Balbina200 31.01.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 A! I gdzie kupujecie ekogrozek?I jaki?Ja dzisiaj jechałam do Bricomana - nie wiem jeszcze czy dobry, ale na All wychodzi dużo taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 31.01.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Arnika jest (jak dla mnie!) mega NIEwymagającym inwestorem więc tak zupełnie bym się nie sugerowała że coś jest dla niej nieproblemowe . Ale lubi mieć w domu piekarnik (25-26st), ostatnio napisała że ma w sypialni 19st i jest zimno (ja próbuję męża namówić na 16, bo przy 17-18 budzę się w nocy spocona pod tą*moją kołdrą), także może dobrze zapytać. Pamiętam jak pisała że ładują i mają spokój na tydzień A te jajka pyszne być muszą skoro z duszonymi pieczarkami. Muszę*kiedyś się wysilić A te 8-10 to na raz zjadacie!? Ja robię*zwykłe jajka faszerowane duszonymi pieczarkami wymieszanymi z ugotowanym żółtkiem i z majonezem i też zawsze znikają na duch A moja teściowa która jak już wspomniałam wszystko robi "przecież tak samo" ale nie wychodzi, daje surowe pieczarki i mówi, że jej nie takie dobre, a "przecież tak samo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 31.01.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Ale lubi mieć w domu piekarnik (25-26st), ostatnio napisała że ma w sypialni 19st i jest zimno (ja próbuję męża namówić na 16, bo przy 17-18 budzę się w nocy spocona pod tą*moją kołdrą), także może dobrze zapytać. Pamiętam jak pisała że ładują i mają spokój na tydzień A te jajka pyszne być muszą skoro z duszonymi pieczarkami. Muszę*kiedyś się wysilić A te 8-10 to na raz zjadacie!? Ja robię*zwykłe jajka faszerowane duszonymi pieczarkami wymieszanymi z ugotowanym żółtkiem i z majonezem i też zawsze znikają na duch A moja teściowa która jak już wspomniałam wszystko robi "przecież tak samo" ale nie wychodzi, daje surowe pieczarki i mówi, że jej nie takie dobre, a "przecież tak samo"jak surowe???? rany niezjadalne. ja robie tez zwykłe. ale nie mieszam zółtek z pieczarkami. polewam smietana z majonezem i posypuje na wierzch żóltkami:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 31.01.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 No surowe, dużo ludzi tak robi, ja często u kogoś takie jem Spróbuj wymieszać pieczarki z żółtkiem i z majo. Ten farsz jest tak pyszny ... Jak byłam mała wyjadałam go mamie po kryjomu I ważne jest by pieczarki się dłuuugo dusiły, a nie tylko woda odparowała i kuniec. Ostatnio zrobiam z 15 jajek. Czyli 30 połówek, była nas 4-ka i znikły w godzinę (a to była jedna z przekąsek ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 31.01.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Monia, ale Arnika grzeje węglem, a nie ekogroszkiem i ma inny piec, ale też z podajnikiem. Tofee, za to wu ma piec na ekogroszek z podajnikiem i jej się możesz zapytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 31.01.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Monia, ale Arnika grzeje węglem, a nie ekogroszkiem i ma inny piec, ale też z podajnikiem. wiedziałam że nie ten kościół ale blisko blisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 31.01.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 wiedziałam że nie ten kościół ale blisko blisko hi hi skąd ja to znam:lol2: dobrze ,że sekretarka czuwa:wiggle: ja mieszam czasmi te żółtka z pieczarkami, ale wolę same pieczareczki. duszę a jakże , takie rumiane muszą być!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofee 31.01.2012 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Toffe - odnośnie wody w łazience, spada Wam ciśnienie w instalacji? Bo może to jakaś woda jednak (podłogówka by się raczej rozlewała w dół na styropian niż do góry), a podłogówka np. wymaga pokręcenia rotametrami? Próbowaliście puścić wyższą temperaturę zasilania i zobaczyć czy w ogóle grzeje? I co na rozdzielaczu? Z kotłem chyba dużo nie wskórasz, ale mam 2 sugestie. Po pierwsze wyczyścić garaż ze śmieci żebyś miała gdzie składować ekogroszek (masz garaż w bryle ogrzewany?), a po drugie to powiedzieć M żeby przestał rżnąć głupa i przesiadywać w kotłowni, tylko może niech się za sprzątanie zabierze A tak z innej beczki - zanim wybraliście ten piec, rozważaliście pompę ciepła? Salik te wycieki są to plamki o średnicy 2-3 cm po całym dniu i nocy, więc na spadek ciśnienia nie liczę ... hydraulik oglądał i potwierdził że to podłogówka ... nie wiem, nie znam się a to co napisałeś pokażę M bo nie wiele zrozumiałam . PC rozważaliśmy ale droga, efekt mocno zależny od warunków, plus ta niewiadoma co do cen energii jakoś za dużo niewiadomych jak na nas. Teraz też nie wiem jaką decyzję bym podjęła ... Optymal - to dom 1,5 tys km na południe . Balbina ja też te jajka znam od teściowej i zanim zrobiłam pierwszy raz też pożerałam je jako gł danie na świętach ,reszty mogłoby nie być. Jeszcze jeden taki wypas to obsmażane kapelusze grzybowe obtoczone w bułce tartej mniam mniam... A spieki (tak to się odmienia?) to chyba efekt przy peletach ... przy groszku chyba się nie robi (o ile dobrze kojarzę). Jestem ciekawa twoich doświadczeń i wrażeń. Dodam tylko że negatywy o których napisałam wyszły przy mieszkaniu, do puki MNM jeździł na budowę 1) nie byłam świadoma 2) nie wiedziałam ile czasu on się tym "bawi" - przecież był na budowie 3) brud nikomu nie przeszkadzał bo był wszędzie Edit: Groszek kupujemy w jakimś składzie opału w Błoniu. Bricoman MASAKRA - z worka potrafi się wylać litr wody!!!! Unikaj jak ognia! Jedyny plus to że po drodze do nas i czynne dłużej niż reszta sklepów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofee 31.01.2012 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 No surowe, dużo ludzi tak robi, ja często u kogoś takie jem Spróbuj wymieszać pieczarki z żółtkiem i z majo. Ten farsz jest tak pyszny ... Jak byłam mała wyjadałam go mamie po kryjomu I ważne jest by pieczarki się dłuuugo dusiły, a nie tylko woda odparowała i kuniec. Ostatnio zrobiam z 15 jajek. Czyli 30 połówek, była nas 4-ka i znikły w godzinę (a to była jedna z przekąsek ) to się dziwisz że zrobiłam 10 jaj? Też uwielbiam te z majonezem mniam mniam... Naszych zostało już 4 połówki . Lidka dzięki, podpytam u Wu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 31.01.2012 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Tofee, te 10 jaj faszerujesz i obsmażasz od razu a potem jecie już na zimno? Czy jakiś*inny na to sposób jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 31.01.2012 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Tofee jaki masz model tego pieca? U nas tez ma byc kociol na paliwo stałe i troche sie przeraziłam tymi twoimi problemi.JA nie chce byc uzalezniona tylko od ekogroszku wiec kupimy jakis ktory ma podowjny ruszt aby moc palic rowniez mialem i drewnem. To łazienka z płyteczkami Raco bedzie kuta Moze faktycznie najpierw zróbcie tak jak doradza Salik.Nie wiem czemu piszesz ze płytki nie sa juz do kupienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofee 31.01.2012 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Tofee, te 10 jaj faszerujesz i obsmażasz od razu a potem jecie już na zimno? Czy jakiś*inny na to sposób jest? Możesz obsmażyć tyle ile zjesz od razu a resztę wsadzić do lodówki i zrobić na ciepło później ... ale będziesz musiała rozbić kolejne jajo do panierki. Ja obsmażam całość a jak chcę zjeść resztę następnego dnia to wrzucam już gotowe na minutę na rozgrzane masło żeby tylko złapały temperaturę. Lepsze świeże i rzadko zostaje na drugi dzień, ale spokojnie można założyć że odsmażane też są ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofee 31.01.2012 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Tofee jaki masz model tego pieca? U nas tez ma byc kociol na paliwo stałe i troche sie przeraziłam tymi twoimi problemi.JA nie chce byc uzalezniona tylko od ekogroszku wiec kupimy jakis ktory ma podowjny ruszt aby moc palic rowniez mialem i drewnem. To łazienka z płyteczkami Raco bedzie kuta Moze faktycznie najpierw zróbcie tak jak doradza Salik.Nie wiem czemu piszesz ze płytki nie sa juz do kupienia? W łazience mam Le Rable kolor vanile chyba ich już nie ma . Kocioł mam na różne paliwo, można palić groszkiem, peletami, owsem, nawet drewnem ... palimy groszkiem bo tak zaczęliśmy (najłatwiej kupić) a do każdego rodzaju paliwa przestawiasz ustawienia pieca, więc to nie takie hop siup że raz tym raz tamtym. Piec mamy Kostrzewy, modelu nie znam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 31.01.2012 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Toffe - ale jeśli te plamy są w wielu miejscach, ale oddalonych od siebie to ta podłogówka musiałaby mieć sporo dziur... Do tego przecież na podłogówce masz wylewkę, przez którą wodzie jednak nie tak znowu łatwo się przebić. Masz jakieś zdjęcia instalacji sprzed wylewek? Sprawdź co i gdzie masz w tej łazience, a najlepiej zrób zdjęcia i pokaż. Lepiej sprawdzić wszystko 3 razy niż rozkuwać kafle w całej łazience. A pytałem o pompę ciepła, bo zastanawia mnie czasami dlaczego ktoś nie mający gazu (zakładam że tak jest u Ciebie) wybiera jednak 'brudny' kocioł 'na wszystko' zamiast PCi Oczywiście jasna jest różnica kosztów, ale bardziej mi chodzi właśnie o pozakosztowe czynniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofee 31.01.2012 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Toffe - ale jeśli te plamy są w wielu miejscach, ale oddalonych od siebie to ta podłogówka musiałaby mieć sporo dziur... Do tego przecież na podłogówce masz wylewkę, przez którą wodzie jednak nie tak znowu łatwo się przebić. Masz jakieś zdjęcia instalacji sprzed wylewek? Sprawdź co i gdzie masz w tej łazience, a najlepiej zrób zdjęcia i pokaż. Lepiej sprawdzić wszystko 3 razy niż rozkuwać kafle w całej łazience. A pytałem o pompę ciepła, bo zastanawia mnie czasami dlaczego ktoś nie mający gazu (zakładam że tak jest u Ciebie) wybiera jednak 'brudny' kocioł 'na wszystko' zamiast PCi Oczywiście jasna jest różnica kosztów, ale bardziej mi chodzi właśnie o pozakosztowe czynniki Pokazałam MNM twojego posta ale nie potrafię napisać odpowiedzi ... za mało techniczna jestem. Generalnie ciśnienie nie spada bo podobno mamy automatycznie wyrównywanie ... Plamy wychodzą w fugach na powierzchni ok 0.5 m2 więc blisko siebie. Podłoga jest ciepła w 3/4 łazienki i nagle jakby ciepło się ucina ... Z tym wychodzeniem wody "do góry" faktycznie jakiś dziwoląg ale nie widzę innego źródła wody jak to? Bo niby co ma innego wybijać? Baliśmy się że np przy różnych warunkach gruntowych nie da wystarczającej efektywności albo, że jednak ciągnie więcej prądu niż jest napisane ... klasyczny przykład jak to wszystkim samochody palą 6-7 l na 100 km. Ja osobiście takiego nigdy nie miałam a kogo nie zapytać i gdzie nie czytać to każdy ma właśnie takie boskie auto . Gazu nie mamy, a baliśmy się, że butla nas wykończy finansowo, więc za bardzo nie było alternatywy poza PC. Długo się zastanawialiśmy ... może stchórzyliśmy, może byłoby o wiele lepiej ...teraz już się nie dowiemy, wiem że dla kogoś z "bloku" i zupełnie bezobsługowego mieszkania paliwo stałe to niezły SZOK . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 31.01.2012 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Automatyczne wyrównywanie ciśnienia w podłogówce? Nawet nie wiedziałem że coś takiego jest (z reguły jest po prostu wajcha którą się dolewa wody do układu).A zapytaj MNM czy ta pętla w łazience była robiona z jednego kawałka czy miała może jakieś łączenie?I jak wygląda temperatura powrotu na rozdzielaczu dla tej jednej pętli (w stosunku do temperatury zasilania).Robiłaś próbę ciśnieniową podłogówki? Wodą czy powietrzem?Co masz pod tą łazienką - w sensie jakie pomieszczenie?Zobacz czy nie masz w nim na suficie/ścianach jakiejś wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 31.01.2012 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Tofee, te 10 jaj faszerujesz i obsmażasz od razu a potem jecie już na zimno? Czy jakiś*inny na to sposób jest? ja tak robię obsmażam przed imprezą a potem podaję zimne - wersją zmodyfikowana dla moich dzieci to bez koperku i często smażymy na samym maśle i bez panierki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 31.01.2012 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 A zapytaj MNM czy ta pętla w łazience była robiona z jednego kawałka czy miała może jakieś łączenie? O, a mnie na budowie (w czasie budowy) uczyli że tak się nie da ... albo nie można .... albo nie powinno się (niepotrzebne skreślić ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 31.01.2012 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 U mas koperek pół na pół z natką. I też odgrzewam na chwilę na patelni z masłem na drugi dzień Normalnie mamy tę samą teściową Twoja też swietnie gotuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 31.01.2012 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 A ja jak oglądałam te jajka w necie to były maczane w szczypiorku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.