Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

**LISTA PORAD**

Gość

Recommended Posts

Wiem,że były podobne wątki,ale może warto było by podsumować?

Taka lista porad osób,które są już przed nami w budowie lub mieszkają a są tak przywiązane do forum ,że wciąż są pomoże nam zwrócić uwagę na istotne rzeczy,szczegóły,które pominęlibyśmy albo nie uważamy,że są istotne,a są.;)

To ja na początek zapodam (po rozmowach z pewnymi osobami z forum :D ) taki szczegół (on się zresztą przewijał w wypowiedziach użytkowników domów):

-jeśli jest odkurzacz centralny nie zapomnieć o szufelkach-w kuchni i przy kominku

Zaawansowani i wiedzący-pomóżcie!

:D

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ad. awarii i zabudowanych wanien.

Można kupić ( dostępne w różnych rozmiarach) plastikowo-magnesową konstrukcję pod płytkę i wbudować ją w miejsce, którego otwarcie może być pomocne przy usuwaniu awarii. Wystarczy wtedy wyjąć fugę, odsunąć płytkę (trzyma się dzięki magnesom) naprawić a potem zafugować - to już nie taka tragedia jak rozkuwanie obudowy.

Dla lubiących szkło "mrożone" w drzwiach.

Jest dostępna wersja szklenia szyby, która wygląda jakby była sklejona z dwóch mrożonych tafli - przy czym strona szorstka jest wewnątrz.

Sądząc po prośbach o rady czym czyścić takie szkło może to być niezłe rowiązanie ( jeszcze nie doświadczyłam, bo drzwi się dopiero produkują)

Po zamontowaniu okien drewnianych należy jak najszybciej zdjąć folię ochronną z ram (nie wiem czy to samo odnosi się do PCV - może ktoś uzupełni).

Inwestorzy często tego nie robią, bo wiadomo - do wprowadzenia jeszcze daleko, myśli się że lepiej jak ramy są zabezpieczone. Tymczasem po jakimś czasie ta folia zachowuje się jakby wrosła w ramę okienną. Bardzo trudno ją oderwać i odchodzi w maleńkich kawałkach - koszmar!

jeśli jest odkurzacz centralny nie zapomnieć o szufelkach-w kuchni i przy kominku

Właśnie rozmawiałem z przedstawicielem BEAM. Twierdzi, że nie powinno być szufelki przy kominku gdyż substancje smoliste nie powinny się dostawać do przewodów. Zanieczyszczenia tego typu powinny być usuwane przez separator (dodaktowa przystawka w cenie 600 zł).

Względem tematu popiałczanego-to nie chodzi o substancje smoliste,jeno o to że popiołek totalnie zakleja wszelkie rury osadzając się ślicznie na nich i po niedługim czasie daje efekt cementu.Niczym tego sie nie da odstukać.Widziałam "cóś w sposobie" w duuużym sklepie budowlanym przy Auchan w piasecznie.na dziale z kominkami.jakby fajka wodna podczepiana do zwykłego odkurzacza-i nie za 600...pozdrawiam

Dokładnie pilnujcie wysokości otworów drzwiowych oraz wysokości stopni w schodach - szczególnie pierwszego i ostatniego.

Jedno i drugie należy sprawdzać mając na uwadze grubość wszystkich warstw podłogi (styropian, wylewka, klej, płytka lub parkiet).

Obserwuję sobie, że to bardzo częste błędy w nowych domach, tzn. za niskie drzwi, niski pierwszy schodek (bo część została w warstwach podłogi) i wysoki ostatni schodek (bo doszły warstwy podłogi).

Ja mam taki błąd u siebie :-? i jego naprawa będzie mnie drogo kosztować :cry:

Ja jeszcze dodam, że błąd u mnie nie jest winą wykonawcy (zrobił zgodnie z projektem), tylko moją. Za późnio zdecydowałem się na ogrzewanie podłogowe na parterze. Muszę dać więcej styropianu (w projekcie było 5 cm), nadlać wszystkie schodki o 6 cm i żyć z drzwiami wejściowymi o wysokości 198 cm :cry:

Dodam jeszcze jedno do postu Benicio nt. grzałki do grzejnika drabinkowego:

Przed zakupem grzejnika upewnijcie się, że da się do niego zamontować grzałkę. Próbowałem to zrobić w ostatnią sobotę i okazało się, że rurki "drabinkowe" są wpuszczone za głęboko do głównych rur grzejnika i grzałka (przynajmniej ta, którą miałem) się nie zmieści.

Na etapie murowania ścian fundamentowyc lub ich wylewania w przypadku innej technologii ich wykonania warto pomyśleć o różnych przepustach, wkładając różnej średnicy rury PVC np. do wprowadzenia zasilania od skrzynki w linni ogrodzenia, zasilania i sterowania siłowników bramy wjazdowej, domofonu lub wideofonu, instalacji telefonicznej, zasilania oświetlenia ogrodu, kabelków do szamba w celu elektronicznego pomiaru jego napełnienia.

Ponadto warto pomyśleć o innych przepustach np. ja mam obecnie studnię głębinową umieszczoną w kotłowni. Na wypadek jak zrobią wodociąg i będą prowadzili przyłącze zostawiłem w chudziaku w kotłowni przy ścianie zewnętrznej rurę fi 110, która się kończy poniżej ławy fundamentowej. Potem wystarczy podkopać się pod ławę i włożyć rurę przyłącza wodnego bez konieczności rozkuwania dwóch m2 podłogi w kotłowni i wybierania piachu do ławy.

Warto też pomyślec o przepustach w stropie, szczególnie monolitycznym dla wszelkiej maści kabli i rur co. wody oraz centralnego odkurzacza.