Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundamenty - oszacowanie kosztów?

źrebak

Recommended Posts

Witam,

właśnie zleciłem 3 firmom budowlanym dokonania wyceny prac związanych z fundamentami (robocizna oraz materiały) - Wyspa Wolin.

Aktualnie czekam na odpowiedź a w międzyczasie chciałbym się przygotować do rozmów z wykonawcami (zarówno o kosztach jak i o technologiach).

Załączam rysunek:

http://posrednik.home.pl/fundamenty.jpg

http://posrednik.home.pl/fundamenty2.gif

O co warto pytać podczas rozmowy z wykonawcą?

Czy potrafi ktoś wycenić prace oraz materiały dla w/w projektu?

Pozdrawiam!

To jakiśkoszmar!!! Skad takie ceny ...daruj sobie pseudo profesjonalne firmy i weź doświadczonych budowlańców zaprawionych na placach budpowy a nie w biurach.

Podam Ci swoje koszty ...nie zamieszczę tutaj skanu fundamentów ale mierzyłem Twoje i masz mniej wiecej tylko 2/3 fundamentow ktore mam ja ...czyli generalnie ja mam duzo wiecej.

koparka 500zł

stal do fundamentów 1680zł

beton B15 8400

Robocizna 1000zl

łacznie: 11580 a nie 40000!!! na Boga:)

To jakiśkoszmar!!! Skad takie ceny ...daruj sobie pseudo profesjonalne firmy i weź doświadczonych budowlańców zaprawionych na placach budpowy a nie w biurach.

Podam Ci swoje koszty ...nie zamieszczę tutaj skanu fundamentów ale mierzyłem Twoje i masz mniej wiecej tylko 2/3 fundamentow ktore mam ja ...czyli generalnie ja mam duzo wiecej.

koparka 500zł

stal do fundamentów 1680zł

beton B15 8400

Robocizna 1000zl

łacznie: 11580 a nie 40000!!! na Boga:)

Robocizna 1000 zł?Nie znam żadnej ekipy co zrobią fundamenty za 1000

zaraz zaraz to powiedzmy sobie dokładnie co rozumiemy przez fundamenty.

kanalizacja ma się nijak do fundamentów:) chudziak rowniez:)

1000zl a robocizne obejmuje przygotowanie stali do fundamentów (zbrojenia)

rozporwadzenie betonu lanego z gruchy oraz wymurowanie jedndego rzędu bloczkówe fundamentowych oraz połozenie izolacji.

rozporwadzenie betonu lanego z gruchy oraz wymurowanie jedndego rzędu bloczkówe fundamentowych oraz połozenie izolacji.

i to jest wg Ciebie fundament znaczy jego wykonanie? A gdzie masz wykopy gdzie masz szalowanie ław, gdzie masz wytyczenie ścian, co to jest wymurowanie jednego rzędu bloczków, cała sćiana to jeden bloczek ?

opisujesz jakis fragment robót związanych z fundamentami i wyśmiewasz ceny całosciowych wykonań.

- nawet jak wyryłes dziure koparką to i tak ostnie 20cm powinno byc wybrane recznie, a co z ławą ?

i to jest wg Ciebie fundament znaczy jego wykonanie? A gdzie masz wykopy gdzie masz szalowanie ław, gdzie masz wytyczenie ścian, co to jest wymurowanie jednego rzędu bloczków, cała sćiana to jeden bloczek ?

opisujesz jakis fragment robót związanych z fundamentami i wyśmiewasz ceny całosciowych wykonań.

- nawet jak wyryłes dziure koparką to i tak ostnie 20cm powinno byc wybrane recznie, a co z ławą ?

Źle to zrozumiałeś, kolega damianexus zamierza zapłacić robotnikom tylko 1000zł za wykonanie fundamentów bez względu na wykonane nakłady robocizny - lubi skubać :lol:

Źle to zrozumiałeś, kolega damianexus zamierza zapłacić robotnikom tylko 1000zł za wykonanie fundamentów bez względu na wykonane nakłady robocizny - lubi skubać :lol:

no skubac napewno lubi, ale wg tego co napisał płaci za wykonanie zbrojenia i rozgarniecie łopatę betonu z gruchy i wymurownie jednej warstwy pustaków gdyby dołozył na pompe to by oszczedził na tym łopatowaniu i wtedy mogłby pisac ze za robocizne dał 500zł :-)

A na poważnie opisał fragment wykonania fundamentu , mało tego z opisu wynika ze wykonał to bardzo niedbale i niezgodnie ze sztuką budowalną. Uważam ze niewiele ta podana przez neigo cena wnosi do tego wątku.

hmmm zapraszam więc do obejrzenia fundamentów a raczej domu bo panowie w srodę zaczynają już układać strop Teriva. Przepraszam jeśli pomyliłem jakąs terminologię budowlaną i nie wszystko umiem fachowo nazwać wiem tylko ile zapłaciłem:)

Jeśłi panowie chcą znać cenę łacznie z ławąfundamentową to już podaję wyliczenie kosztów i broń Boże nic nie wyśmewam. Cenę 1000zł wyliczyłem uśredniając ponieważ ekipie płacęza całość za wybudowanie domu 20tys zł ( 5 osób dom parter + poddasze 231m + garaż i kotłownia 28m) do więźby dachowej.

Wykop fundamentów: 500zł

Zbrojenie : 1600zł

beton B 15 - 8400zł

bloczki fundamentowe + cement - 2600zł (720 szt)

Beton B 10 z pompą 5400zł

Razem 18500tys

od tych 20tys za całośc robocizny sami oszacujcie ile poszło na fundamenty moim zdaniem nie więcej niż2000tys

a do kolegi który opowiadał o wykonaniu ław fundamentowych jako wielkich nakładów pracy oraz zebraniu po koparce kilku szpadli piachu....uwierzcie mi ze to nie jest warte prawie 30tys zł bo tyle brakuje do ceny ktora ma zaplacic za fundamenty:) jak ktośnie wierzy zapraszam:)

Panowie

Tydzień temu skończyłem robić fundamenty u siebie.

Całość 75mb-koszt po podsumowaniu 7000zł

Robiliśmy wszystko sami tzn Ja, ojciec i pomocnik- zeszło 7dni

Zakres wykonanych prac to

- Wykop liniowy koparką na odkład 80zł/h 2 piwa i 2 objady:] uwinął sie w 4 h

- wykonanie zbrojenia 5 x fi12 stal 32zł za pręta 6mb 1200zł + strzemiona 200zł

- zalanie belka 30x40cm

- ława fundamentowa gr 50cm wys ok 80cm z kamienia polnego za zupełna darmochę uzbieranego na własnej działce

- zaszalowanie zależnie od wysokości od 5 do 25 cm czapki i zalanie

Żadnych dociepleń ani izolacji

Kruszywo do betonu ok1500zł

Cement II 3,5t 1400zł

Deski 600zł

Robocizna 700zł

Jedzenie + picie;] 800zł

dojazdy 400zł

Wydaje Mi się że zrobiłem to bardzo tanio

Więc cena 40tyś dla firmy która wykona to z bloczków, z dociepleniem i z izolacja wydaje Mi się ok.

Bo mówiąc szczerze trza się w tych wykopach ozapierdzielać

• 4 weeks później...