Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

heloł :)))))

nie było mnie tu prawie pół roku a tu tyle nowych ciekawych informacji, tyle nowych osób..

Aż morda mi sie cieszy

Po róznych perypetiach, szukaniu domu w stanie surowym, segmentu, bliźniiaka, po decyzjach typu: kupimy dom gotowy, nie mamy czasu na budowanie - wczoraj zupełnie przypadkowo trafiliśmy na piękną działkę w naszej wymarzonej okolicy. Rozmowy jeszcze przed nami ale chyba ją kupimy.

Stąd mój powrót :))))

Andromedka wygrywa z innymi projektami.

Ale... ten pokoik na dole wciąż wydaje mi się mały. Gdy na stare lata ;) nie będzie nam sie chciało chodzić po schodach i będziemy chcieli przenieść się na dół, ten pokój będzie za mały.

Po drugie: czy znaleźliscie sposób, jak na górze zrobić drugą łazienkę dla rodziców (przy sypialni). Mąż truje mi o to :(

I jeszcze jedno pytznie: jak duże macie działki? "Nasza" ma 30x30. czy zostanie tego miejsca tyle, żeby mąż mógł z synem w piłke pograć? ;)

I jeszcze drugie pytanie: czy ktoś buduje na Białołęce?

To chyba na tyle. Cieszę się że znów tu trafiłam

Jesteśmy na etapie adaptacji projektu Andromedy. Analizujemy skrzętnie Wasze opinie i komentarze za które dziękujemy. Bardzo byśmy chcieli obejrzeć Andromedkę wybudowaną (liczymy na zaproszenia :wink: :D ).

Na dzień dzisiejszy planujemy następujące zmiany:

1.likwidacja drzwi garażowych

2. podniesieni ścianki kolankowej

3.likwidacja ścianki w jadalni

4.rezygnacja ze spiżarnii w celu powiększenia wiatrołapu

5.przeniesienie spiżarnii pod schody

6.przeniesienie słupka w salonie w sronę schodów

7.taras z kostki brukowej

Pietro

1. przesunięia ścianki w głąb łazienki w celu powiększenia holu

Pozdrowiamy i liczymy na Wasze opinie

Widzieliśmy Andromedę na żywo i już piszę co następuje

Nie zastanawiać się, tylko podnieść ściankę kolankową o dwa pustaki (więcej nie, odradziła nam architekt - podobno popsuje wygląd elewacji)

Ścianki w jadalni nie było - wyglądało bardzo dobrze i przestrzennie

Słup był i w niczym nie przeszkadzał - nawet nam się podobał

Spiżarka jest malutka - można powiedzieć, że to szafa - śmiać nam się chciało, bo początkowo planowaliśmy w niej okno - ale nie rezygnujemy, bo lubię mieć wszystko pod ręką

Wiatrołap rzeczywiście mniejszy niż sobie wyobrażaliśmy, ale nie potrzebujemy większego

Drzwi w garażu nie likwidujemy bo w garażu chcemy przechowywać meble ogrodowe czy zestaw do grilowania, a po co biegać na około. Przesuwamy za to okno na boczną ścianę i trochę je zmniejszamy

Dodajemy okno w salonie na ścianie prostopadłej do komika - wygląda super

Wywalamy jedno okno w łazience i jedno w pokoju przyległym do łazienki (ale to chyba dotyczy tylko Andromedy z garażem dwustanowiskowym)

Nie powiększamy holu na piętrze znacząco - tylko wejście do pokoju przy łazience robimy pod skosem (ścinamy ściankę na której są drzwi) - Szkoda nam łazienki - na podwyższeniu planujemy WC lub prysznic.

W wersji którą widzieliśmy wygospoarowano na górze jeszcze jeden pokój - całkim przytulnie i praktycznie, ale chyba kosztem przestrzeni - widocznie ktoś miał mus.

To chyba wszystko - napiszcie co o tym sądzicie

pozdrawiamy

Dzięki za uwagi - bardzo je sobie cenimy i serdecznie pozdrawiamy :D

Na pewno podniesiemy ściankę kolankową i zlikwidujemy ściankę działową w jadalni. Co do słupka w salonie - generalnie jesteśmy za słupkami ( poza funkcją konstrukcyjną dodają uroku pomieszczeniu), ale ten na przeciw wejścia na taras wydaje nam się dość niefortunnie usytuowany (wypada w samym przejściu) . Ze spiżarki raczej zrezygnujemy na rzecz wiatrołapu. I tak chcemy zabudować schody ( ażurowe drewniane są piękne, ale wierzcie że bardzo niepraktyczne - już jedne takie mamy ) więc może spiżarka pod schodami ? ( jeszcze wypowie się projektantka wnętrz) . Co do drzwi w garażu narazie nie ma między nami zgody :( - żona chce drzwi z tych samych powodów co Wy, ja ze względów bezpieczeństwa nie ( wydaje mi się że bez okna ta ściana dużo straci na wyglądzie z zewnątrz). Jeśli zlikwidujemy drzwi to przeniesiemy okno na środek ściany. Spodobał nam się Wasz pomysł z dodaniem okna w salonie. Co do piętra mamy pytanie - czy pokoje na piętrze sprawiały wrażenie dobrze doświetlonych ? analizując projekt sypialnia z balkonem wydaje nam się ciemna ( zdajemy sobie sprawę że dużo zależy od usytuowania domu na linii róży, ale i bez tego ...) Mamy projekt z dwustanowiskowym garażem odbicie lustrzane, dom ustawimy tak że sypialnia z balkonem będzie wychodziła na wschód, a taras na południe . No to chyba tyle. Jeszcze raz dziękujemy .

Odniosłam rzeczywiśćie wrażenie, że pokojebyły trochę ciemne, ale my byliśmy po zachodzie słońca (lekka szarówka) i na dodatek w czasie deszczu. Ściany były nie pobielone więc to wszystko sprawiało wrażenie trochę "ciemne". Mam zamiar jeszcze raz zaciągnąć męża i zobaczyć wszystko w lepszym świetle. My mamy balkon od zachodu, taras też od południa - chyba na brak słońca nie będziemy narzekać. Przy założeniu że aura będzie bardziej sprzyjająca niż teraz...

Poza tym czytałam że niby okna połaciowe lepiej doświetlają powierzchnię, a te w Andromedzie są dosyć duże

Pozdrawiamy serdecznie. ps Dzisiaj dostaliśmy pierwszy kosztorys za robociznę. Masakra

witam.

byliśmy tak zachwyceni andromedą, że w ciemno kupiliśmy ten projekt i dopiero teraz zastanawiamy się, jak to wybudować i co ew. pozmieniać. dlatego prosimy o rady (jesteśmy kompletnymi idiotami, jeśli chodzi o budowanie).

1. nawet takiemu laikowi jak ja wydaje się, że ściana jednowarstwowa będzie zbyt zimna. dwuwarstwowa u nas nie wchodzi w grę - sparzyliśmy się (tynki cienkowarstwowe są do ....), więc może trzy warstwy? jeśli tak, to z czego? porotherm-styropian-porotherm, czy max-styropian-max?

2. wytłumaczcie laikowi, o co chodzi z podniesieniem ścianki kolankowej? która to ścianka :D

3. czy ktoś może ze spokojnym sumieniem polecic wykonawcę w okolicach Łodzi?

4. CZY KTOŚ MOŻE WYBUDOWAŁ (BUDUJE) ANDROMEDĘ W OKOLICACH ŁODZI (EW. DO 200 KILOMETRÓW OD :D ) I ZAPROSIŁBY NAS NA 15 MINUT, ŻEBYŚMY TO ZOBACZYLI NA ŻYWCA?

czekam na odpowiedź. pozdrawiam

w zastępstwie Krulika - mąż

kontakt: [email protected],

lub - do Krulika - [email protected]

Witam

Prosze powiedzcie jak ogrzać Andromedę??

Rozważamy pompy ciepła i ogrzewanie akumulacyjne elektryczne ale ne możemy się zdecydować.

sam b. długo myślałem o pompie ciepła. koszty - powyżej 70 tys. (ok. 30 więcej, niż każda inna technologia, skutecznie mnie do tego pomysłu zniechęciły

mąż Krulika

krulik...

Równiez jestem z łodzi i też szukam dobrego wykonawcy...

Na razie mogę polecić dobra firmę która zajmuje sie wykończeniem wnętrz... mają naprawde dobre pomysły i są rzetelni.

W razie czego moge podac kontakt....

Pozdrawiam i zyczę powodzenia w szukaniu

witam forumowiczów , planuje zamianę miejscami: kuchnia idzie do gabinetu a w miejsce kuchni kosztem jadalni chce utworzyć pokój. Podyktowane jest to tym, iż gabinet ma tylko 8.7m2. Jedyne co mnie martwi to fakt iż w kuchni jest pion wentylacyjny po takiej zamianie bedzie bez użyteczny , a ten pion wentylacyjny który jest w Wc bedzie musiał obsłużyć także kuchnię. Czy ktos z was juz próbowął takiego rozwiązania ?!>! rutek podziel się ile wyniosła ta MASAKRA ;) ??!

pozdrawiam

jeszcze jedna sprawa czy ktoś ma kalkulacje jaka jest róznica w kosztach realizacji projektu andromeda standart ( 1 garaż ) a dwu garażowa edycja ?!?! w m2 wychodzi mi 24m2 przyjmująć ze wybudowanie m2 domu bedzie kosztowac 1700pln - 2000pln to jest różnica od 41-48 tyś pln czy moje kalkulacje sa prawdziwe ....... prosze o opinie

Witajcie Andromedki :D :D dla nowych co to jeszcze nie przeczytali wcześniejszych postów a interesują sie kosztami powiem kosztorysowo wybudowanie z 2-stanowiskowym kosztuje 248 tys. z haczykiem. Fundamenty do stanu "ZERO" (materiał+sprzęt+robocizna)wynoszą wg kosztorysu ok.44000.- , nas wyniosły ok.21000,----czyli?????rozumiecie...wszystko zależy od swoich możliwości....Odnośnie ścian...(już mi murują) my wg projektu 36(nośne) i wg projektu JEDNAK beton komórkowy, bo : łatwiejszy do obróbki,można też GWOŹDZIA wbić i spokojnie zawiesić o b r a z czy jakiś kwiat czego nie da się w Porothemie, niestety, choć łatwiej i szybciej się z niego stawia.Ocieplenie mimo grubości 36 też może nawet do 10cm...koszty później ogrzewania dużo tańsze niż dziś zysk na materiałach. Pozdrawiam :p

czy ktoś z Was zrobił (zaprojektował) podłogówkę? W których pomieszczeniach? Najwięcej wątpliwości mam na parterze przy salonie

wersja 1 - podłogówka tylko w kuchni i łazience

wersja 2 - plus w jadalnej części salonu (tu też płytki na podłodze, na reszcie - w częsci kominkowej drewno)

wersja 3 - na całej powierzchni - dolożymy trochę do paneli przystosowanych do ogrzewania podlogowego w części salonu (tej kominkowej) i gabinecie.

ktos to rozważał (zrobił). Prosimy o radę.

Witajcie Andromedki :D :D dla nowych co to jeszcze nie przeczytali wcześniejszych postów a interesują sie kosztami powiem kosztorysowo wybudowanie z 2-stanowiskowym kosztuje 248 tys. z haczykiem. Fundamenty do stanu "ZERO" (materiał+sprzęt+robocizna)wynoszą wg kosztorysu ok.44000.- , nas wyniosły ok.21000,----czyli?????rozumiecie...wszystko zależy od swoich możliwości....:p

bardzo byśmy się cieszyli, tyle tylko że w naszym kosztorysie (fakt, że garaż 1-stanowiskowy., nie wiem dlaczego nam taki dali skoro projekt mamy na 2 stanowiska) fundamenty do stanu "ZERO" (materiał+sprzęt+robocizna) wynosi 25 tys. z groszami. O co chodzi?