miciu 11.02.2010 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Mamy strop drewniany w domu z poddaszem użytkowym (teraz jeszcze nie użytkowym - niewykończone ) - wyciszenie, przy drewnianym każdy hałas pochodzący z dachu (deszcz, grad, wiatr) będzie uciążliwy zwłaszcza w nocy. Mamy dachówkę i tak jak pisał zbigmor nie ma żadnego hałasu. - pękanie płyt gipsowych na suficie, konstrukcja dachu zawsze pracuje i to jest przyczyna pęknięć Tutaj niestety się zgadzam, nie wiem dlaczego ale u nas są maleńkie pęknięcia na łączeniu płyty ze ścianą może belki stropowe były nie wystarczająco suche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 11.02.2010 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Mamy strop drewniany w domu z poddaszem użytkowym (teraz jeszcze nie użytkowym - niewykończone ) - wyciszenie, przy drewnianym każdy hałas pochodzący z dachu (deszcz, grad, wiatr) będzie uciążliwy zwłaszcza w nocy. Mamy dachówkę i tak jak pisał zbigmor nie ma żadnego hałasu. - pękanie płyt gipsowych na suficie, konstrukcja dachu zawsze pracuje i to jest przyczyna pęknięć Tutaj niestety się zgadzam, nie wiem dlaczego ale u nas są maleńkie pęknięcia na łączeniu płyty ze ścianą może belki stropowe były nie wystarczająco suche Na łączeniu płyty ze ścianą zawsze będą pęknięcia przy stropie drewnianym. Uzależnione jest to od rozszerzalności cieplnej sufitu. Nie ma to nic wspólnego z dachem (chyba, że są wiązary). Ale dotyczy to tylko łączenia sufitu ze ścianami, a nie samego sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe666 11.02.2010 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Dzięki za sugestie Trzech potencjalnych wykonawców sugeruje mi wykonanie stropu lanego powołując się na te same powody. Zobacze co jeszcze powie architekt, jak na razie nie widzę zalet stropu drewnianego (cena wogole nie jest brana pod uwagę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 11.02.2010 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Teraz to i ja z perspektywy kilku miesięcy nie bardzo widzę te zalety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 12.02.2010 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Jeśli dom ma być parterowy a góra to strych czy rupieciarnia, to bez sensu jest robić strop betonowy, drogi, bo parterówki mają go sporo. A jak dom z poddaszem użytkowym to z kolei tylko betonowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaz 17.02.2010 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Mamy strop drewniany,a nad nim mieszkalne poddasze przeznaczone dla naszych pociech.Od poczatku tylko taki rozważaliśmy ze względu na szybkość budowy.Płyty jakoś nie pękają,jeżeli zaś chodzi o wytłumienie dzwięków to też nie widzę zbytniej różnicy-jest cicho nawet jak dzieciaki szaleją.Warunek porządna izolacja akustyczna,oraz co najważniejsze znająca się na rzeczy ekipa wykonawcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 17.02.2010 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Płyty też nam nie pękają, pęknięcia są tylko na łączeniach płyty ze ścianą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bald61 25.02.2010 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 mieszkam od 1,5 roku w domu parterowym ze stropem drewnianym. jak do tej pory jest ok. cenowo zdecydowanie drewniany duuuuużo tańszy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 26.02.2010 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 a z czego konkretnie wychodzą te oszczędności na stropie drewnianym w stosunku do tradycyjnego/lanego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bald61 26.02.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 8 belek 14x24 dł.12.5m koszt około 1500zł. 120m2 płyta gk plus profile szpachla 20cm wełny i na górę 120m2 płyta osb i jest strop sam robiłem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 03.03.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 8 belek 14x24 dł.12.5m koszt około 1500zł. 120m2 płyta gk plus profile szpachla 20cm wełny i na górę 120m2 płyta osb i jest strop sam robiłem pozdrawiam wychodzi 3,36 m3 drewna za 1500 zł, czyli około 45 zł/m3 - możesz napisać, gdzie takie tanie drewno kupiłeś? o takim przekroju? i le kosztował w sumie cały strop?I czy kładłeś go na wieńcu czy jeszcze inna technika? ja mam ofertę na strop drewniany od przedstawicieli Mitka (robią też wiazary) i z tego, co wiem, drewno powinno być klasy C27 lub wyższej,które kosztuje około 1260/m3, a nie 450- chyba,żę wczoraj zostało ścięte i świeżo zaimpregnowane. Właśnie otrzymałam ofertę na strop drewniany w 2-ch wariantach- z belek i z tzw. possi -joistów - koszt 80m2 to około 20.000 zł- z montażem,okuciami,drewnem itp. Projektantowi wyszło 8,5m3 drewna (mnie-licząc na piechotę - 2x mniej,bo około 4,5m3), Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bald61 03.03.2010 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 pojechałem z chłopem do lasu i wybrałem najlepsze drzewa na cały dom. zapłaciłem 320zł za metr. kolega przyjechał z trakiem na plac budowy i za 50zł od metra wytarł belki na strop i na więżbe dachową [3,5+12m3]. z reszty łaty kontrłaty trochę desek i odpady na 3 miesiące palenia. zawiozłem to wszystko do zaimpregnowania ciśnieniowego za 100zł/m2. cały koszt około 17500 z transportem. belki stropowe są pod wieńcem i solidnie w niego zakotwione drutem zbrojeniowym 12. strop ma w części mieszkalnej 121m2 i garażowej 36m2. pow. dachu 290m2. ceny płyty gk, stelażu, wełny i płyty osb na pewno znasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 03.03.2010 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 czyli w końcu wychodzi najtaniej czy nie ten drewniany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bald61 03.03.2010 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 na pow. stropu 157m2 -pręty zbrojeniowe.beton b20, pod całością deski i stemple. potem to wytynkuj. potem styropian 20cm. potem wylewka. jest strop. jeszcze jedno. mój strop waży 2 może 3 tony, betonowy nie wiem 20ton?. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 10.03.2010 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 podciągam wątek,bo jestem po spotkaniu z firmą budującą w systemach Steico.Ceny belek znam,sa na stronie,natomiast nie mam pojęcia,jaki może być koszt robocizny. Może ktoś budował strop ze Steico i może coś powiedzieć o koszcie robocizny itp? (panowie w ogóle o cenach nie chcieli rozmawiac dopóki projektu nie zobacza,a projekt będzie dopiero w przyszłym tygodniu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaz 17.03.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 podciągam wątek,bo jestem po spotkaniu z firmą budującą w systemach Steico.Ceny belek znam,sa na stronie,natomiast nie mam pojęcia,jaki może być koszt robocizny. Może ktoś budował strop ze Steico i może coś powiedzieć o koszcie robocizny itp? (panowie w ogóle o cenach nie chcieli rozmawiac dopóki projektu nie zobacza,a projekt będzie dopiero w przyszłym tygodniu ) Witam.Nie dziwię się , że bez projektu nie chca ci podać ceny robocizny.Każdy strop jest inny: inne rozpiętości belek,słupy wzmacniające podciągi,różne matwriały użyte do jego ocieplenia i wygłuszenia itd.Tak więc bez projektu cena byłaby czysto z kapelusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaz 17.03.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 podciągam wątek,bo jestem po spotkaniu z firmą budującą w systemach Steico.Ceny belek znam,sa na stronie,natomiast nie mam pojęcia,jaki może być koszt robocizny. Może ktoś budował strop ze Steico i może coś powiedzieć o koszcie robocizny itp? (panowie w ogóle o cenach nie chcieli rozmawiac dopóki projektu nie zobacza,a projekt będzie dopiero w przyszłym tygodniu ) Witam.Nie dziwię się , że bez projektu nie chca ci podać ceny robocizny.Każdy strop jest inny: inne rozpiętości belek,słupy wzmacniające podciągi,różne matwriały użyte do jego ocieplenia i wygłuszenia itd.Tak więc bez projektu cena byłaby czysto z kapelusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 18.03.2010 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 podciągam wątek,bo jestem po spotkaniu z firmą budującą w systemach Steico.Ceny belek znam,sa na stronie,natomiast nie mam pojęcia,jaki może być koszt robocizny. Może ktoś budował strop ze Steico i może coś powiedzieć o koszcie robocizny itp? (panowie w ogóle o cenach nie chcieli rozmawiac dopóki projektu nie zobacza,a projekt będzie dopiero w przyszłym tygodniu ) Witam.Nie dziwię się , że bez projektu nie chca ci podać ceny robocizny.Każdy strop jest inny: inne rozpiętości belek,słupy wzmacniające podciągi,różne matwriały użyte do jego ocieplenia i wygłuszenia itd.Tak więc bez projektu cena byłaby czysto z kapelusza. ok, w takim razie uściśle - przedstawiciel Steico był na rekonesansie u mnie w domu,zna szczegóły, wymiary oraz widział projekt tego stropu zrobiony przez konkurencyjną firmę na podstawie moich rysunków, wymiarów i pierwotnego projektu (z pracowni Archipelag) z rzutami itp. I mimo tego nie chcieli podac cen.Spotkanie było na żywo, nie tylko przez telefon... Panowie z uporem maniaka domagali się właściwego projektu rozbudowy domu,któego wtedy jeszcze nia miałam, natomiast ten projekt bazuje na wszystkich danych opisanych powyżej, więc dla mnie jest to niezrozumiałe... Dlatego ponawiam pytanie o koszt robocizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akusta 05.08.2010 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 ja już to przemyślałem. Nie chcę lanego. Chcę drewniany i wiem że jest kłopot z wytłumieniem. Są dostępne suche akustyczne posadzki m. in. na legarach, nie ma problemu z wytłumieniem drewnianego stropu, bez różnicy czy strop jest nowy czy w budynku rewitalizowanym. Pozdrawiam r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 05.08.2010 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 (edytowane) Czy można strop drewniany w domu z użytkowym poddaszem wytłumić EKOFIBREM zamiast wełną ?? Czy dawaliście folię paroizolacyjną POD całą wełną w stropie, czy tylko nad kuchnią i łazienką ? Czy na wełnę kładliście folię paroizolacyjną , czy jest zbędna przy użytkowym poddaszu ? Pozdrawiam Edytowane 5 Sierpnia 2010 przez K160 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts