melanrz 14.10.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 witam, jest to moj pierwszy post, wiec jesli napisalem go tam gdzie nie powinienem, to przepraszam i prosze adminow o przeniesienio go tam gdzie jego miejsce... Otoz mam pare pytan. Otoz ogolna wizja z zewnatrz jest taka, by glowny szkielet latrynki na dzialke wypoczynkowa bedzie z kantowki(mam w garazu bodajze ok 6x6cm tak +/- bodajze). Sciany beda z plyty osb, gdyz tez zostalo mi jej... wiem ze muze ja pozniej pomalowac, zabezpieczyc... Srodek chce zrobic nietypowo, bo z plyt karton gips na scianach, na podlodze tez moze taka plyta imitujaca drewno.. Chodzi o to, ze jestem czlowiekem szczerze mowiac nie lubiacym takich rewnianych wychodkow, wiec w srodku chce zrobic jak najbardziej komfortowy klimat;). Zarazem chce zrobic solidniejszy ten kibelek, bo raczej bedzie spelnial swoja funkcje przez wiele, wiele lat Teraz pytania: 1. Jak myslicie z czego zrobic daszek?2. Slyszalem, ze karton gips moze mi zaczac gnic, czy cos takiego, wiec jesli tak, to jak temu zaradzic, badz czego uzyc zamiast niej?3. Myslalem by z plyt karton gips zrobic rowniez tzw. sufit podwieszany... z halogenem badz jakas zarowka w srodku i pytanie... Wie ktos moze skad wziac prad? Bo na dzialce nie mam.. myslalem nad jakas moze bateria... Sam halogen czy zarowka duzo pradu nei zuzywaja, ale nie mam pomyslu jak tu wykombinowac oswietlenie w kibelku Tylko nie znam sie wiec prosze po porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 14.10.2008 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 generalnie LOL ! a co do światła wsadź sobie latarkę na ledy albo kup parę ledów świecących i zrób sam lampkę (latarki są na 3x1,5V czyli będziesz potrzebował baterię płaską do lampki samoróbki) - niestety baterie i akumulatorki nie lubią zimna więc musisz pomyśleć jak to rozwiązać. na daszek przybij arkusz blachy ocynkowanej (1x2m powinien wystarczyć) można nieraz kupić tanio jako blachę odpadową (w którą wcześniej były zapakowane inne blachy) - taki dach wytrzyma kilkanaście - jak nie kilkadziesiąt lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.10.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Teraz pytania: 1. Jak myslicie z czego zrobic daszek? Daszek z blachy lub dowolnej płyty dachowej ("ala" eternit) lub połóż OSB i pokryj gontem. 2. Slyszalem, ze karton gips moze mi zaczac gnic, czy cos takiego, wiec jesli tak, to jak temu zaradzic, badz czego uzyc zamiast niej? K-G to nie jest dobry pomysł. Może otynkuj tynkiem cem-wap na płytę OSB? 3. Myslalem by z plyt karton gips zrobic rowniez tzw. sufit podwieszany... z halogenem badz jakas zarowka w srodku i pytanie... Wie ktos moze skad wziac prad? Bo na dzialce nie mam.. myslalem nad jakas moze bateria... Sam halogen czy zarowka duzo pradu nei zuzywaja, ale nie mam pomyslu jak tu wykombinowac oswietlenie w kibelku Znajomy używa na swojej działce zestawu akumulatorów. Ładuje raz na sezon po zabraniu do domu. Możesz zbudować zamykaną i zamaskowaną skrzynię pod ziemią z 1 akumulatorem i do niej podłączyć lampę diodową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 15.10.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 a może jakaś lampa solarna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.10.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 a może jakaś lampa solarna? No i koniecznie podłączenie do internetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 15.10.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 i konkretny wentylator - jakby na obiad było coś ciężkostrawnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.10.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 i konkretny wentylator - jakby na obiad było coś ciężkostrawnego I ogrzewanie ścienno-podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melanrz 15.10.2008 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 moze niektorym wyda sie to smieszne, ale gdy mam spedzic na dzialce cale wakacje, to chce zrobic sobei warunki takie, by mi odpowiadaly. Nie lubie wszelkiego rodzaju robactwa w szaletach takich wiejskich, stad chce zrobic sobie kibelek luksusowy pieciogwiazdkowy:D:D:D A czemu karton gips nie jest najlepszym rozwiazaniem? Zastanawiam sie czy tynk bedzie sie dobrez trzymal plyty OSB.... Przez chwile myslalem tez nad wykonaniem tego z włókna szklanego szczerze mowiac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 15.10.2008 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 szczerze - chcesz trwały, łatwy do utrzymania, w miarę estetyczny kibelek - kup sobie toi toi http://allegro.pl/search.php?string=latrynahttp://allegro.pl/search.php?string=toi+toi&category=5http://allegro.pl/search.php?string=toi+toi&category=16696 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 15.10.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 I ogrzewanie ścienno-podłogowe. a wifi już było? chyba nie - w zasadzie może się przydać na dłuższe posiedzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melanrz 15.10.2008 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 ale kupic kibel cos to nie to samo co zrobic... Ja nie jestem typem czlowieka ktory lbi kupowac gotowe rzeczy. Cala przyjemnosc jest w tym, zeby pomajsterkowac i zrobic cos swojego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.10.2008 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 ale kupic kibel cos to nie to samo co zrobic... Ja nie jestem typem czlowieka ktory lbi kupowac gotowe rzeczy. Cala przyjemnosc jest w tym, zeby pomajsterkowac i zrobic cos swojego.... I popieram. Nikt z tego strzelać nie będzie (chyba, że gazy się nagromadzą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barzuc 15.10.2008 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 ale kupic kibel cos to nie to samo co zrobic... Ja nie jestem typem czlowieka ktory lbi kupowac gotowe rzeczy. Cala przyjemnosc jest w tym, zeby pomajsterkowac i zrobic cos swojego.... Źle mi się skojarzyło... nawet w kupnym kibelku jest szansa zrobić "coś swojego" A co do całego wątku - odradzałbym używanie płyt K/G - na wolnym powietrzu na bank się rozpadną, niezależnie jakich użyjesz. Szczerze mówiąc - efekt jaki chcesz osiągnąć, tak żeby było to trwałe będzie: albo trudny do uzyskania, albo drogi... albo jedno i drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bud07 15.10.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Do wyłożenia ścian i sufitu można użyć paneli boazeryjnych z PCV na ruszcie. (takie jak do podbitki dachowej czy sidingu). A jak zrobić to na ruszcie, to można jeszcze izolację termiczną wsadzić (coby się szanowne 4 litery nie wyziębiły lub nie przegrzałY ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melanrz 15.10.2008 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 a co sadzicie o tym, zeby plyte OSB od wewnatrz wylozyc wloknem szklanym? Nie ukrywam ze poprostu marzylo mi sie, by z zewnatrz byl to kibelek ladny a we wnatrz zeby czlowiek czul sie jak w domowym kibelku... na scianach cos ala tynk... zeby wygladaly jak normalne sciany w domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melanrz 15.10.2008 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 szczerze - chcesz trwały, łatwy do utrzymania, w miarę estetyczny kibelek - kup sobie toi toi http://allegro.pl/search.php?string=latryna http://allegro.pl/search.php?string=toi+toi&category=5 http://allegro.pl/search.php?string=toi+toi&category=16696 Aha... jak zwykly plastikowy toi toi moze byc estetyczny na dzialce letniskowej? Po przeliczeniu pieniedzy na stworzenie zwyklego kibelka koszt bedzie ok 250zl.. to teraz porownaj sobie ceny normalnych kibelkow na allegro... za te pieniadze spokojnie sobie go elegancko wyszykuje od srodka tak jak mi sie marzylo, czyli by czlowiek w srodku czul sie jakby wokol niego byly sciany a nie drewno z dziurami i robalami;);)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 16.10.2008 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 think outside the box man tylko by trzeba posadzić wokół takie pnące roślinki, które pokryją cały toi toi i zrobi się wokół taka zielona ściana. W zasadzie to by mogło zdobić ale jeśli już chcesz robić sam to jeszcze zastanów się nad zbiornikiem na nieczystości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melanrz 16.10.2008 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 porzadna, duza beczka w ziemii wystarczy... w razie czego szambiarke sie bedzie wolac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barzuc 16.10.2008 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Oj optymista z Ciebie. Jak masz dół ustępowy kopany w ziemi to płynne nieczystości w nią wsiąkają, zostaje zwykle sam szlam (zależy od poziomu wód gruntowych i gleby), w przypadku beczki - 200l to obstawiam, że długo bez czyszczenia nie pociągnie. Na budowie przy 4 osobach standardowego toi-toia (gdzie raczej zbyt długo i często z kibelka się nie korzysta - jak to w pracy ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melanrz 16.10.2008 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 no niestety ja jestem ekologiem na maxa niejedzacym miesa, walczacym o prawa zwierzat, o ekologie lasy itd... Dlatego nieczystosci plynne i tak nie beda wnikaly w glebe a zostana w beczce... nie wiem ilu litrowa jeszcze dac, ale to bedzie zmartwienie na wiosne.. narazie probuje rozwiazac problem kibelka.. i che by ktos mi pomogl co zrobic ze scianami wewnetrznymi... Jeszcze raz napisze, ze generalnie chodzi o to, by cos od wewnatrz dac na plyte osb, co moglbym ladnie zrobc by po pomalowaniu wygladalo jak zwykla sciana. Zastanawialem sie nad gisarem wprost kladzionym na plyte OSB. Co o tym myslicie? Badz moze wie ktos cos o wloknie szklanym.. czy to dobry pomysl, bo ostatnio wyczytalem ze z niego robia i scianki dzialowe, to i sciane wewnetrzna kibelka dalbym rade zrobic... tym bardziej ze troche sie juz na wloknie znam, bo bawie sie z zabudowa glosniczkow do samochodow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts