Monikarat 14.10.2008 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 będziemy budować dom parterowy i rozważamy możliwość zmiany stropu z żelbetowego na strop drewniany, podobno koszt jest o wiele niższy! co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszAER 14.10.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 No nie wiem czy koszt niższy , kiedyś tak ale czy teraz , przy takiej cenie drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesheck 14.10.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Monikarat; pytanie czy będziecie wykorzystywać poddasze? Z mojego (już) doświadczenia strop drewniany jest "na dzień dobry" na pewno tańszy i wg mojego KB zdrowszy. Ale teraz będę musiał zrobić sufity podwieszane na całej powierzchni co będzie kosztować więcej nić zrobienie tynku na stropie żelbetowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monikarat 15.10.2008 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 dzięki za podpowiedzi! strych będzie przeznaczony na rupieciarnię, także nie będzie to poddasze użytkowe! czytałam troszkę na temat tego stropu drewnianego i było kilka wad tj.: cena drewna nie jest za niska, bo musi to być drewno lepszej jakości, musi być zaimpregnowane przed pleśnią i grzybami a to też nie za tanie! korniki i te sprawy hehe! po prostu osoba, która będzie nam budować dom wyliczyła kosztorys i uważa,że ten tradycyjny strop jest dosyć drogi i sami już z mężem nie wiemy na jaki się zdecydować pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 15.10.2008 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Witam Nam właśnie kładą strop drewniany i jesteśmy z niego bardzo zadowoleni Sufity nie będą podwieszane, między belki pójdzie ocieplenie potem G-K. I jak szybko to idzie Poddasze mamy użytkowe. Drewno na strop i więźbę impregnowaliśmy sami, koszt impregnacji naprawdę jest niewielki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monikarat 15.10.2008 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Miciu dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 15.10.2008 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Dodam jeszcze, że drzewo na strop i więźbę kupowaliśmy prosto z lasu, a przetarcie odbyło się w tartaku przenośnym. Fakt, musieliśmy trochę jeszcze dokupić (nie wiem ile będzie kosztować, bo ma być do odbioru na piątek ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monikarat 15.10.2008 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Miciua jaki macie dom tzn. jak powierzchnia na ten strop?a jak bedziesz wiedzieć ile zapłacisz to możesz mi napisać na priva? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesheck 15.10.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Witam Nam właśnie kładą strop drewniany i jesteśmy z niego bardzo zadowoleni Sufity nie będą podwieszane, między belki pójdzie ocieplenie potem G-K. I jak szybko to idzie Poddasze mamy użytkowe. Drewno na strop i więźbę impregnowaliśmy sami, koszt impregnacji naprawdę jest niewielki. A czy G-K będziecie od dołu przybijać bezpośrednio do belek stropowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 16.10.2008 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Strop nad domem i garażem ma łącznie ok. 130m.Prawdopodobnie ma być na belkach stropowych jakiś stelaż drewniany i dopiero przykręcane G-K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 20.10.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 właśnie, bo przy drewnianym stropie masz troche ograniczone możliwości pod względem sufitu....- i tutaj musisz wiedziec z czego?? deski, boazeria, GK, czy jeszcze co innego...ale w zasadzie nic innego nie ma,,,,chyba ze OSB i na to tapeta....,ale pamietaj ze jak drewniany strop to musisz dac wygłuszenie i ocieplenie tego całego stropu- wełna tania też nie jest, ponadto jak masz beton to podłogę na stryszku mozesz i pare lat mieć betonową, a jak dasz drewniane belki to potem jakaś prowizorkę -podłoge musisz odrazu zrobić bo niby jak bedziesz składać coś na tym stryszku, no i zimą - nie da się bez ocieplenia mieszkać...to tyle z moich obserwacji,a co do odczucia drewna- fakt jest przyjemniejsze,...-ale drewno można i w innych akcentach zaznaczyć, nie koniecznie stropem który jednak ogranicza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monikarat 20.10.2008 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 jeśli chodzi o ocieplenie strychu to przy stropie żelbetowym też się ociepla! dowiedziałam się od paru osób, które mają strop drewniany, że w domach piętrowych drewnianych jest tez taki strop i w niczym to nie przeszkadza! po konsultacji z architektem zdecydujemy się na drewniany! ostateczną decyzję podejmiemy jednak po obejrzeniu kosztorysu, na którym określony będzie koszt tych dwóch opcji! pozdrawiam i dziękuję za rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 21.10.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 zapomnialam dodać najważniejszego,,,,cała instalacja CO - musisz uwzględniać spadki, jak masz legary to nie jest za dobrze ciąć legary abyś poprowadziła kawałek rury WC, dlatego najlepiej jak łazienki są nad sobą,kolejny: wszystkie kable prądowe- muszą, powinny iść w peszlach- 50mb. peszla kosztuje od 50zł w zależności od średnicy, ocieplenie takiego stropu ma min. 10, u mnie będzie to 15cm wełny, (zależy od wysokości legara) a jak masz beton to dajesz max 5cm, i to najczęściej styropian a nie wełne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 21.10.2008 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 a sorry,..u was bedzie parterowy, wiec zadnej łazienki nie bedzie na stryszku...a no to inna historia, wiec czekajcie na kosztorys i wtedy decyzja.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IlonaS. 01.12.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Monikarat a tak z ciekawości zapytam jaką ty masz powierzchnię poddasza? I jak byś mogła napisać jaka wyszła u ciebie różnicach w koszcie między stropem drewnianym a żelbetowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzado 01.12.2008 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 1 .rury CO w scianach2 .kable elektryczne w scianach lub w peszlach.3. jak chcesz widoczne belki to pomiedzy nimi welna do wyciszenia i płyty KG w polowie wysokosci belek3 .jak nie chcesz belek to welna i plyty KD do stelazy przykreconych do belek z wieszakani (o belki pracuja)4. w lazience na parterze jeszcze folie paroszczelna (tu lepiej nie robic widocznych belek - moga zamoknac)5. lazienke na gorze tez mozna robic (na drewniana podloge trzeba polozyc folie w plynie) ogólnie:strop drewniany (z widocznymi belkami) jest super, moze byc tanszy niz betownowy (zalezy od wykonczenia), a skrzypiec bedzie zawsze (taki urok). Mam i polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozikpl 01.12.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Dajcie znać jak wyszła wycena, my również planujemy domek parterowy bez użytkowego poddasza pow. stropu coś koło 130m2. Dużym plusem jest to, że sufit podwieszony mogę zrobić ze znajomym to na tych 130m2 to chyba trochę oszczędności będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 01.12.2008 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Dodam jeszcze, że drzewo na strop i więźbę kupowaliśmy prosto z lasu, a przetarcie odbyło się w tartaku przenośnym. Fakt, musieliśmy trochę jeszcze dokupić (nie wiem ile będzie kosztować, bo ma być do odbioru na piątek ) tez wybralem sobie w lesie zdrowe swierki , sam przetarłem piłą łancuchową , poprawiłem strugiem coby ładne były , całkowity koszt bez impregnacji , ok. 320 zł za m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetakap 16.12.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Witam Nam właśnie kładą strop drewniany i jesteśmy z niego bardzo zadowoleni Sufity nie będą podwieszane, między belki pójdzie ocieplenie potem G-K. I jak szybko to idzie Poddasze mamy użytkowe. Drewno na strop i więźbę impregnowaliśmy sami, koszt impregnacji naprawdę jest niewielki. My też mamy w planach poddasze drewniane i strop belkowy. Ścianka kolankowa mnie trochę przeraża 60 cm. Bedę wdzięczna jeżeli podeślesz mi parę fotek swojego poddasza. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesheck 16.12.2008 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 U mnie strop już prawie wykończony. Belki wystają w salonie (32m2) i kuchni. W pozostałych pomieszczeniach są zabudowane od spodu. Wygląda IMHO bardzo swojsko. Na poddaszu już gotowa podłoga z OSB. W ostatni weekend spędziłem parę godzin spacerując w tam i z powrotem po wszystkich kątach drewnianego poddasza zachwycając się fajnym, miękkim, odczuciem jakie daje daje podłoga. Beton na dole nie daje takich wrażeń Na razie nic nie skrzypi ale na dole wyraźnie słychać gdy ktoś chodzi u góry. Duży minus to jednak koszty. Już nie jestem taki przekonany, że drewniany strop wychodzi taniej:( Do ok. 6 tyś na etapie SSO teraz trzeba było dorzucić jeszcze ponad 20tyś na jego wykończenie (wchodzi w to oczywiście solidne ocieplenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts