aro3003 23.01.2008 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 podciągam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 24.01.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 planujcie przelaczniki schodowe gdzie sie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bardzo mała mi 26.01.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 czy pralnia na 1 pietrze przy glownej lazience to dobry pomysl. Skoro wszystkie sypialnie sa tez na 1 Myślę, że to bardzo dobry pomysł. Przecież rozbierasz i ubierasz się na górze, więc po co tachać ciuchy z góry na dół i odwrotnie. Jeszcze tego nie wypraktykowałam (bo jeszcze nie mieszkam), ale teoretycznie wszystko przemawia za takim rozwiązaniem. a ja jeszcze oprócz tego chciałabym mieć garderobe połączoną nie z sypialnią czy jeszcze w innym miejscu, ale z ŁAZIENKĄ. bo jednak ubieram się w łazience nie w sypialni... czy tylko ja tak mam czy ktoś z Was też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arien 26.01.2008 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 My tak mamy w mieszkaniu. Z sypialni wchodzi się do łazienki, a stamtąd do garedroby. Coś takiego planujemy też w domu. Moim zdaniem to logiczny ciąg: wstajesz-myjesz się-ubierasz:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 26.01.2008 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 planujcie przelaczniki schodowe gdzie sie da To prawda. U mnie sa , ale jeszcze nie wszedzie podlaczone i biegam wkolo domu , zeby pogasic swiatlo. Nie wiem co by bylo gdyby tego nie bylo. Nic tylko kucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 26.01.2008 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 Dołącze sie do wątku bieżącego tj. elektrycznego. warto przewidzieć ze 2 gniazdka elektryczne na balkonie tudzież elewacji (w dyskretnym miejscu) mozna potem podłączyć kosiarkrę, sprzęt grający itp. Dobrym pomysłem jest doprowadzenie kabla z prądem do kratek wywietrznikowych w łazience (kuchni) nie wiadomo czy naturalna wentylacja bedzie wystarczająca (ale to oczywiste ), Nie wszyscy planują ogrzewanie podłogowe wodne w łazience (a takze dla tych którzy zamonieli ) a chcą miec ciepełko pod stopami jest proste i tanie rozwiazanie mata elektryczna grzejna przyklejona pod kafelkami,należy pamietacjednak o dodatkowym punkcie elektrycznym gdzies ponizej aby podpiąc kabel. Nawet jezeli ktos nie jest przekonany to warto mata + sterowanie to ok 300-400 zł mozna załozyc na wszelki wypadek. W okresie kiedy co nie dziala mamy zawsze komfort cieplny w łazience zapewniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raton 27.01.2008 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Pisząc o matach grzejnych warto dać matę pod lustro w łazience. W zaparowanej łazience para z lustra schodzi momentalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 28.01.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Przepraszam ale całego wątku nie czytałem może już było Dla posiadaczy kotłów na opał stały w bliskości kotłowni powinna być umywalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 02.02.2008 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Szczególnie w łazience na piętrze wykonać bardzo szczelną izolacje posadzki z wywinięciem izolacji na sciany (najlepiej na bazie środków płynnych), zarazem obniżyć poziom łazienki w stosunku do posadzki piętra ze spadkiem od drzwi wgłąb pomieszczenia z mozliwością odpłyniecia wody (dobrą metoda jest wykonanie odpływu prysznica w posadzce, gwarantuje to ewentualny odpływ wody przez kratke odciekową, urzytkowanie prysznica zabezpiecza przed wysychaniem syfonu, a co za tym idzie..... Ogladanie zalanych domów od góry do dołu to bardzo dołujacy widok...a te brzuchate parkiety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 15.10.2008 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Dla początkujących (jak ja): Z geodetą nalepiej umawiać sie na całość prac - mapki, tyczenie budynku, ew. wznowienie granic działki, jesli przy drodze gruntowej, odbiory. Taniej. W hurtowni pokaż oferte konkurencji - często schodzą z ceną.PBS i inne ogólnopolskie składy to lipa - najtanieniej jest w niewielkich, rodzinnych, u Gienka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 17.10.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Jeśli są 2 samochody, to podwójny garaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlepek 19.10.2008 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Jak najmniej odstępstw od projektu na etapie realizacji. Zaplanujcie wszystko w trakcie adaptaqcji. później jest jak z kostkami domina. Jedna zmiana, wydawałoby się niewinna pociąga za sobą pozostałe - już nie tak obojętne dla Was. U mnie było tak z kominem - w projekcie był murowany - zamieniliśmy na system, bo wygodniej. Przy stropie zonk - na murowanym opierały się belki (?!) trzeba było po konsultacji z konstruktorem robić podciągi, które z kolei zaburzyły bieg schodów - zrobiło się bardziej stromo. Skończyło się szczęśliwie, ale można było uniknąć stresów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 19.10.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Oprócz całej masy narzędzi na budowie bardzo pożyteczny jest: odkurzacz.Bo ciągle się kurzy,bo wiercimy,bo tniemy itd.Dobrze jest zostawić sobie jakąś rozpapraną robotę,bo ZAWSZE rozrobi się za dużo gipsu,kleju,cementu i niema z tym co zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kor_nick 20.10.2008 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 nie wybierajcie fug ze wzorników dostępnych w salonach. większość z nich jest stara, wytarta paluchami i nie odpowiada barwie świeżej fugi.najlepiej kupić na próbę małe opakowanie i spróbować na płytkach. oszczędzi to czas i pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 27.10.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Witam, przy układaniu kanalizacji pod chudziakiem należy zwrócić uwagę aby rury nie łączyły się pod kątem 90 stopni. Szczególnie przy trójnikach ważne aby rura dopływowa miała kąt rozwarty. Jak powiedział mój nieoceniony kierbud "gó..o nie może się zastanawiać czy ma płynąć w lewo czy w prawo". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darwisz 30.10.2008 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Ja wyczytałem gdzieś na forum, - że dobrze umieścić małą umywalkę w garażu czy kotłowni. Czasami coś się pomajsterkuje a potem ręce do smarów itp myjemy w naszej pięknej łazience. - Umieścić gniazdka pod parapetami okiennymi tak aby podłączyć do nich ozdoby świąteczne - sam wymyśliłem, że gniazdo antenowe od TV wyprowadzę również na taras i wtedy będę mógł wieczorkiem z kumplami oglądać mecz na łonie natury.Oczywiście to samo tyczy się kabli głośnikowych gdybym zapragnął potańczyć na tarasie. - kable elektryczne wzdłuż biegu schodów na oświetlenie LED'owe np: w nocy nie trza zapalać świateł a prądu prawie nie pobierają trochę bez składu i ładu ale w takiej kolejności mi się przypominało pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 08.11.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Absolutnie popieram - nie ważne czy projekt indywidualny czy adaptacja... Kolejne moje rady: jesli w domu ma być kominek - wybierz go wcześniej i pokaż architektowi, szczególnie jeśli ma być na środku, dwustronny, przy ścianie zewn. itp itd rolety nad oknami - koniecznie na etapie projektu, później może sie okazać, że nie mieszczą się. np. z powodu nadproży. Z bramą garażową - podobnie, niech architekt zaprojektuje standardowy lub podany przez Ciebie rozmiar, pozdr. Jak najmniej odstępstw od projektu na etapie realizacji. Zaplanujcie wszystko w trakcie adaptaqcji. później jest jak z kostkami domina. Jedna zmiana, wydawałoby się niewinna pociąga za sobą pozostałe - już nie tak obojętne dla Was. U mnie było tak z kominem - w projekcie był murowany - zamieniliśmy na system, bo wygodniej. Przy stropie zonk - na murowanym opierały się belki (?!) trzeba było po konsultacji z konstruktorem robić podciągi, które z kolei zaburzyły bieg schodów - zrobiło się bardziej stromo. Skończyło się szczęśliwie, ale można było uniknąć stresów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 11.02.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Podbijam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 11.02.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Cały czas porównuj ceny. "Najtańsza" hurtownia nie zawsze taka będzie, nie buduje się w tydzień, warunki się zmieniają dosyć często. dokładnie czytaj umowy z wykonawcami - często prawa i obowiązki są niesymetryczne. Jeśli prace są z twojego materiału - nie płać zaliczek!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziamro 31.01.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 właśnie czekam na pozwolenie, przeczytałam wszystko z zapartym tchem podbijam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts