Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do realizacji naszych marzeń

tofee

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nasz murarz nie był z tych najgorszych, ale kominy z klinkieru dziurawki schrzanił i przed samym ocieplaniem poddasza po ulewnych deszczach ciekła nam woda. Na początku myśleliśmy, że to wina obróbek dekarskich, ale okazało się, że źle zrobiono fugi i woda dostawała się do środka.

Przepraszam, że się wtrącam, ale miałem dokładnie to samo. Przez źle zafugowane spoiny przeciekał mi dach i dopiero ponowne poprawne fugowanie rozwiązało problem. Co do kominów, to radzę je jeszcze normalnie w środku otynkować na całej wysokości, zwłaszcza jak nie będziecie wkładać kwasówki. Jeszcze jedna wskazówka, którą ostatnio niestety przetestowałem na własnej skórze: dekarze zostawiają komin otwarty, lepiej go jednak zasklepić, nawet prowizorycznie, ponieważ woda która wpadała do środka spowodowała pojawienie się grzybka na tynkach przy podstawie komina, ponieważ spoiny komina były nieszczelne i woda dostawała się do tynku z drugiej strony ;)

• 2 weeks później...

Dach się robi ... Niby fajnie ale jakoś straciłam frajdę. Może odnajdę ją jak już nasza ekipa opuści nasz dom.

Ps. Monika mąż rozmawiał z twoimi chłopakami od KG. Podobno wesołe chłopaki ;). Już się nie mogę doczekać kiedy zaczniemy współpracować z kimś normalnym.

Dzięki wam wierzę w siebie, że jeszcze nie postradałam zmysłów. Pan A. ciągle powtarza że wszystko jest ok, że przecież oni robią, że on nie wie o co nam chodzi :o . To my jesteśmy ci źli i czepialscy :x

Po takiej dłuższej rozmowie sama czasami już nie wiem czy to ,może ze mną jest coś nie tak :-?

Forum trzyma mnie w pionie.

Dzisiaj nie byliśmy na budowie. Nowych zdjęć brak :-?

Firm jest dużo - szukaj tynków mozaikowych. Ja mam u siebie Bolix-a i bardzo mi się podoba :) Wcześniej mi położyli mozaikę bodajże Ceresit, ale na szczęście/nieszczęście było zimno i poodpadało (wykruszyło się) ;) Trochę kasy dodatkowej poszło, ale wydaje mi się, że teraz jest ładniejszy ten tynk :)

Bolix-a przygotowywali mi na indywidualnej mieszance w SirBudzie, jak jeszcze był w Błoniu... Od Ceresitu odróżnia go m.in. to, że jest na bazie kamyczków, a nie sztucznie preparowanych kulek.

Jeżeli ktoś tu jeszcze zagląda ... mam pytanie!

Czy u kogoś z was kładąc dach wykonawca:

- położył całą powierzchnię dachu tylko po to żeby później wyjmować dachówki pod okna połaciowe???

- najpiew położył dachówki a później obrabiał kominy???

- ILE zostawiali miejsca na łączenie dachówki pomiędzy dachem a lukarną? U nas ta szpara jest jakaś kosmicznie wielka i boję się że będzie to fatalnie wyglądało jak już skończą :(.

Zakończenie współpracy miało nastąpić 24 sierpnia.

Do zrobienia zostało:

* skończenie dachu (jesteśmy na etapie 2/3 prac - na moje oko)

* fundamenty tarasu + zasypanie

* to samo ze schodzami zew.

* zafugowanie wszystkich szpar w ścianach

* zrobienie progów pod okna

* wstawienie okien

* I jeszcze inne o których mąż pamięta :wink:

Przewidywny czas prac normalnej ekipy - 2 tygodnie

przewidywany czas mojej - 4 tygodnie (wersja optymistyczna).

Bolix-a przygotowywali mi na indywidualnej mieszance w SirBudzie, jak jeszcze był w Błoniu...

to juz nie ma Sir-Budu?? :o

Szczerze przyznam, że nie wiem, ale małżowinka kiedyś była tam po coś (wkręty, cy cuś...) i już się ponoć pakowali, a było to ok. miesiąca temu. Ponoć rozbudowali bazę pod Pruszkowem i musieli zlikwidować punkt w Błoniu :(

Ja w Błoniu już sporo czasu nie byłem :/ Jeno przejazdem, gdy dyrdam do fabryki na szychtę... Ale z ciapka niewiele widać, poza tym zwykle podkimuję sobie ;)