Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

Widzę, że też zrobiłeś sobie schowek nad wejściem do domu:) Też tak mam tylko, że drzwi nie są naprzeciw schodów wiodących na górę, a z boku jakby od tego okienka w korytarzu. Póki co też nie jest zamurowane od strony pokoju ze słupem. Może będzie podwójne wejście, żeby kiedyś córy kawalerka miała którędy uciekać;)

Pozdrawiam wszystkich "od" Andromedy

J.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich na forum.

Wystartowalismy Andromedką I w listopadzie 2008. Budowa w okolicach Lublina gm. Nimce. Na chwilę obecną ławy, ścianki fundamentowe ocieplone zronione. Wszystko zasypane piaskiem, czekamy na marzec i ruszam w górę.

Byłbym wdzięczny gdybyśmy mogli razem z żonką zerknąć jak wyglądają Wasze domki (oczywiście jeśli jest taka możliwość). Pozwoli to na uniknięcie błędów i wymianę doświadczeń. Do 100 km od Lublina przyjedziemy. Oczywiście zapraszam do siebie w każdym etapie budowy i podzielę się swoim doświadczeniem.

Mam nadzieję, że założę juz niedługo mały albumik ze zdjęciami z budowy.

Serdecznie pozdrawiam.

Super domek. No cóż zazdroszczę i dzieki za info.

Czy podwyższaliście parter i piętro jesi tak to o ile. Na oko wygląda parter o 1 bloczek ale się mogę mylić.

Często kursuję na trasie Lublin-Wadowice przez Sandomierz i Kraków. Czy na wiosnę istnieje możliwość odwiedzenia Waszego "królestwa" - jeśli tak to prosze namiary na priv. mój mail: [email protected]

Pozdrawiawiem i zięki za mail

wiertek1

Witam wszystkich na forum.

Wystartowalismy Andromedką I w listopadzie 2008. Budowa w okolicach Lublina gm. Nimce. Na chwilę obecną ławy, ścianki fundamentowe ocieplone zronione. Wszystko zasypane piaskiem, czekamy na marzec i ruszam w górę.

Byłbym wdzięczny gdybyśmy mogli razem z żonką zerknąć jak wyglądają Wasze domki (oczywiście jeśli jest taka możliwość). Pozwoli to na uniknięcie błędów i wymianę doświadczeń. Do 100 km od Lublina przyjedziemy. Oczywiście zapraszam do siebie w każdym etapie budowy i podzielę się swoim doświadczeniem.

Mam nadzieję, że założę juz niedługo mały albumik ze zdjęciami z budowy.

Serdecznie pozdrawiam.

Witamy, my zaczęliśmy budowę w lipcu 2008 r. pod Krakowem. Budujemy Andromedę ale wprowadziliśmy drobne zmiany i pokusiliśmy się o budowę piwnicy. Chętnie prześlemy wam zdjęcia ale na razie tylko stan surowy hmmmm bez dachu i okien ale już niedługo...

http://foto.onet.pl/lh72y,korodw00kkr8,hpurq,u.html#hpurq

• 3 weeks później...

No i znów ruszyło...Wprowadziliśmy lekkie zmiany- w kotłowni nie mamy pieca, więc dajemy tam prysznic, a w łazience standard dla gości-umywalka i kibelek. Pralka powędrowała do...garażu...na ściance graniczącej z kotłownią, po lewej stronie od drzwi wyjściowych z garażu. Mam nadziej, że nie będę żałować:)

Pozdrawiam wszystkich i czekam na wiosne:)

No i znów ruszyło...Wprowadziliśmy lekkie zmiany- w kotłowni nie mamy pieca, więc dajemy tam prysznic, a w łazience standard dla gości-umywalka i kibelek. Pralka powędrowała do...garażu...na ściance graniczącej z kotłownią, po lewej stronie od drzwi wyjściowych z garażu. Mam nadziej, że nie będę żałować:)

SIA - brudne ciuchy będziesz nosiła z góry (sypialnie) na dół do pralki i po praniu będziesz znowu śmigała z czystymi do szaf na górze ? Nie szkoda nóg i krzyża ? ...

Witam,

Czy może ktoś powiedzieć lub wskazać źródło wiedzy:

Co wybrać isover czy rokwoll jesli chodzi o wełnę na poddasze ?

Gdzie to kupić w najniższej cenie ??

Ja mam wełnę rockwool-a 18 cm między krokwie( Toprock ) i 5 cm między stelaż ( Superrock ). Wełna jest naprawdę dobra. Zbita, gęsta, trzymała się między krokwiami bez żadnych sznurków itp. Musice pamiętać, że wełna wełnie nie równa. Poszczególne rodzaje róznią sie od siebie oporem cieplnym.

Z tego co wiem Isover to też bardzo dobra firma tylko jak już kupować wełnę to dobrą Super-matę albo Iso-matę.

Czyli brać co tańsze: Toprock, SuperRock, Super-mata lub Iso-mata.

SIA - brudne ciuchy będziesz nosiła z góry (sypialnie) na dół do pralki i po praniu będziesz znowu śmigała z czystymi do szaf na górze ? Nie szkoda nóg i krzyża ? ...

Powiem szczerze, że wolę nosić niż sobie zapychać łazienkę na górze-tam ma byc salon kąpielowy dla zmęczonych matek;)....bo na dole to wogóle bez szans...

Powiem szczerze, że wolę nosić niż sobie zapychać łazienkę na górze-tam ma byc salon kąpielowy dla zmęczonych matek;)....bo na dole to wogóle bez szans...

A co robisz w "pralni" na górze ?

Ja zrobiłem tam garderobę pokoju z lukarną. A pralkę z suszarką wkładam na "górny" poziom górnej łazienki.

til

Witam,

Czy może ktoś powiedzieć lub wskazać źródło wiedzy:

Co wybrać isover czy rokwoll jesli chodzi o wełnę na poddasze ?

Gdzie to kupić w najniższej cenie ??

Dzieki

TiL

U mnie została położona wełna Rockwool Toprock, 15 cm między krokwie (mam pełne deskowanie i potrzebna jest szczelina) oraz 10 cm w poprzek. 15 zamówiłem 210m2, 10 - 200 m2. Zostały mi 3 rolki, tylko nie pamiętam jakiej. Ocieplony został dodatkowo stryszek, pomieszczenie za garażem (moja zmiana w projekcie) oraz sufit w garażu.

Teraz jestem na etapie kafelków i gładzenia ścian. W domu już działa kocioł, więc można się bawić w wykończeniówkę. U majstrów "robią" się schody i drzwi oraz parapety. Planowany termin przeprowadzki - kwiecień.

A co robisz w "pralni" na górze ?

Ja zrobiłem tam garderobę pokoju z lukarną. A pralkę z suszarką wkładam na "górny" poziom górnej łazienki.

Ja mam Andromedkę z pojedynczym garażem niestety, więc tylko w górnej częsci górnej łazienki mogłaby być pralka, ale tam dam kibelek, a po zejściu niżej będzie wanna 140/180, kabina prysznicowa, umywalka i ławeczka-leżak na pięknienie;)

Początkowo pralka miała być w pomieszczeniu gospodarczym, ale po przeniesieniu tam kabiny nie bardzo zostało miejsca....A kabina znów nie mogła byc w łazience na dole, bo mamy osobę na wózku i przede wszystkim musi być dobry dostęp do sanitariatów....

Zaczynamy się rozglądać za kredytem i mam pytanie, czy może macie w miarę aktualny kosztorys (suma całkowita) żebyśmy wiedzieli mniej więcej o jakiej kwocie kredytu rozmawiać z bankami?

Byłbym wdzięczny za przybliżoną kwotę potrzebną na wybudowanie pod klucz z instalacjami wewnętrznymi Andromedy II.

Hej,

cena pod klucz to sprawa indywidualna, u nas jak do tej pory "poszło" ok. 380 tys zł , została jeszcze cała wykończeniówka, szacujemy to na jakieś 130 do 150 tys.. Faktem jest , że trafiliśmy na boom cenowy.

Może za to teraz materiały wykończeniowe w kryzysie będą tanieć, I hope. :lol:

Pozdrawiam

Adam

Witam wszystkich Andromedowiczów, my również zdecydowaliśmy się na budowę właśnie tego domu. Będziemy budować w Wiązownie pod Warszawą. Jesteśmy na etapie zakupu projektu.

Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów dysponuje wersją elektroniczną kosztorysu lub jakiegoś zestawienia materiałów. Bylibyśmy wdzięczni za pomoc.

Pozdrawiamy wszystkich

KiM

• 1 month później...

Witam.

Wdzę, że wszyscy jeszcze mają pauze zimową :)

Jestem od roku (1 marca miałem rocznice) mieszkańcem andromedy II z poszerzonym garażem o 0,75m. Muszę stwierdzić, że mieszka się b. fajnie i cieszę się z wyboru ANDROMRDY. Nasz domek nie jest w 100% zgodny z projektem (jak u większości) - ścianka kolankowa 30cm w górę, w/w. garaż, no i największa zmiana rezygnacja ze schodów na piętrze (strop na jednym poziomie) i zmiana w układzie pomieszczeń nad garażem (pokój, łazienka, garderoba/pralnia) polegająca na przesunięciu ścieny dziełowej dzielącej pokuj i łazienkę w stronę komina z kotłowni o ok. 1,0-1,5m, reszta część piętra bez większych zmian. W wymniku tych zmian na piętrze uzyskałem pralnię w miejscu poprzedniej pralni/garderoby, do której dochodzi się dodatkowym korytarzem (przy skosie), pokój przy ścianie szczytowej z lukarną i dodatkowym oknem dachowym zbliżony do kwadratu o pow. ok 16m2 (pierwotny długi - "kiszka") no i co najważniejsze ustawną łazienkę (trzy ściany do popisu + czwarta ze skosem - w pierwotnej wersji jedna + skos no i "kiszka") zbliżoną kształtem do kwadratu o pow. ok. 11-12m2. Obecnie po roku mieszkania uważam, że byłą to bardzo dobra decyzja.

Piszę o tym nie dlatego żeby się chwalić czy coś, ale poto by podzielić się tym z Wami i poznać waszę opinie na ten temat.

Piszcie, pytajcie.

POZDRAWIAM wszyskich budowniczych:

Konrad

P.S. Wody odeszły i robi się coraz cieplej - do pracy :p

• 4 weeks później...

Dzień dobry

Jestem zachwycona domem Andromeda I . Jestem już ku słowu "TAK"

jednakże chciałabym zobaczyć go na żywo - czy jest ktoś to posiada ten domek w Poznaniu lub okolichach.

Proszę jeżeli macie jakies zdjecia wnetrza domuu to ślijcie do mnie na emaila [email protected]

mam przede wszystkim wielkie obawy czy skosy na poddaszu nie są za nisko :(

Budowę domu będzie polegała na systemie pły OSB - czyli to co jest zamieszone na forum za wiele mi nie pomaga. System budowy odbiega od tradycyjności. Jednakże wygląd końcowy pozostaje ten sam

POZDRAWIAM serdecznie wszytskich i prosze o pomoc :)

• 4 weeks później...