mój prywatny mały świat.

Dopiero kryjemy nasz odmek, ale wydaje mi się, ze słup wcale nie przeszkadza, wręcz przeciwnie-podkreśla uroki domu.

Pozdrawiam wszystkich.