Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

strop drewniany

Recommended Posts

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Monikarat; pytanie czy będziecie wykorzystywać poddasze? Z mojego (już) doświadczenia strop drewniany jest "na dzień dobry" na pewno tańszy i wg mojego KB zdrowszy. Ale teraz będę musiał zrobić sufity podwieszane na całej powierzchni co będzie kosztować więcej nić zrobienie tynku na stropie żelbetowym.

:D dzięki za podpowiedzi!

strych będzie przeznaczony na rupieciarnię, także nie będzie to poddasze użytkowe!

czytałam troszkę na temat tego stropu drewnianego i było kilka wad tj.: cena drewna nie jest za niska, bo musi to być drewno lepszej jakości, musi być zaimpregnowane przed pleśnią i grzybami a to też nie za tanie! korniki i te sprawy hehe!

po prostu osoba, która będzie nam budować dom wyliczyła kosztorys i uważa,że ten tradycyjny strop jest dosyć drogi :-? i sami już z mężem nie wiemy na jaki się zdecydować :-? pozdrawiam

Witam

Nam właśnie kładą strop drewniany i jesteśmy z niego bardzo zadowoleni :D Sufity nie będą podwieszane, między belki pójdzie ocieplenie potem G-K. I jak szybko to idzie :lol: Poddasze mamy użytkowe. Drewno na strop i więźbę impregnowaliśmy sami, koszt impregnacji naprawdę jest niewielki.

A czy G-K będziecie od dołu przybijać bezpośrednio do belek stropowych?

właśnie, bo przy drewnianym stropie masz troche ograniczone możliwości pod względem sufitu....-

i tutaj musisz wiedziec z czego?? deski, boazeria, GK, czy jeszcze co innego...ale w zasadzie nic innego nie ma,,,,chyba ze OSB i na to tapeta....,

ale pamietaj ze jak drewniany strop to musisz dac wygłuszenie i ocieplenie tego całego stropu- wełna tania też nie jest, ponadto jak masz beton to podłogę na stryszku mozesz i pare lat mieć betonową, a jak dasz drewniane belki to potem jakaś prowizorkę -podłoge musisz odrazu zrobić bo niby jak bedziesz składać coś na tym stryszku, no i zimą - nie da się bez ocieplenia mieszkać...

to tyle z moich obserwacji,

a co do odczucia drewna- fakt jest przyjemniejsze,...-ale drewno można i w innych akcentach zaznaczyć, nie koniecznie stropem który jednak ogranicza...

jeśli chodzi o ocieplenie strychu to przy stropie żelbetowym też się ociepla!

dowiedziałam się od paru osób, które mają strop drewniany, że w domach piętrowych drewnianych jest tez taki strop i w niczym to nie przeszkadza!

po konsultacji z architektem zdecydujemy się na drewniany! ostateczną decyzję podejmiemy jednak po obejrzeniu kosztorysu, na którym określony będzie koszt tych dwóch opcji!

pozdrawiam :) i dziękuję za rady!

zapomnialam dodać najważniejszego,,,,

cała instalacja CO - musisz uwzględniać spadki, jak masz legary to nie jest za dobrze ciąć legary abyś poprowadziła kawałek rury WC, dlatego najlepiej jak łazienki są nad sobą,

kolejny: wszystkie kable prądowe- muszą, powinny iść w peszlach- 50mb. peszla kosztuje od 50zł w zależności od średnicy,

ocieplenie takiego stropu ma min. 10, u mnie będzie to 15cm wełny, (zależy od wysokości legara) a jak masz beton to dajesz max 5cm, i to najczęściej styropian a nie wełne...

• 1 month później...

1 .rury CO w scianach

2 .kable elektryczne w scianach lub w peszlach.

3. jak chcesz widoczne belki to pomiedzy nimi welna do wyciszenia i płyty KG w polowie wysokosci belek

3 .jak nie chcesz belek to welna i plyty KD do stelazy przykreconych do belek z wieszakani (o belki pracuja)

4. w lazience na parterze jeszcze folie paroszczelna (tu lepiej nie robic widocznych belek - moga zamoknac)

5. lazienke na gorze tez mozna robic (na drewniana podloge trzeba polozyc folie w plynie)

ogólnie:

strop drewniany (z widocznymi belkami) jest super, moze byc tanszy niz betownowy (zalezy od wykonczenia), a skrzypiec bedzie zawsze (taki urok).

Mam i polecam.

Dodam jeszcze, że drzewo na strop i więźbę kupowaliśmy prosto z lasu, a przetarcie odbyło się w tartaku przenośnym. Fakt, musieliśmy trochę jeszcze dokupić (nie wiem ile będzie kosztować, bo ma być do odbioru na piątek ) :roll:

tez wybralem sobie w lesie zdrowe swierki , sam przetarłem piłą łancuchową ,

poprawiłem strugiem coby ładne były ,

całkowity koszt bez impregnacji , ok. 320 zł za m3

• 3 weeks później...
Witam

Nam właśnie kładą strop drewniany i jesteśmy z niego bardzo zadowoleni :D Sufity nie będą podwieszane, między belki pójdzie ocieplenie potem G-K. I jak szybko to idzie :lol: Poddasze mamy użytkowe. Drewno na strop i więźbę impregnowaliśmy sami, koszt impregnacji naprawdę jest niewielki.

My też mamy w planach poddasze drewniane i strop belkowy. Ścianka kolankowa mnie trochę przeraża 60 cm. Bedę wdzięczna jeżeli podeślesz mi parę fotek swojego poddasza. [email protected]

U mnie strop już prawie wykończony. Belki wystają w salonie (32m2) i kuchni. W pozostałych pomieszczeniach są zabudowane od spodu. Wygląda IMHO bardzo swojsko. Na poddaszu już gotowa podłoga z OSB. W ostatni weekend spędziłem parę godzin spacerując w tam i z powrotem po wszystkich kątach drewnianego poddasza zachwycając się fajnym, miękkim, odczuciem jakie daje daje podłoga. Beton na dole nie daje takich wrażeń :wink:

Na razie nic nie skrzypi ale na dole wyraźnie słychać gdy ktoś chodzi u góry.

Duży minus to jednak koszty. Już nie jestem taki przekonany, że drewniany strop wychodzi taniej:( Do ok. 6 tyś na etapie SSO teraz trzeba było dorzucić jeszcze ponad 20tyś na jego wykończenie :o (wchodzi w to oczywiście solidne ocieplenie)