Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekologia to utopia?

enickman

Recommended Posts

Nie bardzo rozumem "opłaca się śmiecić w lesie" ? .... ja to nie nazywam inaczej jak tylko i wyłącznie debilizm.

Ależ to się często opłaca. Po co płacić za wywóz jak można wywieźć prawie za darmo do lasu.

Przykro mi ale nie wierze w jakieś rozwiązania systemowe przez państwo, samorządy itp., po prostu jak ktoś śmieci będzie to robił dalej..... to wysysa się z mlekiem matki.

A ja się nie zgodzę. W mojej rodzinnej miejscowości przestało się opłacać wywozić śmieci do lasu a nawet palić je. Dlaczego? Bo płacą za wywóz ryczałtem i nie bardzo jest jak na tym zaoszczędzić, bo płacisz bez względu na to ile śmieci produkujesz. Owszem to trochę uderza w tych co produkują mniej, ale w ogólnym rozrachunku jest to dobre dla wszystkich. Jakoś tak nie pojawiają się w lesie ostatnio dzikie wysypiska. I to naprawdę działa. Jak nie można kulturą to trzeba zastosować zamordyzm.

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

.....

A ja się nie zgodzę. W mojej rodzinnej miejscowości przestało się opłacać wywozić śmieci do lasu a nawet palić je. Dlaczego? Bo płacą za wywóz ryczałtem i nie bardzo jest jak na tym zaoszczędzić, bo płacisz bez względu na to ile śmieci produkujesz. .....

U mnie także płaci się ryczałtem, więc teoretycznie nie powinni wywozić śmieci do lasu....teoretycznie

Ale uczciwie muszę przyznać że takich sporych dzikich wysypisk śmieci jest coraz mniej.

Inna sprawa, to np. ostatni okres grzybobrania i ...... tu butelka po coli....tam papierek po cukierku....... a co ? po co ktoś ma się męczyć i z powrotem taszczyć do domu takie śmieciątka.

Inna sprawa, to np. ostatni okres grzybobrania i ...... tu butelka po coli....tam papierek po cukierku....... a co ? po co ktoś ma się męczyć i z powrotem taszczyć do domu takie śmieciątka.

Zgadza się, ale to jest już trochę inny problem dotyczący nie tylko lasów ale i miast i w ogóle każdego miejsca gdzie pojawiają sie ludzie. Szczególnie, ze niektórzy mają ogromny problem jak nie ma kosza na śmieci. Bo przecież zanieść śmiecia z powrotem do domu? To nie do pomyślenia.

Gość Ania_D21
Niestety wiele osób ma to głęboko w ..... i nie chce się nawet podejść do śmietnika. Ale ekologia to nie tylko segregacja śmieci ale np. zakładanie ogrodów z głową. I nie marnowanie wody na podlewanie jak równie dobzre można wykorzystać rosliny które dużych ilości wody nie potrzebują. A chodźby pojemnik na deszczówke dzieki czemu nie marnujemy wody i na podlewanie mamy niektorych roślin. Ekologia czasem nie jest łatwa ale warto tylko nie każdy umi docenić jej walory. Pojedynczy człowiek też może dużo zdziałać a za jego przykładem podążą inni. :p

NaLeśniku a jakże jeżdżenie rowerem jest jak najbardziej trendy :D tylko nie wszyscy jeszcze o tym wiedzą :wink:

Pamiętam jak zaczynałam jeździć do pracy to były tylko dwa rowery, a firma jest spora .Teraz są 4 stojaki na rowery 6 stanowiskowe, a w okresie letnim i tak jest już za mało miejsc. Sądzę ,że gdyby była bezpieczna ścieżka rowerowa przez centrum miasta to byłoby nas znacznie więcej.

Ekologia jest myśleniem o tym co jemy, na czym śpimy, w czym mieszkamy.

Jest myśleniem o tym czym ogrzewamy, w jaki sposób wytwarzamy energię, w jaki sposób używamy wodę, jakie śmiecie i gdzie wyrzucamy

Wreszcie ekologia, to minimalizm

1 dom 1 telewizor, 1 samochod, 1 walizka, 1....

Niestety większość z nas kojarzy ekologię z pojemnikami na śmiecie, tymczasem wg mnie jest to przedostatnie ogniwo całego łańcuszka ekologicznego, póżniej jest tylko przetwarzanie, lub śmietnisko.

Myśląc o ekologii pomyślmy o tym, co robimy codziennie:

pełne szafy rzeczy

pełne strychy kupionych okazyjnie lamp i starych telewizorów....

co dwa lata nowy samochód

co 5 lat nowe panele i płytki

co 10 lat nowe plastikowe okna i parapety

co rok nowy komputer

co tydzień nowa sukienka i krawat :wink:

codziennie gazeta papierowa, rzeby pachniała drukarnią

np teraz świecą się 3 żarówki wprawdzie ekologiczne, ale i tak prądzik leci

Budujemy nowe piękne, błyszczące, straszymy kikutami nigdy nie zamieszkałych domów...

I jak mały robocik u Lema obudzimy się kiedyś pod stertą styropianu i plastikowych butelek szukając skrawka czystej ziemi z roślinami

Byłam na wycieczce w górach piękna jesień trasą przeszły ok 3 wycieczki - zniosłam plecak śmieci (ok 20L)

Jechałam za panem rejestracja z dużego miasta super reno - przez okno wyleciał: niedopałek papierosa, następnie reklamówka...

Byłam na wycieczce w moim miasteczku na jednym z placyków wyrosłą hałda dziwnych rzeczy stare kibelki, resztki płytek, gruzy z budowy zmieszane z papą, plastikiem, styropianem..... na tym miejscu rośnie teraz budynek

Pozytywma energia znika, a my się zastanawiamy nad "feng shui" w naszych biurach i domach :( :o :(

• 2 weeks później...

Jest myśleniem o tym czym ogrzewamy, w jaki sposób wytwarzamy energię, w jaki sposób używamy wodę, jakie śmiecie i gdzie wyrzucamy

Niestety większość z nas kojarzy ekologię z pojemnikami na śmiecie, tymczasem wg mnie jest to przedostatnie ogniwo całego łańcuszka ekologicznego, póżniej jest tylko przetwarzanie, lub śmietnisko.

pełne szafy rzeczy

co rok nowy komputer

Budujemy nowe piękne, błyszczące, straszymy kikutami nigdy nie zamieszkałych domów...

Bardzo głębokie myślenie. Trudno się dziwić ludziom, że po latach różnych niedostatków na podstawowe produkty mają naturę chomików i zachłystują się tanimi zakupami, które po krótkim czasie trafiają do śmietników lub jeszcze gorzej na dzikie wysypiska. Tę wypaczoną mentalność trzeba będzie zmieniać latami :(.

pełne szafy rzeczy

co rok nowy komputer

I jak mały robocik u Lema obudzimy się kiedyś pod stertą styropianu i plastikowych butelek szukając skrawka czystej ziemi z roślinami

Byłam na wycieczce w górach piękna jesień trasą przeszły ok 3 wycieczki - zniosłam plecak śmieci (ok 20L)

Jechałam za panem rejestracja z dużego miasta super reno - przez okno wyleciał: niedopałek papierosa, następnie reklamówka...

Byłam na wycieczce w moim miasteczku na jednym z placyków wyrosłą hałda dziwnych rzeczy stare kibelki, resztki płytek, gruzy z budowy zmieszane z papą, plastikiem, styropianem..... na tym miejscu rośnie teraz budynek

Pozytywma energia znika, a my się zastanawiamy nad "feng shui" w naszych biurach i domach :( :o :(

Smutne to i niestety prawdziwe :( :( :( :cry: :cry: . Wizja jak na filmie dla dzieci o Wollim, który "paczkował" smieci i został na Ziemi zupelnie sam

nie jest to takie hop siup

mniejsza konsumpcja = spadek popytu = spadek podaży = mniejsza produkcja = mniejszy zysk = mniejsze podatki = mniej pieniedzy na inwestycje = brak rozwoju, przestarzale technologie itd. = mniej koszy na segregacje odpadow :-)

biorąc pod uwagę, że kupując te tanie rzeczy, o ktorych mowa wyzej, kupujemy cos wyprodukowanego w Chinach (i niszczacego tamte srodowisko, chociaz bardziej moze spoleczenstwo) przyczyniamy sie do rozwoju tutaj - byc moze "chomikowanie" jest jak najbardziej proekologiczne :-)

ekonomia to naprawde zawila dziedzina

Gość ZW

Jak można nazwać "utopią" prężną i dochodową gałąź przemysłu ?

Przecież ludzie kupują masę rzeczy wyłącznie dzięki hasłu "ekologia" - od kolektorów słonecznych i państwowych inwestycji do torebek "ekologicznych" i "ekologicznej" (produkowanej zgodnie ze sztuką ;)) kiełbasy.

Ekologia = wzrost konsumpcji = wzrost produkcji i PKB. I od tego nie ma odwrotu

pozdrawiam

Zgadzam się w 100%. Był tu już opisany pomysł że ludzie nie płacą, a dostają pieniądze za wywóz szamba legalnym sposobem. Uważam że nawet nie trzeba iść tak daleko - wystarczy aby wywóz był 'za darmo' lub po minimalnych kosztach.

Oj nie... nie wystarczy... i tak łatwiej będzie mieć nieszczelne szambo niż zamawiać tę darmową szambiarkę.

Tym bardziej, że firmy montujące szamba robią odpowiednią dziurę w szambie "gratis"...

Jak można nazwać "utopią" prężną i dochodową gałąź przemysłu ?

Przecież ludzie kupują masę rzeczy wyłącznie dzięki hasłu "ekologia" - od kolektorów słonecznych i państwowych inwestycji do torebek "ekologicznych" i "ekologicznej" (produkowanej zgodnie ze sztuką ;)) kiełbasy.

Zapomniałeś o ekologicznej sztucznej skórze.

witam wszystkich !

Wedlug mie to "ekologiczne dom" to maly i skromny dom, niestety takie nie ma duzo.

Mysle ze np 60 m2 na 4 osoby to wystarczy, z resta kiedys bilo duzo miej !

TYLKO tak budujac mozna budowac ekologiczne, a z jakiego materialu to juz obojetnie (prawie).

To tylko dom !

a co do recyclingu, ekologiczne oszczyszalnie itd... kolektory itd...duze pasywne domy to zupelnie inny temat, to nie ekologia

Tak ze jak chcesz budowac "ekologiczne" to polecam maly skromniutki domeczek, duza dzialka do warzywa, sad i domowe zwierzetka, najlepiej jeszcze kawalek pola itd 8)

pozdro i przepraszam za moj kiepski polski ortograf !