Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

**LISTA PORAD**

Gość

Recommended Posts

Potwierdzam, na etapie fundamentów zrobić jak najwięcej przepustów, na instalację elektryczną zewnętrzną, na wode do ogrodu, etc. Wystarczy zostawić peszle z patronem, który ułatwi potem wprowadzenie przewodu.

Przy wylewaniu chudziaka przy posadzkach nie zapominajcie, aby w miejscu pod kominek dać grubiej. Także pod pierwszy stopień schodów wewnętrznych.

Na etapie stropu także zostawić przepusty na instalacje, szczególnie przy stropie monolitycznym, trudno potem przebić się przez zbrojenie i beton.

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do kladacych kafle w przedsionku: wstawic w wylewke zaraz za drzwiami wejsciowymi metalowa ramke i dac w tej ramce wylewke o 15 mm nizej. Pozniej w tej ramce ulozyc wycieraczke tak, ze bedzie na jednym poziomie z kaflami.

kurczę jaki fajny pomysł....a ja teraz zastanawiam się jak dac wycieraczkę :-(...po prostu nie mieści się pod drzwiami :-(

Potwierdzam, na etapie fundamentów zrobić jak najwięcej przepustów, na instalację elektryczną zewnętrzną, na wode do ogrodu, etc. Wystarczy zostawić peszle z patronem, który ułatwi potem wprowadzenie przewodu.

Przy wylewaniu chudziaka przy posadzkach nie zapominajcie, aby w miejscu pod kominek dać grubiej. Także pod pierwszy stopień schodów wewnętrznych.

Na etapie stropu także zostawić przepusty na instalacje, szczególnie przy stropie monolitycznym, trudno potem przebić się przez zbrojenie i beton.

:D Kiedyś pewien murarz, na moją uwagę żeby zostawić przepusty w stropie, powiedział mi, że to się później przebije... myślałem że mnie szlak trafi! Ale jak sam wylewałem strop i próbowałem zostawić parę przepustów, to pojawiły się następujące problemy:

- bardzo trudno jest precyzyjnie wymierzyć odpowiednie miejsce

- a najwięcej problemu sprawia uszczelnienie tego tak, żeby beton z pompy nie wlał się do terivy, albo na parter

Miałem mało czasu, bo gruchy już jachały... stwierdziłem, że to się później przebije :D

Poza tym (przynajmniej przy terivie) nie wszędzie można zrobić przepust przed zalaniem (nie zrobisz go w belce, a właśnie często tam wypada, bo jest przy samej ścianie) - a przekuć da się wszędzie (dobrym młotem, np. HILTI pneumatycznym, to nawet jest przyjemne - zegarmistrzowska robota) :D

Najpierw posadźcie drzewa w ogrodzie.

Chętnie, tylko jak je zabezpieczyć przed ciężkim sprzętem i buciorem budowlańców??? :lol: Ja planuję posadzić, ale u teścia. A jak budowa się skończy - przesadzę już podrośnięte do siebie. Ciekawe, czy się przyjmą?

Mało ciekawe... raczej się nie przyjmą (sorry).

Zabezpieczyć można - kilka desek i kartka "szanuj zieleń - inwestora" :D

Kochani !!

Zanim zakupicie piec węglowy, gazowy inny skontrolujcie czy przekrój przewodu kominowego jest zgodny z wymaganiami DTR pieca. Jeśli nie zo zawezwijcie kominiarza niech skontroluje czy jest ciąg kominowy zgodny z zaleceniami producenta. Jeśli kupicie piec dla którego te warunki nie są spełnione możecie mieć problemy z gwarancją no i oczywiście kopceniem kotłowni (w przypadku węglówki) w przypadku gazówki....

• 10 months później...

Uwzględnijcie w projekcie miejsce na pomieszczenia gospodarcze, zwłaszcza jeśli nie macie piwnicy.

Dobrze jest uzbrojenie ław wypuścić do góry bednarką, jeśli jest planowana instalacja odgromowa. Mamy wtedy za darmo uziom naturalny z ław, nie trzeba robić otokowego.

Przewidzieć gniazda na stryszku nieużytkowym. Przydadzą się np do odkurzacza, wzmacniacza antenowego, ...

Uwzględnijcie w projekcie miejsce na pomieszczenia gospodarcze, zwłaszcza jeśli nie macie piwnicy.

Dobrze jest uzbrojenie ław wypuścić do góry bednarką, jeśli jest planowana instalacja odgromowa. Mamy wtedy za darmo uziom naturalny z ław, nie trzeba robić otokowego.

Przewidzieć gniazda na stryszku nieużytkowym. Przydadzą się np do odkurzacza, wzmacniacza antenowego, ...

Uziom robimy zawsze niezaleznie czy jest odgromowka czy jej nie ma. Zwykla instalacja potrzebuje tez uziemienia.

• 5 months później...
Do kladacych kafle w przedsionku: wstawic w wylewke zaraz za drzwiami wejsciowymi metalowa ramke i dac w tej ramce wylewke o 15 mm nizej. Pozniej w tej ramce ulozyc wycieraczke tak, ze bedzie na jednym poziomie z kaflami.

kurczę jaki fajny pomysł....a ja teraz zastanawiam się jak dac wycieraczkę :-(...po prostu nie mieści się pod drzwiami :-(

Problem się pojawia jak trzeba z tej niszy wybierać zalegające tam błoto.

• 3 months później...
  • 3 months później...