źrebak 14.10.2008 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Witam, właśnie zleciłem 3 firmom budowlanym dokonania wyceny prac związanych z fundamentami (robocizna oraz materiały) - Wyspa Wolin. Aktualnie czekam na odpowiedź a w międzyczasie chciałbym się przygotować do rozmów z wykonawcami (zarówno o kosztach jak i o technologiach). Załączam rysunek:http://posrednik.home.pl/fundamenty.jpghttp://posrednik.home.pl/fundamenty2.gif O co warto pytać podczas rozmowy z wykonawcą? Czy potrafi ktoś wycenić prace oraz materiały dla w/w projektu? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
źrebak 17.10.2008 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Witam, Podaje ceny od wykonawców: Wykonawca 1:+ 46000 PLN Wykonawca 2:+ 40000 PLN Obie wyceny: robocizna + materiały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
źrebak 17.10.2008 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Witam, Podaje ceny od wykonawców: Wykonawca 1:+ 46000 PLN Wykonawca 2:+ 40000 PLN Obie wyceny: robocizna + materiały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianexus 17.10.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 To jakiśkoszmar!!! Skad takie ceny ...daruj sobie pseudo profesjonalne firmy i weź doświadczonych budowlańców zaprawionych na placach budpowy a nie w biurach. Podam Ci swoje koszty ...nie zamieszczę tutaj skanu fundamentów ale mierzyłem Twoje i masz mniej wiecej tylko 2/3 fundamentow ktore mam ja ...czyli generalnie ja mam duzo wiecej. koparka 500złstal do fundamentów 1680złbeton B15 8400Robocizna 1000zl łacznie: 11580 a nie 40000!!! na Boga:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
źrebak 17.10.2008 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 11 tysięcy? W jaki sposób? Samych bloczków jest ok 1300, 3.70PLN to cena jednego bloczka.. Do tego ocieplenie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 17.10.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Jeżeli cena zawiera kanalizację, zasypanie piaskiem, zagęszczenie i wylanie chudziaka, to powiedzmy że może być, choć 35 kPLN brzmi lepiej BTW, 3cm styroduru to trochę cienko według mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
źrebak 17.10.2008 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Tak, cena zawiera chudziaka, zasypanie piaskiem oraz kanalize.. Przewidziano 5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi74 18.10.2008 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 To jakiśkoszmar!!! Skad takie ceny ...daruj sobie pseudo profesjonalne firmy i weź doświadczonych budowlańców zaprawionych na placach budpowy a nie w biurach. Podam Ci swoje koszty ...nie zamieszczę tutaj skanu fundamentów ale mierzyłem Twoje i masz mniej wiecej tylko 2/3 fundamentow ktore mam ja ...czyli generalnie ja mam duzo wiecej. koparka 500zł stal do fundamentów 1680zł beton B15 8400 Robocizna 1000zl łacznie: 11580 a nie 40000!!! na Boga:) Robocizna 1000 zł?Nie znam żadnej ekipy co zrobią fundamenty za 1000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianexus 19.10.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 zaraz zaraz to powiedzmy sobie dokładnie co rozumiemy przez fundamenty.kanalizacja ma się nijak do fundamentów:) chudziak rowniez:)1000zl a robocizne obejmuje przygotowanie stali do fundamentów (zbrojenia)rozporwadzenie betonu lanego z gruchy oraz wymurowanie jedndego rzędu bloczkówe fundamentowych oraz połozenie izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.10.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 1000zl a robocizne obejmuje przygotowanie stali do fundamentów (zbrojenia) rozporwadzenie betonu lanego z gruchy oraz wymurowanie jedndego rzędu bloczkówe fundamentowych oraz połozenie izolacji. i to jest wg Ciebie fundament znaczy jego wykonanie? A gdzie masz wykopy gdzie masz szalowanie ław, gdzie masz wytyczenie ścian, co to jest wymurowanie jednego rzędu bloczków, cała sćiana to jeden bloczek ? opisujesz jakis fragment robót związanych z fundamentami i wyśmiewasz ceny całosciowych wykonań. - nawet jak wyryłes dziure koparką to i tak ostnie 20cm powinno byc wybrane recznie, a co z ławą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 19.10.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 1000zl a robocizne obejmuje przygotowanie stali do fundamentów (zbrojenia) rozporwadzenie betonu lanego z gruchy oraz wymurowanie jedndego rzędu bloczkówe fundamentowych oraz połozenie izolacji. i to jest wg Ciebie fundament znaczy jego wykonanie? A gdzie masz wykopy gdzie masz szalowanie ław, gdzie masz wytyczenie ścian, co to jest wymurowanie jednego rzędu bloczków, cała sćiana to jeden bloczek ? opisujesz jakis fragment robót związanych z fundamentami i wyśmiewasz ceny całosciowych wykonań. - nawet jak wyryłes dziure koparką to i tak ostnie 20cm powinno byc wybrane recznie, a co z ławą ? Źle to zrozumiałeś, kolega damianexus zamierza zapłacić robotnikom tylko 1000zł za wykonanie fundamentów bez względu na wykonane nakłady robocizny - lubi skubać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.10.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Źle to zrozumiałeś, kolega damianexus zamierza zapłacić robotnikom tylko 1000zł za wykonanie fundamentów bez względu na wykonane nakłady robocizny - lubi skubać no skubac napewno lubi, ale wg tego co napisał płaci za wykonanie zbrojenia i rozgarniecie łopatę betonu z gruchy i wymurownie jednej warstwy pustaków gdyby dołozył na pompe to by oszczedził na tym łopatowaniu i wtedy mogłby pisac ze za robocizne dał 500zł A na poważnie opisał fragment wykonania fundamentu , mało tego z opisu wynika ze wykonał to bardzo niedbale i niezgodnie ze sztuką budowalną. Uważam ze niewiele ta podana przez neigo cena wnosi do tego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianexus 19.10.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 hmmm zapraszam więc do obejrzenia fundamentów a raczej domu bo panowie w srodę zaczynają już układać strop Teriva. Przepraszam jeśli pomyliłem jakąs terminologię budowlaną i nie wszystko umiem fachowo nazwać wiem tylko ile zapłaciłem:)Jeśłi panowie chcą znać cenę łacznie z ławąfundamentową to już podaję wyliczenie kosztów i broń Boże nic nie wyśmewam. Cenę 1000zł wyliczyłem uśredniając ponieważ ekipie płacęza całość za wybudowanie domu 20tys zł ( 5 osób dom parter + poddasze 231m + garaż i kotłownia 28m) do więźby dachowej. Wykop fundamentów: 500złZbrojenie : 1600złbeton B 15 - 8400złbloczki fundamentowe + cement - 2600zł (720 szt)Beton B 10 z pompą 5400złRazem 18500tysod tych 20tys za całośc robocizny sami oszacujcie ile poszło na fundamenty moim zdaniem nie więcej niż2000tysa do kolegi który opowiadał o wykonaniu ław fundamentowych jako wielkich nakładów pracy oraz zebraniu po koparce kilku szpadli piachu....uwierzcie mi ze to nie jest warte prawie 30tys zł bo tyle brakuje do ceny ktora ma zaplacic za fundamenty:) jak ktośnie wierzy zapraszam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek3 26.10.2008 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Panowie Tydzień temu skończyłem robić fundamenty u siebie.Całość 75mb-koszt po podsumowaniu 7000złRobiliśmy wszystko sami tzn Ja, ojciec i pomocnik- zeszło 7dniZakres wykonanych prac to- Wykop liniowy koparką na odkład 80zł/h 2 piwa i 2 objady:] uwinął sie w 4 h - wykonanie zbrojenia 5 x fi12 stal 32zł za pręta 6mb 1200zł + strzemiona 200zł- zalanie belka 30x40cm- ława fundamentowa gr 50cm wys ok 80cm z kamienia polnego za zupełna darmochę uzbieranego na własnej działce - zaszalowanie zależnie od wysokości od 5 do 25 cm czapki i zalanieŻadnych dociepleń ani izolacjiKruszywo do betonu ok1500zł Cement II 3,5t 1400złDeski 600złRobocizna 700złJedzenie + picie;] 800złdojazdy 400złWydaje Mi się że zrobiłem to bardzo tanio Więc cena 40tyś dla firmy która wykona to z bloczków, z dociepleniem i z izolacja wydaje Mi się ok.Bo mówiąc szczerze trza się w tych wykopach ozapierdzielać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braszyns 19.11.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 ok 78mb fundamentu beton z gruchy /murowanie ocieplenie rozłożenie kanalizy zasypanie piaskiem własna robocizna/ bez chudziaka na wierzchu ok25000zł-powierzchnia domu140n2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts