James Bond 22.06.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Potwierdzam, na etapie fundamentów zrobić jak najwięcej przepustów, na instalację elektryczną zewnętrzną, na wode do ogrodu, etc. Wystarczy zostawić peszle z patronem, który ułatwi potem wprowadzenie przewodu. Przy wylewaniu chudziaka przy posadzkach nie zapominajcie, aby w miejscu pod kominek dać grubiej. Także pod pierwszy stopień schodów wewnętrznych. Na etapie stropu także zostawić przepusty na instalacje, szczególnie przy stropie monolitycznym, trudno potem przebić się przez zbrojenie i beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 22.06.2004 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Do kladacych kafle w przedsionku: wstawic w wylewke zaraz za drzwiami wejsciowymi metalowa ramke i dac w tej ramce wylewke o 15 mm nizej. Pozniej w tej ramce ulozyc wycieraczke tak, ze bedzie na jednym poziomie z kaflami. kurczę jaki fajny pomysł....a ja teraz zastanawiam się jak dac wycieraczkę ...po prostu nie mieści się pod drzwiami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 22.06.2004 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Najpierw posadźcie drzewa w ogrodzie. Chętnie, tylko jak je zabezpieczyć przed ciężkim sprzętem i buciorem budowlańców??? Ja planuję posadzić, ale u teścia. A jak budowa się skończy - przesadzę już podrośnięte do siebie. Ciekawe, czy się przyjmą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 22.06.2004 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Potwierdzam, na etapie fundamentów zrobić jak najwięcej przepustów, na instalację elektryczną zewnętrzną, na wode do ogrodu, etc. Wystarczy zostawić peszle z patronem, który ułatwi potem wprowadzenie przewodu. Przy wylewaniu chudziaka przy posadzkach nie zapominajcie, aby w miejscu pod kominek dać grubiej. Także pod pierwszy stopień schodów wewnętrznych. Na etapie stropu także zostawić przepusty na instalacje, szczególnie przy stropie monolitycznym, trudno potem przebić się przez zbrojenie i beton. Kiedyś pewien murarz, na moją uwagę żeby zostawić przepusty w stropie, powiedział mi, że to się później przebije... myślałem że mnie szlak trafi! Ale jak sam wylewałem strop i próbowałem zostawić parę przepustów, to pojawiły się następujące problemy: - bardzo trudno jest precyzyjnie wymierzyć odpowiednie miejsce - a najwięcej problemu sprawia uszczelnienie tego tak, żeby beton z pompy nie wlał się do terivy, albo na parter Miałem mało czasu, bo gruchy już jachały... stwierdziłem, że to się później przebije Poza tym (przynajmniej przy terivie) nie wszędzie można zrobić przepust przed zalaniem (nie zrobisz go w belce, a właśnie często tam wypada, bo jest przy samej ścianie) - a przekuć da się wszędzie (dobrym młotem, np. HILTI pneumatycznym, to nawet jest przyjemne - zegarmistrzowska robota) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 22.06.2004 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Najpierw posadźcie drzewa w ogrodzie. Chętnie, tylko jak je zabezpieczyć przed ciężkim sprzętem i buciorem budowlańców??? Ja planuję posadzić, ale u teścia. A jak budowa się skończy - przesadzę już podrośnięte do siebie. Ciekawe, czy się przyjmą? Mało ciekawe... raczej się nie przyjmą (sorry). Zabezpieczyć można - kilka desek i kartka "szanuj zieleń - inwestora" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelgosia 28.06.2004 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 Kochani !!Zanim zakupicie piec węglowy, gazowy inny skontrolujcie czy przekrój przewodu kominowego jest zgodny z wymaganiami DTR pieca. Jeśli nie zo zawezwijcie kominiarza niech skontroluje czy jest ciąg kominowy zgodny z zaleceniami producenta. Jeśli kupicie piec dla którego te warunki nie są spełnione możecie mieć problemy z gwarancją no i oczywiście kopceniem kotłowni (w przypadku węglówki) w przypadku gazówki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarL 26.05.2005 00:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2005 Uwzględnijcie w projekcie miejsce na pomieszczenia gospodarcze, zwłaszcza jeśli nie macie piwnicy. Dobrze jest uzbrojenie ław wypuścić do góry bednarką, jeśli jest planowana instalacja odgromowa. Mamy wtedy za darmo uziom naturalny z ław, nie trzeba robić otokowego. Przewidzieć gniazda na stryszku nieużytkowym. Przydadzą się np do odkurzacza, wzmacniacza antenowego, ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 26.05.2005 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2005 Opal - dzięki Tobie za pomysł "listy porad" i podziękowania również dla tych, którzy ją uzupełniają To wątek, który będę teraz najczęściej czytała pozdrawiam - ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 27.05.2005 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 Porada dla planujących budowę: Lepiej wydać dwa razy więcej pieniędzy na działkę w dobrym miejscu (i zbudować mały dom), niż mieć duży dom na kiepskiej, ale taniej działce! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 29.05.2005 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2005 Uwzględnijcie w projekcie miejsce na pomieszczenia gospodarcze, zwłaszcza jeśli nie macie piwnicy. Dobrze jest uzbrojenie ław wypuścić do góry bednarką, jeśli jest planowana instalacja odgromowa. Mamy wtedy za darmo uziom naturalny z ław, nie trzeba robić otokowego. Przewidzieć gniazda na stryszku nieużytkowym. Przydadzą się np do odkurzacza, wzmacniacza antenowego, ... Uziom robimy zawsze niezaleznie czy jest odgromowka czy jej nie ma. Zwykla instalacja potrzebuje tez uziemienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 15.11.2005 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Do kladacych kafle w przedsionku: wstawic w wylewke zaraz za drzwiami wejsciowymi metalowa ramke i dac w tej ramce wylewke o 15 mm nizej. Pozniej w tej ramce ulozyc wycieraczke tak, ze bedzie na jednym poziomie z kaflami. kurczę jaki fajny pomysł....a ja teraz zastanawiam się jak dac wycieraczkę ...po prostu nie mieści się pod drzwiami Problem się pojawia jak trzeba z tej niszy wybierać zalegające tam błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 15.11.2005 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Ciekawy wątek! Rzeczywiście po zbudowaniu człowiek ma pomysły jak mógł wcześniej ten problem rozwiązać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 15.11.2005 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Pewnie. Dlatego uznałam że warto go podnieść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 04.03.2006 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 Podnoszę bardzo pożyteczny wątek. Serdeczne dzięki dla wszystkich, którzy bezinteresownie chcą podzielić sie swoimi dobrymi radami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 04.03.2006 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 witam Elektryka dobrego na budowę, zanim zalejecie fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 04.03.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 witam Elektryka dobrego na budowę, zanim zalejecie fundamenty. Proszę o rozwinięcie tego zdania!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 04.03.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 witam Elektryk przewidzi ewentualne bruzdy i przejścia w stopach i ścianach fundamentowych, zadba o poprawne wykonanie uziomu fundamentowego, wyprowadzi uziom do głównej szyny uziemiającej, itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaweksie 04.03.2006 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 obserwuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiekp 06.06.2006 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Witama kiedy najlepiej zacząć instalację alarmu? Przed czy po połeżeniu tynków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpam 06.06.2006 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Zacząć? jak najbardziej przed tynkiem, mniej będziesz później ciął bruzd w ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts