ddoommiinniikk 18.12.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Mam strop drewniany i sobie to chwalę. Wykonanie wyszło taniej, bo strop był robiony razem z dachem (dom bez poddasza użytkowego). Nie uzewnętrzniałem belek w salonie czy innych pomieszczeniach, bo ich nie mam (belek rzecz jasna!). Krokwie są opasane parami jętek i to właśnie te pary jętek tworzą strop. Do nich są mocowane wieszaki konstrukcji sufitu. Jako podłoga na strychu są płyty osb przykręcone bezpośredniodo jętek. Między jętkami jedna warstwa wełny i druga pomiędzy krokwiami - to ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 18.12.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Mam strop drewniany i sobie to chwalę. Wykonanie wyszło taniej, bo strop był robiony razem z dachem (dom bez poddasza użytkowego). Nie uzewnętrzniałem belek w salonie czy innych pomieszczeniach, bo ich nie mam (belek rzecz jasna!). Krokwie są opasane parami jętek i to właśnie te pary jętek tworzą strop. Do nich są mocowane wieszaki konstrukcji sufitu. Jako podłoga na strychu są płyty osb przykręcone bezpośredniodo jętek. Między jętkami jedna warstwa wełny i druga pomiędzy krokwiami - to ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa7506 21.12.2008 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 A jak przy parterówce ze stropem żelbetowym zrobić ekonomicznie ocieplenie poddasza? Czy ma sens ułożenie styropianu np.30cm na stropie i na to cienka wylewka? Wełna w skosy to podwyższanie kosztów co przy nieużytkowym poddaszu kiepski pomysł. Zakończyliśmy budowę domu z poddaszem i zaczyna marzyć nam się parterówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el_hogar 22.12.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 A jak przy parterówce ze stropem żelbetowym zrobić ekonomicznie ocieplenie poddasza? Czy ma sens ułożenie styropianu np.30cm na stropie i na to cienka wylewka? Wełna w skosy to podwyższanie kosztów co przy nieużytkowym poddaszu kiepski pomysł. Zakończyliśmy budowę domu z poddaszem i zaczyna marzyć nam się parterówka Wylewka na 30 cm styropianie na pewno rozsypie się, nawet bez chodzenia po tym. Jeśli nie planujesz poddasza mieszkalnego, to chyba najprościej dać na strop luźno styropian ( ~20 cm) i na to płyty OSB, chyba lepiej frezowane. Można chodzić i użytkować jako pomieszczenie magazynowe. Jeśli dopuszczasz myśl o ewentualnym przyszłym wykorzystaniu góry, aby nie robić później brudnych robót: - styropian 4 cm i wylewka betonowa ~6-8 cm. Na to wełna 15 - 20 cm grubości między legarami i u góry coś twardego: dechy, OSB + wykończenie (wykładzina, tanie panele). Ważne: wełna tej szerokości co odległość między krokwiami. Jeśli będziesz chciała później zagospodarować poddasze, przełożysz wełnę z podłogi w połacie dachu i oczywiście trochę dokupisz, bo nie wystarczy ... Podłoga będzie gotowa do dowolnego wykończenia (ceramika, parkiet, panele itp). Wiem, że nie jest to najtańsze rozwiązanie, ale ocieplając połacie "na wszelki słuczaj" i nie mieszkając na poddaszu fundujesz sobie całkiem sporą kubaturę do ogrzania, zupełnie niepotrzebnie, pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 22.12.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Planuje zrobić strop z belek firmy STEICO .czy już ktoś z was takowy strop posiada . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechk 05.01.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 ja zamonatowałem belki dwuteowe Kronopol, ale to jest zdecydowanie droższe od belek drewnianych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozikpl 05.01.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Piszecie, że ocieplenie drogie bo wełna.Jeżeli poddasze nieużytkowe to czy można dać wełny (pomiedzy belki stropu), a później styropian i na te pare m2 gdzie chcemy mieć strych dać płyty OSB, to chyba nie wyjdzie tak drogo. Jak się kształtują ceny 1m2 tynku maszynowego z robocizną, a sufitu podwieszanego (robocizna własna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszAER 05.01.2009 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Piszecie, że ocieplenie drogie bo wełna. Jeżeli poddasze nieużytkowe to czy można dać wełny (pomiedzy belki stropu), a później styropian i na te pare m2 gdzie chcemy mieć strych dać płyty OSB, to chyba nie wyjdzie tak drogo. A po co jeszcze ten styropian , wystarczy wełna ,i folia izolacyjna(parochłonna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozikpl 05.01.2009 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 wełny 10cm pomiędzy belki, + 20 lub więcej styro na belki.Wyjdzie taniej niz 30cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djanya 11.01.2009 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 A ja mam w projekcie strop drewniany- przyznam, ze jakos nie zauwazylam tego wczesniej a poddasza jak najbardziej uzytkowe. Rozumiem, ze nie moge sobie zmienic stropu bez przeliczania dachu?? Martwie sie ze jak u gory dzieciaki beda biegac to straszny halas bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 31.01.2010 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 no właśnie. Planuje budowę tego domu: http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=120&a=287 i chciałbym tam mieć strop drewniany (w projekcie nie jest drewniany) z widocznymi grubymi belami/legarami (nie wiem czy fachowo nazwałem). A tam jest poddasze użytkowe i to z łazienką. Da się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 31.01.2010 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 To, że jest łazienka w niczym nie przeszkadza, a zmiana stropu na drewniany pewnie też jest możliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjas 03.02.2010 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Vegamy tak samo zrobiliśmy z sielanką z tej samej pracowni,też przeprojektowaliśmy strop na drewniany i belki będą widoczne tylko zastanawiamy się co między belkami czy płyta regipsowa czy też drewno?a Ty jaki masz pomysł na sufit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 03.02.2010 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 ja myślałem o płycie regipsowej, pomalowanej na śnieżnobiały kolor co przy ciemnych legarach drewnianych, da piękny efekt. Kto wam przeprojektowywał strop z lanego na drewniany? Dużo zachodu i kasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peterpan 04.02.2010 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 ja myślałem o płycie regipsowej, pomalowanej na śnieżnobiały kolor co przy ciemnych legarach drewnianych, da piękny efekt. Kto wam przeprojektowywał strop z lanego na drewniany? Dużo zachodu i kasy? Płyty to nie problem, HAŁAS to jest problem, mam taki strop i wiem co mówię, teraz dzieci bawią się nade mną i słyszę każde szurnięcie zabawką, a o bieganiu to już nie wspomnę. Jak możesz to zrób strop lany, a bale to można podwiesić do lanego stropu, na pewno urok będzie ten sam ale będzie CICHO !!! Pozdrawiam. PS. łazienka to żaden problem w drewnianym stropie ale każde spuszczenie wody będzie WYRAŹNIE słyszane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 04.02.2010 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 ja już to przemyślałem. Nie chcę lanego. Chcę drewniany i wiem że jest kłopot z wytłumieniem. Pytanie moje tylko:czy ciężko przerobić projekt z lanego na drewniany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 05.02.2010 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Przeprojektować można . Myślałeś nad belkami stropowymi typu STEICO . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjas 07.02.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 z przeprojektowaniem nie było żadnego problemu zrobił to miejscowy projektant w ramach adaptacji projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe666 11.02.2010 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 My mamy w projekcie domu parterowego bez poddasza użytkowego strop drewniany. Zmieniamy na lany z 2 powodów:- wyciszenie, przy drewnianym każdy hałas pochodzący z dachu (deszcz, grad, wiatr) będzie uciążliwy zwłaszcza w nocy.- pękanie płyt gipsowych na suficie, konstrukcja dachu zawsze pracuje i to jest przyczyna pęknięćDodatkowo przy uszkodzeniu pokrycia dachu część mieszkalna jest lepiej zabezpieczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 11.02.2010 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Jako świadomy włąściciel stropu drewnianego chciałem trochę rozwiać zbędna obawy. My mamy w projekcie domu parterowego bez poddasza użytkowego strop drewniany. Zmieniamy na lany z 2 powodów: - wyciszenie, przy drewnianym każdy hałas pochodzący z dachu (deszcz, grad, wiatr) będzie uciążliwy zwłaszcza w nocy. Jak nie dach to strop musi być ocieplony. Przy ocieplaniu wełną żaden hałas z deszczu, czy gradu nie dochodzi nawet w nocy. - pękanie płyt gipsowych na suficie, konstrukcja dachu zawsze pracuje i to jest przyczyna pęknięć Jeśli masz konstrukcję dachu połączoną ze stropem to ma sens. Z reguły strop nie ma nic wspólnego z dachem, a wtedy pęknięć nie ma, szczególnie przy poddaszu nieużytkowym bo nie obiążasz go zmiennie. Dodatkowo przy uszkodzeniu pokrycia dachu część mieszkalna jest lepiej zabezpieczona. Może i lepiej jeśli ktoś to na bieżąco kontroluje. Jeśli nie, to o uszkodzeniach dowiesz się dużo później co wcale nie onacza, że to dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts