Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

Witam, tynkowanie zakończone, wg ekipy powierzchnia do tynkowania to 504 m kw. - bez ścianki w łazience na poddaszu. Wg moich wyliczeń to 490m kw. Ściankę kolankową mamy podniesioną o 2 bloczki. W sumie "poszło" niecałe 6 palet po 1200 kg tynku Baumit MG1 - gipsowego. Efekt piorunujący - pozytywnie oczywiście, teraz liczymy pieniążki na CO,wod-kan ,posadzki,...

Pozdrawiam

asik

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tylko pozazdrościc i życzyć aby zawsze tak było i nie wychodziły żadne minusy:)

Skromnie proszę o zdjęcia:)))

i o radę czym wykończyć kominy. Mamy robione z gotowych elementów i teraz się zastanawiamy czym je obłożyc, pomalować?

Z góry dziękuję.

My kominy systemowe Schiedla obmurowaliśmy od połaci dachowej wzwyż połówkową cegła klinkierową ( brązową - bo taka mamy dachówkę ). Wygląda to dość dobrze.

Witam, :) właśnie mam zamiar przyłączyć się do grupy 'zauroczonych' AndromedąII.

Jestem na etapie zakupu działki i chciałabym taką Andromedę. Patrząc na te wszystkie fotki jest superrr, jednak nasuwa mi się pytanie, może banalne, ale jaka jest wysokość stropu nad schodami na piętro, bo mam wrażenie, że można uderzyć głową (czy to tylko złudzenie). A może w lubuskim ktoś ma taki domek i zechciałby mi pokazać jak wygląda w całej okazałości.

Pozdrawiam Anka

... jaka jest wysokość stropu nad schodami na piętro, bo mam wrażenie, że można uderzyć głową (czy to tylko złudzenie)

Witaj Anulka9.

Miło nam będzie gościć Cię w naszym gronie. Jesli chodzi o schody, to faktycznie trzeba to na etapie adaptacji projektu przewidzieć. Ja mam 182cm wzrostu. Idąc po schodach niby nic nie czuję, ale mówią, że mało mi brakuje do stropu:):) Wprawdzie podniosłem o 18cm cały strop, ale to zaowocowało jedynie dodatkowym schodkiem. Radziłbym to przemyśleć wcześniej. Napewno da się to jakoś bezboleśnie rozwiązać.

Pozdrawiam, Wojtek.

Witam ponownie.

Ostatnio rozmyślałem na temat drzwi tarasowych ;)

Wpadłem na pomysł drzwi łamanych, nie jestem grafikiem ale mam nadzieję że można zrozumieć zasadę ich działania z tego obrazka :)

http://img212.imageshack.us/img212/1549/zrzut422zd3.png

Nie wiem czy ktoś już stosował takie rozwiązanie, ale myślę że w dzisiejszych czasach zrobienie takich drzwi nie będzie problemem. Ich zaletą jest to że prawie nie ograniczają przejścia pomiędzy słupem i ścianą z tymi drzwiami.

Co myślicie o tym wynalazku ? ;)

Gość tadeusz Freudenreich
Witam ponownie.

Ostatnio rozmyślałem na temat drzwi tarasowych ;)

Wpadłem na pomysł drzwi łamanych, nie jestem grafikiem ale mam nadzieję że można zrozumieć zasadę ich działania z tego obrazka :)

http://img212.imageshack.us/img212/1549/zrzut422zd3.png

Nie wiem czy ktoś już stosował takie rozwiązanie, ale myślę że w dzisiejszych czasach zrobienie takich drzwi nie będzie problemem. Ich zaletą jest to że prawie nie ograniczają przejścia pomiędzy słupem i ścianą z tymi drzwiami.

Co myślicie o tym wynalazku ? ;)

Rozważałem takie rozwiązanie juz w zeszłym roku, pytałem wielu fachowców, ba nawet zleciłem prowizoryczne wykonanie takich drzwi i powiem że wygląda to fatalnie, nie wspomnę o funkcjonalności. Największym problemem był ciężar i znalezienie okuć które to wytrzymają. Rozważałem także drzwi które będą się rozsuwać do wewnątrz ścian, ale to rozwiązanie także upadło ze względu na 15cm dziurę która mimo woli będzie widoczna

Ślicznie podziękował.

W takim razie niema sensu kombinować skoro już to przetestowałeś, rzeczywiście nie pomyślałem o ciężarze jaki musi zostać utrzymany przez tą wąską część.

My zdecydowaliśmy się na suwane drzwi - rozsuwane 2 połówki na ściany.

Słup pozostał na swoim miejscu i - moim, oczywiście zdaniem - jest bardzo funkcjonalnie.

• 2 weeks później...
Witam.

Znów chciałam pomęczyć-dokąd macie płytki na parterze?tylko kuchnia? kuchnia i jadalnia? a co z przejsciem pod schodami? czy jak pójdą tam parkiet czy panele to czy zbyt często "chodzone" nie zużyją sie?

jak zwykle z góry dziękuję

J.

U nas z plytkami bedzie tak:

na dole: kotłownia, lazienka, kuchnia, przedsionek oraz korytarz i pod schodami laczac sie z kuchnia

na gorze: tylko lazienka

Witam.

Znów chciałam pomęczyć-dokąd macie płytki na parterze?tylko kuchnia? kuchnia i jadalnia? a co z przejsciem pod schodami? czy jak pójdą tam parkiet czy panele to czy zbyt często "chodzone" nie zużyją sie?

J.

My planujemy taki sam gres w wiatrołapie, holu (pod schodami też), kuchni, jadalni, oraz holu na górze. Deski egzotyczne w salonie, gabinecie i sypialniach.

Terakota czy gres są na pewno praktyczniejcie i łatwiejsze w zachowaniu czystości. Poza tym w miejscach natężonego ruchu parkiet raczej się nie zużyje, ale na pewno będzie mocno porysowany, no i naturalnego drewna nie należy zbyt często myc wodą. Należy wziąc pod uwagę również rodzaj ogrzewania- na podłogowe wskazany jest kamień, niestety.

Wybór należy do Ciebie... :wink:

Pozdrawiam

Gość tadeusz Freudenreich
Witam.

J.

U mnie płytki są tylko Kuchnia, wiatrołap, garaż, kotłownia, łazienki. Reszta to egzotyk.