Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

Witam!

Czy w okolicach Lublina jest ktoś budujący Andromedę II? Jako, że z żoną przymierzamy się do budowy chętnie obejrzelibyśmy jak projekt prezentuje się w rzeczywistości.

Byłbym wdzięczny za wszelkie dane na temat andromedy, może jakieś pliki w autocadzie, kosztorysy itp jeśli mieli byście czas podesłać na maila [email protected]

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Marcin

Edytowane przez ryba2004

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...

Temat chyba umarł, dawno tu nie pisałem, ale w miedzyczasie zdążyłem wybudować Andromedę II odbicie lustrzane pod Warszawą i sie do niej wprowadzić, chociaż nie wszytko jest w niej jeszcze na tip-top. Skorzystałem dużo na informacjach z tego wątku, więc podziele się także moimi przemyśleniami. Jeśli chodzi o zmiany, to przede wszytkim zbudowany trojwarstwowo z Porothermu, w środku 15 cm welny mineralnej. Jest ciepło, na razie grzejemy tylko kominkiem.

Wydłuzyłem garaż o 80 cm, za drzwiami do kotłowni postawiłem sciankę, która oddziela cześc "garazową" od cześci "ogrodowej". Tam trzymam kosiarkę itp. Utworzyło sie tam naturalne miejsce na mały regał od ściany do sciany. Dzieki wydluzeniu garazu, nawet mimo postawienia ścianki, nie jest on zbyt mały.

Przesunąłem łazienkę na parterze w stronę kotlowni. W ten sposob mały pokoj na parterze nie ma żadnej wnęki, jest na planie kwadratu, a wnęka pojawiła sie w kotlowni, która nie jest teraz zbyt duża, a mimo wszystko zmieścił sie w niej duzy piec z zasobnikiem i pralka. Zminejszyłem korytarzyk prowadzacy do kotłowni, w ten sposob, że drzwi lazienki przeunąłem maksymlanie na zewnątrz. Dzieki temu powiekszyła sie łazienka, ma okolo 3,5 m2, a zmniejszył sie korytarz prowadzcy do kotłowni, lazienki i pokoju. Schody zrobiłem betonowe, a pod nimi wymurowana ścianka, zrobiło sie tam fajne pomieszczenie na odkurzacz itp. Slup w salonie skasowany, zastapiony belką HEB. Rozwiązanie bardzo kosztowne, ale uważam, że było warto.

Na pietrze strop w calości na jednym poziomie, zlikwidowane obniżenie nad garazem. Podniesiona ściana kolankowa do 125 cm. Nie widac tego z zewnątrz, ponieważ wydluzyłem krokwie, okap ma teraz jakies 120 cm. Dzieki temu podniesienie kolankowej nie zaburzylo proporcji budynku. Oczywiście okna dachowe są dośc wysoko, to było nie do uniknięcia. Teraz najważniejsze: mam 4 ogromne sypialnie na piętrze, a łazienka o powierzchni 8,5 m2 powstała z wydzielonych fragmentów innych pomieszczeń. W projekcie naprzeciw schodow miała stać jakaś scianka, a za nią miała byc dziura nad wejściem głownym do domu, ktora trzeba potem zasklepiać. Ja kazalem zlikwidowac tą ściankę, a na tym fragmencie nad wejściem wylalem strop. Łazienka weszła w pokoj ze słupem, w miejsce gdzie miała być szafa wnekowa. W ten sposob łazienka sięga do sciany, w ktorej są kanały wentylacyjne z kuchni, a korytarz przy wejsciu na schody został zwężony. Utworzyła sie z tego łazienka, w której miesci sie dwuosobowa wanna, kabina 90, umywalka i WC. Do samego konca sie obawiałem, czy to wszystko sie zmieści, ale okazało sie, że jak najbardziej, nie ma zadnej ciasnoty.

Sam budynek został podwyższony o jakies 70 cm, dzieki temu miecze przy slupach sa już na strychu, a sam strych jest ogromny, miedzy slupami jest pomieszczenie jakie 16 m2, a ktorym mozna swobodnie stanąć. Zlikwodowałem dwa okna dachowe, jedno - w garderobie zrobiłem mnijesze, bo nie zmiesciło sie miedzy krokwiami. Kominy wentylacyjne zastapiłem dachowkami z kominkami, sa prawie niewidoczne. Odpowietrzenie kanalizacji, które miało iść z garazu, idzie, ale w ścianie miedzy pokojami nad garazem, wg projektu tam miał byc komin wentylacyjny. Ja planuję u siebie rekuperację zreszta, więc te kominy zupełnie nie były potrzebne. Wystarczył tylko jeden komin, do kominka, kotła CO i 3 szyby wentylacyjne.

Na żadnym z zamieszczanych zdjęć Andromed nie widziałem, aby ktokolwiek wybudował te stopki na rogach budynku, ktore są w projekcie. Ja je postawiłem i uwazam, że dodają budynkowi uroku. Mieszka się dobrze, nawet bardzo dobrze. Uwazam, że ten projekt jest na prawdę bardzo dobry i funkcjonalny, zwłaszcza po moich zmianach. Jedyny błąd, ktory popelniłem, to brak rozprowadzenia ciepłego powietrza z kominka. Udało sie tylko przekluc przez strop do sypialni nad salonem, tam leci przyjemne ciepełko. Pozostaje mi miec nadzieję, że po zamontowaniu rekuperatora wymuszony obieg powietrza będzie rownomiernie rozprowadzal powietrze po wszystkich pokojach.

Gdyby ktoś miał pytania na etapie budowy, to chetnie pomogę. A niezdecydowanych zachęcam do wyboru tego projektu. Zmieniając niewiele, można zrobic z tego projektu calkiem fajny dom.

Mieszkam

Najważniejsze dostosować dom do swoich potrzeb i dobrze się w nim czuć. Ja po 5 miesiącach mieszkania jestem zachwycona. Jeden błąd-usunięcie z górnej łazienki jednego okna chyba naprawimy. Łazienka nie jest skończona więc prawdopodobnie zdecydujemy się na jego wstawienie.

Kominek mamy z płaszczem wodnym co jest niesamowitym rozwiązaniem-nie dość, że "klimatycznie" to jeszcze ciepluchno wszędzie.

Co do stóp tych na boku domu to też mamy zamiar je robić, czekamy na wiosnę, bo nie chcemy ich styropianowych ( psy i koty szybko dałyby im radę), więc trzeba będzie wylewać fundamencik i murować. Jak zrobimy dodam zdjęcia.

Pozdrawiam cierpliwie budujących:)

Co do stóp tych na boku domu to też mamy zamiar je robić, czekamy na wiosnę, bo nie chcemy ich styropianowych ( psy i koty szybko dałyby im radę), więc trzeba będzie wylewać fundamencik i murować. Jak zrobimy dodam zdjęcia.

I tu może być problem. U mnie zostały wylane fundamenty pod te stopy kilka miesiecy po wylaniu ław fundamentowych. Teraz jest problem, bo pracują inaczej niż reszta budynku i zwyczajnie się odspajają. Wielokrotnie juz probowalismy je wzmocnic, a zarysowania były naprawiane elastycznymi wypełniaczami, wzystko na nic. Żeby było dobrze, trzeba wylać te fundamenty razam z pozstałymi ławami. Mam nadzieję, że u Ciebie będzie inaczej.

• 4 weeks później...

witam!

W Andromedzie mieszkamy 4 lata i jest to dom naszych marzeń, jest to andromeda lustrzane odbicie z podwójnym garażem Nie wprowadziliśmy za wiele zmian, przesuneliśmy ściankę w korytarzu na górze, poszeżajac korytarz i ściankę między pokojem a łazienką na kozyść pokoju.

• 3 weeks później...
Witam Szanownych Forumowiczów, którzy wybudowali, budują lub będą budować andromedę. Ja także stoję przed tym wyzwaniem i na wiosnę rozpoczynam budowę. Mam do Was pytanie odnośnie więźby dachowej. Otórz mam możliwość zakupu krokwi po bardzo korzystnej cenie, jednak muszę działać szybko bo ta okazja nie będzie trwała wiecznie. Jeśli możecie to powiedzcie jakie krokwie i ile poszło na przygotowanie konstrukcji dachowej andromedy. Chodzi mi o przekrój i długość, no i rzecz jasna ile z każdego rodzaju należy kupić.

• 2 months później...

Witam wszystkich. Mam prośbę do tych co już kupowali pustaki na swoje andromedki . Ja jestem właśnie na tym etapie, chciałbym kupić pustaki EDER 380 x 250 x 238 . Czy ktoś może mi powiedzieć ile tak mniej wiecej poszło wam pustaków?? Ile kupowaliście??

Z góry dziekuje wszystkim na odpowiedz i życzę wesołych świąt i smacznego jaja :)

Pozdrawiam

• 2 months później...
Gość tadeusz Freudenreich

Witam,

przed kilkoma laty sam przeszukiwałem forum w celu znalezienia informacji o Andromedzie II, dzisiaj już jako kilkuletni mieszkaniec Andromedy mogę szczerze polecić ten projekt ale z kilkoma, moim zdaniem poprawkami. Od około dwóch lat zauważam siadanie posadzki w górnej łazience, dokładnie na środku w miejscu ścianki działowej. Dodam że styropian na ogrzewanie podłogowe na tamte czasy był użyty najtwardszy jaki był dostępny. Posadzki wylaliśmy około 6-8cm. Nie jest to osiadanie budynku, gdyż ława fundamentowa jest wylana w całości i pomiar zewnętrzny nie wykazał różnic. Czy ktoś z forumowiczów ma podobny problem?

Tadek

• 5 months później...

Witam,

ponizej moje widzimisie(uwaga: podzial na pokoje zrobiony na pale - raczej chodzi mi o bryle)

http://images47.fotosik.pl/1282/a097da0f0e44db7cm.jpg

Dzialka jest w 2giej l.zabudowy i sklada sie z 3 czesci

Cz."ogrodkowa": 14x20m (14m - pozioma czesc/tyl dzialki)

Czesc glowna: 27x21m (27 to poziomy bok - czyli jest szersza niz dluzsza)

Dojazdowa droga

To co wydaje mi sie najpraktycznie zamiescilem na rysunku

- czy ktos budowal podobny dom, kojarzy gotowca to prosze o namiara

Jezeli jest inny sensowny projekt na taka dzialke to prosze o propozycje

Proferuje:

- duzy metraz w przeliczeniu na zajmowana powierzchnie dzialki

- garaz 2 stanowiskowy

- umiarkowane/niskie koszta w przeliczeniu na metr

- raczej nie-futurystyczny wyglad

- ogrzewanie gazem (piec z zamknieta kom spalania)

Pozdrawiam,

Przemek

• 10 months później...
Witam wszystkich :) Zakupiliśmy z mężem projekt Andromeda 1 i nawet byliśmy oglądac domek w realu byliśmy na 100% przekonani , że to już nasz domek.Niestety stało się inaczej ze względów zdrowotnych musimy zmienic plany i mamy na sprzedarz projekt jeżeli były ktoś zainteresowany kupnem projektu lub zna kogoś kto by chciał kupic prosimy o kontakt . Pozdrawiamy

• 1 year później...

Cześć Wszystkim!

Wątek dawno zapomniany (wnioskuje po datach) ale może jest tu ktoś kto wybudował andromedę w okolicach Łodzi, Warszawy, bądź Kielc i mógłby na pokazać swój domek. Może ktoś jest w trakcie budowy??

Zastanawiamy się nad zakupem projektu ale mamy kilka obaw.