Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do realizacji naszych marzeń

tofee

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kierbud ... jakby to powiedzieć ... była kiedyś sytuacja że chcieliśmy się nim posiłkować, to powiedział że on na budowy nie jeździ :lol: :lol:.

Moim kierownikiem budowy jest M. Serio - po tej budowie mógłby się tym zająć zawodowo, tylko kwestia papierów i każdy by o takim marzył :D.

Ale już niedługo, już niedługo, już niedługo ...

O a skoro już o kierbudach mowa ... to jak to jest, jak się ma umowę z takim i po jakimś czasie chce się zmienić kierownika? Do kiedy (jakiego etapu budowy) trzeba mieć kierownika?

Wiem, że zmianę kierownika trzeba odnotować w dzienniku, nie wiem czy to się zgłasza do urzędu (jakiego :o ) i czy po SSZ też jest to obowiązkowe?

O a skoro już o kierbudach mowa ... to jak to jest, jak się ma umowę z takim i po jakimś czasie chce się zmienić kierownika? Do kiedy (jakiego etapu budowy) trzeba mieć kierownika?

Wiem, że zmianę kierownika trzeba odnotować w dzienniku, nie wiem czy to się zgłasza do urzędu (jakiego :o ) i czy po SSZ też jest to obowiązkowe?

Z tego, co pamiętam to zmianę trzeba zgłosić tam gdzie dają pozwolenie na budowę. Kierbud pełni funkcję do końca budowy, ale często w praktyce przestaje się pojawiać po zakończeniu SSZ.

Z tego, co pamiętam to zmianę trzeba zgłosić tam gdzie dają pozwolenie na budowę. Kierbud pełni funkcję do końca budowy, ale często w praktyce przestaje się pojawiać po zakończeniu SSZ.

Ale czy po SSZ nadal robi jakieś wpisy do dziennika?

A pomyśleć że zakładaliśmy budowę w opcji developerskiej - czyli jeździmy robimy foty i cieszymy się jak dom rośnie. A tu coraz bardziej styl gospodarczy nam wychodzi :evil:

a ja się bardzo cieszę, że nie zdecydowaliśmy się na opcję developerską... developer ma jeden cel - zarobić. więc raczej jakość użytych materiałów i ekip jest wątpliwa. poczytaj dziennik nitubagi, zdaje się, że dom wybudował jej developer...

budując systemem gospodarczym na pewno traci się mnóstwo czasu, zdrowia i nerwów, ale przynajmniej jest to złudne poczucie, że na pewne sprawy mamy wpływ :wink:

Mówiąc o developerce użyłam uproszczenia ... bo na materiały które były/są używane mieliśmy 100% wpływ. Wszystkie rzeczy były z nami konsultowane i to my decydowaliśmy co z czego, jak coś wychodziło poza "standard" to pytali się czy chcemy dopłacić, więc na to nie narzekamy. A co do wyboru ekip ... a raczej ludzi ktorymi nasz SZEF robi ... szkoda gadać, ale nawet jak do każdego etapu byłaby przez nas wybrana nowa ekipa nie mielibyśmy pewności że będzie inaczej. Jedyne co, to byłoby łatwiej wywalić z budowy ... i o tym marudzę tutaj już od jakiegoś czasu :x

Dokladnie takiego kierbuda mamy - zaufany wykonawcy i do tego nawet nie wie, gdzie jest budowa. Nawet rozmawialem z nim o dalszej wspolpracy po zakonczeniu meczarni z naszym wykonawca SSZ, nich dalej robi wirtualne wpisy, jak robil do tej pory... byle dziennik ladnie wygladal. Chociaz z drugiej strony czuje obrzydzenie do takich ludzi, co to niby pilnuja prawidlowego wykonania wszystkich prac, a robia tylko wpisy :evil: :evil: :evil:

Co do ekipy i ciecia dachowek to musze sprostowac, ze nie cieli dachowek na dachu, tylko na rusztowaniu przystawionym do dachu. i bylem pod wrazeniem tej dobrej praktyki w wykonaniu tych ... :D

Jeśli chodzi o zmianę kierbuda, to wystarczy zgłosić w PINB (trzeba dostarczyć nowe zaświadczenia kierbuda, że ma uprawnienia i należy do izby jakiejśtam), oraz nowy powinien w dzienniku wpisać, że z dniem takim a takim przejmuje obowiązki kierownika budowy. Wsio.

Staremu krzyż na drogę, ew. kop w du-pę i po kłopocie.

Jakoś nie mogę sobie wyobrazić, jak kierbud może cokolwiek podpisać bez widzenia tego na oczy... Nawet mój, choć musiałem mu paluszkiem pokazywać, nie podpisał niczego bez pojawienia się na budowie ;)

Kierbud prowadzi sprawę aż do zakończenia budowy (czyli zgłoszenia w PINB o zakończeniu budowy - musi złożyć oświadczenie na druku z PINB), ale z reguły pojawia się właśnie do SSZ. Mój jeszcze pojawił się 2 razy na wykończeniówce, bo chciał się przekonać, czy na pewno ocieplenie i barierki porobiliśmy ;)

fugazzi: to bardzo dobrze, że nie cięli dachówek na dachu. Jeszcze tylko pytanie, czy kątówkę przystawiali tak, że pył leciał na dach, czy w przeciwną stronę, a te zabrudzenia to tylko od cięcia, ew. wiatr nawiał?

Kierbud prowadzi sprawę aż do zakończenia budowy (czyli zgłoszenia w PINB o zakończeniu budowy - musi złożyć oświadczenie na druku z PINB), ale z reguły pojawia się właśnie do SSZ. Mój jeszcze pojawił się 2 razy na wykończeniówce, bo chciał się przekonać, czy na pewno ocieplenie i barierki porobiliśmy ;)

Wasz kierbud to ambitny sluzbista :lol:

fugazzi: to bardzo dobrze, że nie cięli dachówek na dachu. Jeszcze tylko pytanie, czy kątówkę przystawiali tak, że pył leciał na dach, czy w przeciwną stronę, a te zabrudzenia to tylko od cięcia, ew. wiatr nawiał?

przystawiali losowo (czytaj: bezmyslnie :wink:), a i tak pyl lecial na wszystkie strony, a osiadl tylko na dachu, bylem i widzialem. Deszcz splucze, ale jak dla mnie to jeszcze z tydzien niech nie pada :) albo miesiac :lol:

tofee

szeroki kosz to nie tragedia. może gorzej wygląda ale za to bardziej spełnia swoją rolę. za to sposób docięcia dachówek (brak zachowanej linii) jest karygodny. dobrze że to zmienią. ale patrz im na ręce i zaznacz że ma z tego wyjść jedna linia a nie jakiś poszarpaniec

Gość Akrimka
Ciężko pokazać o co mi chodzi z tymi koszowymi. Zdjęcia nie oddają efektu który tak mnie drażni.

Jednak sam szefu stwierdził że coś za szeroko im wyszło i jest do korekty :o . Ufffffffffff ...

Na zdjęciu wygląda to tak:

http://images40.fotosik.pl/195/9389b65f457f93a3.jpg

KOsz szeroki nie jest zły bo nie siadają w nim liście, ale wasz faktycznie jest spory.

Pozdrawiam

Przygotowujemy się do hydrauliki, hydroizolacji i wyczekanym wylewek. Dzisiaj staraliśmy się uprzątnąć chudziak i hydroizolację fundamentową po tynkach. Cały dzień spędziłam na klęczkach szorując drapakiem po papie, która ma być zgrzana z papą na posadzce przed styro i resztą ... nie wiem, nie znam się ukochany wymyślił. Reultat - do oczyszczenia została już tylko spiżarka i wiatrołap ... przez co pod koniec dnia nie mogę za bardzo ruszać prawą ręką. :o o RANY - STARZEJĘ się!!!! :cry: :cry:

Za oknem zmiana pogody i natychmiast widać jak tynki schną duuuuużo wolniej. Boję się że ta wylewka nigdy nie przeschnie i do następnego lata nic nie zrobimy ... a mi tak bardzo marzy się maj w naszym domu ...

W ogóle to wolniejsze wykańczanie burzy nam kilka planów :-? .

Pocieszam się że jak już będzie za nami ten ostatni etap "budowy" to zacznie się wreszcie to co tygrysy lubią najbardziej :D .