Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

strop drewniany

Recommended Posts

Mam strop drewniany i sobie to chwalę. Wykonanie wyszło taniej, bo strop był robiony razem z dachem (dom bez poddasza użytkowego). Nie uzewnętrzniałem belek w salonie czy innych pomieszczeniach, bo ich nie mam (belek rzecz jasna!). Krokwie są opasane parami jętek i to właśnie te pary jętek tworzą strop. Do nich są mocowane wieszaki konstrukcji sufitu. Jako podłoga na strychu są płyty osb przykręcone bezpośredniodo jętek. Między jętkami jedna warstwa wełny i druga pomiędzy krokwiami - to ocieplenie.

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam strop drewniany i sobie to chwalę. Wykonanie wyszło taniej, bo strop był robiony razem z dachem (dom bez poddasza użytkowego). Nie uzewnętrzniałem belek w salonie czy innych pomieszczeniach, bo ich nie mam (belek rzecz jasna!). Krokwie są opasane parami jętek i to właśnie te pary jętek tworzą strop. Do nich są mocowane wieszaki konstrukcji sufitu. Jako podłoga na strychu są płyty osb przykręcone bezpośredniodo jętek. Między jętkami jedna warstwa wełny i druga pomiędzy krokwiami - to ocieplenie.

A jak przy parterówce ze stropem żelbetowym zrobić ekonomicznie ocieplenie poddasza? Czy ma sens ułożenie styropianu np.30cm na stropie i na to cienka wylewka? Wełna w skosy to podwyższanie kosztów co przy nieużytkowym poddaszu kiepski pomysł. Zakończyliśmy budowę domu z poddaszem i zaczyna marzyć nam się parterówka :lol:

A jak przy parterówce ze stropem żelbetowym zrobić ekonomicznie ocieplenie poddasza? Czy ma sens ułożenie styropianu np.30cm na stropie i na to cienka wylewka? Wełna w skosy to podwyższanie kosztów co przy nieużytkowym poddaszu kiepski pomysł. Zakończyliśmy budowę domu z poddaszem i zaczyna marzyć nam się parterówka :lol:

Wylewka na 30 cm styropianie na pewno rozsypie się, nawet bez chodzenia po tym.

Jeśli nie planujesz poddasza mieszkalnego, to chyba najprościej dać na strop luźno styropian ( ~20 cm) i na to płyty OSB, chyba lepiej frezowane. Można chodzić i użytkować jako pomieszczenie magazynowe.

Jeśli dopuszczasz myśl o ewentualnym przyszłym wykorzystaniu góry, aby nie robić później brudnych robót:

- styropian 4 cm i wylewka betonowa ~6-8 cm.

Na to wełna 15 - 20 cm grubości między legarami i u góry coś twardego: dechy, OSB + wykończenie (wykładzina, tanie panele).

Ważne: wełna tej szerokości co odległość między krokwiami.

Jeśli będziesz chciała później zagospodarować poddasze, przełożysz wełnę z podłogi w połacie dachu i oczywiście trochę dokupisz, bo nie wystarczy ... :wink:

Podłoga będzie gotowa do dowolnego wykończenia (ceramika, parkiet, panele itp).

Wiem, że nie jest to najtańsze rozwiązanie, ale ocieplając połacie "na wszelki słuczaj" i nie mieszkając na poddaszu fundujesz sobie całkiem sporą kubaturę do ogrzania, zupełnie niepotrzebnie,

pozdrawiam,

• 2 weeks później...

Piszecie, że ocieplenie drogie bo wełna.

Jeżeli poddasze nieużytkowe to czy można dać wełny (pomiedzy belki stropu), a później styropian i na te pare m2 gdzie chcemy mieć strych dać płyty OSB, to chyba nie wyjdzie tak drogo.

Jak się kształtują ceny 1m2 tynku maszynowego z robocizną, a sufitu podwieszanego (robocizna własna).

Piszecie, że ocieplenie drogie bo wełna.

Jeżeli poddasze nieużytkowe to czy można dać wełny (pomiedzy belki stropu), a później styropian i na te pare m2 gdzie chcemy mieć strych dać płyty OSB, to chyba nie wyjdzie tak drogo.

A po co jeszcze ten styropian , wystarczy wełna ,i folia izolacyjna(parochłonna) :wink:

• 1 year później...
ja myślałem o płycie regipsowej, pomalowanej na śnieżnobiały kolor co przy ciemnych legarach drewnianych, da piękny efekt.

Kto wam przeprojektowywał strop z lanego na drewniany? Dużo zachodu i kasy?

Płyty to nie problem, HAŁAS to jest problem, mam taki strop i wiem co mówię, teraz dzieci bawią się nade mną i słyszę każde szurnięcie zabawką, a o bieganiu to już nie wspomnę. Jak możesz to zrób strop lany, a bale to można podwiesić do lanego stropu, na pewno urok będzie ten sam ale będzie CICHO !!!

Pozdrawiam.

PS. łazienka to żaden problem w drewnianym stropie ale każde spuszczenie wody będzie WYRAŹNIE słyszane.

My mamy w projekcie domu parterowego bez poddasza użytkowego strop drewniany. Zmieniamy na lany z 2 powodów:

- wyciszenie, przy drewnianym każdy hałas pochodzący z dachu (deszcz, grad, wiatr) będzie uciążliwy zwłaszcza w nocy.

- pękanie płyt gipsowych na suficie, konstrukcja dachu zawsze pracuje i to jest przyczyna pęknięć

Dodatkowo przy uszkodzeniu pokrycia dachu część mieszkalna jest lepiej zabezpieczona.

Jako świadomy włąściciel stropu drewnianego chciałem trochę rozwiać zbędna obawy.

My mamy w projekcie domu parterowego bez poddasza użytkowego strop drewniany. Zmieniamy na lany z 2 powodów:

- wyciszenie, przy drewnianym każdy hałas pochodzący z dachu (deszcz, grad, wiatr) będzie uciążliwy zwłaszcza w nocy.

Jak nie dach to strop musi być ocieplony. Przy ocieplaniu wełną żaden hałas z deszczu, czy gradu nie dochodzi nawet w nocy.

- pękanie płyt gipsowych na suficie, konstrukcja dachu zawsze pracuje i to jest przyczyna pęknięć

Jeśli masz konstrukcję dachu połączoną ze stropem to ma sens. Z reguły strop nie ma nic wspólnego z dachem, a wtedy pęknięć nie ma, szczególnie przy poddaszu nieużytkowym bo nie obiążasz go zmiennie.

Dodatkowo przy uszkodzeniu pokrycia dachu część mieszkalna jest lepiej zabezpieczona.

Może i lepiej jeśli ktoś to na bieżąco kontroluje. Jeśli nie, to o uszkodzeniach dowiesz się dużo później co wcale nie onacza, że to dobrze.