KrzysztofLis2 07.02.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Na pewno bardziej przyjazny dla środowiska jest blok, przynajmniej jeśli porównujemy tradycyjny blok i tradycyjny dom, zbudowane tylko w zgodzie z przepisami. Bo jednak mieszkanie w bloku zazwyczaj jest mniejsze, ściany zewnętrzne się dzieli z sąsiadami, łatwiej doprowadzić media, łatwiej też dojechać. A tymczasem wolałbym jednak mieszkać w domu jednorodzinnym zbudowanym pod kątem nieuciążliwości dla środowiska, niż w bloku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sawickifilm 07.02.2013 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Może nie utopia, ale czasem ekologowie niepotrzebnie się chyba radykalizują. http://www.sawickifilm.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ExclusiveWheels 12.02.2013 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Ekologia to raj, szczególnie dla posiadaczy samochodów hybrydowych, które wystarczy podłączyć do prądu żeby można było dalej jeździć. http://www.exclusivewheels.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekTyr. 29.03.2013 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) W związku z Białymi Świętami - mój artykulik Klin cieplarniany - wstęp do zagadnienia, próba prezentacji 20 lipca 2010 roku jeden z doktorantów wydziału Inżynierii Meteorologicznej porównując średnioroczne temperatury na terenie Polski doszukał się pewnych prawidłowości. Okazuje się, że temperatura stycznia rok do roku w rejonie Bydgoszczy jest mierzalnie niższa niż temperatura mierzona tą sama metodą w okolicach Bogatyni. Ponieważ na wyniki wpływ ma wiele czynników powołano Zespół ds Analizy Zjawiska Cieplarnianego pod kierownictwem prof. Bugajskiego. Niebawem okazało się, że obserwacja stanowi wierzchołek (nomen omen) góry lodowej, gdyż zjawisko występuje szerzej i może mieć (co kwestionują sceptycy) kolosalne znaczenie. Powołany w tym celu Międzyuczelniany Komitet Oceny Ryzyka Cieplarnianego już po 7 miesiącach zaprezentował wyniki badań. Co ciekawe odnaleziono też pracę mgr. Pałkiewicza, która już 30 lat temu wspominała (choć autor nie dysponował wtedy wystarczającymi badaniami), że temperatura pomiędzy różnymi miastami Polski może się znacząco różnić (nawet więcej niż 1°C). W roku 2012 sprawą zainteresował się Rząd powołując Międzyresortowy Zespół Klimatyczny. Jedynie ścisła współpraca ekonomistów oraz specjalistów od środowiska i gospodarki wodnej umożliwiła holistyczne i odpowiedzialne podjęcie zagadnienia. Na konferencji prasowej 12 lipca 2012r padły cytowane często w mediach słowa Ministra Bielaka - "zadaniem naukowców jest badać, my tymczasem nie możemy stać bezczynnie". Zdecydowano o uruchomieniu rezerw finansowych, uczelniom przydzielono granty i otworzono panel porozumienia z przemysłem; Od tej pory nikt nie może odrzucać odpowiedzialności - jednolita temperatura i zrównoważony rozwój w różnych częściach kraju powinny leżeć na sercu każdemu (z publikacji "Zanim zapuka tsunami" - mies. Wprost 8/2012). Jak zawsze w podobnych sytuacjach, pojawiały się też głosy sceptyczne; wydawać się może, że 1°C różnicy na odcinku kilkuset kilometrów nie powinien stanowić specjalnego znaczenia. "Argument" ten powiela część prasy i niektórzy politycy. Wystarczy jednak przyjrzeć się bliżej obszarom Polski położonym w miejscach o różnej temperaturze - okres wegetacyjny, koszty ogrzewania, stan nawierzchni - to tylko niektóre z licznych elementów wobec których temperatura nie jest bez znaczenia a skutkujące tym różnice widać gołym okiem. Wystarczy dodać, że wzrost temperatury o nawet niecały stopień, w pewnych okolicznościach może odpowiadać za tzw. efekt "szklanki", czyli skrajnie śliskiej nawierzchni i spowodować tragedię (w styczniu wyemitowano film "Śliska sprawa" debiutującego reżysera Krzysztofa Wójcika, przestawiający kulisy śmiertelnego wypadku drogowego, do którego nie doszłoby przy innej temperaturze). Niestety sceptyczni wciąż pozostawali nie tylko laicy, ale także niektórzy uczeni. Profesor Zawistowski, fizyk, geograf, laureat nagrody Nobla i stryjeczny brat znanego kompozytora, na pytanie dziennikarki z tygodnika "Zielono mi", - Czy w tak szaleńczo zmiennych warunkach klimatycznych nauka ma jeszcze chęć pomyśleć o zwykłym człowieku, odpowiedział cynicznie - Mam gdzieś takie pytania. Zatem nie wszystkie pytania okazują się wygodne dla sceptyków a postawę Profesora usprawiedliwiać można jedynie wiekiem, na szczęście każdy z nas ma prawo wyboru. Obecnie jest koniec marca 2013r a temperatura w Polsce wciąż jest zróżnicowana. Anomalia klimatyczne powodują, że zalega śnieg, pomimo globalnego ocieplenia a woda w Bałtyku w zimie zamarza częściowo lub nie zamarza wcale. Zdarzają się także burze i silne wiatry. Wszystko to sprawia, że nasza - polska walka ze zmianami klimatycznymi wydaje się niezwykle ważna, nawet na tle jakże poważnego procesu jakim jest globalne ocieplenie klimatu, które to dla przypomnienia wynosi 0,8°C na przestrzeni 150 lat a pochłania uwagę wszystkich, bez wyjątku, liczących się administracji rządowych. Wspólne podjęcie wysiłku, zaprezentowanie problemu na arenie międzynarodowej, a nade wszystko niebagatelizowanie sprawy może przynieść pozytywne korzyści i ustrzec nas przed tym, o czym być może naukowcy jeszcze nie wiedzą. Edytowane 29 Marca 2013 przez MaciekTyr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 30.03.2013 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Ekologia to raj, szczególnie dla posiadaczy samochodów hybrydowych, które wystarczy podłączyć do prądu żeby można było dalej jeździć. http://www.exclusivewheels.pl srutu tutu ,koszt przejechani kilometra autem elektrycznym biorac pod uwage spadek ich wartosci i koniecznosc wymiany akumulatorow jest WYZSZY NIZ AUTEM SPALINOWYM ! tak samo zreszta jako ksozt energi uzyskanej z wiatrakow ,solarow jest wyzszy od kosztow energi uzyskanej w klasycznej elektrowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ineczka71 04.04.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Cześć wszystkim debatującym - mieszkam na wsi, w zeszłym roku gmina zlikwidowała ogólnie dostępne wielkie kosze na kółkach i każde gospodarstwo domowe w związku z powyższym miało się zaopatrzyć we własny kontener plus podpisać umowę z odbiorcą śmieci (dowolnie wybranym ze spisu) oraz szamba. I tu nastąpił paradoks: za czasów gminnych kontenerów - były już maksymalnie pełne na trzeci dzień po opróżnieniu, jeden przypadał na jakieś 4 domy, wywózka następowała raz w tygodniu. Od momentu zmian, mieszkańcy zakrzyczeli iż śmieci absolutnie nie mają, na każde doomostwo (o ile na każde, bo nikt tego jeszcze nie sprawdził) przypadać ma minimalnie jeden kontener 60cio litrowy (najmniejszy z możliwych) bez sprawdzenia ile duszyczek mieszka w takim domostwie a wywózka - i tu HIT - raz w miesiącu - to stanowczo za często według mieszkańców. Efekt - smród nieludzki, bo praktycznie wszyscy palą śmieci w piecach, lasy zawalone śmieciami ( a swego czasu cmentarze też). Ja mam do dyspozycji na 3 osoby (ja plus mąż plus dwulatek): 3 120 litrowe pojemniki i jak pragnę zdrowia po trzech tygodniach są pełne. Mam więc pytanie do zorientowanych (panie w gminie i urzędzie wojewódzkim nie są) - czy my mamy w kraju wogóle jakiekolwiek normy "produkcji śmieci na głowę na miesiąc?". Segregacja to dla mnie osobny, długi i bolesny temat bez zrozumienia zarówno ze srony UG jak i odbiorcy śmieci. Pozdrawiam. I to jest ta nieistniejąca praca u podstaw. Wydawałoby się, że ludzie na wsi, którzy przez kilkadziesiąt lat mieszkają w jednym miejscu, a potem w tym samym miejscu mieszkają ich dzieci i wnuki, powinni najbardziej dbać o środowisko wokół siebie. A tu niestety sytuacja jest odwrotna, najprościej do lasu lub nad rzekę (wszak woda zabierze). Dlatego też ja, osoba o poglądach liberalnych i demokratycznych w tych tematach jestem za "zamordyzmem" jak najbardziej. Delikatne sugestie nie przemówią do ludzi tak jak kwestie finansowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts