Gość 13.10.2003 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Wiem,że były podobne wątki,ale może warto było by podsumować? Taka lista porad osób,które są już przed nami w budowie lub mieszkają a są tak przywiązane do forum ,że wciąż są pomoże nam zwrócić uwagę na istotne rzeczy,szczegóły,które pominęlibyśmy albo nie uważamy,że są istotne,a są. To ja na początek zapodam (po rozmowach z pewnymi osobami z forum ) taki szczegół (on się zresztą przewijał w wypowiedziach użytkowników domów): -jeśli jest odkurzacz centralny nie zapomnieć o szufelkach-w kuchni i przy kominku Zaawansowani i wiedzący-pomóżcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 13.10.2003 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Szufelka przydaje się także przy drzwiach wejściowych. I dobrze też zlokalizować tak gnizado by można odkurzyć taras. P.S. Nie mam niestety szufelki przy kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 13.10.2003 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Ad. awarii i zabudowanych wanien. Można kupić ( dostępne w różnych rozmiarach) plastikowo-magnesową konstrukcję pod płytkę i wbudować ją w miejsce, którego otwarcie może być pomocne przy usuwaniu awarii. Wystarczy wtedy wyjąć fugę, odsunąć płytkę (trzyma się dzięki magnesom) naprawić a potem zafugować - to już nie taka tragedia jak rozkuwanie obudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 13.10.2003 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Dla lubiących szkło "mrożone" w drzwiach. Jest dostępna wersja szklenia szyby, która wygląda jakby była sklejona z dwóch mrożonych tafli - przy czym strona szorstka jest wewnątrz.Sądząc po prośbach o rady czym czyścić takie szkło może to być niezłe rowiązanie ( jeszcze nie doświadczyłam, bo drzwi się dopiero produkują) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 13.10.2003 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Mycie i czyszczenie "pobudowlanych" okien. Najpierw usunąć NA SUCHO wszelki pył z ram i zawiasów - najlepiej płaski pędzel z włosia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 13.10.2003 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Do kladacych kafle w przedsionku: wstawic w wylewke zaraz za drzwiami wejsciowymi metalowa ramke i dac w tej ramce wylewke o 15 mm nizej. Pozniej w tej ramce ulozyc wycieraczke tak, ze bedzie na jednym poziomie z kaflami. Ja posluchalem zony i zrezygnowalem z takiej ramki i bardzo zaluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 13.10.2003 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Do zalewających fundamenty. To co się nasunęło z czytania dzienników i takich tam. jak wylewa się fundamenty z gruszki, może zostać nadmiar betonu. Lepiej mieć co z nim zrobić, jak miałby zostać. Np. zacząć wylewać fundament ogrodzenia z nadwyżki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 13.10.2003 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Po zamontowaniu okien drewnianych należy jak najszybciej zdjąć folię ochronną z ram (nie wiem czy to samo odnosi się do PCV - może ktoś uzupełni). Inwestorzy często tego nie robią, bo wiadomo - do wprowadzenia jeszcze daleko, myśli się że lepiej jak ramy są zabezpieczone. Tymczasem po jakimś czasie ta folia zachowuje się jakby wrosła w ramę okienną. Bardzo trudno ją oderwać i odchodzi w maleńkich kawałkach - koszmar! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 13.10.2003 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Wogóle zabezpieczając okna należy użytwać taśmy, która zapewnia, że po odpowiednio długim (np. kilkanaście dni) okresie czasu taśma będzie usuwalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 13.10.2003 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 jeśli jest odkurzacz centralny nie zapomnieć o szufelkach-w kuchni i przy kominku Właśnie rozmawiałem z przedstawicielem BEAM. Twierdzi, że nie powinno być szufelki przy kominku gdyż substancje smoliste nie powinny się dostawać do przewodów. Zanieczyszczenia tego typu powinny być usuwane przez separator (dodaktowa przystawka w cenie 600 zł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 13.10.2003 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 W kwesti rynny przy dachu. Rynna powinna wystawać po za obróbki blaszane patrząc z dołu o jakiś parę centymetrów 2-3cm. W przeciwnym razie woda będzie kapać z dachu. W takich miejscach nie ma co marzyć o trawie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 13.10.2003 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Względem tematu popiałczanego-to nie chodzi o substancje smoliste,jeno o to że popiołek totalnie zakleja wszelkie rury osadzając się ślicznie na nich i po niedługim czasie daje efekt cementu.Niczym tego sie nie da odstukać.Widziałam "cóś w sposobie" w duuużym sklepie budowlanym przy Auchan w piasecznie.na dziale z kominkami.jakby fajka wodna podczepiana do zwykłego odkurzacza-i nie za 600...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 14.10.2003 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Witam Jesli chcecie zamontować grzałke elektryczną w grzejniku drabinkowym (popularne rozwiązanie w łazienkach), to nie zapomnijcie o gniazdku gdzieś blisko takiego grzejnika. Ja zapomniałem Pozdrowienia B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 14.10.2003 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 W kwestii szufelki od odkurzacza centralnego umieszczonej przy kominku, to sądzę, że ona ma służyć do szybkiego sprzątania przed kominkiem, a nie do czyszczenia w samym kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 14.10.2003 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Dokładnie pilnujcie wysokości otworów drzwiowych oraz wysokości stopni w schodach - szczególnie pierwszego i ostatniego. Jedno i drugie należy sprawdzać mając na uwadze grubość wszystkich warstw podłogi (styropian, wylewka, klej, płytka lub parkiet). Obserwuję sobie, że to bardzo częste błędy w nowych domach, tzn. za niskie drzwi, niski pierwszy schodek (bo część została w warstwach podłogi) i wysoki ostatni schodek (bo doszły warstwy podłogi). Ja mam taki błąd u siebie i jego naprawa będzie mnie drogo kosztować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.10.2003 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Zbychu, z pierwszym schodkiem u mnie ok-jest wielgaśny wiec przyda mu się trochę dodać warstw. Ale martwi mnie ostatni.Co zrobić,żeby nie był za wysoko (jeszcze nie ma wylewek.) Dzięki! opal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 14.10.2003 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Ja jeszcze dodam, że błąd u mnie nie jest winą wykonawcy (zrobił zgodnie z projektem), tylko moją. Za późnio zdecydowałem się na ogrzewanie podłogowe na parterze. Muszę dać więcej styropianu (w projekcie było 5 cm), nadlać wszystkie schodki o 6 cm i żyć z drzwiami wejściowymi o wysokości 198 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczur 14.10.2003 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Dodam jeszcze jedno do postu Benicio nt. grzałki do grzejnika drabinkowego: Przed zakupem grzejnika upewnijcie się, że da się do niego zamontować grzałkę. Próbowałem to zrobić w ostatnią sobotę i okazało się, że rurki "drabinkowe" są wpuszczone za głęboko do głównych rur grzejnika i grzałka (przynajmniej ta, którą miałem) się nie zmieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 14.10.2003 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Na etapie murowania ścian fundamentowyc lub ich wylewania w przypadku innej technologii ich wykonania warto pomyśleć o różnych przepustach, wkładając różnej średnicy rury PVC np. do wprowadzenia zasilania od skrzynki w linni ogrodzenia, zasilania i sterowania siłowników bramy wjazdowej, domofonu lub wideofonu, instalacji telefonicznej, zasilania oświetlenia ogrodu, kabelków do szamba w celu elektronicznego pomiaru jego napełnienia.Ponadto warto pomyśleć o innych przepustach np. ja mam obecnie studnię głębinową umieszczoną w kotłowni. Na wypadek jak zrobią wodociąg i będą prowadzili przyłącze zostawiłem w chudziaku w kotłowni przy ścianie zewnętrznej rurę fi 110, która się kończy poniżej ławy fundamentowej. Potem wystarczy podkopać się pod ławę i włożyć rurę przyłącza wodnego bez konieczności rozkuwania dwóch m2 podłogi w kotłowni i wybierania piachu do ławy.Warto też pomyślec o przepustach w stropie, szczególnie monolitycznym dla wszelkiej maści kabli i rur co. wody oraz centralnego odkurzacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 14.10.2003 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 jak ktoś ma zadaszony taras, to może sobie zainstalować "wariata" tzn wiatrak, żeby gorące powietrze się rozchodziło spod dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts