Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

Gość tadeusz Freudenreich

My planujemy taki sam gres w wiatrołapie, holu (pod schodami też), kuchni, jadalni, oraz holu na górze. Deski egzotyczne w salonie, gabinecie i sypialniach.

Terakota czy gres są na pewno praktyczniejcie i łatwiejsze w zachowaniu czystości. Poza tym w miejscach natężonego ruchu parkiet raczej się nie zużyje, ale na pewno będzie mocno porysowany, no i naturalnego drewna nie należy zbyt często myc wodą. Należy wziąc pod uwagę również rodzaj ogrzewania- na podłogowe wskazany jest kamień, niestety.

Wybór należy do Ciebie... :wink:

Pozdrawiam

Nie zgodze się z Tobą odnośnie wskazanego kamienia na ogrzewanie podłogowe. Posiadam od lat podłogówke a na niej parkiet, rewelacja w użytkowaniu. Obecnie też mam podłogówkę a na niej egzotyk + kaloryfery. Podłogówka słuzy jedynie do stworzenia ciepłej podłogi tak aby dzieciaki mogły biegać bez papci.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wskazany jest kamien, ale nikt nie powiedzial, ze nie moze byc cos innego :wink:

Kamien jest slabym izolatorem (mowa o grubosci kilkunastu milimetrow) i dobrym buforem ciepla, mniejsze opory stwarza, ale mozna (ja tez egzotyk daje) rowniez panele drewniane. Wydaje mi sie ze grubosc pokrycia podlogi zalezna jest od rodzaju materialu, egzotyki nadaja sie duzo lepiej niz wiele rodzimych drzew.

Jesli ktos daje parkiet na podlogi, to musi liczyc sie ze zwiekszonymi kosztami (nalezy zwiekszyc moc podlogowki, zeby pokonac dodatkowy opor)

Pzdr.

Gość tadeusz Freudenreich
Wskazany jest kamien, ale nikt nie powiedzial, ze nie moze byc cos innego :wink:

Kamien jest slabym izolatorem (mowa o grubosci kilkunastu milimetrow) i dobrym buforem ciepla, mniejsze opory stwarza, ale mozna (ja tez egzotyk daje) rowniez panele drewniane. Wydaje mi sie ze grubosc pokrycia podlogi zalezna jest od rodzaju materialu, egzotyki nadaja sie duzo lepiej niz wiele rodzimych drzew.

Jesli ktos daje parkiet na podlogi, to musi liczyc sie ze zwiekszonymi kosztami (nalezy zwiekszyc moc podlogowki, zeby pokonac dodatkowy opor)

Pzdr.

jest słabym izolatorem ale także bardzo szybko się wyziębia, na podłogówce mam zazwyczaj 30C w salonie, znaczy ze podłoga ma okolo 23C w zupełności wystarczy. U mnie w każdym pomieszczeniu można regulować temperaturę. Podłogówka nie była jakimś widzimisie aby wydac pieniądze tylko dom stoi praktycznie w szczerym polu w odległości około 250m od potężnego stawu. Bardziej rozchodziło mi się o zapewnienia ciepła w dośc równomiernym stopniu. Co do Egzotyków, niewiele osób czyta wogóle o drewnie egzotycznym, o tym że po roku ciemnieje np merbau. Odnośnie kosztów, nie buduję się z kredytu, bez urazy.

jest słabym izolatorem ale także bardzo szybko się wyziębia, na podłogówce mam zazwyczaj 30C w salonie, znaczy ze podłoga ma okolo 23C w zupełności wystarczy. U mnie w każdym pomieszczeniu można regulować temperaturę. Podłogówka nie była jakimś widzimisie aby wydac pieniądze tylko dom stoi praktycznie w szczerym polu w odległości około 250m od potężnego stawu. Bardziej rozchodziło mi się o zapewnienia ciepła w dośc równomiernym stopniu. Co do Egzotyków, niewiele osób czyta wogóle o drewnie egzotycznym, o tym że po roku ciemnieje np merbau. Odnośnie kosztów, nie buduję się z kredytu, bez urazy.

:o

Nie wiem co chciales pokazac czy zasugerowac, ale ja buduje dom niskoenergetyczny i nie bardzo rozumiem slowa: "... Odnośnie kosztów, nie buduję się z kredytu, bez urazy...."

Sorki, ale mnie to nie imponuje, jesli chodzi o kamien to akurat jestem innego zdania. Jest bardzo dobrym materialem na podlogi ogrzewane, latwo przewodzi cieplo i oddaje je do pomieszczenia, niskie opory -przeciez takie jest zalozenie instalacji ogrzewania (co) Kiedys rozgrzewano kamienie i kladziono je pod koldre zeby wygrzac jakiemus panisku wyrko. Dlaczego" Bo kamien wbrew pozorom przetrzymuje owe ciepelko. Mowa co prawda nie jest o tak cienkich materialach jak gres, terakota, trawertyn etc...

Sterowanie podlogowka -coz, nawet nie dyskutuje na ten temat, to jest tak oczywiste

Napisalem o dodatkowych kosztach nie instalacji (chociaz tez sa) ale o kosztach uzytkowania w kontekscie ekologii. wiecej potrzeba energii do ogrzania gdy zakladamy parkiet "tradycyjny" niz panele drewniane. To niejest kwestia Twoich czy kogos innego ambicji posiadania parkietu z litego drewna ale zwykla logika i sens stosowania w takich instalacjach -podlogowe wodne ogrzewanie. Dodatkowo panele sa klejone z kilku warstw co uodparnia je na wypaczanie i deformacje od wilgoci i skokow temperatur. Egzotyczne idealnie nadaja sie do tego celu poniewaz posiadaja mniejsza zdolnosc pochlaniania wilgoci -i tyle Nie sa tak tanie jak sugerujesz

Parametry paracy pieca (ja wybralem PC) zaleza od zapotrzebowania domu na "cenergie" potrzebna do ogrzania. Mnie wyszlo ok. 2800 kW i PC dobralem 6kW do co i cwu. Dodatkowo reku z GWC daje-stad mniejsze zapotrzebowanie. Oczywiscie podlogowke w calym domu -przy PC korzystniej (i ekologicznie) wychodzi dla parametrow 35*/0*

My z zona nie wybralismy parkieru tylko panele drewniane nie ze wzgledu na cene ale powyzsze.

Tak wiec nie jest wazne czy budujesz za gotowke czy na kredyt, wazne jak to robisz i czy ma to sens.

Egzotyki zazwyczaj ciemnieja (wspomniany merbau), my wybralismy wenge -ten tez ciemnieje, niektorzy jednak czytaja troszke zanim dokonaja wyboru :wink:

Pzdr.

witam,

czy mogłabym poprosic o kilka zdjec wnetrza andromedy, generalnie chodzi mi o łazienke na górze, toalete z dołu i schody, a takze salon. chciałabym zobaczyc jak mniej wiecej wygladaja te elementy domu. czy wejscie schodami rzeczywiscie jest dosc niskie, ze trzeba głowe schylac???

• 3 weeks później...

Wreszcie nadszedł czas że mogę się czymś pochwalić :)

W czwartek mieliśmy wizytę geodety na działce czego pozostałością są paliki i deski wyznaczające miejsce budowy Andromedy :D

Jutro wkracza koparka i zaczynamy zabawę, w tym roku chcemy wybudować tylko fundamenty (stan zero) żeby na wiosnę nie taplać się w błocie i spokojnie murować resztę.

Dziękujemy za życzliwość.

Ziemia a raczej iły jakie mamy łatwe do kopania nie są. Po 10 godzinach kopania mamy 2/3 wykopu, ale damy radę :) Jutro kończymy wykopy i zaczynamy podsypkę pod ławy.

Mimo tego mamy szczęście że nie pada i jest sucho na działce bo inaczej kopanie byłoby niemożliwe. W zasadzie w ciemno można powiedzieć że po zimie to byśmy czekali aż wszystko wyschnie żeby sprzęt się nie zakopał.

Moim skromnym zdaniem to baaaardzo dobrze, ze teraz ruszacie i że taka piękna pogoda pomaga. My zaczynaliśmy wiosną i była taka akcja, ze szwagier razem z sąsiadem całą noc wypompowywali wodę z wykopu, później trzeba było podtrzymywać, a w niektórych miejscach fundamenty wyszły jak pod blok;). później pociągnęli z bloczka więc jakoś bez kosmosów wyszło, ale było nieciekawie. Teraz czekamy na okna, ale już bez pośpiechu, bo wylewki, tynki i resztę zamierzamy zaczynać wiosną.

Trzymam kciuki za to co w ziemi i za to co widać gdy pnie się do góry:)

J.

• 2 weeks później...
Witam wszystkich Andromowiczów, my również zdecydowaliśmy się na budowę właśnie tego domu. Czy mógłby nam ktoś kto ma już wykończone wnętrza przesłać zdjęcia kuchni i jadalni. Wydaję mi się że te pomieszczenia są niewielkie. Dziękuję.

jak połączyć płytki z panelami

Można też połączyc korkiem, listwy nie polecam- zbiera się tam cały kurz :roll:

Korkiem nie można łączyc podłóg pływających ( czyli np: paneli ). Nadaje sie on do łączenia płytek i parkietu.

Można połączyc korkiem podłogę pływającą i gres- potrzebny jest tylko

KOREK NATRYSKOWY W PŁYNIE np. firmy BOSTIK

Wygląda on tak:

http://img231.imageshack.us/img231/8683/341178101kx9ku5.jpg

a podłoga nim połączona (w tym wypadku panele drewniane merbau) tak:

http://img231.imageshack.us/img231/8704/podogaoz4.jpg

Pozdrawiam

Dziekuje :)

Kominek jest zwykly, bez plaszcza i rozprowadzenia ciepla. Najwiekszy problem mielismy ze znalezieniem odpowiedniego marmuru, ten czarny przyjechal z Poznania, jasny z Warszawy. Brakuje jeszcze ciemnego kamienia na polkach po lewej, tez przyjada niedlugo z Warszawy.

W tej chwili ekipy koncza z zewnatrz maly tarasik za garazem, a w srodku powoli ociepla sie dach. Czekamy tez na podlaczenie pieca gazowego.

Ogolnie zaczyna sie rozdrabnianie z wykonczeniowka.